Zavrieť

Porady

Usporiadat
ela77 ela77

ela77 je offline (nepripojený) ela77

Ešte pridám jeden kvet, ktorý budem musieť na Vianoce piecť. Keďže máme radi tvarohové a vždy mi závin praskne po bokoch a dnu mám pocit, že to nie je dopečené, tak som využila tento recept a tam sa mi vždy prepečie aj tvarohová plnka a nemusím sa báť praskliny.
Cesto:500 gr.hl. múka, kocka kvasnice, 350 ml. vlažné mlieko, 1 čaj. lyž.cukor(kvôli kvásku)1, čaj. lyž.soľ, 2 lyžice polievkové olej.
Plnka: 500 gr. tvaroh jemný mäkký, 2 lyž. pol. olej a pol sáčku vanilkový puding a vanilkový cukor.Všetko vymiešame.
Zo surovín vymiesime cesto a dáme ho kysnúť na 1 hodinu. Po vykysnutí ho rozvaľkáme na pomúčenej doske( ako pri kysnutých závinoch) Plnku natrieme na rozvaľkané cesto a urobíme z neho dlhší závin, ktorý ešte pri prekladaní na plech trocha natiahneme, aby sme z neho mohli urobiť kruh. Tento závin ostrým nožom ponakrajujeme od krajov ku stredu. Nie však celkom prerezať.Jednotlivé narezané časti povytáčame aby ležali na reznej strane. S tvarohovou plnkou je to trocha komplikovanejšie, lebo je mäkká. (môžete na tento koláč použiť akúkoľvek inú plnku-kakaovú, makovú, orechovú apod. s tými sa to ľahšie obracia). Takto pripravený koláč necháme ešte podkysnúť asi 20 minút. Pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a riadne aj medzi zárezmi. Dáme ho piecť na asi 25 minút pri teplote 200 st. Celzia v elektrickej rúre. Skúsim priložiť postup aj hotový koláč. Urobila som však teraz dosť veľký stred. Ak chcem menší, tak pre istotu pred pečením vložím do neho okrúhlu vykrajovačku, aby sa mi to nespojilo a aby bol stred krajší okrúhly.
Klikni a zobrazí sa väčšia verzia obrázku.

Názov:  DSC00052.jpg
Zobrazení: 75
Veľkosť:  42.7 KBKlikni a zobrazí sa väčšia verzia obrázku.

Názov:  DSC00053.jpg
Zobrazení: 90
Veľkosť:  47.3 KBKlikni a zobrazí sa väčšia verzia obrázku.

Názov:  DSC00054.jpg
Zobrazení: 98
Veľkosť:  51.7 KBKlikni a zobrazí sa väčšia verzia obrázku.

Názov:  DSC00058.jpg
Zobrazení: 125
Veľkosť:  74.5 KB
34 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
lavanda lavanda

lavanda je offline (nepripojený) lavanda

osky Pozri príspevok
tie nahrubo vyznacene by ma potesili.nenapises receptiky?dakujeme.
Takto vyzeral dnes môj kuchynský stôl, ukladala som a lepila a ešte poobede som piekla tie citrónové kolieska, tie idem teraz zlepovať a zajtra pridám recepty na ostatné pečivo, zatiaľ nech sa páči aspoň tie, čo mám už spracované - najradšej máme tie orechové koláčiky, sú zvonka krehko chrumkavé a zvnútra mäkučké.
Vianoce 2010.jpg  
22 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Po tej Elinej krásnej slnečnici som zaváhala, či sa pridať. Chváliť sa ešte veľmi nie je čím, ale snaha bola. Prvýkrát v živote som ozdobovala medovníčky, bolo ich 56, ani dva nie sú rovnaké. Snáď na budúci rok to bude o niečo lepšie.
IMG_4405.jpg  
IMG_4416.jpg  
IMG_4417.jpg  
IMG_4418.jpg  
IMG_4419.jpg  

IMG_4423.jpg  
1/1
22 0
ludmila12 ludmila12

ludmila12 je offline (nepripojený) ludmila12

???
ja som sa tento rok pohrala s medovníčkami a lineckými koláčikmi
IMG_5968.jpg  
IMG_5995.jpg  
IMG_5996.jpg  
IMG_5997.jpg  
IMG_6004.jpg  

IMG_6011.jpg  
IMG_6013.jpg  
1/1
20 0
ludmila12 ludmila12

ludmila12 je offline (nepripojený) ludmila12

???
a ešte pár kúskov
IMG_6097.jpg  
IMG_6098.jpg  
IMG_6099.jpg  
IMG_6109.jpg  
IMG_6112.jpg  

IMG_6120.jpg  
IMG_6121.jpg  
1/1
20 0
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

tak, niečo napečené ... zajtra už len plnkové a môžu byť Vianoce
Snímka0197.jpg  
Snímka0199.jpg  
Snímka0200.jpg  
Snímka0201.jpg  
Snímka0202.jpg  

Snímka0203.jpg  
Snímka0204.jpg  
Snímka0205.jpg  
Snímka0206.jpg  
Snímka0207.jpg  

Snímka0208.jpg  
Snímka0196.jpg  
Snímka0198.jpg  
1/1
20 0
Aanika Aanika

Aanika je offline (nepripojený) Aanika

Pozeram,ze rok 2014 som ukoncila a rok 2015 zacinam...
15_21.2615_21.26
P14-12-15_22.31.jpg  
P14-12-15_22.26[01].jpg  
P14-12-15_21.27.jpg  
P14-12-15_22.26.jpg  
1/1
15 0
hubatá hubatá

hubatá je offline (nepripojený) hubatá

Keď boli moje deti malé, tak som im vrazila na kolená ohromnú krabicu s receptami:
1. od babky písanými naslinenou inkustovou tužkou, kde som vždy musela rozmýšľať čo je to "múdra hlava do pečiva" a "cerez", s poznámkou "od Betky"
2. od mojej mamy a od svokry písané modernejšie na písacom stroji a ktoré obsahovali už výrazy "prášok do pečiva", "smetol", s poznámkou "od kolegyne Vierky"
3. s mojimi receptami povystrihovanými zo Života, Slovenky alebo z českého časopisu "Praktická žena" a používala som "kypriaci prášok" a "ivu".
Vždy vyhrali tie recepty s obrázkami, ktoré boli naobchytanejšie, mastné a zababrané od čokolády.

Včera som nechala vnučku surfovať po internete a čo myslíte, aké zákusky pečieme na tohtoročné Vianoce???
No predsa: medovníky, zázvorníky, linecké, medvedie tlapky, grilážové, BB roládu, orechové guľky ......... a používame výrazy "prdopeč", "cera" !!!!

Svet sa mení ale chute a spomienky zostávajú a pripomínajú nám na Vianoce aj tých, ktorí už nie sú medzi nami......


Včera
14 0
ela77 ela77

ela77 je offline (nepripojený) ela77

Janurka Pozri príspevok
Vyzerá úžasne, ale jeho príprava je asi náročná. Môžeš prezradiť postup prípravy?
Dúfam, že pôvodný majiteľ receptu, ktorý si moja rodina obľúbila sa nebude hnevať, ale bude rád, že sa recept šíri.
Suroviny na cesto:500 gr.hl. múka, pol kocky kvasnice, 250 ml. vlažné mlieko, trocha cukor(kvôli kvasniciam), 70 ml. olej (necelé deci). Zamiesime zo surovín cesto a necháme kysnúť hodinu až hodinu a pol. Potom cesto rozdelíme na 3 časti. Dve väčšie a jednu menšiu. Z väčších 2 častí cestíčka z každej urobíme po 4 menšie cestíčka, Z poslednej menšej urobíme 2 časti. Z každeho cestíčka vyvaľkáme placku (priemer 18-20 cm) Vždy jedna zo štvorice musí byť trocha väčšia. Prvý postup- 3 rozvaľkané placky natrieme plnku a položíme na seba. Na tretiu natretú položíme tú placku štvrtú väčšiu aby sme mohli ňou prikryt tie tri a podvynuť ju pod ne. Tak nám vznikne naplnená placka, ktorú dáme na plech. Zo stredu ju narežieme nožom ku kraju (nie celkom prerezať) na osem častí. tak nám vznikne 8 trojuholníkov, ktoré vyvinieme do vonku na ten nedokrojený kraj, To isté urobíme s ďalšími 4 plackami . Natrieť, prikryť tou najväčšou, podvinúť ju pod všetky a túto placku vložiť do prvej na plechu už narezanej a povyvíňanej. Tú vloženú placku zase tak isto narežieme od stredu ku kraju na 8 častí(nie celkom prerezať)na trojuholníky, ale rez na tejto druhej musí ísť tak aby sme trojuholníky pri vyvíňaní do vonku mali v medzeriach lístkov prvej placky. Z posledného najmenšieho cesta vyvaľkáme dve placky ktoré tiež spojíme plnkou a vložíme ich do stredu kvetu. Necháme vykysnúť, potrieme vajíčkom , posypeme semiačkami. (ja som stred posypala makom celým a lístky sezamovými semiačkami. Dáme piecť na asi 30 minút pri 190 st. Celzia.
Plnka na potieranie placiek: 100-150 gr. masla (Hera, palmarin), vegeta a pretlačený cesnak (cesnaku ako máme radi)dobre to vymiešať a natierať.
Plnka na natieranie môže byť aj sladká, ja som to raz skúsila do masla namiešať mleté orechy a škoricu. Bolo to dobré aj s tým.
Zdá sa to zložité, ja som z toho bola prvýkrát tiež blbá, ale je to veľmi jednoduché a s cestom sa dobre robí.Klikni a zobrazí sa väčšia verzia obrázku.

Názov:  DSC00034.jpg
Zobrazení: 102
Veľkosť:  80.7 KB
14 0
Žabinka Žabinka

Žabinka je offline (nepripojený) Žabinka

moja prvá vianočná štóla..
Naposledy upravil Žabinka : 26.12.17 at 07:29
BBB3C9B5-859B-4567-924A-145E8CD2FDC0.jpg  
F3F74F4A-0172-4EF8-B3F9-21B7964F4A16.jpg  
9401E0DF-1365-439D-BFAB-6C066D1AC240.jpg  
C4E7E76C-6D4D-4695-BB52-EDBE3FD6C85E.jpg  
1/1
14 0
Matasias Matasias

Matasias je offline (nepripojený) Matasias

Študent :)
No tak som sa inspiroval a pustil do pecenia "kvetu" Nie je taky pekny ako ma Ela77, ale hadam bude dobry. Polka je makova a druha orechova. Uz len vydrzat kym vychladne.
DSCN0899.jpg  
DSCN0901.jpg  
DSCN0904.jpg  
DSCN0906.jpg  
1/1
13 0
ivuliatko ivuliatko

ivuliatko je offline (nepripojený) ivuliatko

medúza medzi čučoriedkami (Július Satinský: "ČUČORIEDKY = dievčatá od 15 do 25 rokov, MEDÚZY od 30 do 80 a po osemdesiatke sú STARÉ PRAŽENICE, ktoré majú obrovský zmysel pre humor a o svete si myslia svoje"). ...viac
Tento rok nejako nestíham, zatiaľ máme len medovníčky (keby som nemusela opravovať milión slohov, už by som mala aj všeličo iné)... ale dala som si záväzok, že od pondelka budem hovadsky produktívna a do konca týždňa vylepším skóre
medovníčky.jpg  
12 0
lenkam68 lenkam68

lenkam68 je offline (nepripojený) lenkam68

Chcem Vám ponúknuť recept na vanilkové rožky, ktoré každý, kto doteraz ochutnal, zostal úplne prekvapený, aké sú fantastické, napriek tomu, že im véééľmi chutili tie, ktoré piekli podľa svojho receptu. Samozrejme, že nechcem, aby to vyznelo ako chválenie sa. Je to recept z jednej kuchárskej knižky, ktorú má moja svokra a je veľmi stará. Takže tu je sľúbený recept:

15 dkg hl. múky
2 dkg ml. cukru
5 dkg vlašských orechov
11 dkg masla
1 vanilka
1 žĺtok
citrónová kôra (ja dávam šťavu 1 lyžicu)

Všetko zhnetieme a dáme do chladničky odležať. Rohlíčky môžte robiť tak, ako ste zvyknuté. Ja postupne odkrajujem z cesta, urobím šúľček, ktorý krájam na malé šúľčeky, zatočím do tvaru rožka a dám na plech vystlaný buď papierom na pečenie, alebo teraz na pečiacu fóliu. Po upečení ešte horúce, obaľujem v práškovom cukre, do ktorého som zamiešala vanilkový.

