Zavrieť

Porady

Zahradne jazierko

azol azol

azol je offline (nepripojený) azol

hasič
Chcel by som ponuknuť svoje vedomosti. Pokial niekto si chce zriadiť zahradne jazierko velmi rád poradím bezplatne a radostou nech máme pekne okolie .
Naposledy upravil kopretinka : 23.03.15 at 08:38
Usporiadat
sisima sisima

sisima je offline (nepripojený) sisima

áno, sme rozhodnutí, že na jar kúpime nových jeseterov, a hlavne väčších (títo naši boli posledné kúsky z baumaxu), mrzí ma to, lebo boli naozaj krásni, a vôbec nič nenasvedčovalo, žeby tú zimu nevydržali...
ten prípravok si určite kúpime
0 0
fery fery

fery je offline (nepripojený) fery

Zdravím všetkých jazierkom "postihnutých"! Neviem ako ste na tom vy ale mne už šibe z tejto zimy a neviem sa dočkať jarných dní. Pár dní bolo celkom príjemne, ľad sa roztopil, rybky ožili ale opäť udreli mrazy. Samozrejme je január, tak sa nie je čomu diviť. Tak aspoň v teple premýšľam, na čo sa musím v nadchádzajúcej sezóne pripraviť. Budem musieť radikálne preriediť lekná, neskutočne sa rozrástli, koreňové sústavy roztrhali koše. Najviac ma ale trápi usadený kal. Ideálne by bolo vyloviť všetky rybky, všetko vyčerpať a vyčistiť. Ale to sa mi veľmi nechce. Nie že by som bol lenivý ale nechcem rybky stresovať a je ich aj dosť veľa. Rozmýšľam nad "vysávačom" od Gardeny SR2000. Niečo podobné som našiel na youtube ( OASE Pondovac 4 ). Je to iná značka ale určite to bude tá istá "čína". Ten výkon sa mi ale, za takmer 400€, nezdá nejaký oslnivý. Na riasy možno ale neviem si predstaviť odstraňovať s tým vysávačom hustejší kal. Máte s tým niekto vlastné skúsenosti? Ďakujem!
0 0
Jarda Slatinany Jarda Slatinany

Jarda Slatinany je offline (nepripojený) Jarda Slatinany

úplně obyčejný chlap
Čau Fery. Som rovnako postihnutý!
Nevím, jestli ti moje zkušenost pomůže,ale já odkaluji takto. Koupil jsem si kalové čerpadlo http://zahrada.al-ko.cz/zahradni_cer...10000combi.htm a odstranil jsem ve spodní části takovou tu kulatou mřížku. Do tohoto otvoru zasunu konec bílé hadice určené na odkalování bazénů opatřené těsně před jejím koncem hadicovou svorkou tak, aby ji to kalové čerpadlo nenasálo víc, než asi 2-3cm. Hadice mám 10m a její druhý konec je fixován k hliníkové trubce délky 4m. Než začnu odkalovat, tak postupným ponořováním hadice docílím jejího zaplavení vodou a pak druhý konec zasunu do otvoru v tom čerpadle, které je asi jen půl metru pod vodou. Vývod z čerpadla jsem opatřil hadicí nejvyššího průměru, který čerpadlo dovoluje a to kvůli eliminaci ucpávání výtoku většími nečistotami. Pak už jen zapnu čerpadlo a nejlépe v pravé poledne, kdy je slunce v nadhlavníku, odkaluji. Sleduji při tom místo odkalu i výtok a podle toho poznám, jestli to funguje. Kaly pouštím do trávníku kolem jezírka, nebo pod korejskou jedli. Je to mimochodem vynikající hnojivo. To jsem poznal podle toho, že v místě odkalu je tráva tak hustá, že se mi v těchto místech dusí sekačka. Dělám to asi tak jednou za měsíc. Jestli ti to není jasné, počkej si a já zkusím hned na jaře vytvořit nějaký návod na mém webu http://www.jezirko-skrovad.webzdarma.cz
Při tom mém odkalování se odčerpe jen část vody, kterou hned doplním ze studny, takže ryby nejsou skoro vůbec stresované.
Lekníny každý rok vyndávám, redukuji jejich kořen a rozdávám, nebo likviduji. Rostou jak Adéla po večeři.
Taky se už nemůžu dočkat jara. Mám v merku jesetery velké a hrozně se na ně těším, až je přidám k ostatním. Jarda-Slatiňany.
0 0
nedostupny nedostupny

nedostupny je offline (nepripojený) nedostupny

fery,mal som roznu jazierkovu techniku,ale presiel som na OASE.Je to nemecka kvalita,ziadna Cina.Vsetky komponenty ci uz skimmer,cerpadlo,alebo OASE Pondovac 4 dokazu zobrat necistoty do priemeru 10mm co som u inych vyrobcov nenenasiel.Aj ked su cenou drahsie,ale za kvalitu sa plati.Pondovac 4 sa da vyuzit aj pri cisteni alebo vypustani naprikad detskeho bazena ,alebo ako priemyselny vodny vysavac,samozrejme nie suche vysavanie.
Toho kalu,nebude az tolko,budu to korene lekien s kalom.Vodu by som nevymienal,starsia voda je vzdy lepsia,kedze uz obsahuje uzitocne bakterie.
Naposledy upravil nedostupny : 31.01.11 at 16:03 Dôvod: Doplnenie
0 0
fery fery

fery je offline (nepripojený) fery

Vďaka za odpovede! Ja mám zatiaľ všetku záhradnú techniku aj náradie Gardena. Najstaršie kúsky majú už 18 rokov a slúžia dodnes. Je pravda, že boli kupované v Nemecku... Stiahol som si výkresy zostáv Oase Pondovac 4 a Gardena SR 2000 a vyzerá to, že ich "jedna mater mala", líšia sa iba farbou vonkajších plastov. Uvažoval som aj nad niečím podobným ako píše Jarda, len by to chcelo regulovať sací výkon a urobiť nejaký "odlučovač", aby to nenasalo vláknité riasy, ktoré by asi "zadreli" motor. A experimentovať sa mi až tak veľmi nechce. Ja by som najradšej asi ten "vysávač"... Videjko na youtube ma ale veľmi nenadchlo, čo sa týka výkonu. Tak neviem... Jazierko je zamrznuté (až na malý otvor), zasypané snehom, tak mám ešte asi dosť času "premýšľať".
Obávam sa, že kalu tam bude až až. Vodu nevymieňam, je mi jasné, že to nie je dobré a vždy iba dopúšťam.
0 0
Jarda Slatinany Jarda Slatinany

Jarda Slatinany je offline (nepripojený) Jarda Slatinany

úplně obyčejný chlap
Jenom to doplním. Sací hadice je bílá, bazénová 32mm, na výtoku z čerpadla je hadice o průměru 50mm. Z toho vyplývá, že to, co projde sací hadicí je čerpadlem bez problémů vyhozeno do té větší. Jediné věci, které dělají občas problémy, jsou kameny, delší kousky rozpadlé kokosové rohože ze břehu a větší štítky želv, ktré jim postupně odpadávají. Dlouhá řasa, bahno, slabší kořeny rostlin a všechny ostatní měkké věci to v pohodě přeblafne. Při odkalování stále sleduju, jak to maká a když se to něčím ucpe, tak to je většinou na vstupu. Stačí vypnout a zapnout. Jestli si koupíš vysavač, docela bych chtěl vidět, jestli to za ty peníze udělá dobrou službu. Hodně štěstí Fery.
0 0
fery fery

fery je offline (nepripojený) fery

Myšlienkou vysávača nie som až tak nadšený. Tiež sa mi to zdá za veľa peňazí málo muziky. Ako som už písal, to video na youtube, výkon nič moc! Preto som písal na fórum o radu. Jarda, ja som Tvoj "postup" nezavrhol a budem o ňom určite uvažovať! Zvlášť keď tvrdíš z vlastnej skúsenosti, že to "fachčí". Maj sa a díky za rady!
0 0
nedostupny nedostupny

nedostupny je offline (nepripojený) nedostupny

Rozhodnutie uz je na tebe,zvaz velkost svojho jazierka a ci chces odsavat len kal, alebo budes cistit aj plytke zony v jazierku.Vysavac pracuje s vakuom, takze sa nic nedeje ak nasaje vzduch .Cerpadlo s vodou, ak nasaje vzduch ,znova zavodnovat a v plytkej vode neurobis nic.
Ak umiestnis cerpadlo pripojene k filtracii do najnizsieho miesta v jazierku nevznikne ti ani velke mnozstvo kalu. Na redukovanie mnozstva kalu pouzivam

OxyBreak do zahradních jezírek je směsí mikrobiologických kultur a enzymů určených pro ekologické čištění vody. Mikroorganismy, obsažené v přípravku, pomáhají rozkládat a redukovat objem organických usazenin na dně jezírka. Projasňují vodu, preventivně působí proti tvorbě řasy tím, že společně s rostlinami odebírají živiny z vody a řasa nemá následně z čeho růst. Pomáhají obnovit rovnováhu vodního ekosystému.
Naposledy upravil nedostupny : 01.02.11 at 16:39 Dôvod: doplnenie
jezirka.gif  
0 0
Timur39 Timur39

Timur39 je offline (nepripojený) Timur39

Buď v práci alebo v záhrade
Ja mám dve jazierka jedno mam bez filtrácie a funguje velmi dobre. Potrva to tak 2 roky. staci použit spravne rastliny. Hlavne lekno alebo ine s listom na hladine ako N. peltata. No len ked tam chces mat korytnacku tak to dlho nevydrzi. Tak asi skus skor vodomor alebo velmi dobry je stolistok
0 0
jouzi jouzi

jouzi je offline (nepripojený) jouzi

Vytvorit taketo jazierko a udrzanie biologickej a chemickej rovnovahy v nom je tazke, ale nie nemozne! Sam mam doma jazierko priblizne rovnakych rozmerov. Zakladom je spravne umiestnenie, vyhodne je v polotieni, pretoze pri takomto malom objeme vody sa ti v lete voda rychlo prehreje, co v kombinacii s inymi faktormi je vyrazna hrozba.
Biotop v pravom slova zmysle v jazierku dosiahnes tazko, ale pre udrzanie rovnovahy musis vysadit velke mnozstvo rastlin, ci uz plavajucich, rastucich z dna, alebo bazinnych druhov,.
Dalsim faktorom je mnozstvo ryb. Tu plati pravidlo, menej je viac.
K stavbe: clenitu jamu vystelies jemnym pieskom, na neho das geotextiliu a na nu jazierkovu foliu. Radsej hrubsiu, min 0,7. Napustis vodu, aj z vodovodu, chlor vyprcha, nariedi sa dazdovou,... Do strednej hlbkovej zony umiestnis cerpadielko napojene na UV lampu. Pockas 2-3 tyzdne a vysadis ryby. Voda v jazierku prejde fazou, tzv. mliecneho zakalenia, potom zeleneho, ale nakoniec sa vycisti. Pri stavbe doporucujem vyriesit aj tzv. bezpecnostny prepad, ktory ti zachrani obsadku jazierka pri privalovych dazdoch.
Ak chces chovat vodne korytnacky, porozmyslaj aj nad ich ochranou pred mackami. Tie su nebezpecne aj pre vacsie ryby.
0 0
Jarda Slatinany Jarda Slatinany

Jarda Slatinany je offline (nepripojený) Jarda Slatinany

úplně obyčejný chlap

Fery. Takto zimují moje rybky. Pěkně na zeleném měkoučkém koberečku.
0 0
Jarda Slatinany Jarda Slatinany

Jarda Slatinany je offline (nepripojený) Jarda Slatinany

úplně obyčejný chlap

Sisimo a Fery.
Na tomto videu je sice zajímavá ryba z Číny, ale to je jen vedlejší produkt. Všimněte si dna poblíž kamery. Dlouhá, zelená řasa, která je jinak všude kolem, na dně těsně před kamerou prostě není. Přesto, že řasa velmi dobře drží na jakémkoli podkladu a teď v zimě proti ní nic nepodnikám, tak tam není. Kdo za to může? Kapři! Oni totiž na tomto místě mezi nádobami s lekníny zimují, protože se tu cítí pospolu v bezpečí. Když jsem tam dal kameru, na tu chvíli se odstěhovali a zůstal jen kaprovec. Chci tím jen ukázat, jaký vliv mají ryby na čištění dna a na shromažďování kalu na určitých místech. Třeba když jsou v jezírku velcí jeseteři, tak například nemá smysl dávat skimmer do největší hloubky i když je to logické, protože i oni, stejně jako kapři jinde, si pod sebou dost dobře uklízí pohybem svých těl.
Chci tím jen ukázat, že když se odkaluje pravidelně, nefunguje vše podle lidské logiky, ale podle ryb.
A tak to ma byt, tak je to spravne! (černí baroni)
0 0
Pond guard Pond guard

Pond guard je offline (nepripojený) Pond guard

Hello Jardo.Zaujímali by ma 2 veci.Ako dlho máš veslonosa a či dobre príjma potravu a či tie jesetery svojím pohybom nerušia kaprovité ryby pri zimovaní.Zdá sa mi totiž, že dost málo rýb ti skutočne sedí na dne a odpočíva.Ja osobne chovám 4 druhy a páčia sa mi,akurát mi táto vec trochu vrta v hlave.
0 0
Pond guard Pond guard

Pond guard je offline (nepripojený) Pond guard

No,a ešte ma zaujal ten Myxocyprinus,zimujes ho vonku prvy rok či už prežil drsnu stredoeuropsku zimu?
0 0
Jarda Slatinany Jarda Slatinany

Jarda Slatinany je offline (nepripojený) Jarda Slatinany

úplně obyčejný chlap
Čau Pond guard.
Jeseteři okupují nejhlubší dno (190cm), kapři jsou pod lávkou mezi škopky s lekníny (130-120cm) a veslonosi jezdí stále ve vodním sloupci. Myxocyprinus je u mě první rok. Zatím dobrý. Vždyť ho vidíš.
Veslonosy jsem koupil v roce 2009, 2 kusy-větší-asi 25cm. Mám je letos třetím rokem (nyní asi 45cm). Potravu jsem je naučil přijímat plovoucí, pomocí poloplovoucích granulí (po nasáknutí vodou jdou pomaličku ke dnu).
Nastuduj proporce mého jezírka http://www.jezirko-skrovad.webzdarma.cz/ a zjistíš, že jeseteři vs. ostatní ryby obývají zcela jiná teritoria, takže se vzájemně neruší.
Jejich zimní neaktivita je mimochodem diskutabilní, takže kvituji tvoji otázku o vzájemnémse nerušení,ale není to problém. Zatím. Vzhledem k tomu, že všechno řeším operativně a že kapři mají stejný názor na to, jaký tvar je nejvýhodnější (tedy koule), tak jistě pochopíš, že toto není NAŠE hlavní téma!!
0 0
Pond guard Pond guard

Pond guard je offline (nepripojený) Pond guard

V podstate s tebou súhlasím,akurat že guldenstaedti u mna su uplne všade a dokonca idu aj na hladinu.
Proporcie naštudujem,akurat že ryby nikdy nevidím,lebo ked sadnem k počitaču je tma...
Nepochopil som to o "NAŠE hlavní téma"...
Páči sa mi ta ta tvoja korenovka.Čau
0 0
Jarda Slatinany Jarda Slatinany

Jarda Slatinany je offline (nepripojený) Jarda Slatinany

úplně obyčejný chlap
Ahoj. Tím "NAŠE" mám na mysli "moje a kapří" ve spojení s dosažením nejvýhodnějšího tvaru-koule. Taky rád jím a když jsem to psal, myslel jsem na ledničku. No a já, když jsem najedený a spokojený, tak také někam zalezu, abych nebyl rušen, jako ti kapři. Rybičky se spolu vždycky nějak dohodnou. Kdo chce spát, spí, kdo chce být aktivní, lítá po celém jezírku. Prostoru je habakuk.
0 0
nedostupny nedostupny

nedostupny je offline (nepripojený) nedostupny

Jarda Slatinany Pozri príspevok
.....tak například nemá smysl dávat skimmer do největší hloubky i když je to logické, protože i oni, stejně jako kapři jinde, si pod sebou dost dobře uklízí pohybem svých těl.
Jardo,nezmylil si si funkciu skimmra?Jeho funkcia nema s dnom nic spolocne.
0 0
Jarda Slatinany Jarda Slatinany

Jarda Slatinany je offline (nepripojený) Jarda Slatinany

úplně obyčejný chlap
To jsem se zase upsal. Samozřejmě jsem měl na mysli guli. Dík za upozornění. Tak jako tak, nepoužívám ani jedno.
0 0
sisima sisima

sisima je offline (nepripojený) sisima

už pár týždňov sú všetky naše ryby schované...
sú natlačené za kokosovou rohožou, medzi korienkami tráv... divné mi je, že predtým "zimovali" v najhlbšom mieste cca 1,5m ale jedného dňa sa všetky schovali za tú rohož, čo je tak 70cm hĺbka...
dúfam, že na jar odtiaľ vyjdu úplne všetky, bez ďalších strát...

my máme na celom dne asi 10-15 cm vrstvu riečneho štrku, riasy už neriešim, začnem až ked sa oteplí... momentálne je z nich "koberec" na dne...

ale pre "potešenie" sa nám na chvíľu ukázala slnečnica v plnej kráse... naozaj sme boli prekvapení ako narástla...
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať