Zavrieť

Porady

lekári a čo ďalej?

ekopo ekopo

ekopo je offline (nepripojený) ekopo

JA
Dnes som si na jednom fóre prečítal tieto vety:

"Hanba každému jednému, komu je málo pridať 300,-€ na plate, keď obrovské množstvo z nás pracuje za plat, pohybujúci sa okolo tejto sumy. A verte páni doktori, tiež sme študovali!

Pracovníci vodárne, odstavte vodu, plynári, zatvorte kohútiky, pekári, odstaviť pece. Všetci do ulíc. Učiteľ, ty máš plat ako v Nemecku? Policajt, ty si na tom o 2/3 horšie ako tvoj kolega za hranicami?*** Áno? Všetci poďme štrajkovať. Učitelia zavrú školy, naše deti budú hlúpe a kto z nich potom spraví ďalšiu generáciu lekárov? Policajti, odstavte autá a keď niekto napadne lekára, lebo mu nechcel poskytnúť starostlivosť, nekonajte."


a plne sa s nimi stotožňujem.

Viem, že tu budú príspevky, ktoré budú vehementne súčastný postoj lekárov obhajovať - podľa mňa je to ale už vydieranie a vydieranie nás všetkých. Ak niekomu ponúknu 30% zvýšenie platu a on to zamietne, no neviem....Tak poďme gréckou cestou...
Samozrejme, majú málo , ale nie len oni...
Keby aspoň vačky nenatŕčali..... u mňa osobne zlé skúsenosti prevládajú nad tými dobrými u lekára.....
Usporiadat
marjankaj marjankaj

marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

I am a man
Že by tu?

http://www.ozpsav.sk/files/documents...anuar_7-36.pdf
0 0
Heleč Heleč

Heleč je offline (nepripojený) Heleč

čo sú za tabulky? veď nezačínajú s minimálnou mzdou...
a podľa čo sú zaradení?
to by ma ozaj zaujímalo
0 0
dogicka dogicka

dogicka je offline (nepripojený) dogicka

mlisa Pozri príspevok
nemôžem si pomôcť, ale vy ste nádherný príklad zovšeobecňovania všetkých profesií. Súkromný lekár zarába veľa - automaticky každý lekár zarába veľa. Advokáti zarábajú veľa - automaticky každý právnik zarába veľa. Nemáte ani poňatia o tom koľko zarábam, ale hneď som "právnik dávno za vodou" niečo iné ako bežný človek a preto sa neviem pozerať na veci ako vy. A tá posledná veta no comment. Jedna vec je mať iný názor, niečo iné šíriť niečo takéto. končím s touto témou, priveľa emócií, málo rozumu.

Absolútny súhlas!!!!!!!
0 0
marjankaj marjankaj

marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

I am a man
Heleč Pozri príspevok
čo sú za tabulky? veď nezačínajú s minimálnou mzdou...
a podľa čo sú zaradení?
to by ma ozaj zaujímalo
Akože čo? Veď je to prílohou zákona.
Každý by to mal mať napísané v pracovnej zmluve.
0 0
dogicka dogicka

dogicka je offline (nepripojený) dogicka

ciners Pozri príspevok
Vy mate nejaky syndrom menejcennosti,ci co? Ja som nikdy nemal pocit, ze by sa nadomna nejaky lekar vyvysoval. Lekari tu nie su pre pacientov a naopak nie...tu musi byt vzajomna ucta. Slovak v tomto zmyslani nie je takyto len pri lekaroch. Kamarat architekt prisiel ku klientovi a ten ho uvital slovami: vsetci projektanti ste k.k.ti, spravte mi nutne papiere na povolenie a nestarajte sa. Uf, nas zakaznik, nas idealny pan. Ja sa tym lekarom necudujem. Slovak si potrebuje obtret hubu o kazdeho, o servirku v restike, o architekta, o ucitela, v podstate je zly ten, kto je rpave na pretrase. Ked isli jeden den do ulic ucitelia, ine som necital, len aka je to banda, co pracuje 5 hodin denne, nic
deti nenaucia atd. atd.
Ciners, úplne súhlasím s tvojimi názormi..... skopírujem tu, čo som písala do podobnej témy...
Nás Slovákov, je veľmi ľahko popudiť voči určitej skupine. Veľa teraz čítam, ako by pridali učiteľom. Keď štrajkovali učitelia, národ kričal, načo, veď čo by ešte chceli, robia len pár hodín denne, stále nejaké prázdniny.... To isté sa strhlo, keď začiatkom tohto roka začali pripravovať daňovo-odvodovú reformu, a Mikloš začal tvrdiť, že zamestnanci doplácajú na "príživníkoch" živnostníkov, to bolo v internetových diskusiách narážok zo strany zamestnancov na adresu živnostníkov. Aj na porade v téme "pošuškajte koľko pýtať" sa účtovníci sťažujú akí sú nedocenení, a že koľko zaplatia napríklad murárovi, a že veď vlastne dokopy ani nič neurobil a také prachy chcel (mimochodom, ja som tiež účtovník, SZČO). Pritom ten murár si zasa myslí to isté i svojom účtovníkovi, že za pár papierov chce také peniaze? Je jedno, ktorá skupina začne u nás bojovať za svoje práva, dopadne to vždy rovnako.
Videla som výplatné pásky lekárky v štátnej nemocnici, má okolo 50 rokov, dve atestácie, je detská kardiologička, zástupkyňa primára na detskom oddelení. Je pravda, že čistý plat mala cca 950,- Eur, ale to bolo aj s príplatkami za nočné a víkendové služby. Pri prepočte na hodinovú mzdu, jej v čistom vyšlo cca 2,10 Eur. Ja teda zarobím na hodinu viac. Tiež zarobí viac môj manžel, ktorý je elektrikár, za hodinu si pýta 5,- Eur, teda v čistom má viac. Ja síce musím tiež stále študovať (sme na porade, snáď nemusím viac približovať prácu účtovníka), ale so štúdiom lekára (podotýkam, že toho seriózneho) sa to nedá porovnávať.
Všade, v každej profesii sú odborníci aj "šuflikanti", slušní a serózni ľudia, ale aj darebáci bez chrbtovej kosti. Všetko je to o nás, o ľuďoch. Nevieme si vážiť prácu druhých ľudí. Potom ale nemôžme čakať, že si niekto iný bude vážiť práve tú našu prácu. Nič nie je čierne alebo biele, a posudzovať celú profesiu (schválne nepíšem lekárov, lebo toto sa týka všetkých profesií) len podľa tých "najhorších vzoriek" je smutné. Nevieme podporiť v štrajku lekárov, predtým učiteľov, keby začali štrajkovať robotníci, mysílte si, že by ich mal kto podporiť?
Ktosi tu písal, že by pridal robotníckej triede. A že lekári si nevedia vážiť prácu. Poznám dosť ľudí z robotníckej triedy, ktorým sa ale vôbec nechce robiť, a svoju prácu vyslovene flákajú a už vôbec si ju nevážia. Takisto ale poznám dosť ľudí z tejto triedy, ktorý sú radi, že tú prácu majú, vážia si ju, a snažia sa ju robiť čo najlepšie. A toto je všade rovnaké.
Podľa mňa je hrozné myslenie typu: lekári berú úplatky, policajti sú hlúpi, učiteľia nič nerobia, majú samé prázdniny..... Všetci??????????
4 0
Heleč Heleč

Heleč je offline (nepripojený) Heleč

áno, ale ešte to nikdo nezverejnil iba majú plnú hubu rečí.....
0 0
Heleč Heleč

Heleč je offline (nepripojený) Heleč

Každý by to mal mať napísané v pracovnej zmluve.


áno, ale ešte to nikdo nezverejnil iba majú plnú hubu rečí.....<BR>
0 0
marjankaj marjankaj

marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

I am a man
A prečo by to mal niekto zverejňovať? Kto to má urobiť? Zamestnanci? alebo zamestnávateľ? Veď to máš v tabuľke. Podľa vzdelania a dĺžky praxe a podľa funkcie, ktorú bude zamestnanec vykonávať, sa zamestnancom určí tarifná trieda. A tá sa môže po určitom období zvyšovať.
Pracovná zmluva je dohoda zamestnávateľa so zamestnancom. Ak s ňou jedna strana nesúhlasí, tak ju proste nepodpíše.
A jde se o dům dál.
0 0
avalik avalik

avalik je offline (nepripojený) avalik

Heleč Pozri príspevok
čo sú za tabulky? veď nezačínajú s minimálnou mzdou...
a podľa čo sú zaradení?
to by ma ozaj zaujímalo
do platovej triedy su zaradeni podla nariadenia vlády SR c. 341/2004 Z.z. ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a dopĺňaní


zverejnene to je v Zbierke zakonov, rekonstruovane znenia najdes aj tu: http://jaspi.justice.gov.sk/jaspiw1/...ber=Vyhladanie
1 0
Jano24 Jano24

Jano24 je offline (nepripojený) Jano24

Nuž nie som lekár, ako sa hovorí zdravotníctvu a futbalu si myslí každý že sa rozumie, ale tých dobrých lekárov by som sa naozaj zastal . Neviem prečo by dobrý chirúrg nemal mať vyššie ocenenie aj finančné.Určite si zaslúži viac ako poniektorí poslanci NR.Taký Vinco Lukáč tam sedí za 3500 Eur mesačne a nepovedal v parlamente doteraz jedno slovo, asistenti poslancov, všelijakí hovorcovia ministrov / príjem hovorkyne ministra zdravotníctva vraj 2500 Eur/, poradcovia a podobne.V Žehre a v ďalšej dedine sa dostali za starostov negramotní rómovia.Síce čítať nevedia, ale nadelili si plat 3300 Eur.Počítať teda vedia. Videl som ako ten novozvolený róm starosta nevedel zložiť sľub starostu, iba slabikoval , keďže je pologramotný,ale plat si nadelil takisto 3000Eur..Plat poslancov mal stúpnuť o 300-400 eur ministrov myslím aj viac na budúci rok, ale ak to predložil v septembri Matovič tak ho poslanci vysmiali a jeho návrh sa nedostal ani do parlamentu. Teraz si idú zmrazovať plat sami ale až vtedy, keď sa dozvedeli že idú predčasné voľby a to by ich pred voľbami každé euro navyše pálilo vo vrecku.Lenže Sulíkov návrh nezrušili, iba pozastavili na jeden rok s tým zmrazením platov.Po voľbách zabudnite.Jasné lekárov, učiteľov, zdravotné sestry a veľa ďalších v tejto spoločnosti nie je poriešených, ale niektorí sú.Sudcovia, prokurátori, spomínaní poslanci, hovorcovia, poradcovia, manažeri aj z ich zlatými padákmi v štátnych často stratových podnikoch.Keď hádzali lekári po Dzurindovi plášte, nemalo to žiaden význam, myslím že na druhý deň si Dzurinda zlomil nohu mám dojem...teda hneď na druhý deň musel vyhľadať ich pomoc...Inák MUDr.Uhliarik tiež odišiel od pacientov, vraj z osobných dôvodov.Nebolo to náhodou z finančného dôvodu?A sám moralizuje ako lekári nemajú odísť od slovenského pacienta...Oni sa chcú vrátiť k pacientovi ale on pochybujem že sa niekedy vráti...
Naposledy upravil Jano24 : 29.11.11 at 11:38
1 0
ciners ciners

ciners je offline (nepripojený) ciners

Tak ta tabulka ma nacisto odrovnala. Po 32rokoch praxe max.plat 1100€...
1 0
avalik avalik

avalik je offline (nepripojený) avalik

ciners Pozri príspevok
Tak ta tabulka ma nacisto odrovnala. Po 32rokoch praxe max.plat 1100€...
to je zakladna tabulka plat je definovany takto (tyka sa to vsetkych zamestnancov pri vykone prace vo verejnom zaujme):
§ 4
Plat zamestnanca


(1) Zamestnancovi za podmienok a v rozsahu ustanovených týmto zákonom patrí plat, ktorým je
a) tarifný plat,
b) osobný plat,
c) príplatok za riadenie,
d) príplatok za zastupovanie,
e) osobný príplatok,
f) platová kompenzácia za sťažený výkon práce,
g) príplatok za prácu v krízovej oblasti,
h) príplatok za zmennosť,
i) príplatok za výkon špecializovanej činnosti,
j) kreditový príplatok,
k) výkonnostný príplatok,
l) príplatok za starostlivosť a vedenie služobného motorového vozidla,
m) príplatok za praktickú prípravu,
n) príplatok za prácu v noci,
o) príplatok za prácu v sobotu alebo v nedeľu,
p) príplatok za prácu vo sviatok,
r) plat za prácu nadčas,
s) plat za neaktívnu časť pracovnej pohotovosti na pracovisku,
t) odmena.

(2) Zamestnancovi za podmienok a v rozsahu ustanovených týmto zákonom okrem platu podľa odseku 1 patrí náhrada za neaktívnu časť pracovnej pohotovosti mimo pracoviska, náhrada za pohotovosť pri zabezpečovaní opatrení v období krízovej situácie a zamestnancovi, ktorému sa poskytuje plat podľa § 22 náhrada za sťažené životné podmienky počas výkonu práce vo verejnom záujme v zahraničí.

(3) Plat je peňažné plnenie poskytované zamestnancovi za prácu. Za plat sa nepovažuje náhrada za neaktívnu časť pracovnej pohotovosti mimo pracoviska, náhrada za pohotovosť pri zabezpečovaní opatrení v období krízovej situácie, náhrada za sťažené životné podmienky počas výkonu práce vo verejnom záujme v zahraničí a plnenia poskytované zamestnancovi podľa osobitných predpisov v súvislosti s vykonávaním pracovných činností, najmä odstupné, odchodné a cestovné náhrady.

(4) Funkčný plat na účely tohto zákona je súčet tarifného platu, zvýšenia tarifného platu podľa § 7 ods. 7 a 8 a príplatkov určených mesačnou sumou podľa odseku 1 písm. c) až j) a l). Funkčný plat je aj plat pri vykonávaní inej práce alebo funkčný plat poskytovaný podľa § 30 ods. 3, § 32a ods. 1 a § 32b ods. 1 a 2.

(5) Funkčný plat na účely tohto zákona je aj osobný plat určený zamestnancovi podľa § 7a.

(6) Ak ide o zamestnanca, ktorému sa poskytuje výkonnostný príplatok podľa § 14a, funkčný plat na účely tohto zákona je súčet funkčného platu podľa odseku 4 alebo osobného platu podľa odseku 5 a priemerného výkonnostného príplatku. Priemerný výkonnostný príplatok je suma rovnajúca sa mesačnému priemeru výkonnostných príplatkov vyplatených za predchádzajúci kalendárny štvrťrok.

(7) Zamestnávateľ je povinný písomne oznámiť zamestnancovi výšku a zloženie funkčného platu pri uzatvorení pracovnej zmluvy, pri zmene druhu práce alebo pri úprave funkčného platu.

(8) Zamestnávateľ poskytuje zamestnancovi plat podľa tohto zákona, všeobecne záväzných právnych predpisov vydaných na vykonanie tohto zákona a v ich rámci podľa kolektívnej zmluvy, pracovnej zmluvy alebo vnútorného predpisu.
4 0
marjankaj marjankaj

marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

I am a man
ciners Pozri príspevok
Tak ta tabulka ma nacisto odrovnala. Po 32rokoch praxe max.plat 1100€...
Veď preto musia mať aj nadčasy aby mali viac.
0 0
Daniela Daniela

Daniela je offline (nepripojený) Daniela

Vieš koľko pracujem? 41 rokov!!!! a plat? 550 €. Mám dve stredné školy a pracujem pre súkromníka.
Len tak, aby aj iný niečo povedali.
Lekár lekárom chcel byť. Vždy to bola prastížna škola. Všimni si toto, chcel byť. Aj ja som chcela byť ekonómka. Je tu ale jeden zásadný rozdiel: ŠTÁT JE DOJNÁ KRAVA, súkromník je pán.
Naposledy upravil Daniela : 29.11.11 at 11:57
0 2
JankaO JankaO

JankaO je offline (nepripojený) JankaO

Je tu dosť negatívnych a dokonca hanlivých príspevkov, ktoré neospravedlňuje ani neznalosť hĺbky problematiky. Je z nich jasná iba zloba a závisť.

Vlastná skúsenosť.
Lekár, prednosta kliniky univerzitnej nemocnice s 30 r. praxou, tri akademické tituly. V priemere odrobených cca 300 hod / mesiac, čistá hodinová mzda 5,71 €/hod.

Lekár prax 2 roky klinika anesteziológie a intenzívnej medicíny + záchranná služba. V priemere odrobených takisto 300 hod/mesiac, čistá mzda 2,72 €/hod.
V priemere okolo 300 hod mesačne nie je za obdobie niekoľkých mesiacov alebo roka. Je to kontinuálne počas celej praxe. Možno by sa kompetentní pracovníci mzdových učtární vedeli vyjadriť, aký používajú postup, že je to legálne. (Ponúknuté zvýšenie o 300,- € je teda o 1 €/hod.)

Ešte im niekto závidí, že si vraj "dva krát do roka močia nohy v slanej vode" ?? Ja teda nie.

A úplatky? Nemám s nimi osobnú skúsenosť aj napriek tomu, že som mala maminku po troch ťažkých kardiochirurgických zákrokoch a ocina po výmene umelých šošoviek na obidvoch očiach. Možno sú nejaké oddelenia, kde je korupcia a v nich úplatní lekári. Len mi príde ironické, že tí, čo korumpujú, sa sťažujú, že korumpovali. Ak Vám to skutočne vadí, tí čo korumpujete, spojte sa a spravte kroky na jej likvidáciu, je to len na Vás.

Hanba by ma fackovala, keby som sa lekárov nezastala, lebo v drvivej väčšine sú medzi nimi poctiví a slušní ľudia.
4 0
avalik avalik

avalik je offline (nepripojený) avalik

Daniela Pozri príspevok
Vieš koľko pracujem? 41 rokov!!!! a plat? 550 €. Mám dve stredné školy a pracujem pre súkromníka.
Len tak, aby aj iný niečo povedali.
Lekár lekárom chcel byť. Vždy to bola prastížna škola. Všimni si toto, chcel byť. Aj ja som chcela byť ekonómka. Je tu ale jeden zásadný rozdiel: ŠTÁT JE DOJNÁ KRAVA, súkromník je pán.
tak ked je stat dojna krava preco lekari dali vypoved?
pises, ze si chcela byt ekonomka - predpokladam, ze aj si - co ti brani podnikat a mat sa ako pan?
1 0
Letko Letko

Letko je offline (nepripojený) Letko

...letom-svetom...
Lekári chcú dodržiavanie zákonníka práce (s tým súhlasím).

Toto je v Pravde:
Podľa odborárov sa dá totiž očakávať, že len čo vyprší platnosť kolektívnej zmluvy, zamestnávateľ nebude súhlasiť so zvýšenými príplatkami nad rámec Zákonníka práce.

Čítajte viac: http://spravy.pravda.sk/tristo-eur-b...#ixzz1f5zYQvIW

Zamestnávateľ sa bude len pridŕžať Zákonníka práce - to je paradox.
0 0
eva.toth eva.toth

eva.toth je offline (nepripojený) eva.toth

rozvedená, 2 deti
Moja dcéra pracuje ako zdravotná sestra na internom oddelení. Na 25 pacientov sú dve. Nekonečný kolotoč práce. Za celú 12 stku nemá čas, aby si sadla ku pacientovi a povedala mu jedno vľúdne slovko, tak ako si predstavolala, že ako zdravotná sestra sa s pacientom porozpráva, pohladí ho. Na oddelení sú dve sestičky a 5 - 6 lekárov v dennej službe. Stane sa aj to, že lekár pošle pacienta na vyšetrenie o 9.00 hod a o 11.00 na druhé, to isté vyšetrenie iný lekár, nevediac o prvom. Všetko robia bezhlavo, neuvážene. Niektoré vyšetrenia nie sú ani potrebné. Pacientov si nevšímajú, ani po 10 dňoch liečenia nevedia o ňom nič. Na nočnej sú dve sestričky a dvaja lekári. Sestričky sú celú noc v pohotovosti a lekári spia. Môžu ich zobudiť v tom najkrajnešom prípade, len ak ide o život. A o život ide málo kedy, celú nočnú prespia. Tú majú zaplatenú aj s príplatkami. A tieto prespaté, zaplatené hodiny si požadujú ešte lepšie zaplatiť. Nuž čo, spánok je drahý.
0 0
ciners ciners

ciners je offline (nepripojený) ciners

eva.toth Pozri príspevok
Moja dcéra pracuje ako zdravotná sestra na internom oddelení. Na 25 pacientov sú dve. Nekonečný kolotoč práce. Za celú 12 stku nemá čas, aby si sadla ku pacientovi a povedala mu jedno vľúdne slovko, tak ako si predstavolala, že ako zdravotná sestra sa s pacientom porozpráva, pohladí ho. Na oddelení sú dve sestičky a 5 - 6 lekárov v dennej službe. Stane sa aj to, že lekár pošle pacienta na vyšetrenie o 9.00 hod a o 11.00 na druhé, to isté vyšetrenie iný lekár, nevediac o prvom. Všetko robia bezhlavo, neuvážene. Niektoré vyšetrenia nie sú ani potrebné. Pacientov si nevšímajú, ani po 10 dňoch liečenia nevedia o ňom nič. Na nočnej sú dve sestričky a dvaja lekári. Sestričky sú celú noc v pohotovosti a lekári spia. Môžu ich zobudiť v tom najkrajnešom prípade, len ak ide o život. A o život ide málo kedy, celú nočnú prespia. Tú majú zaplatenú aj s príplatkami. A tieto prespaté, zaplatené hodiny si požadujú ešte lepšie zaplatiť. Nuž čo, spánok je drahý.



lekari zase vravia,ze kym oni makaju,tak sesricky kavickuju a dudkuju. Ani tak ani tak. Hlavneze sa potom doktorom pchaju do postele, ved kazdy druhy lekar ma zenu sestricku
V tomto neverim ani jednym. Pravdepodobne obe strany normalne pracuju v ramci svojich moznosti,len sa vzajomne nechapu. A su oddelenia,kde je 1lekar a 10 sestriciek. vsade je inak, netreba to pausalizovat.
0 0
avalik avalik

avalik je offline (nepripojený) avalik

eva.toth Pozri príspevok
Moja dcéra pracuje ako zdravotná sestra na internom oddelení. Na 25 pacientov sú dve. Nekonečný kolotoč práce. Za celú 12 stku nemá čas, aby si sadla ku pacientovi a povedala mu jedno vľúdne slovko, tak ako si predstavolala, že ako zdravotná sestra sa s pacientom porozpráva, pohladí ho. Na oddelení sú dve sestičky a 5 - 6 lekárov v dennej službe. Stane sa aj to, že lekár pošle pacienta na vyšetrenie o 9.00 hod a o 11.00 na druhé, to isté vyšetrenie iný lekár, nevediac o prvom. Všetko robia bezhlavo, neuvážene. Niektoré vyšetrenia nie sú ani potrebné. Pacientov si nevšímajú, ani po 10 dňoch liečenia nevedia o ňom nič. Na nočnej sú dve sestričky a dvaja lekári. Sestričky sú celú noc v pohotovosti a lekári spia. Môžu ich zobudiť v tom najkrajnešom prípade, len ak ide o život. A o život ide málo kedy, celú nočnú prespia. Tú majú zaplatenú aj s príplatkami. A tieto prespaté, zaplatené hodiny si požadujú ešte lepšie zaplatiť. Nuž čo, spánok je drahý.
netvrdim, ze sestry maju lahku pracu
pises, ze dcera robi 12tku - to znamena po skonceni ide domov, otazka je ten lekar ktoreho nesmie budit, tiez ide po 12 hodinovej sluzbe domov? predpokladam, ze nie ... nastupuje na klasicku "osmicku" kde sa musi venovat napriklad ambulantnym pacientom, ktorych nezaujima to, ci doktor mal v noci moznost spat alebo nie ale pozaduju kvalitne osetrenie

PS: moja mamka je zdravotna sestra, brat lekar (plus dalsi zdravotnicki pracovnici v sirsej rodine) ... mam info z oboch stran
2 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať