Zavrieť

Porady

Onkologicke ochorenia

Na istý podnet sa pokusim zalozit temu s tymto nazvom,nie vsetci chceme verejne o nasich dg. pisat, alebo hovorit, ale je to ochorenie o ktorom treba pisat aj hovorit, my co sme si uz nieco prezili by sme mohli poradit tým, ktorý sú teraz na pochybách pri svojom zdravotnom stave a zvazuju ci ist k lekárovi, alebo neíst, mozno sa hanbia, mozno sa nemaju s kym poradit.
Niektorí ma mozno odsúdia, ze je to cisto sukromna vec, ale ja osobne nesuhlasim, je to vec verejná a moze len malickost zachránit ludský zivot.
Mozno len jedina otázka, ktorú tu niekto položí a my, ktorí nieco o tom vieme by sme mali poradit.
Kto chce nech sa pridá, kto chce nech ma odsúdi, ale pokúsam sa pomôct.
Usporiadat
VieraPopluharova VieraPopluharova

VieraPopluharova je offline (nepripojený) VieraPopluharova

Prajem vsetkym pekny slnecný den,

dlho som tu nebola, pravdepodobne tusite preco,ale ako vidim poradili Ste si krásne i bezo mna.
Chcem sa touto cestou podakovat Maruske 622 , ze sa s nami podelila o svoju skusenost s touto chorobou,suhlasim s Plavcikom, takisto mas moj hlboky obdiv, ja to zatial skusam len 8 rokov.
Maruska 622 napisala co ju drzalo, aby to vsetko vydrzala, som za vsetko, aby sa vyskusalo,ale naozaj je najcastejsou a najlepsou terapiou viera v nieco, v hocico, ale drzat sa , verit si a nevzdat boj.
Vela ludí nám radí co by sme mali a co nie, ale kazdý z nás skor ci neskor pride nato ako sa s tym vyrovná a to je najlepsia cesta aspon k akemu-takemu uspechu.
Este raz dakujemvsetkym, ktorí sem prispievaju ci uz preto, aby sa s nami podelili o svoje skusenosti, alebo rady.
2 0
VladoaKatka VladoaKatka

VladoaKatka je offline (nepripojený) VladoaKatka

Dá sa povedať, že od založenia témy ju sledujem, už niekoľkokrát som chcela napísať svoje poznatky, našťastie či chváľa bohu nie vlastné osobné, ale s príbuznými. Na túto zákernú chorobu zomrel môj otec, ...dovtedy som sa bála už len pri vyslovení slova rakovina, ... no ale život nám nadelil aj túto skúsenosť. Zmierili sme sa s tým, ... niekto tu písal, že najhoršie je to čakanie na "koniec", ... tiež som sa bála pri každom zazvonení telefónu, ... či už mi neoznamujú to najsmutnejšiu správu, ... nie, neskončilo sa to tak, stáli sme pri ňom v jeho poslednej chvíľke.

Práve po tejto skúsenosti, keď mi pred dvomi rokmi, takto v lete sa zdôverila moja svokra(mala po 80-ke), že intenzívne a bez prerušenia krváca z konečníka, povedala som si, budeme bojovať. Verdikt lekárov bol nádor na konečníku (cca 5 cm od análneho otvoru).Všetky vyšetrenia na rakovinové markery boli negatívne, ... ale lekári mali tušenie, že to tak nebude. Prvú operáciu jej robili cez análny otvor, ale hneď po operácii mi povedali, že na 99% to bude zbuhné. Po laboratórnych vyšetreniach ktoré potvrdili pozitívne výsledky nasledovala príprava na radikálne riešenie - odstránenie časti hrubého čreva a zrušenie konečníka - teda operácia - trvalý vývod hrubého čreva- stómia. Keď jej to vysvetlili lekári, čo ju čaká a čo to obnáša, bála sa ale súhlasila, ... Operácia dopadla dobre, až na komplikácie počas hospitalizácie, ale iného druhu, ... pred vianocami sme ju zobrali z nemocnice k nám domov (po dvoch mesiacoch), nevedela ani chodiť, ...postavili sme ju s manželom "na nohy", pribrala aj na váhe, ... teraz vlastne sú výsledky stále negatívne, ...nič, ...žiadne metastázy, je čiperná, chodí bez palice, dokonca keď si myslí, že ju nikto nevidí aj uteká, ...mala by sa vedieť o svoje teľo postarať, ale ... ale ... po psychickej stránke to neprijala, ...že má stomiu. Verte mi, je 21 mesiacov od operácie, doteraz si ani raz nevymenila sáčok sama, meníme jej to my.
Nikam nechodí, ani do kostola, ... na všetko zanevrela.
4 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
VieraPopluharova Pozri príspevok
Prajem pekny den vsetkym,
ktorí navstivili túto tému, vazim si kazdeho nazoru, no dovolte, aby som sa
vyjadrila k tomuto prispevku: celiakia je tiez jedno z chorení, ktoré sa naozaj mozu zvrhnut na onkologické ochorenie, je pravdou ze lekári odporúcajú a ordinujú lieky na liecbu, lenze treba brat na zretel tri veci jedno je klasická medicína, druhé je alternatívna medicína a dalsie je nasa vola sa vysporiadat s akoukolvek chorobou, ak by Ste vsetci citali pozorne moje prispevky tak uz niekolkokrat som napisala, ze moj vlastny onkolog /mozno som mala stastie/ mi hned na zaciatku povedal
Mňa tak nejak "zabil " svojím ortieľom primár chirurgie ...surovo , natvrdo mi povedal a nechal ma s tým sa vysporiadať ...bol som mu ale za to povďačný , fakt ...
Zvyšok som sa dozvedel na onko ...keď som vyšiel s ordinácie , na tzv. predstavení som bol , sám sebe som smrdel , tak som sa spotil .

30% je medicína /klasická/ zbytok je moja vôla zit a vysporiadať sa stouto chorobou,
Nie každý dokáže ...hneď v prvú noc , infúzia mi tiekla , na lôžku oproti dal jeden bývalý baník kapurkovú , zbalil plnú poľnú a pá išiel ...
Dobré psycho to bolo ...
Skoro každý cyklus môjho pobytu na chemo sa to niekto odobral , ta het ...

takisto mi povedal, ze moja slobodna volba je ci sa rozhodnem pre klasicku medicínu /chemoterapiu/ alebo ju odmietnem, mam na to pravo a nikto sa mi neobrati chrbtom, ked sa neskor vratim ku klasickej medicíne.
Tým chcem povedat v tomto prípade co sa týka celiakie poznám vela ludí osobne, ktorí sa rozhodli pre klasickú medicínu a zijú relatívne hodnotný život a le taktiez poznám vela ludí, ktorí presli na alternatívnu a taktiez sa s touto chorobou vysporiadali.
Cize vsetko závisí len a len na nás ako sa rozhodneme, len prosím Vás kazdá medicína má nieco do seba a taktiez nasa vola zit
VieraPopluharova Pozri príspevok
Nuz, asi sme sa spatne pochopili, ja neodsudzujem, ziadny pokus , ktory urobi clovek pre svoju zachranu, len som napisala , ze je na kazdom z nas co si zvazime a veberieme, preto som rada, ked tu napise kazdy svoju skusenost, napisala som len to, ze clovek ked ide o rodinneho prislusnika to vnima inak, ako ten ktoreho sa to osobne tyka,teraz bude "buchac" krutit nado mnou hlavou
Niet nad čím ...
, ale ja pred mojim vlastnym ochorenim som mala takto choreho vlastneho otca, zil s tymto ochorením 10 rokov popri inych chorobách, milovala som ho, starala sa o neho, vyuzila vsetky dostupne prostriedky , o ktorých som sa dopocula , ale ked som ochorela i ja zistila som co obnasa vsetko na vlastnej kozi, mala som k tomu trosku iny pristup a to ten, ze je naozaj na kazdom z nas co si vyberie.Vtedy som pochopila ako sa otec citil, ked sme kazdu chvilku za nim prisli s nejakou "zarucenou metodou", musim povedat, ze vsetko vyskusal bez reptania, ale myslim, ze si myslel o tom svoje, ja som tiez vyskusala vsetko dostupne a vybrala som si z toho to "svoje" co si myslim, ze mi pomaha.A preto tvrdim, ze je na kazdom z nas co si vyberieme a bola by som rada, keby sa tu prezentovali vsetky sposoby, ale tym stylom, ano dopocul som sa, ze nieco taketo existuje, prikladam link a skuste, ale nie , ze je to na 100%, tu neexistuje nic na 100%, alebo mam toto ochorenie, vyskusala som toto a toto, myslim, ze mi to zabera, skuste to, mozno to zaberie i Vam.
S týmto sa nedá nič , len súhlasiť ...
Pardon, ze som sa takto opät nechala uniest,ale obcas neodolam
V texte...
2 0
cowboyka cowboyka

cowboyka je offline (nepripojený) cowboyka

Nedá mi sa nepripojiť k tejto debate. Pred rokom mi zomrel otec na túto pliagu ľudstva - mal rakovinu pľúc po transplantácii srdiečka. keby ho nemal menené, tak by bola možnosť mu život predĺžiť, ale nakoľko lekári nemohli nasadiť liečbu aktívnymi cytostatikami, mohol fungovať "iba" na podpornej udržiavacej liečbe, aby neodišlo srdiečko. Ďakujem lekárom za jeho starostlivosť, robili, čo mohli - nakoľko sama pracujem na tomto onkologickom oddelení - tak niekedy je veľmi ťažké prijať tú najhoršiu správu. Ale jedno viem isto - psychika človeka je tá najdôležitejšia vec, ktorá človeku v boji s touto chorobou najviac pomáha - nič iné neni dôležité, len, aby bol človek s touto chorobou vyrovnaný a bojoval, lebo z vlastnej skúsenosti viem, že keď otec posledný mesiac svojho života upadol do pesimizmu a nič ho nebavilo, automaticky všetko išlo rapídne dole vodou. No jedno, čo ma držalo ten rok pri živote bolo to, že aj napriek tomu krátkemu času, čo mu diagnostikovali rakovinu, dokázal žiť plnohodnotne, aj napriek tomu, že mu lekári dávali "iba pár mesiacov života", on to zvládol o hodne viac a už ho nič nebolí. To bol 1,3 roka pre mňa boj o jeho záchranu - to sa nedá ani slovami opísať, ako sa človek cítil, čo prežíval, no jednoducho, čo sa malo stať, sa stalo a jednoducho na toto oddelenie som nezanevrela a musela som nastúpiť znova do práce aj s tým pocitom, že pomáhame ďalším. Jeden boj je dobojovaný, ale tisícky ďalších treba podržať a podporiť v každej chvíli...
4 0
ubka ubka

ubka je offline (nepripojený) ubka

VieraPopluharova Pozri príspevok
Vážení,

snažila som sa tu zalozit temu, kde by sme si poradili navzajom, pripadne by sme poradili iným, ktorí majú problém, ale zacali ju zneuzivat rozny dilery zarucených prostriedkov na liecbu rakoviny, alebo rozni mudrci, ktorí videli nejake video a teraz mudruju a radia hluposti,prosila by som admina ak sa da zrusit tieto prispevky, nakolko ich povazujem za reklamu a skodlive pre zivot.
Úplne s Tebou súhlasím a nie iba v tejto téme, len neviem, ako to nahlásiť. Myslím, že sa Porada týmto spôsobom odvracia svojmu poslaniu
0 0
Valcake Valcake

Valcake je offline (nepripojený) Valcake

Zdravím, plne ťa chápem VladoaKatka, chodím v tých istých topánkach. Ide o moju mamku, má tú istú dg. a má po 80-ke. Teraz už odmieta oper. a vôbec všetko. Bojím sa ako to zvládneme...ale nechcem sa rozpisovať.
0 0
VieraPopluharova VieraPopluharova

VieraPopluharova je offline (nepripojený) VieraPopluharova

Prajem vsetkym pekny den,
najskor sa podakuje za prispevky a za to, ze Ste sa s nami podelili o svoje poznatky s tymto ochorením i ked pre kazdeho z Vás je to urcite velmi bolestivé, ale verte, ze je to uzitocné pre druhých a môže im to pomôcť.
VladoaKatka:k tomuto príspevku môžem, len toľko prajem Ti veľa síl, aby si to zvládla a nadalej sa snazila svokru psychicky podporovať i ked sa tomu ona sama bráni, uz z predchadzajucej skusenosti vies ako je to dolezité, som rada, ze si do tejto temy prispela a podelila sa i o to ako je dôlezite byt pri milovanom pribuznom v jeho tazkych poslednych chvilach.Sama som to prezila na vlastnej kozi ked mi zomieral otec, jeho vola bola skoncit tento boj doma a ja som ju respektovala a viem, ze bol tomu rad, mozno sa teraz niekto pozastaví, ze o takych chvilach pisem verejne, ale pre mna to bolo dolezite,bola to moja posledna vec, ktoru som mohla pre svojho otca urobit, i ked som uz v tom case so svojou chorobou bojovala i ja.
cowboykasobitne dakujem za príspevok, hlavne z toho dôvodu, ze nadalej sa musis pozerat nato, ako tato choroba je zákerná a nici ludí, ale i zato, ze nadalej pomahas v tomto boji a po osobnej skusenosti si to nevzdala.
ubka: aj Tebe vdaka, za to, ze si nas podporila.
Valčake: neboj sa zvladnes to, clovek v takychto chvilach zapína svoje najtajnesie rezervy ako psychickétak i fyzicke, Tvoja maminka ma 80 rokov, odmieta operáciu, ale skus ju pochopit, mozno je uz unavená a chce tieto chvile travit s Vami najblizsimi a nie po nemocniciach, ked nie je presvedcena o uspechu svojho boja. Dopraj jej to potesenie byt s Vami, i ked pre Vas je to tazke, ale musite mysliet na nu, nie na seba.
Prajem vsetkym vela sil v tomto boji, Ste uzasní, ze Ste sa podelili o svoje skusenosti, ktore budu urcite prínosom pre ostatnch a mozno i urcitym navodom ako bojovat s tymto ochorením.
1 0
cowboyka cowboyka

cowboyka je offline (nepripojený) cowboyka

jednoducho, vzdať sa znamená prehrať to na plnej čiare a toto ja nikdy nepripustím. keď vidím niektorých pacientov, sú plní života, zmierení s tým, čo raz príde, ale aj tak bojujú a to je to najdôležitejšie pri tejto chorobe - NIKDY TO NEVZDAŤ, i keď je to v určitých chvíľach dosť ťažké... Opäť človek musí vstať a ísť ďalej...
2 0
tuta tuta

tuta je offline (nepripojený) tuta

Áno, nikdy to nevzdať. Ale ja som od včera veľmi, veľmi smutná a cítim strašnú bolesť, že link, ktorý som tu dala na prvej strane,ohlásil koniec...
Snáď sa Vierka nebudeš na mňa hnevať, ale nedalo mi.
0 0
Ivka161172 Ivka161172

Ivka161172 je offline (nepripojený) Ivka161172

VieraPopluharova Pozri príspevok
Velmi uzitocný link, odporucam si ho precitat a pozriet i fotogaleriu, ale samozrejme len tým, ktorí sú pripravení bojovať, tak dáko vyzerá aj moje brucho, len s tym rozdielom, ze ja tam mam asi 6 rezov, to len naokraj, kiez by bolo viac takýchto odvázlivcov ako je Pavla, klobúk dolu.
Ahojte!Tento link na Paulu som našla dnes a nejdem sa odtrhnúť od tej stránky.So slzami v očiach čítam jej príbeh. Musela to byť veľmi silná žena.Ešte som všetko neprečítala ale píšem Vám už teraz.

My sme mali v rodine tiež onkologických pacientov, manželov brat aj sestra mali rakovinu. Sestra umrela v marci 2009 a brat v máji 2009. Bolo to veľmi ťažké obdobie pre celú rodinu.

Teraz je chorý môj strýko (mamin brat) má rakovinu pľúc a navyše aj môj otec má nádor na prostate.

Uvidíme ako to všetko dopadne. Najdôležitejšia je psychika a podpora celej rodiny.
1 0
VieraPopluharova VieraPopluharova

VieraPopluharova je offline (nepripojený) VieraPopluharova

Ivka161172 Pozri príspevok
Ahojte!Tento link na Paulu som našla dnes a nejdem sa odtrhnúť od tej stránky.So slzami v očiach čítam jej príbeh. Musela to byť veľmi silná žena.Ešte som všetko neprečítala ale píšem Vám už teraz.

My sme mali v rodine tiež onkologických pacientov, manželov brat aj sestra mali rakovinu. Sestra umrela v marci 2009 a brat v máji 2009. Bolo to veľmi ťažké obdobie pre celú rodinu.

Teraz je chorý môj strýko (mamin brat) má rakovinu pľúc a navyše aj môj otec má nádor na prostate.

Uvidíme ako to všetko dopadne. Najdôležitejšia je psychika a podpora celej rodiny.
Pekny den vsetkym,

par dni som tuto stranku nenavstivila, najskor "Ivka" dovol, aby som Ti vyjadrila svoju podporu aspon touto cestou, neostáva nam nic iné len bojovat.
0 0
VieraPopluharova VieraPopluharova

VieraPopluharova je offline (nepripojený) VieraPopluharova

"tuta"

nehnevam sa, dakujem Ti velmi pekne, Paulinkinu stranku som sledovala, len teraz pár dni nie, dakujem za upozornenie.
I ked táto stránka patrí boju proti chorobe a ma navstevnikom davat podporu a rady ako tento boj zvládat, verím , ze sa nikto z Vás nenahnevá, ked touto cestou Paulinke venujeme tichu spomienku a maly prejav úcty:

Aj slnko zapadá
ústupom do noci,
kto raz púť dokonal,
niekto viac pomoci.

Bez slnka chlad vanie
z hviezdnatej oblohy,
človek je krehký tvor,
zranený, úbohý.

Do tmy si zapáli
kahanec nádeje,
do duše boľavej
spomienky naleje.

V tichosti vyprosme
veľký dar pokoja,
kým sa nám duše raz
naveky nespoja.

Posledný pozdrav tu
šepkáme do ticha,
že sa raz stretneme
je naša útecha.

Ďakujem všetkým.
6 0
Ivka161172 Ivka161172

Ivka161172 je offline (nepripojený) Ivka161172

Krásna báseň a pripájam sa aj ja k tichej spomienke. Už jej je dobre, nič ju nebolí..........Len škoda že tak mladá musela odísť, keď mala život pred sebou.
0 0
VieraPopluharova VieraPopluharova

VieraPopluharova je offline (nepripojený) VieraPopluharova

Pekny den vsetkym,

dakujem za Paulinku, no a nam ostatnym hlavu hore, treba bojovat, posielat si rady ako co komu pomaha, kde je co nove v liecbe , resp. ako skombinovat klasicku medicinu s alternativnou, vsetko co nam moze pomoct.
A ostatným , ktorí nemajú problémy prajem vela zdravia /samozrejme i nám/ a aby sa zucastnovali preventivnych prehliadok, nakolko ako vidite su velmi dolezite, alebo ak mate nejake pochybnosti ohladne svojho zdravia, ze sa u Vas nieco zmenilo oproti dlhodobemu prechadzajucemu zdravotnemu stavu, nevahajte a dajte sa vysetrit, radsej s negatívnym vysledkom a zbytocne, ako neskoro.
Prajem este raz vsetkým krasny den.
3 0
bonita bonita

bonita je offline (nepripojený) bonita

na facebooku zalozene stranky: ZOPZ - združenie ochrancov a priateľov zvierat. ...viac
Vcera som si do noci precitala jej blok, aj poplakala. Bolo vidiet v prispevkoch ku koncu ako ju ta chroba zmaha. Je to velmi smutne.
Trosku mi v takychto temach, aj ind ena nete chyba, ako sa chori ludia vnutorne vyrovnavaju s bliziacim sa odchodom z tohto sveta. Ci sa boja zomierania, ci im je neznesitelne luto alebo len luto, ze uz odidu zo zivota.

Nejde mi o morbidnu zvedavost, ale citam si rozne podobne temy, kedze aj moj otec na rakovinu zomrel, ku koncu uz chcel a ked zomrel, priali sme mu to. Bolo to prenho lahsie nez trapit s av bolestiach a navyse uz dlho to ani nebol on, kedze mal vysoke davky morfia. Par minut pred tym sa spytal: majka co tu ty robis? Majka bola moja sesternica, ktora umrela v 30 tke na leukemiu a on ju za cele roky ani nespomenul. Chvilu na to mu zmizol lesk z oci, akoby zhaslo svetlo.

Pre rodinu je to iste tazke, ale pre ludi ktori to konkretne prezivaju, neviem si to predstavit. Kedze mal rakovinu hribeho creva, preliecenu a po 10 tich rokoch s amu vratila na pecen, mam prirodzene strach, najma ze este 8 rokov a budem v tom veku, co ju dostal prvy raz , mam jeho krvnu skupinu, jeho podobu. Hladam po nete aj alternativne sposoby liecby, najviac ma oslovili clanky na badatelovi, uvazujem nad sposobom klasickej liecby a uz vopred som vylucila moznost ozarovania a chemo, ale obavam sa , ze v starchu by som mozno podlahla, az by som sa mala uz konkretne rozhodovat.

Zo strachu pred tym, menim svoju zivotospravu a verim, ze snad nie neskoro a ze sa mi vyhne. Som presvedcena, ze vznik choroby zalezi na pol od stravy a na pol od psychiky. Nastastie, az na tuto fobiu, som optimista, pozitivna a netrapim sa tym, co sa neda zmenit.

Ak to aj nebolo k veci, mala som potrebu uz par dni sa vyjadrit a povedat, ze ma velmi zaujima aj uvazovanie takto chorych ludi, kedze moj otec bol samotar a mlcanlivy, nikdy nam nepovedal, ako sa citi psychicky. Mozno pre tu absenciu jeho slov, mam tu potrebu to pocut? , neviem.

Tiez si myslim, ci ozaj sa neda nic vynajst, 100% zaberajuce a ci naizaj nejde len o biznis farmac. priemyslu, ktory na takto chorych zaraba nehorazne peniaze. Veda tak pokrocila a rakovina zostava stale neporazitelnym problemom? / myslim tym 100% uspesnost vyliecenych a aj zdiagnostikovanie v casnom stadiu/.

Prajem vsetkym, ktorych sa tato choroba osobne dotyka, ci ich pribuznych vela zdravia a odvahy.
5 0
Stanislav 1975 Stanislav 1975

Stanislav 1975 je offline (nepripojený) Stanislav 1975

Rakovina je kurva a poriadna...-prepáčte za výraz...
0 0
VieraPopluharova VieraPopluharova

VieraPopluharova je offline (nepripojený) VieraPopluharova

bonita Pozri príspevok
Vcera som si do noci precitala jej blok, aj poplakala. Bolo vidiet v prispevkoch ku koncu ako ju ta chroba zmaha. Je to velmi smutne.
Trosku mi v takychto temach, aj ind ena nete chyba, ako sa chori ludia vnutorne vyrovnavaju s bliziacim sa odchodom z tohto sveta. Ci sa boja zomierania, ci im je neznesitelne luto alebo len luto, ze uz odidu zo zivota.

Nejde mi o morbidnu zvedavost, ale citam si rozne podobne temy, kedze aj moj otec na rakovinu zomrel, ku koncu uz chcel a ked zomrel, priali sme mu to. Bolo to prenho lahsie nez trapit s av bolestiach a navyse uz dlho to ani nebol on, kedze mal vysoke davky morfia. Par minut pred tym sa spytal: majka co tu ty robis? Majka bola moja sesternica, ktora umrela v 30 tke na leukemiu a on ju za cele roky ani nespomenul. Chvilu na to mu zmizol lesk z oci, akoby zhaslo svetlo.

Pre rodinu je to iste tazke, ale pre ludi ktori to konkretne prezivaju, neviem si to predstavit. Kedze mal rakovinu hribeho creva, preliecenu a po 10 tich rokoch s amu vratila na pecen, mam prirodzene strach, najma ze este 8 rokov a budem v tom veku, co ju dostal prvy raz , mam jeho krvnu skupinu, jeho podobu. Hladam po nete aj alternativne sposoby liecby, najviac ma oslovili clanky na badatelovi, uvazujem nad sposobom klasickej liecby a uz vopred som vylucila moznost ozarovania a chemo, ale obavam sa , ze v starchu by som mozno podlahla, az by som sa mala uz konkretne rozhodovat.

Zo strachu pred tym, menim svoju zivotospravu a verim, ze snad nie neskoro a ze sa mi vyhne. Som presvedcena, ze vznik choroby zalezi na pol od stravy a na pol od psychiky. Nastastie, az na tuto fobiu, som optimista, pozitivna a netrapim sa tym, co sa neda zmenit.

Ak to aj nebolo k veci, mala som potrebu uz par dni sa vyjadrit a povedat, ze ma velmi zaujima aj uvazovanie takto chorych ludi, kedze moj otec bol samotar a mlcanlivy, nikdy nam nepovedal, ako sa citi psychicky. Mozno pre tu absenciu jeho slov, mam tu potrebu to pocut? , neviem.

Tiez si myslim, ci ozaj sa neda nic vynajst, 100% zaberajuce a ci naizaj nejde len o biznis farmac. priemyslu, ktory na takto chorych zaraba nehorazne peniaze. Veda tak pokrocila a rakovina zostava stale neporazitelnym problemom? / myslim tym 100% uspesnost vyliecenych a aj zdiagnostikovanie v casnom stadiu/.

Prajem vsetkym, ktorych sa tato choroba osobne dotyka, ci ich pribuznych vela zdravia a odvahy.
Takze, najskor prajem vsetkym pekny vecer,
"bonita" ani nevies ako som rada, ze si polozila tieto otázky, ano na prvy pohľad sa zdaju byť morbídne, ale bohuzial vsak su sucasťou kazdeho, ktorý sme chorý, alebo súcasťou nasich rodinných príslušníkov.Neviem kde zacať, snáď postupne tak ako si kládla otázky:
dovolím si poznamenať, ze pisem, teraz len a len za seba a zo skúsenosti so svojimi rodinnými blizkymi príbuznými, ktorí mi dali na to zvolenie:
- otázka ci sa ludia s týmto ochorením boja zomierania? - myslím, že nie, niečo už z vlastných osobných poznatkov a niečo z otcoveho , ktorý tu uz nie je medzi nami.
-ci su zmierení so smrtou - nebudem to tvrdiť, ale som presvedcená, ze hej, strávila som pri svojom otcovi posledné chvile, kým ma vnímal a mal jasnú mysel rozpravali sme sa o tom, nakolko uz vtedy vedel, ze mna postihol ten istý osud ako jeho, ak bol z niecoho nestastný, alebo sa nedokázal zmieriť tak to bolo s tým, ze i ja som ochorela, neskôr ked uz bol veľmi unavený bol rád, že to končí a vedel presne kedy .
- súhlasím s Tebou, ze pre rodinu je to tazké, ale je potrebné mysliet na chorého a trpiaceho ako na seba, i ked ten smutok nikdy nepominie, iba sa stane casom znesitelnejsí.
- moj otec ju mal tiez /rakovinu hrubeho creva/ i ja ju mám,otec s nou okrem iných chorôb bojoval 8 rokov, ja s nou bojujem tiez uz 8 rokov,
tu si dovolim v kratkosti rozpísat podotázky:
- ked toto ochorenie zistili mne, prevencia na rakovinu hrubeho creva bola u nas len v plienkach, preto kazdemu radim, ze by mal aspon tie predpisane preventivne prehliadky na ktore ma narok absolvovat a ak ho lekar sam neposle dozadovat sa ich, je velmi dolezite v akom stadiu sa toto ochorenie nachadza, ak v pociatocnom-operabilnom, je velka sanca na relativne plnohodnotný zivot,
- tu si dovolim podotknut, ze ak sa v rodine nieco taketo vyskytne, povazujem si za svoju povinnost upozornit Ta,že uz si mala byt davno na vysetrení tzv. kolonoskopii a mal Ta na nu poslat Toj obvodny lekar po nahlaseni rodinnej anamnézy, samozrejme ak si uz na nom nebola a mas byt narok sledovaná castejsie ako ostatní podla veku,
- co sa týka vyberu liecby? Mas pravdu pri stanovení diagnozi som si aj ja najskor povedala, že chemo a oziare nikdy, no po operácii a trosku sa spamätania z nej som si povedala, ze skúsim vsetko co sa len dá pokúsim sa tu byť co najdlhsie, ked nic iné len z trucu tej potvore rakovine,som za vsetky spôsoby liecby, ale rozhodne pod dozorom lekárov - onkológov, i ked je pravdou, ze nie vsetci sú ochotní súhlasiť s pacientom, ako môj lekár,
-Tvoje presvedcenie, ze pravdepodobnost ochorenia je priamoumerná stravovacím návykom a stresom, je viac ako pravdepodobná, schvalujem Tvoje predsavzatie sa stravovať zdravo, ale vsetko s mierou, nic netreba prehanat,
- ako sa cítime psychicky, nuz zasa budem pisat len za seba, ja osobne som si presla vsetkými poctmi od placu, cez hnev,krivdu, nádavky po obviňovanie celého sveta,svojich blízkych, bola som protivná, zlá, a pod., ale to vsetko trvalo len dovtedy,kym som si neuvedomila, ze absolutne nic mi z toho nepomôze a len si zhorsujem svoj zdravotný stav,ano precitala som vela literatury o tom, ze sa s tým musím vyrovnať, ale vyrovnáš sa s tým, až keď dospeješ k pochopeniu, že iné Ti neostáva, len sa s tým naucit zit, ak to dokazes, zistis, ze dokazes fungovat celkom relatívne dobre,
- polemizovat o tom co zabera a co nie, na to my chorí nemáme cas, treba skúsiť co sa dá, ale opäť upozorňujem pod dozorom lekárov a tesiť sa z kazdeho maleho úspechu, ja sa napr. tesim ak sa mi predlzi doba pobytu doma medzi jednotlivými operráciami, alebo medzi jednotlívymi chemo a ver ci never pred 8-mymi rokmi by som nkdy nepovedala, ze sa dozjem dcerinych promocii, a vidis v pondelok ich má a idem tam v plnej paráde.

Ostatní nech mi prepácia, ze som sa tu tak rozpísala, ale povazovala som na tieto otazky odpovedat verejne a nie sukromne, som toho názoru, ze je to naozaj potrebné.
Dobrú noc.
9 0
VieraPopluharova VieraPopluharova

VieraPopluharova je offline (nepripojený) VieraPopluharova

Stanislav 1975 Pozri príspevok
Rakovina je kurva a poriadna...-prepáčte za výraz...
Este k Tebe Stanislav, mas pravdu, ale vyhresim Ta, neslusne slova len naznacujeme a pokracujeme bodkkami, nepiseme ich cele, to by Ta naucil moj dobry známy "buchac" i ked asi nad mojim predchádzajúcim príspevkom len krúti hlavou,dobru noc aj vam chlapci a budte slusní.
0 0
ubka ubka

ubka je offline (nepripojený) ubka

VieraPopluharova Pozri príspevok
Takze, najskor prajem vsetkym pekny vecer,
"bonita" ani nevies ako som rada, ze si polozila tieto otázky, ano na prvy pohľad sa zdaju byť morbídne, ale bohuzial vsak su sucasťou kazdeho, ktorý sme chorý, alebo súcasťou nasich rodinných príslušníkov.Neviem kde zacať, snáď postupne tak ako si kládla otázky:
dovolím si poznamenať, ze pisem, teraz len a len za seba a zo skúsenosti so svojimi rodinnými blizkymi príbuznými, ktorí mi dali na to zvolenie:
- otázka ci sa ludia s týmto ochorením boja zomierania? - myslím, že nie, niečo už z vlastných osobných poznatkov a niečo z otcoveho , ktorý tu uz nie je medzi nami.
-ci su zmierení so smrtou - nebudem to tvrdiť, ale som presvedcená, ze hej, strávila som pri svojom otcovi posledné chvile, kým ma vnímal a mal jasnú mysel rozpravali sme sa o tom, nakolko uz vtedy vedel, ze mna postihol ten istý osud ako jeho, ak bol z niecoho nestastný, alebo sa nedokázal zmieriť tak to bolo s tým, ze i ja som ochorela, neskôr ked uz bol veľmi unavený bol rád, že to končí a vedel presne kedy .
- súhlasím s Tebou, ze pre rodinu je to tazké, ale je potrebné mysliet na chorého a trpiaceho ako na seba, i ked ten smutok nikdy nepominie, iba sa stane casom znesitelnejsí.
- moj otec ju mal tiez /rakovinu hrubeho creva/ i ja ju mám,otec s nou okrem iných chorôb bojoval 8 rokov, ja s nou bojujem tiez uz 8 rokov,
tu si dovolim v kratkosti rozpísat podotázky:
- ked toto ochorenie zistili mne, prevencia na rakovinu hrubeho creva bola u nas len v plienkach, preto kazdemu radim, ze by mal aspon tie predpisane preventivne prehliadky na ktore ma narok absolvovat a ak ho lekar sam neposle dozadovat sa ich, je velmi dolezite v akom stadiu sa toto ochorenie nachadza, ak v pociatocnom-operabilnom, je velka sanca na relativne plnohodnotný zivot,
- tu si dovolim podotknut, ze ak sa v rodine nieco taketo vyskytne, povazujem si za svoju povinnost upozornit Ta,že uz si mala byt davno na vysetrení tzv. kolonoskopii a mal Ta na nu poslat Toj obvodny lekar po nahlaseni rodinnej anamnézy, samozrejme ak si uz na nom nebola a mas byt narok sledovaná castejsie ako ostatní podla veku,
- co sa týka vyberu liecby? Mas pravdu pri stanovení diagnozi som si aj ja najskor povedala, že chemo a oziare nikdy, no po operácii a trosku sa spamätania z nej som si povedala, ze skúsim vsetko co sa len dá pokúsim sa tu byť co najdlhsie, ked nic iné len z trucu tej potvore rakovine,som za vsetky spôsoby liecby, ale rozhodne pod dozorom lekárov - onkológov, i ked je pravdou, ze nie vsetci sú ochotní súhlasiť s pacientom, ako môj lekár,
-Tvoje presvedcenie, ze pravdepodobnost ochorenia je priamoumerná stravovacím návykom a stresom, je viac ako pravdepodobná, schvalujem Tvoje predsavzatie sa stravovať zdravo, ale vsetko s mierou, nic netreba prehanat,
- ako sa cítime psychicky, nuz zasa budem pisat len za seba, ja osobne som si presla vsetkými poctmi od placu, cez hnev,krivdu, nádavky po obviňovanie celého sveta,svojich blízkych, bola som protivná, zlá, a pod., ale to vsetko trvalo len dovtedy,kym som si neuvedomila, ze absolutne nic mi z toho nepomôze a len si zhorsujem svoj zdravotný stav,ano precitala som vela literatury o tom, ze sa s tým musím vyrovnať, ale vyrovnáš sa s tým, až keď dospeješ k pochopeniu, že iné Ti neostáva, len sa s tým naucit zit, ak to dokazes, zistis, ze dokazes fungovat celkom relatívne dobre,
- polemizovat o tom co zabera a co nie, na to my chorí nemáme cas, treba skúsiť co sa dá, ale opäť upozorňujem pod dozorom lekárov a tesiť sa z kazdeho maleho úspechu, ja sa napr. tesim ak sa mi predlzi doba pobytu doma medzi jednotlivými operráciami, alebo medzi jednotlívymi chemo a ver ci never pred 8-mymi rokmi by som nkdy nepovedala, ze sa dozjem dcerinych promocii, a vidis v pondelok ich má a idem tam v plnej paráde.

Ostatní nech mi prepácia, ze som sa tu tak rozpísala, ale povazovala som na tieto otazky odpovedat verejne a nie sukromne, som toho názoru, ze je to naozaj potrebné.
Dobrú noc.
Vierka, nemáš sa prečo ospravedlňovať, Tvoje slová sú precítením Tvojho utrpenia a zároveň podpora pre ostatných.
Súhlasím s Tebou, že človek musí dospieť do stavu pokory, aby dokázal svoj údel znášať a zbavil sa strachu, ktorý je najnevhodnejším partnerom v ktorejkoľvek chorobe-bráni-zdržuje-obmedzuje a istým spôsobom dáva povely organizmu. Preto by bolo najlepšie, keby sme si hneď v úvode akejkoľvek situácii uvedomili, že sa potrebujeme zbaviť strachu a mali by sme živiť nádej a najlepšie je určiť si cieľ, prečo tu chceme zotrvať. Si toho príkladom, blahoželám Ti a taktiež Tvojej dcérke k promóciám.
ˇ6elám Ti pevné zdravie a šťastnú rodinu.
4 0
Gabhus Gabhus

Gabhus je offline (nepripojený) Gabhus

Tak sa teda pridám. Bonita prečo si myslíš že "TO" máš alebo že Ťa to čaká. U nás v rodine to najprv postihlo moju sestru, predtým nikoho. Už s nami nie je 11 rokov. Potom mňa. Ďalšia sestra je chvalabohu zdravá, ale pred troma rokmi ochorela mamka a je rok, čo tu nie je. Je pravdou, že tam už bol aj vek (riadne po osemdesiatke) a že netrpela, len zaspala a jednoducho ráno už nebola. Neležala ani na onkológii, mala som ju doma a znášala to celé relatívne dobre. Stále vravela, že sa bude modliť, aby som ja prežila a nech si tá pliaga berie radšej ju. Odišla zmierená a ja si dodnes neviem zvyknúť. Každý deň, keď som prišla domov som najprv šla k nej do izby a porozprávala čo je nové, koho som stretla, kto ju pozdravuje a tak. Teraz prídem a nič. Občas sme ju so synmi naložili do auta a povozili po meste aby videla tiež čo je nové. Snažili sme sa, ale ona to už asi nechcela...
Som sa rozpísala, ale chcela som vlastne povedať, že chorá byť nemusíš. Iste, pravdepodobnosť tam je, ale...
Navštív pekne pána doktora, absolvuj kolonoskopiu a ži tak, aby si bola mentálne, ale aj fyzicky silná. A povedala by som že never tomu, že sa to dá prekonať LEN alternatívnou liečbou. Je to svinstvo a svinstvom sa to aj lieči, človek nič nenarobí. Nepokazí sa tým síce nič, ale s mierou a v spolupráci s doktormi.
Ja odkedy to mám - 8 rokov - som taký kľuďas, tak sa zo všetkého teším, som taká vďačná tomu hore za všetko, že až. Ja už ani neprosím o nič, ja už len ďakujem za to, čo mi bolo dopriaté.
Držím palce, choď k doktorovi a napíš, ako si dopadla. Držím palce, zatiaľ všetky.
12 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať