nie je problém.
Zázvorníky:
Na 1 dávku cesta potrebujeme:
* 1 kg hladkej múky špeciál 00
* 1 kg práškového cukru
* 8 celých vajec
* 6-7 polievkových zarovnaných lyžíc mletého sušeného zázvoru (dostať kúpiť bežne ako koreninu v potravinách), je to cca -+ 40 g = 2 balíčky po 20 g
* asi 2-3 čajové lyžičky alebo za plný náprstok sódy bikarbóny (nie prášok do pečiva !!!)
Cesto sa musí zamiesiť a povykrajovať deň dopredu. !!!
Takže vymiešaš vajcia s cukrom, múku zmiešaš so sódou bikarbónou a zázvorom. Pridáš k múčnej zmesi vajcovo-cukrovú zmes a všetko poriadne zamiesiš. (Svokor to nerozdeloval a nahádzal všetko naraz do misy a zamiesil, aj tak boli dobré ). Vyvalkáš na pomúčenej doske a povykrajuješ väčšie tvary (od 6-7 cm a viac), najlepšie kvety alebo kruhy, tie sa dajú aj pohárom vykrajovať. Nezabudni vykrojiť aj stred, napríklad náprstkom alebo úzkym pohárikom, s priemerom cca od šírky palca a viac. Ak by si nevykrojila, pri pečení by sa stred velmi vydul a okraje by spadli, to sme mali prvýkrát, také "vesmírne chrasty", tak ich môj muž nazýval, ale aj tak sa všetky pojedli
.
Ako vykrajuješ, tak na plech vystlaný suchým papierom na pečenie (dá sa aj bez neho) hore nohami opačne ukladáš. Dobre čítaš, hore nohami. Čo pri vykrajovaní bolo na pomúčenej doske dole, to bude teraz vrchná strana koláčika. Treba zachovať trochu odstup, lebo pečením sa dosť nafúknu.
Volne pri izbovej teplote necháš cez noc "odstáť". Ja mám papiere väčšinou na sušáku na prádlo rozložené.
Na druhý deň vykúriť rúru na strednú teplotu, cca 180 st.C. a na strednej mriežke upečieš v predhratej rúre. Treba sledovať, a ak chytajú ružovú farbu, sú upečené, rýchlo sa totiž už potom môžu spáliť. Vrch by mal byť chrumkavý, akoby taká kôrka. Nechať vychladnúť a odložiť do krabice. Môžeš k nim pridať kúsok kôrky aby zmäkli rýchlejšie. nám vyhovujú chrumkavé
Ved vyskúšaj len s polovičnou dávkou a uvidíš.
Idem ich teraz cez víkend poriešiť, tak možno aj fotečku priložím...