tetrisss Livka a cim tie ule plnis?
Tieto úle sa neplnia. Z tej hmoty sa môžu tvarovať aj guličky, ale pri mojej "šikovnosti" úle vyzerajú lepšie.
Robíme aj plnené úle na štýl "co dúm dal" (cháp: čo sa pri pečení pos....
) a plníme ich takou plnkou, aká zvýši a ak nezvýši, tak sú úle plné.
Mama dnes vyriešila vianočné pečenie (a trochu ma tým naštvala, lebo každý rok pečieme spolu a max. týždeň pred Vianocami): prišla som domov a už mala napečené plnené oriešky, čierne trubičky, linecké hviezdičky. Po naplnení to rozdelí do nádob, zamrazí a bude dúfať, že do Vianoc niečo z toho aj vydrží.
Mozgy (Mandľová triešť)
Asi 55 ks;294 kJ/ks
400 g štípaných mandlí, 150 g práškového cukru, 200 g čokolády podľa chuti
Mandle dáme na dosku, prikryjeme navlhčenou utierkou a necháme niekoľko minút navlhnúť. Plech vyložíme papierom na pečenie alebo alobalom. Do misy dáme mandle a práškový cukor a dôkladne premiešame. Potom ich dáme na plech. Pražíme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 10 – 15 min. Necháme vychladnúť. Nahrubo nasekanú čokoládu dáme do kovovej misky a rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli. Necháme trochu vychladnúť. Mandle zmiešame s ešte tekutou čokoládou a lyžicou utvoríme asi 55 kopčekov. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme stuhnúť. Namiesto mandlí môžeme použiť aj kukuričné lupienky.
Moje vylepšenia:
- olúpanie celých mandlí: mandle na chvíľu zaliať vriacou vodou, potom sa ľahko šúpu (nenechávam ich vo vode dlho, lebo potom sú také divné - zmäknuté),
- štípané mandle (nasekané na obdĺžniky): mandle zomeliem na klasickom ručnom mlynčeku, do ktorého dám strúhadlo na strúhanie jabĺk (to väčšie). Mandle takto zomeliem na väčšie kúsky,
- opečenie: dá sa urobiť aj v mikrovlnke - mám funkciu na zapekanie CRISP - treba ich častejšie kontrolovať, lebo sa "ľúbia" na krajoch a v strede pripáliť. Opečenie sa dá urobiť aj na klasickej panvici na sporáku - je to rýchlejšie ako v rúre a navyše ľahšie dohliadnem na to, aby sa mi mandle nepripálili, čo sa mi stávalo v rúre, že sa mandle pripálili z boku. A niekedy, keď mám pečenia už plné zuby, tak mandle len premiešam s cukrom, príp. túto zmes na chvíľu zohrejem v mikrovlnke,
- rozpustenie čokolády na opražené mandle: používam 3-4 druhy čokolády (bielu, mliečnu, horkú, na varenie). Čokoládu nastrúham na mlynčeku rovnako ako mandle a vmiešam ju do časti ešte horúcich opražených mandlí. Čokoláda sa krásne rozpustí. Nehrozí jej prihorenie.
Alebo
- rozpustenie čokolády na nastrúhané mandle: mandle rozdelím na časti a do každej časti na mlynčeku nastrúham aj čokoládu (príp. najskôr nastrúham čokoládu, potom časť mandlí, mandle vyčistia strúhadlo, takže sa čokolády nepomiešajú). Zmes premiešam, dám zahriať do mikrovlnky, kým sa čokoláda nerozpustí,
- servírovanie: mozgy rozdelím do najmenších papierových košíčkov. Výborne vyzerá servírovanie na antikorovej tácke - vždy 2 rady z každej "farby" čokolády,
- tento recept sa dá robiť aj z iných orechov, u nás ho robíme z mandlí a lieskových orechov.
(Recept mám z nejakého časopisu o vianočnom pečení.)
Na obrázku: hore "kokosové úle" a "mozgy", v strede košičky a "čierne trubičky",
dole perníky a "plnené oriešky"
vzadu: dobytok pri vianočnom stole