Zavrieť

Porady

Recepty zo šuťáku a obedov

Často tam varíme, pečieme, zavárame dobroty. Tie sa stratia a ťažko hľadajú. Prosím, prikladajme ich tu pre všetkých.
Usporiadat
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Mäsová zmes na hrianky

½ kg mleté bravčové mäso
½ kg mleté hovädzie mäso
1 kg cibule
1 kg červenej papriky
1 veľký zeler
5 ks mrkva
veľký hustý paradajkový pretlak
6 ks feferónky
6 strúčikov cesnaku
8 - 10 dag soli, alebo 1 nakladač

Zeleninu zomelieme, alebo nastrúhame na jemno a dusíme spolu s mäsom najmenej hodinu, necháme odstáť, vychladnúť aby sa spojili chute. Potom ešte raz dobre prevaríme, plníme do malých fliaš a sterilizujeme 30 minút pri 80°C.
Poznámky: ten recept mám viac ako tridsať rokov, nepoužívam Deko a nič sa mi nekazí. Nátierka je jalová na klasické mastné hrianky. Nám chutí aj na suchých z hriankovača.
Možno podusiť cibuľu na masti, pridať olej, alebo použiť mastné bravčové mäso. Ak chcete pikantné, dajte štipľavú papriku, alebo viac feferónok, nie mleté korenie. Pozor, aby nebola kyslá, alebo vodnatá, nedávajte viac zeleniny, radšej menej. Dobrú chuť.
3 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
Kabaka123 Kabaka123

Kabaka123 je offline (nepripojený) Kabaka123

recepty zo šuťáku a obedov... trochu mi vadí štylizácia... myslím, že by stačilo recepty zo šuťáku...
1 2
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

nezabite ma,prosim,ale ked ja neviem co je sutak :-D ......

a ked zu som tu-nema niekto dobry odskusany recept na bryndzove pirohy,ale take,ktore by som upiekla v rure ?
dik za rady
0 0
evuš evuš

evuš je offline (nepripojený) evuš

osky
nezabite ma,prosim,ale ked ja neviem co je sutak :-D ......

a ked zu som tu-nema niekto dobry odskusany recept na bryndzove pirohy,ale take,ktore by som upiekla v rure ?
dik za rady
Osky.....šuťák je dolu, kde len kecáme a žalujeme sa, smejeme a pod...
..taký recept nemám, bohužial, ale daj si do googla pirohy v rúre, nájdeš ich tam dosť...a už len treba vyskúšať
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

Evi praveze take z rury su tam len jedny,opisala som si ale mozno ma niekto aj odskusane ine.ja som to v zivote nepiekla,ale potrebujem to na jednu akciu a myslim ze smazene by boli dobre len teple,cize take robit nechcem,pretoze nemam ako udrzat ich teple...
0 1
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Pre Žabinku aj ostatných
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=6863

Moja úprava, miesto červenej papriky dávam kápiu. Mám to odskúšané a je to mňamkové.
3 0
avalik avalik

avalik je offline (nepripojený) avalik

osky
nezabite ma,prosim,ale ked ja neviem co je sutak :-D ......

a ked zu som tu-nema niekto dobry odskusany recept na bryndzove pirohy,ale take,ktore by som upiekla v rure ?
dik za rady
ešte som neskúšala, ale ja by som použila kysnuté cesto napr. ako na kapustníky a plnila zemiakovo bryndzovou plnkou (varené zemiaky, bryndza, cibuľka podusená na masle, ja dávam aj trochu majoránky)

Pred pečením potrieť vajíčkom a po upečení potrieť maslom - aby ostali mäkké.

Keď sa mi nechce robiť klasické pirohy, tak si uvarím veľké kolienka, omastím dobre prepraženým maslom a plnku servírujem s kolienkami
0 1
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Zostalo mi ešte dosť rajčín, tak idem ešte robiť toto. Pôvod receptu neviem. Niekedy dávno, niekde na internete:
Cesnakovo-paradajková zmes
bez konzervovania

Je to super zmes do gulášov, do prívarkov, na pizzu, na hrianky... no proste všade tam, kam dávame cesnak, paradajky a soľ. Doba prípravy cca 30 minút.
Suroviny
1- 2 kg paradajok
30 dkg cesnak
5 dkg soľ

Postup receptu

- pripravíme si suroviny,

- pomelieme ich a spojíme so soľou.


zmesou naplníme suché poháre a odložíme do tmavého, chladnejšieho kúta
v našom príbytku. NEVARÍME !!!

Nemajte strach, nepokazí sa ani za 12 mesiacov :-)
3 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Vepřové v konzervě Made in China 1973
Praganda


Pekný recept, chystám sa vyskúšať. Spomenula som si naň, keď sa včera chlapi bavili o šunke zo šunkovaru a rýchlosoli, čítajte diskusiu.
Naposledy upravil kukučka : 26.09.15 at 19:32
2 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

kukučka
Vepřové v konzervě Made in China 1973
Praganda


Pekný recept, chystám sa vyskúšať. Spomenula som si naň, keď sa včera chlapi bavili o šunke zo šunkovaru a rýchlosoli, čítajte diskusiu.
Vyskúšam. Občas mám mániu na takéto zavárané veci. Včera som kúpila vyše 3 kg bôčik, syn z Moravy nedošiel, tak z neho hodím do maličkých pohárikov, čo bude pre mňa na jeden raz do huby. Dávala som do pohárov aj pečený, aj surový, ale krájaný a nie mletý: http://www.porada.sk/t200638-p78-co-...ml#post2269295
2 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

V diskusii je tam aj krájaný v tlakáči, asi vyskúšam. Mäso nezaváram, výnimka je tá zmes na hrianky. Môj mlynček odpočíva roky rokúce, mäso mi zomelú pred očami.
1 0
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

Rada by som tu priložila iba odporúčanie. Možno to niekto pozná.
Vždy som sa v družine dusila suchými parenými buchtami, pretože sa posypávali s kakaom.
Mama ich vždy robievala domáce, podávala čerstvé. Najlepšia chuťová kombinácia - plnené čerstvými marhuľami, posypané vlašskými orechmi, cukrom, roztopeným maslom a teraz to hlavné, podliala ich na tanieri vlažným (teplým) mliekom. Množstvo 1 - 2 Dl, ako si kto prial a podľa počtu kusov.
3 1
Peggynka Peggynka

Peggynka je offline (nepripojený) Peggynka

mám svoj svet
korela
Rada by som tu priložila iba odporúčanie. Možno to niekto pozná.
Vždy som sa v družine dusila suchými parenými buchtami, pretože sa posypávali s kakaom.
Mama ich vždy robievala domáce, podávala čerstvé. Najlepšia chuťová kombinácia - plnené čerstvými marhuľami, posypané vlašskými orechmi, cukrom, roztopeným maslom a teraz to hlavné, podliala ich na tanieri vlažným (teplým) mliekom. Množstvo 1 - 2 Dl, ako si kto prial a podľa počtu kusov.
Moja mama ich podlievala cukrovou vodou s roztopeným maslom
1 0
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

Ešte jedno pre niekoho, kto je v časovej núdzi, alebo chorý, ale rodinu treba zasýtiť.
Svokrin recept (ja som to neskúšala), mala vždy pre neočakavanú návštevu vnukov zmrazenú vianočku.
Po nakrájaní na kocky ich poliala vanilkovým pudingom a boli raz-dva dukátové buchtičky. K tomu pristúpila až v staršom veku, nakoľko bola výborná kuchárka, mala tzv. rodinnú školu. Ak ešte niekto pamätá, čo to bolo za školu.

4 1
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Nuž veru buchty s vtáčím mliekom som nejedla od detstva, ale nie také pudingové, ako ho poznáme dnes, len vo vriacom sladkom mlieku rozšľahané vajíčka.
2 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

pripomenuli ste mi, robievam masovu natierku, da sa aj zavariť http://nanicmama.sme.sk/natierky/masova-natierka-0

a falošné dukátové buchtičky robievam aj zo zvyšných sladkých rožkov. Nie je to ono, ale ako večera ujde
0 0
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

kukučka
Nuž veru buchty s vtáčím mliekom som nejedla od detstva, ale nie také pudingové, ako ho poznáme dnes, len vo vriacom sladkom mlieku rozšľahané vajíčka.
Mng sesternica je na neho expertka.
V zime nechýbalo v nedeľu poobede šodó z bieleho vína. Víno otcove. Spomínam ho pre podobný princíp prípravy.
1 1
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Máme dve reštaurácie, kde robia výborné knedle, z nich občas urobím "klasické" buchty s lekvárom, upražené maslo, a jedna z troch posýpok - mak, orechy, alebo kakao, žiadne granko u nás nenájdete.
0 1
Mila123 Mila123

Mila123 je offline (nepripojený) Mila123

kukučka
Máme dve reštaurácie, kde robia výborné knedle, z nich občas urobím "klasické" buchty s lekvárom, upražené maslo, a jedna z troch posýpok - mak, orechy, alebo kakao, žiadne granko u nás nenájdete.
knedle sú varené alebo parené? poznám iba u Grigláka a ten druhý? ešte jedna otázka majú vždy čerstvé? aj v S či N? ďakujem
0 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Kvasená kapusta v pohári

Nakrájanú kapustu premiešame v nádobe so soľou – na 1 kg dáme 2 dkg soli. pridáme koreniny, na aké sme zvyknutí (rasca, čierne korenie, bobkový list, cibuľa) podľa množstva kapusty. Premiešame a keď pustí šťavu v nádobe ju utlačíme. Necháme asi 2 hodiny odpočinúť.
Medzitým si pripravíme poháre. Natlačíme do nich kapustu tak, aby hore zostalo asi 2,5 – 3 cm miesta. Uzavrieme viečkom Omnia. Uložíme k teplu na veľký podnos z umelej hmoty (môže byť aj plech na pečenie). Že kapusta začne kvasiť zbadáme tak, že sa viečka vydujú a začne vytekať šťava. Asi o týždeň zbadáme, že viečka sa opäť vyrovnali do pôvodnej polohy – kapusta je hotová.
Poháre uložíme do pivnice. Nakladá sa biela i červená kapusta. Týmto spôsobom nakladaná kapusta si udrží peknú farbu a je to ideálny spôsob nakladania pre tých, ktorí skonzumujú naraz malé množstvo, lebo si môžu naložiť iba do polovice pohára.

Recept podľa Trháka. Kapusta je vynikajúca.

Prísady podľa SME: Na 10 kg narezanej kapusty 15 – 20 dkg soli, 1 dkg celej rasce, 1 dkg bobkového listu, 0,5 dkg celého čierneho korenia, 25 dkg nakrájanej cibule.
Do kapusty v súdku sa môže pridať 0,5 kg nakrájaných alebo celých menších jabĺk, kto ju chce mať farebne pestrú môže pridať 25 dkg mrkvy a lebo červenej papriky. Pikantnejšiu chuť dodá kyslej kapuste 20 dkg nastrúhaného chrenu.
Hotovú vykvasenú kapustu zo súdka môžeme sterilizovať v pohároch pri teplote 65 °C 35 - 40 minút. Po sterilizácii necháme poháre samovoľne vychladnúť.
1 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať