chimera
Vďaka Albo za názor......ono je to tak, že 60 Sk je cena lístka bez dph...My sme aj doteraz mali také lístky, lenže to nebol klasický gastro lístok, ale len taký papierový s pečiatkou, ako si dostával kedysi na ZŠ, keď si chodieval na obedy
...lenže teraz sa tá pani bufetárka stala platkyňou dph, tak zamestnávateľovi vystavila faktúru nasledovne: napr. 200 lístokov po 60 Sk = 12,000 Sk plus 19% dph => 12,000 + 2280 = 14,280 Sk, ktoré si od neho vyfakturovala.
Preto nám zamestnávateľ strhol z výplaty namiesto doterajších 27 Sk až 32 Sk, ten 5 Sk je vlasne náš 45% podiel na 11,40 Sk o ktorú jej za každý lístok musel zaplatiť viac. Je to tak správne a keď on ako platca dph môže požiadať o vrátenie celej dph, ktorú zaplatil, alebo si od štátu môže nárokovať vrátenie dph iba za tých svojich 55% zo zaplatenej dph?!
takto to nefunguje, on pýta celú vstupnú a na výstupe odvádza postupne ako lístky predáva (za príslušný mesiac koľko predá) z predajnej ceny, ktorú požaduje od zamestnanca
A teraz mi napadlo, keď si tá bufetárka začala účtovať dph a stravný lístok je vlastne platidlo, nemala nám, kedže platíme viac, vydávať už nie 60 Sk lístky ale tú dph do nich zahrnúť a zmeniť ich na 71,40 Sk lístky?!!
Ten postup, čo má robiť zamestnávateľ je hore uvedený.On keď kúpi v jan. 200 lístkov, tak si v januári (resp feb)uplatní celú daň 2280 Sk.
Daň na výstupe bude odvádzať podľa toho, koľko lístkov yamestnancom v danom mesiaci predá.
Cena lístka a teda aj vášho obeda nie je 60 ale 71,4 a to by malo byť aj nalístku.
Postup výpočtu je rovnaký ale teraz z inej sumy=71,4.-:
55% x 71,4=39,30.-to vám musí prispieť,
60-39,3=20,70,-, dPH,ktorú musí odviesť na výstupe a nechce ju znášať je 3,90,-, Takže od vás by mal pýtať maximálne 24,60,-.
U neho to vychádza: 71,40-24,6+3,90-11,4=39,30.
Nehovoriac, že by mal prispieť aj zo SF.
doteraz vám mal prispievať:33Sk, a platili ste 27 , to je dobre