Upozornenie:
Nedávajte na miesto masla margarín, nie sú potom také dobré. Aj orechy dajte vlašské, už som skúšala s mandľami aj s lieskovými orieškami, ale najlepšie sú vlašské. Rožky sú úúúúplne najlepšie odležané. Z jednej dávky zvyknem urobiť cca 22 rožkov.
10 0
janka51 janka51

janka51 je offline (nepripojený) janka51

Som
No a tu je môj makový kvet. Každému sa veľmi páčil a hneď aj recept pýtali. Recept je už aj na Morave a dnes mi ho má brat cez skype ukázať ako sa vydaril im.
Snímka0181.jpg  
10 0
Žabinka Žabinka

Žabinka je offline (nepripojený) Žabinka

piekla som to čo minulý rok, plus navyše medvedie labky.. ešte idem robiť šuhajdy, ale až zajtra, lebo som práve zistila že mi došli malé papierové košíčky.. a v žiadnom prípade už kvôli nim nejdem do obchodu..
9BCC33FB-7F48-4F52-8078-719EE8F808A4.jpg  
0BC097A5-1DD9-4250-AA91-67A6A69E167F.jpg  
B4237AB0-193A-4D15-90D9-6D0F3CA56592.jpg  
61E0606F-00A7-4750-8FA1-488595CF43CC.jpg  
EF2D0BC0-F6DD-43F6-9DFA-8FC90AC61E0F.jpg  

1/1
10 0
terezamaria terezamaria

terezamaria je offline (nepripojený) terezamaria

som jednoducho žena
Medovníky so slivkovým lekvárom a orieškom

40 dkg hl.múky
1/2 palmarínu
2 polievkové lyžice medu
15 dkg prášk.cukor
1 vajce + 1 žĺtok
1 lyžička sódy bikarbóny
2 malé lyžičky škorice /nie kopcom/
2 malé lyžičky perníkového korenia /nie kopcom/

Zmiesiť, vyvaľkať na 3 mm, povykrajovať , do stredu dať slivkový lekvár /aj pol malej lyžičky/ a stlačiť na lekvár 1/4 orecha. Piecť na vymastenom plechu pri 160 - 180 stupňoch cca 8 - 10 minút, podľa trúby. Pred pečením jemne potrieť dobre rozšlahaným žĺtkom. Po vychladnutí dať do zavretej krabice a pridať pol krajíčka chleba alebo kúsok rozkrojeného jablka.
25593717_876464489190377_592308213_n.jpg  
10 0
Lilka 1 Lilka 1

Lilka 1 je offline (nepripojený) Lilka 1

Tieto medovníčky mi napiekla sestra .
9 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Moje orechovo - kokosové fúkané rožky.
Orechovo-kokosové rožky (5).JPG  
Orechovo-kokosové rožky (1).JPG  
Orechovo-kokosové rožky (3).JPG  
1/1
9 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Mne netreba nič, ale piekla som také suché a podelila pre synov. Mala som doma pár balíčkov piškót, tie som pomlela a urobila dvojaké guľky. Do jedných som zabalila černice z likéru a do druhých višňu, aby sa mi to nepovaľovalo. A veľa rumu
Zázvorníky (2).JPG  
Fúkané rožky (4).JPG  
Linecké.JPG  
Guľky (1).JPG  
1/1
9 0
KoxXxo KoxXxo

KoxXxo je offline (nepripojený) KoxXxo

čo som videl v kuchyni:
IMG_20171223_173000.jpg  
IMG_20171223_173017.jpg  
IMG_20171223_173034.jpg  
IMG_20171223_173111.jpg  
IMG_20171223_173045.jpg  

IMG_20171223_173139.jpg  
1/1
9 0
ludmila12 ludmila12

ludmila12 je offline (nepripojený) ludmila12

???
ďakujem dievčatá, dávam 140 až 150 g cukru na 1 bielko, trochu citrónovej šťavy, ale úspech vymiešania je aj od dľžky miešania. Keď som robila prvú polevu, tak som vymiešala cukor s bielkom až bol dostatočne tuhý a poleva nebola pekná, na niektorých to je vidieť, pozor cukor treba miešať 2o minút a vtedy je poleva prekrásna samozrejme cukor treba viac krát preosiať. A ešte miešam metličkami na cesto. Niektoré medovníčky sú zdobené marcipánom. Tešila som sa pri tom ako malé dieťa a teraz sa teším druhý, tretí a ....... krát pretože robím balíčky a rozdávam ľuďom ktorých mám rada a budem rozdávať až do vianoc. Ani nechcite vedieť koľko kúskov som už spravila. Prajem vám krásnu predvianočnú atmosféru aj vďaka prevoňanej domácnosti medovníčkami.
8 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať