Našla som v jednej diskusii - netýka sa to síce cesnaku, ale skôr mäsa, ale v niečom je to poučné
"Byvam na vychode (Humenne), kde vecsinu byvalych JRD poskupovali taliani a za minimalne naklady tu na nasich lukach chovaju kravky. Tie potom (urcite s nalepkou BIO
) odvazaju hufne do talianska a maju krasne, istym sposobom naozaj BIO hovedzie, pretoze tie kravky vidim kazdy den na lukach. Ano, aj silazuju, ale pokial sa da, stale su von. Ked prides na druzstvo a chces kupit tela, tak to to ani nepreda, lebo sa mu to neoplati.
Ked mali JRD nasi hospodari, babrali sa tam so sadenim zemiakov, kukurice, plodin, obilia – veci, ktorym sa bud u nas nedari (obilie) alebo ti ho ponici zver ci zdevastuju romovia. Samozrejme ze boli stratovi. A pritom stacilo sa na to vsetko vykaslat a chovat kravy, ktore jasne spocitas, pridas nejake riziko a vies vyratat plus minus presny obrat a zisk. To fakt potrebujeme 50 rokov aby sme sa take veci naucili?"
diskusia je tu
http://delikatesy.etrend.sk/delikate...e-jedlo-9843/2
vracali sme sa akurát z dovolenky cez rakusko a čo je zaujímavé, kopce okolo dialnice jasne zelené, zdá sa čerstvo vykosené. Až pri bližšom pohľade si všimnete, že oplotenie, zrejme elektrické ohradníky a pasúce sa kravy. Teda miestami aj seno, ale viac bolo vidieť spásaných miest.
U nás, keď som sa pýtala dodávateľa mlieka do automatu v meste, tak mi povedal, že sa kravy nemôžu voľne pásť, lebo by potom nedokázali dodržať kvalitu mlieka.....