Zavrieť

Porady

Usporiadat
Betina2 Betina2

Betina2 je offline (nepripojený) Betina2

No a medzi sviatkami možno, ak budú všetci moji chlapi poslúchať, tak karamelové veterníky.
2 0
Soňula Soňula

Soňula je offline (nepripojený) Soňula

Betina2 Pozri príspevok
Aj ja mám ten problém, že chcem robiť zopár druhov a nakoniec ich je zo 10.
No ale tento rok tradične isto iste medovníčky, možno aj dvakrát, lebo u nás miznú už pred Vianocami, potom tradičné zázvorníky (ďumbierniky) z kila múky podla starodávneho svokrinho receptu. Oboje sa dá hodne dopredu upiecť a počas celých sviatkov pekne mäkkučné papkať. Najmä tie zázvorníky sú super, lebo vnútri sú mäkkučné a na vrchu chrumkavé, ako keby mali tenučkú škrupinku na sebe. Tieto dvoje musím najneskúr cez tento víkend postíhať. A deti budú ozdobovať medovníčky. To je ich.
No a ešte zvykneme klasické linecké lepené kolieska (alebo kvietky).
Z nepečených sa mi osvedčili piškótové gulky s rôznymi náplňami - s marhulovým džemom, nutelou, mletými orechmi, kokosom, kompótovými višňami - tie pre dospelákov aj do rumu alebo vodky vopred namáčam, alebo ozdobíme kandizovaným ovocím, orieškom, dajú sa na tisíc spôsobov pripraviť. Pripravím viacnásoe duplovanú dávku základnéj hmoty a potom len rozdelím a prísady rôzne doplním. Ugúlam, obalím, ozdobím, dám do papierového košíčka a odložím schladiť. Toto stačí ale až 1-3 dni pred dňom podávania. Za ten čas sa pekne chute spoja
A určite aj nejaký smotanový alebo pudingový zákusok alebo tortu spravíme). estra dúfam spraví šuhajdy, tak niečo vymeníme.
No a nesmú chýbať slané tyčinky z lístkového cesta alebo pagáčiky.
Aby som nezabudla, vlani sme robili namiesto vanilkových rožkov kávové a boli fantastické. Jeden špic sme vždy do bielej čokolády namáčali.
No nejako sa mi to množstvo zase zväčšuje
Neprezradila by si ten starodávny recept na zázvorníky a recept na "kávové rožky" ? Tie zázvorníky by som chcela skúsiť....
0 0
Betina2 Betina2

Betina2 je offline (nepripojený) Betina2

Soňula Pozri príspevok
Neprezradila by si ten starodávny recept na zázvorníky a recept na "kávové rožky" ? Tie zázvorníky by som chcela skúsiť....
nie je problém.

Zázvorníky:
Na 1 dávku cesta potrebujeme:
* 1 kg hladkej múky špeciál 00
* 1 kg práškového cukru
* 8 celých vajec
* 6-7 polievkových zarovnaných lyžíc mletého sušeného zázvoru (dostať kúpiť bežne ako koreninu v potravinách), je to cca -+ 40 g = 2 balíčky po 20 g
* asi 2-3 čajové lyžičky alebo za plný náprstok sódy bikarbóny (nie prášok do pečiva !!!)

Cesto sa musí zamiesiť a povykrajovať deň dopredu. !!!
Takže vymiešaš vajcia s cukrom, múku zmiešaš so sódou bikarbónou a zázvorom. Pridáš k múčnej zmesi vajcovo-cukrovú zmes a všetko poriadne zamiesiš. (Svokor to nerozdeloval a nahádzal všetko naraz do misy a zamiesil, aj tak boli dobré ). Vyvalkáš na pomúčenej doske a povykrajuješ väčšie tvary (od 6-7 cm a viac), najlepšie kvety alebo kruhy, tie sa dajú aj pohárom vykrajovať. Nezabudni vykrojiť aj stred, napríklad náprstkom alebo úzkym pohárikom, s priemerom cca od šírky palca a viac. Ak by si nevykrojila, pri pečení by sa stred velmi vydul a okraje by spadli, to sme mali prvýkrát, také "vesmírne chrasty", tak ich môj muž nazýval, ale aj tak sa všetky pojedli .
Ako vykrajuješ, tak na plech vystlaný suchým papierom na pečenie (dá sa aj bez neho) hore nohami opačne ukladáš. Dobre čítaš, hore nohami. Čo pri vykrajovaní bolo na pomúčenej doske dole, to bude teraz vrchná strana koláčika. Treba zachovať trochu odstup, lebo pečením sa dosť nafúknu.
Volne pri izbovej teplote necháš cez noc "odstáť". Ja mám papiere väčšinou na sušáku na prádlo rozložené.
Na druhý deň vykúriť rúru na strednú teplotu, cca 180 st.C. a na strednej mriežke upečieš v predhratej rúre. Treba sledovať, a ak chytajú ružovú farbu, sú upečené, rýchlo sa totiž už potom môžu spáliť. Vrch by mal byť chrumkavý, akoby taká kôrka. Nechať vychladnúť a odložiť do krabice. Môžeš k nim pridať kúsok kôrky aby zmäkli rýchlejšie. nám vyhovujú chrumkavé
Ved vyskúšaj len s polovičnou dávkou a uvidíš.
Idem ich teraz cez víkend poriešiť, tak možno aj fotečku priložím...
6 0
ela77 ela77

ela77 je offline (nepripojený) ela77

Dnes som dostala tento meil s prílohou, vraj, Betlehemček pre teba.
Klikni a zobrazí sa väčšia verzia obrázku.

Názov:  betlehem.jpg
Zobrazení: 158
Veľkosť:  46.9 KB
0 0
tetrisss tetrisss

tetrisss je offline (nepripojený) tetrisss

No, niekedy ani ja neviem... ...viac
A kavove rozky mame kde?
0 0
lavanda lavanda

lavanda je offline (nepripojený) lavanda

Našla som z predvlaňajška fotku prvej várky vianočného pečiva, sú na nej: Trojaké medovníčky, citrónové kolieska, orechové koláčiky, vanilkové rožky, čokoládové rožky, lepené orechové kvetinky, husárske očká, mandľové koláčiky. V druhej a tretej várke som potom robila hrozienkové koláčiky, orieškové placky, žĺtkové rezy, karamelové oblátky, vínové kolieska, škoricové hviezdičky, bielkový chlebík, nafúknuté medvedie labky a nepečenú kokosovú roládu a orechové guľky. Viem to presne, lebo už roky pečiem na želanie mojej rodiny len tie veci, ktoré im najviac chutia. Všetko robím z dvojitej dávky, len čokoládové rožky a orechové koláčiky z trojitej, tie idú najrýchlejšie.
Vianočné pečivo.jpg  
2 0
evaj63 evaj63

evaj63 je offline (nepripojený) evaj63

Už to začína, zamiesila som na medovníčky.
2 0
terezamaria terezamaria

terezamaria je offline (nepripojený) terezamaria

som jednoducho žena
verkaz Pozri príspevok
Tiež si každoročne hovorím, že budem piecť menej a dopadne to vždy tradične - medovníčky, medvedie labky, plnené oriešky, linecké kolieska, parížske rožky, vanilkové rožteky, kokosky, griláž, šuhajdy, úliky, medové rezy, makovník, vianočka, slané tyčinky a ak mi niekto dá nový dobrý recept. tak skúšam aj to. Už aby som začala piecť medovníčky,
Verkaz - ja zasa poprosím recept na parížske rožky. Mám 3 recepty a ani jeden sa mi nepáči. Hlavne na ten spodný rožok alebo tyčinku potrebujem iný recept. Krém a čokoládová poleva už problém nie je. Ďakujem.
0 0
adi11 adi11

adi11 je offline (nepripojený) adi11

terezamaria Pozri príspevok
Verkaz - ja zasa poprosím recept na parížske rožky. Mám 3 recepty a ani jeden sa mi nepáči. Hlavne na ten spodný rožok alebo tyčinku potrebujem iný recept. Krém a čokoládová poleva už problém nie je. Ďakujem.
Ja mám na parížske rožky-vyskúšané takýto recept /len cesto/:

5 bielkov a 30 dkg práškov. cukru šlaháme nad parou, keď zhustne pridáme 30 dkg orechov a 1 dkg hrubej múky. Dáme do vrecúška a robíme malé rožky.
4 0
terezamaria terezamaria

terezamaria je offline (nepripojený) terezamaria

som jednoducho žena
adi11 Pozri príspevok
Ja mám na parížske rožky-vyskúšané takýto recept /len cesto/:

5 bielkov a 30 dkg práškov. cukru šlaháme nad parou, keď zhustne pridáme 30 dkg orechov a 1 dkg hrubej múky. Dáme do vrecúška a robíme malé rožky.
Anička, zajtra spravím predprípravu a vyskúšam, určite sa Ti ozvem, ako to dopadlo, ďakujem krásne.
Pekáč alebo papier na pečenie mastíš? A čím?
0 0
adi11 adi11

adi11 je offline (nepripojený) adi11

terezamaria Pozri príspevok
Anička, zajtra spravím predprípravu a vyskúšam, určite sa Ti ozvem, ako to dopadlo, ďakujem krásne.
Pekáč alebo papier na pečenie mastíš? A čím?
Nemáš začo ďakovať, mala som recepty po ruke, len vnuk bol na PC a 2 PC mi štrajkuje.....pekáč mastím trochu vždy normálne olejom..nech sa ti vydaria...
1 0
adi11 adi11

adi11 je offline (nepripojený) adi11

ja ich mám strašne rada, ale vnuk nie, ten punčáky a medovníky, tak asi ich nebudem robiť..ide tam veľa orechov a nemám moc
0 0
hubatá hubatá

hubatá je offline (nepripojený) hubatá

Keď boli moje deti malé, tak som im vrazila na kolená ohromnú krabicu s receptami:
1. od babky písanými naslinenou inkustovou tužkou, kde som vždy musela rozmýšľať čo je to "múdra hlava do pečiva" a "cerez", s poznámkou "od Betky"
2. od mojej mamy a od svokry písané modernejšie na písacom stroji a ktoré obsahovali už výrazy "prášok do pečiva", "smetol", s poznámkou "od kolegyne Vierky"
3. s mojimi receptami povystrihovanými zo Života, Slovenky alebo z českého časopisu "Praktická žena" a používala som "kypriaci prášok" a "ivu".
Vždy vyhrali tie recepty s obrázkami, ktoré boli naobchytanejšie, mastné a zababrané od čokolády.

Včera som nechala vnučku surfovať po internete a čo myslíte, aké zákusky pečieme na tohtoročné Vianoce???
No predsa: medovníky, zázvorníky, linecké, medvedie tlapky, grilážové, BB roládu, orechové guľky ......... a používame výrazy "prdopeč", "cera" !!!!

Svet sa mení ale chute a spomienky zostávajú a pripomínajú nám na Vianoce aj tých, ktorí už nie sú medzi nami......


Včera
14 0
durisovad durisovad

durisovad je offline (nepripojený) durisovad

uctovnicka na dochodku
Taketo recepty mam aj ja a vzdy, ked potrebujem, aby sa kolace a zakusky vydarili, ich pouzivam, pretoze su overene generaciami.
Na vianocne oplatky mam recept,ktory je od mojej prastarej mamy a oplatky kazdemu chutia.
2 0
Gapo Gapo

Gapo je offline (nepripojený) Gapo

Ja? Muž.
Ak ma nechytí ošiaľ, tak skoro nič. Dajaké pajgle a linecké kolieska, možno aj orechové rohlíčky a že by aj dobré záhorácke zázvorníky? Na a trochu na spestrenie plnené košíčky.
No a keby som vedel recept mojej mamy na punčáky, ibaže neviem a ona ich robila super šťavnaté.
Naposledy upravil Gapo : 05.12.10 at 11:09
2 0
ludmila12 ludmila12

ludmila12 je offline (nepripojený) ludmila12

???
ja som sa tento rok pohrala s medovníčkami a lineckými koláčikmi
IMG_5968.jpg  
IMG_5995.jpg  
IMG_5996.jpg  
IMG_5997.jpg  
IMG_6004.jpg  

IMG_6011.jpg  
IMG_6013.jpg  
1/1
20 0
ludmila12 ludmila12

ludmila12 je offline (nepripojený) ludmila12

???
a ešte pár kúskov
IMG_6097.jpg  
IMG_6098.jpg  
IMG_6099.jpg  
IMG_6109.jpg  
IMG_6112.jpg  

IMG_6120.jpg  
IMG_6121.jpg  
1/1
20 0
Zdenka 0705 Zdenka 0705

Zdenka 0705 je offline (nepripojený) Zdenka 0705

Betina2 Pozri príspevok
nie je problém.

Zázvorníky:
Na 1 dávku cesta potrebujeme:
* 1 kg hladkej múky špeciál 00
* 1 kg práškového cukru
* 8 celých vajec
* 6-7 polievkových zarovnaných lyžíc mletého sušeného zázvoru (dostať kúpiť bežne ako koreninu v potravinách), je to cca -+ 40 g = 2 balíčky po 20 g
* asi 2-3 čajové lyžičky alebo za plný náprstok sódy bikarbóny (nie prášok do pečiva !!!)

Cesto sa musí zamiesiť a povykrajovať deň dopredu. !!!
Takže vymiešaš vajcia s cukrom, múku zmiešaš so sódou bikarbónou a zázvorom. Pridáš k múčnej zmesi vajcovo-cukrovú zmes a všetko poriadne zamiesiš. (Svokor to nerozdeloval a nahádzal všetko naraz do misy a zamiesil, aj tak boli dobré ). Vyvalkáš na pomúčenej doske a povykrajuješ väčšie tvary (od 6-7 cm a viac), najlepšie kvety alebo kruhy, tie sa dajú aj pohárom vykrajovať. Nezabudni vykrojiť aj stred, napríklad náprstkom alebo úzkym pohárikom, s priemerom cca od šírky palca a viac. Ak by si nevykrojila, pri pečení by sa stred velmi vydul a okraje by spadli, to sme mali prvýkrát, také "vesmírne chrasty", tak ich môj muž nazýval, ale aj tak sa všetky pojedli .
Ako vykrajuješ, tak na plech vystlaný suchým papierom na pečenie (dá sa aj bez neho) hore nohami opačne ukladáš. Dobre čítaš, hore nohami. Čo pri vykrajovaní bolo na pomúčenej doske dole, to bude teraz vrchná strana koláčika. Treba zachovať trochu odstup, lebo pečením sa dosť nafúknu.
Volne pri izbovej teplote necháš cez noc "odstáť". Ja mám papiere väčšinou na sušáku na prádlo rozložené.
Na druhý deň vykúriť rúru na strednú teplotu, cca 180 st.C. a na strednej mriežke upečieš v predhratej rúre. Treba sledovať, a ak chytajú ružovú farbu, sú upečené, rýchlo sa totiž už potom môžu spáliť. Vrch by mal byť chrumkavý, akoby taká kôrka. Nechať vychladnúť a odložiť do krabice. Môžeš k nim pridať kúsok kôrky aby zmäkli rýchlejšie. nám vyhovujú chrumkavé
Ved vyskúšaj len s polovičnou dávkou a uvidíš.
Idem ich teraz cez víkend poriešiť, tak možno aj fotečku priložím...
Betinka, ja som sa tak napašmala na *Tvoje* zázvorníky, že som ich včera zamiesila, vykrojila a otočila dolu hlavou ... a dnes piekla, ale len zo štvrť dávky /pre istotu/. Najprv všetko išlo ako malo, ale nakoniec sa mi rozliali, vrch držal formu, ale spodok úúúplne rozliaty. ... chuťovo sú dobré, ale ten vzhľad .. nevieš, čo som mohla robiť špatne?
0 0
terezamaria terezamaria

terezamaria je offline (nepripojený) terezamaria

som jednoducho žena
ludmila12 Pozri príspevok
ja som sa tento rok pohrala s medovníčkami a lineckými koláčikmi
Ľudmilka normálka sa teším s Tebou, milujem vyzdobovanie medovníčkov, máš ich prekrásne a tie " sviňky " sú úžasné. Ako robíš bielu polevu, 1 bielko a
14 dkg práškového cukru? Dala by som Ti aj 100 bodov.
3 0
tetrisss tetrisss

tetrisss je offline (nepripojený) tetrisss

No, niekedy ani ja neviem... ...viac
Veru, Ludmilka, riadne si sa vysantila, su peknucke.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať