Čo sa týka Euro Flexy, priznám sa, že som si ani nevšimol, že neukazuje počet dní, ale iba oznam o povinnej údržbe (bežne už servis posúvam technikovi

). Tým pádom je možné, že rovnako sa chová aj séria Euro-50, ktorá patrí do rovnakej "generácie". To zobrazovanie odpočtu je teda záležitosťou najmä starších modelov Elcom. U nich by som 2 mesačnú dobu bral ako istú vec pre dôvody, ktoré som písal predtým. Čo sa týka novších modelov a všeobecne nie len pre Elcom, ale aj iné značky, ak nerobia "odpočet", ale iba oznámenie, neverím, že by bolo v rámci certifikácie zariadenia tolerované obdobie dlhšie, ako 2 mesiace napriek tomu, že nerobia odpočet. Pokladnica totiž pri prvom oznámení zvykne aj vytlačiť oznam o údržbe, niektoré pokladnice tam aj napíšu najneskorší termín prehliadky a pritom na displeji nezobrazujú počet dní. Isté je, že každá pokladnica zapíše do fiskálnej pamäte dátum 1. oznámenia. A aj keď nezobrazuje oznam "počet dní do...", alebo "po termíne...", verím, že proces certifikácie bol obdobný aj u takýchto modelov, a to, že nerobí doslova odpočet je skôr dané tým, že takúto formu oznamovania zákon neprikazuje. Prikazuje iba oznámiť povinnú údržbu. Zobrazovanie odpočtu je teda svojim spôsobom "bonus" navyše.
Určite by som ale k tomuto celému dodal, že kým nepoznáte 100% odpoveď, je zatiaľ istejšie preventívne konať tak, aby ste dodatočne nezistili, že ste to urobiť mali a neurobili ste to iba preto, lebo sa vám to nepodarilo nikde v zákone nájsť. Už som spomínal, že na pokladnicu sa nevzťahuje iba zákon o ERP, ale vstupuje tu viacero iných zákonov, nariadení a certifikačných autorít. Lehota 2 mesiacov pravdepodobne vychádza práve z procesu certifikácie, o ktorej má však detailné informácie skôr iba certifikačný úrad a výrobca. Terajšia neúplná vedomosť servisných organizácií o tejto problematike podla mňa pramení iba z toho, že sa tejto téme na školeniach nevenovala dostatočná pozornosť. Verím však tomu, že pri najbližších školeniach bude jedna z kľúčových a rovnako verím, že to, čo som tu písal mi bude iba potvrdené...