Janka II,postrehla som, že si reagovala na n"práve nevydarené guľky" ..zajtra idem robiť slivkové guľky, ktoré sa vždy podaria. recept som si priniesla z pobytu vonku a mám ho tisíc krát odskúšaný, dokonca sa guľky v surovom stave dajú zmraziť a potom iba vo vriacej vode uvariť a sú ako čerstvé.
Plnka môže byť od jahôd, cez marhule, čučoriedky ale aj slaná z údeného mäsa, či cibuľková náplň.
Guľky vhodné aj na zmrazenie
dať variť 3-4 dl mlieka spolu s 15 dg masla, týmto horúcim mliekom zabariť 1/2 kg polohrubej múky premiešať a nechať vychladnúť. Do vychladnutého sa primiešajú dve celé vajíčka, poprípade ešte múka, aby vznikla tvárna hmota-vymiesime. Cesto vyvaľkať na hrúbku cca 0.5 cm a pokrájať na štvorce, na ktoré vkladám plnku a urobím guľku.
Varím vo vriacej vode klasicky ako tie krupicové, či zo zemiakového cesta.
Posypem ľubovoľnou osýpkou.
Po guľkách nehrozí pálenie žáhy, ako sa často ľudia sťažujú.
Dobrú chuť