Excise Duty kvalita destilátu záleží len a len od kvality kvasu a ten si tam prinesie pestovateľ, aký má kvas, taký bude mať destilát.
Nie len a len ale hlavne od kvality kvasu.
Baranovi asi ťažko vysvetlíš že aj v domácom víne zo samorodáku je metyl.
Ale aj pálenica musí byť urobená podľa určitých pravidiel. Ako sa aj v Bošácej doma pančovalo že bol chladič hneď vedľa kotla a iba sa trubkou prepojilo bez nejakého stúpania tak to je potom humus. Ja som to mal urobené tak, že trubka stúpala cca 2,2 metra nad hladinu kvasu a alkohol nemal žiadnu pachuť, cez dvoch ľudí teda nepriamo odo mňa pili aj policajti. Raz ma niekto zo zahraničia hľadal a spýtal sa policajtov ako ma nájde a oni povedali že ten čo dobré pálené robí? Mojí strýcovia pálievali od nepamäti, koľkokrát im financi zobrali pálenicu toľkokrát si urobili novú. A nikdy sa od ich páleného nikto neotrávil, ani nikto z nich netrpel žiadnou demenciou ktorú by spôsobilo pitie nekvalitného alkoholu. Je síce pravda že sami alkohol veľa nepili.
Niekto písal o pálení v Poľsku v bytovkách, to je trochu iná kapitola ale tam sa dal kúpiť sklenený chladič kde sa napojila voda a ak urobil dobrý kvas tak pre domáce využitie to bolo dobré, nehrozil žiaden výbuch. Ale oni robili hlavne z cukru, žiadne pravidlá nedodržali, takže to bol taký "bimber", z toho boli dosť sprostí, hlavne že bolo čo piť.
Ja už len nealko pivo, takže už ma ani neláka páliť. Ani to už nemám kde teraz robiť, iba ak by som ako tí Poliaci.