Clafoutis
Tradicny visnovy kolac z Limousin vo Francuzsku. V podstate velmi primitivna vec - vymasteny pekac, ovocie, palacinkove cesto.
Staci vymastit maslom okruhy pekac s priemerom asi 20cm. Poukladame pol kila visni aj s kostkou. Mozeme ich trochu pobodat nozom. Pripravime si cesto z troch vajec, 160ml hladkej muky, polovice vanilky, ktoru sme v 3 dcl mlieka prevarili a nechali sme to mlieko vychladnut (alebo lyzicka vanilkoveho extraktu a to mlieko, ale nie vanilkova aroma ani vanilinovy cukor ci ina sprostost), 80ml krystaloveho cukru a trochy soli. Mozeme pridat tiez trochu nejakeho dobreho brandy, ak mame (tam by bol asi tradicny Armagnac), ale netreba. S miesanim cesta to neprehaname. Radsej nech su hrudky, ako keby mal byt kolac ako z gumy (co sa urcite stane, ak to budeme slahat ako na normalne palacinky). Proste to staci len spojit, nic viac. Nalejeme na tie visne, nechame chvilu odpocivat a zatial si nastavime ruru na 180°C. Pecieme asi hodinu, kym drievko zapichnute do stredu nevyjde zhruba ciste. Nechame vychladnut a podavame teple, nie horuce.
Zvyknu sa pouzivat aj ceresne, male slivky ci marhule.