Zavrieť

Porady

Prečo musí byť slovensky cesnak drahší ako čínsky ?!

Anketa: Kupili by ste si slovensky ale drahší cesnak ako čínsky a lacnejší

Počet hlasujúcich
35. Na účasť v tejto ankete nemáte prístupové práva.
  • Ano

    31 88.57%
  • Nie

    4 11.43%
  • Neviem

    0 0%
Prečo je slovensky cesnak taký drahý ? Túto otázku si často kladierme asi všetci keď vidíme ceny na pultoch. Ale je skutočne drahý alebo len reálne zobrazuje vstupy do výroby. Vzhľadom na stále klesajúcu výmery pestovaného cesnaku sa na Slovensku náš cesnak v obchodoch objavuje už len zriedka. Je to veľká škoda.
V nasledujúcom riadkoch náročky neuvádzam ceny jednotlivých operácii nakoľko cieľom nie je stanovovať výrobnú cenu cesnaku ale ukázať aké náročné je pestovanie cesnaku v skutočnosti . Taktiež nie je cieľom tohto príspevku obhajoba vyšších cien ale v každom prípade obhajoba slovenského produktu ktorý už takmer z našich pultov zmizol.
Cenu pre konečného spotrebiteľa je potrebné rozdeliť do dvoch častí. Jedna časť – ktorú výrobca veľmi ťažko ovplyvní sú marže obchodníkov. Je len logické, že obchodník na tom chce zarobiť – ale koľko ?. Pozrieme sa bližšie na to čo všetko musí pestovateľ urobiť preto aby sa na naš stôl dostal slovenský cesnak.
Cesnak patrí medzi veľmi náročne plodiny na pestovanie. Mnohí z Vás môžu namietať veď si v záhradke vysadím, okopem a cesnak dopestujem. V praxi - výrobe to také jednoduché nie je, ak by takto rozmýšľal aj pestovateľ ktorého to ma živiť asi by dlho cesnak nepestoval. Takže poďme pekne od začiatku.
Pred výsadbou cesnaku je potrebne pripraviť pôdu. Sem treba zahrnúť i zasiatie a zaoranie zeleného hnojenia, nasleduje samotná orba s vyhnojením pôdy. Na 1 ha (100x100m) je potrebných asi 1t hnojiva (presne dávky sa určujú na základe rozborov), ktoré je potrebne do pôdy zapracovať. To všetko znamená pracovne operácie, náklady na materiál.
Potom nasleduje samotná výsadba. Pred výsadbou je však potrebne sadbu namoriť aby sme predišli chorobám a škodcom. Hlávky cesnaku je potrebne rozdružiť na jednotlivé strúčiky, obyčajne ručne. Ak k tomu prirátame ešte manipuláciu , a prípravky pre morenie zistíme, že proces morenia tiež nie je najlacnejší Po namorení usušiť a uskladniť do výsadby. Potom nasleduje samotná výsadba. Vhodnejšia je ručná výsadba. Ale vysadiť 40-50 tis strúčikov na ha niečo stojí. Niekto môže namietať, že je to možné urobiť strojom . To je síce pravda ale pri neorientovanej sadbe bývajú úrody až o 30% nižšie ako pri orientovanej výsadbe (ručná výsadby - strúčiky podpučím dole). Takže zase dilema ušetriť použitím sadbovača a mať nižšie úrody alebo ručná výsadba a vyššie úrody.
Najdrahším článkom v celom procese je sadba, na 1 ha pôdy je potrebných 1-2t podľa odrody a pestovateľského systému. Pri cene 10-12€/kg je to najvyšší náklad v procese pestovania. A pestovať cesnak bez certifikovanej sadby nie je možné, hrozia vysoké pokuty. Vo výške ceny sadby nie je zahrnutý len licenčný poplatok a náklady na výrobu sadby, kontrolu ale predovšetkým záruka kvality a zdravotného stavu sadby.
Po jesennej výsadbe ( hlavne aj ak je dlhá teplá jeseň) je potrebne udržať porast v bezburinnom stave (výdaje za chémiu a práce) v druhom rade v menej priaznivých klimatických podmienkach je potrebne porasty namulčovať - zase výdaje. A to ešte nemáme na poli ani jeden zelený lístok.
Na jar je cesnak jednou z prvých plodín ktorý vykúka z pôdy. Najskôr treba rozrušiť pôdny prísušok t .j kultivácia cesnaku, to je možne ešte urobiť aj mechanizáciou. Par teplých dní a je potrebne ošetrovať proti fúzavke ktorá by dokázala zničiť celé porasty - zase práca a výdaje.
Potom nasleduje hlavné vegetačné obdobie a náročná práca prihnojovania, kyprenia odstraňovania buriny z porastov, zavlažovania. Buriny je možne sa v porastoch zbaviť už dnes pomocou herbicídou avšak s rastúcim cesnakom je takmer nemožné do porastu dostať mechanizáciu na rozrušovanie pôdneho prísušku. Pokiaľ sa to neurobí a cesnak je mimoriadne náročný na obsah kyslíka v pôde môžeme sa pripraviť až o 40% úrody (čím ťažšia pôdy tým skoršie sa tvorí pôdny prísušok) takže rozrušovanie prísušku ostáva predovšetkým na ručnej práci (alebo akceptovanie nižších úrod).
Ďalším úkonom je odhlávkovanie ( robí sa len u paličákov). Je to odstránenie kvetenstva, pokiaľ sa neodstráni včas veľkosť cibúľ môže byť až o polovicu menšia. Odstraňovanie sa vykonáva sa ručne,- náklady na ručnú prácu
Konečne sa pestovateľ dostane k zberu. Tam je už viac možností. Zber je možne vykonať mechanizáciou avšak je nepomerne vyššie percento poškodených hlávok. Po samotnom zbere sa cesnak suší. Plne mechanizovaný zber, odstránenie koreňov a vňati a sušenie si plne automatizované v našich podmienkach ani neviem predstaviť. Náklady na mechanizáciu , linku a priestory by sa asi nášmu pestovateľovi nikdy nevrátili, takže sa zase vrátime k prevažne ľudskej práci Potom ešte vytriediť a zabaliť. Až potom sa môže cesnak dostať k Vám. Pokiaľ zoberiem do úvahy cenu práce u nás (aj keď nie je v európe najvyššia) v porovnaní s čínskym robotníkom ktorý zarobí 30-50 dolárov za mesiac sú náklady na cenu práce neporovnateľné. Okrem toho v číne asi !? neexistuje žiadna seriózna kontrola nad zdravotným stavom porastov, kvalitne odrody, a kontrola nad používaním chémie. Takže nech sa na pestovanie cesnaku dívam akokoľvek podiel ručnej práce je stále vysoký i napriek technickým možnostiam, ktoré dnes máme.
Takže k celej ekonomike pestovania cesnaku sa musí každý pestovateľ postaviť tak aby bola preň čo najvýhodnejšia, musí zvážiť kde investuje do mechanizácie a ktoré operácie bude vykonávať ručne. Ale i napriek tomu vysoký podiel ručnej práce a odbornej znalosti bude pestovanie cesnaku vyžadovať vždy vysoký podiel ručnej práce, A práve preto je Slovenský cesnak drahší ako dovozové. Ale na druhej strane vlastne ani nie je drahší nakoľko vôňa a obsah aromatických látok je mnohonásobne vyšší ako v tom čínskom. Podľa niektorých zdrojov je to 5 až 10x. To znamená že 1kg slovenského vyváži 4-5kg čínskeho. Pokiaľ sa no podívame takto tak aj keď kg slovenského cesnaku môže stáť 8-10€ a čínskeho 4-5€ tak pri použitom množstve v kuchyni je ten slovenský niekoľkokrát lacnejší a samozrejme kvalitnejší.
Pre tých ktorý majú záujem nakupovať slovenské produkty len toľko, hľadajte informácie, hľadajte slovenských pestovateľov (nie priekupníkov, v čechách napr. veľmi často označujú priekupníci čínsky a španielsky cesnak ako český, a spotrebiteľ je potom sklamaný! – ako sa tomu vyhnúť v dalšom článku). Slovenský pestovateľ sa nebude schovávať ako priekupník (príp. stánkar), ktorý ma vždy to čo práve chcete kúpiť. Kvalitný cesnak si priamo u pestovateľa kupujete i s jeho dôverou. A ta je v dnešnom svete potravín keď nám ponúkajú posypovú soľ namiesto jedlej, keď do červenej papriky pridávajú mletú tehlu, keď v káve sú pomleté šupky, keď v mäsových výrobkoch (parky) už nie je ani mäso ale muka a odpad je práve nákup od pestovateľa bez medzičlánkov jednou z najľahších ciest ako sa zdravšie stravovať. Na našich stránkach postupne nájdete všetko čo sa môže týkať cesnaku. Budeme sledovať trh, ponúkať Vám odborne informácie a postupne i viac.

Ing. Július Kráľ,
Usporiadat
Indeed Indeed

Indeed je offline (nepripojený) Indeed

Ufff, tolko písania kvoli CESNAKU ???
0 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

Julo tvoj článok vyzerá byť dosť fundovaný, ale je tam dosť nepresností tvoje skúsenosti sú praktické alebo viac teoretické?
-liecenčný poplatok za sadbu respektíve osivo od koho skasírujem? Lebo takéto šľachtitelia zeleniny nedostávajú ani si ich podľa mojich vedomostí nikde neuplatňujú ale keby existovala šľachtiteľská SOZA tak by som sa na ňu rád obrátil.
chemické ošetrovanie cesnaku kontra prevzdušňovanie pôdy akýkoľvek chemický postrek proti burinám je dostatočne účinný len dovtedy kým vytvára na pôde ochranný film jeho porušením plečkovaním okopávaním ide výrazne účinnosť dole
cesnak sa pri zbere nesmie obuchnúť inak sa začne podstatne rýchlejšie kaziť na udretých strúčikoch čím sa jeho trhová hodnota blíži k nule, takže najmä preto sa neuplatňuje mechnizácia, preto do tohoto momentu nie je v princípe rozdiel medzi pestovaním cibule a cesnaku.
Inak s tou tehlou v paprike si poriadne prehnal. kto by dával tehlu vieš predstaviť strojček na ktorom sa tehla namelie na prášok a najmä voľne dostupný ak by si povedal o možnosti primiešania múky to je iná káva. ale čistota a farbivosť papriky sa dá veľmi ľahko zistiť ako sa chová v lyžici horúceho oleja alebo masti.
2 0
wagner wagner

wagner je offline (nepripojený) wagner

Julo, je tam dosť nepresností, na ktoré by som chcela reagovať:
1. nezdá sa mi, že by bol cesnak náročný na pestovanie. Poznala som pestovateľa, čo ho pestoval na nejakom hektári samozrejme výsadba aj zber ručne. Netvrdil, že by pestovanie cesnaku bolo náročné
2. pod cesnak sa nehnojí pôda, cesnak priame hnojenie neznáša
3.cesnak sa nemá prihnojovať, iba ak bola pôda planá - nehnojená aspoň dva roky.
1 0
avalik avalik

avalik je offline (nepripojený) avalik

je pouzitie herbicidov nutne?
ak ano, v tom pripade mi pride jedno ci cinsky alebo slovensky herbicidny
0 0
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

1Dara Pozri príspevok
je pouzitie herbicidov nutne?
ak ano, v tom pripade mi pride jedno ci cinsky alebo slovensky herbicidny
tak poď kopať. Herbicídy nie sú ani penicilín ani antikoncepcia, ich reziduá v tele cesnaku nezostávajú treba si preštudovať akým spôsobom jednotlivé herbicídy fungujú a potom keby aj bol kontaktovaný tak nadzemná časť sa neje a systémový neselektívny prípravok ktorý preniká pletivom až do koreňa by snáď nikto nepoužil
Keby si nechcela konzumovať cesnak ošetrený proti plesni systémovým prípravkom, tak to by som akceptoval tvoje výhrady
Naposledy upravil pavol54 : 29.08.12 at 22:21
0 0
avalik avalik

avalik je offline (nepripojený) avalik

pavol54 Pozri príspevok
tak poď kopať. Herbicídy nie sú ani penicilín ani antikoncepcia, ich reziduá v tele cesnaku nezostávajú treba si preštudovať akým spôsobom jednotlivé herbicídy fungujú a potom keby aj bol kontaktovaný tak nadzemná časť sa neje a systémový neselektívny prípravok ktorý preniká pletivom až do koreňa by snáď nikto nepoužil
Keby si nechcela konzumovať cesnak ošetrený proti plesni systémovým prípravkom, tak to by som akceptoval tvoje výhrady
no nevyznam sa v chemickom posobeni herbicidov, ale co viem, tak je to chemia - nevadi, nastudujem

hmm a kde mam istotu ze nepouzije?
0 0
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

1Dara Pozri príspevok
no nevyznam sa v chemickom posobeni herbicidov, ale co viem, tak je to chemia - nevadi, nastudujem

hmm a kde mam istotu ze nepouzije?
lebo by nebolo čo jesť(uschne) neselektívny znamená že si nevyberá berie všetko čo je zelené preniká do pletiva a pohybom tekutín ide až do koreňa napr glyfosáty(kAPUT, KAPAZíN RUNDUP) Inak pre tvoju bezpečnosť žiadny herbicíd sa nedá použiť v uhorkách, melónoch, takmer žiaden v paprike, cibuľa ich má najmenej 4 dávky, vieš si predstaviť aby cibuľu ktorá sa vysieva na rozmer 5x5 cm prišiel niekto okopávať? A koľko cibule ročne spotrebuješ osobne a koľko v rôznych výrobkoch a hotových potravinách (guláši)
A elektromagnetický smog ti nevadí? ako som pochopil si v ňom pracovala denne sme ním obklopení vo väčšej miere(v počítači v kábloch v stene v mobile) ako nejakou chemickou látkou.
Naposledy upravil pavol54 : 29.08.12 at 22:47
1 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Zo záujmom som si túto tému prečítal.
1. cesnak jednoznačne je náročný pri pestovaní na ľudskú prácu, preto je náročný v porovnaní s väčšinou pestovaných plodín. To že sa nehnojí ho nerobí nenáročným. Je náročný na kvalitu pôdy. Neoplatí sa proste pestovať kdekoľvek...
2. chuťový a kvalitatívny rozdiel medzi dovozovým cesnakom z teplých krajín a naším cesnakom je jednoznačný...
3. Dotácie do poľnohospodárstva a rôzne machinácie a neprehľadné praktiky spôsobujú, že dovozový cesnak je lacnejší. Je to hamba a doplatíme na to. Nemáme ani polovičnú potravinovú sebestačnosť, ani len v tom cesnaku...
EU padne na hubu a zostaneme samy vo vytunelovanom štáte, otrhaní, hladní, oklamaní...
4. Ak nikto chce cesnak alebo čokoľvek iné 100% bez chémie, musí si ho dopestovať sám. Otázka je, či to má zmysel keď všetko čo dýchame, jeme je vždy do určitej miery kontaminované a tiež že podľa štatistiky sa dožívame stále vyššieho a vyšieho priemerného veku napriek všetkému, tak to asi znamená že to ľudský organizmus celkom slušne zvláda...
0 0
Dubak2000 Dubak2000

Dubak2000 je offline (nepripojený) Dubak2000

etse tam chyba jedna podstatne zlozka - ochrana pred zlodejmi. Aspon co cledujem v Cechach tak sa stazuju ze kedze je o domaci cesnak zaujem tak sa dost hodne kradne rovno z pola ( vo velkom niekdo za noc ukradne celu urodu..)
0 0
Indeed Indeed

Indeed je offline (nepripojený) Indeed

šľachtiteľská "SOZA" je americká firma MONSANTO , resp.sa chce hrať na takuto organizáciu,ktorá by rozhodovala o tom kde sa može alebo nemože pestovať,taká alebo onaká odroda plodín

keď tematiku MONSANTO preskúmaš bližšie, zistíš že ju nebudeš mocť nazvať inak, ako zločinecká organizácia...
0 0
deane7 deane7

deane7 je offline (nepripojený) deane7

Ja už som si dal kúpiť v Poľsku na trhu. Je silný až uši odstávajú.
0 0
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

Indeed Pozri príspevok
šľachtiteľská "SOZA" je americká firma MONSANTO , resp.sa chce hrať na takuto organizáciu,ktorá by rozhodovala o tom kde sa može alebo nemože pestovať,taká alebo onaká odroda plodín

keď tematiku MONSANTO preskúmaš bližšie, zistíš že ju nebudeš mocť nazvať inak, ako zločinecká organizácia...
ťažko môže o niečom rozhodovať nejaká monsanto ona tak môže rozhodovať na svojich pozemkoch ale aj moja firma môže rozhodovať o tom čo sa nebude pestovať na susednom poli ale o tom musím požiadať v agrotechnických termínoch pre plánovanie výsevov.
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

juloxx Pozri príspevok

Pre tých ktorý majú záujem nakupovať slovenské produkty len toľko, hľadajte informácie, hľadajte slovenských pestovateľov (nie priekupníkov, v čechách napr. veľmi často označujú priekupníci čínsky a španielsky cesnak ako český, a spotrebiteľ je potom sklamaný! – ako sa tomu vyhnúť v dalšom článku).
Ing. Július Kráľ,

No dobre, povedzme ja mozno patrim k spotrebitelom, ktori si radi priplatia za kvalitu. To akoze ja mam zasvatit svoj zivot tomu, aby som sa dopatreal nejakeho slovenskeho cesnaku, ked mi ho neponuknu v Tescu?

A co ostatne potraviny? Tie mam ako zhanat? Tiez mam hladat slovenskych pestovatelov, chovatelov, pekarov a vyrobcov? A kedy budem robit? A kedy zit?
0 0
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

misomiso Pozri príspevok
No dobre, povedzme ja mozno patrim k spotrebitelom, ktori si radi priplatia za kvalitu. To akoze ja mam zasvatit svoj zivot tomu, aby som sa dopatreal nejakeho slovenskeho cesnaku, ked mi ho neponuknu v Tescu?

A co ostatne potraviny? Tie mam ako zhanat? Tiez mam hladat slovenskych pestovatelov, chovatelov, pekarov a vyrobcov? A kedy budem robit? A kedy zit?
V princípe asi ako keď po revolúcii dôchodcovia pochodili pol mesta aby zistili čo je kde lacnejšie. v momente keď mali hotový nákup našli niečo ešte lacnejšie. Na to je obchod aby prijímal ponuky slovenských pestovateľov a zháňal nových
0 0
juloxx juloxx

juloxx je offline (nepripojený) juloxx

Celý sposob predaja slovenskej zeleniny mi pripadá ako začarovaný kruh. Pestovatelia tvrdia že nemôžu konkurovať nízkym cenám zeleniny a ovocia z dovozu a preto sa iám neoplatí to predávať za vyššie ceny, slovensky spotrebiteľ zase tvrdí že ma zaujem o slovensky produkt a je ochotný si i priplatiť ale reálne o produkt neprejaví záujem.Takže je to na mrtvom bode a ak sa to chce pohnúť dopredu, pomoc od štátu sa očakávať nedá a podmienky sa v blízkych rokoch nezmenia takže všetko ostáva na dvojici pestovateľ-spotrebiteľ, každý z nich by mal urobiť aspon malý krôčik, lebo zelenina a ovocie z našich podmienok je určite pod väčšou kontrolou ako v číne, španielsku či portugalsku
0 0
deane7 deane7

deane7 je offline (nepripojený) deane7

juloxx Pozri príspevok
zelenina a ovocie z našich podmienok je určite pod väčšou kontrolou ako v číne, španielsku či portugalsku
Moc si tým niesom istý. V číne je za predaj otrávených potravín trest smrti. Vlastne aj u nás, len nedostane ho pestovateľ ale spotrebiteľ.
Maďar večer rajčiny postrieka a ráno sú červené. Nemajú takú chuť ako tie, čo si dopestujem sám. A striekajú proti pliesni, ja doma nestriekam ničím, čo splesnie to vyhodím.
0 0
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

deane7 Pozri príspevok
Moc si tým niesom istý. V číne je za predaj otrávených potravín trest smrti. Vlastne aj u nás, len nedostane ho pestovateľ ale spotrebiteľ.
Maďar večer rajčiny postrieka a ráno sú červené. Nemajú takú chuť ako tie, čo si dopestujem sám. A striekajú proti pliesni, ja doma nestriekam ničím, čo splesnie to vyhodím.
Ak rajčiny nepostriekaš proti plesni zemiakovej na druhý deň, po letnej hmle veľa ich neokoštuješ limitne sa množstvo blíži k veľkej nule tak sa nevyťahuj že nestriekaš mal si šťastie že nebola hmla, maximálne že by ti chutili takej čierno zelenej farby
0 0
bjuty smis bjuty smis

bjuty smis je offline (nepripojený) bjuty smis

zaujímavé, v živote som rajčiny nestriekal a ani nemám v pláne.....a presne ako deane, ak náhodouniekedy chytia plesen - tak možno aj 1/3 úrody vyhodím, ale vždy mám dosť aj na rozdávanie.....
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

juloxx Pozri príspevok
Celý sposob predaja slovenskej zeleniny mi pripadá ako začarovaný kruh. Pestovatelia tvrdia že nemôžu konkurovať nízkym cenám zeleniny a ovocia z dovozu a preto sa iám neoplatí to predávať za vyššie ceny, slovensky spotrebiteľ zase tvrdí že ma zaujem o slovensky produkt a je ochotný si i priplatiť ale reálne o produkt neprejaví záujem.Takže je to na mrtvom bode a ak sa to chce pohnúť dopredu, pomoc od štátu sa očakávať nedá a podmienky sa v blízkych rokoch nezmenia takže všetko ostáva na dvojici pestovateľ-spotrebiteľ, každý z nich by mal urobiť aspon malý krôčik, lebo zelenina a ovocie z našich podmienok je určite pod väčšou kontrolou ako v číne, španielsku či portugalsku
To je iba nepochopenie zakladnych principov marketingu - ucivo tak na oktober prveho rocnika. A nejde tu o nepochopenie o strany zakaznika ale vyrobcu, pretoze vyrobca ma rozumiet merketingu, nie spotrebitel.

Jestvuju dve cielove skupiny. Ak to riadne zjednodusime, tak povedzme ze v nasom pripade dve. Ti, co preferuju nizku cenu a ti, ktori preferuju kvalitu.

Aj bez podrobych vyskumov nam je snad vsetkym jasne, ze tych, ktori preferuju kvalitu za vyssiu cenu je mensina - povedzme v pripade cesnaku 14.5% spotrebitelov. S tym nic neurobime. Akakolvek snaha predat kvalitny drahy cesnak zvysnym 85,5% je plytvanim casu, energie aj penazi.

Teraz je otazka, ako predat ten drahy cesnak aspon tym 14,5 percentam. Cez Tesco asi nie. Kto si ma lamat hlavu ako to urobit? Tesco? Asi nie. Stat? A preco? Spotrebitel? Ten ma ine starosti. Vyrobca? A kto iny?
0 0
day day

day je offline (nepripojený) day

misomiso Pozri príspevok
To je iba nepochopenie zakladnych principov marketingu - ucivo tak na oktober prveho rocnika. A nejde tu o nepochopenie o strany zakaznika ale vyrobcu, pretoze vyrobca ma rozumiet merketingu, nie spotrebitel.

Jestvuju dve cielove skupiny. Ak to riadne zjednodusime, tak povedzme ze v nasom pripade dve. Ti, co preferuju nizku cenu a ti, ktori preferuju kvalitu.

Aj bez podrobych vyskumov nam je snad vsetkym jasne, ze tych, ktori preferuju kvalitu za vyssiu cenu je mensina - povedzme v pripade cesnaku 14.5% spotrebitelov. S tym nic neurobime. Akakolvek snaha predat kvalitny drahy cesnak zvysnym 85,5% je plytvanim casu, energie aj penazi.

Teraz je otazka, ako predat ten drahy cesnak aspon tym 14,5 percentam. Cez Tesco asi nie. Kto si ma lamat hlavu ako to urobit? Tesco? Asi nie. Stat? A preco? Spotrebitel? Ten ma ine starosti. Vyrobca? A kto iny?
stat sa ma snazit aby nas spotrebitelov a aj vyrobcov nedostal do pasce = zavislosti na dovoze zakladnych potravin, potrieb naroda
1 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať