Zavrieť

Porady

Slovenská firma má české IČ DPH

robím to, čo ma baví a zarábam pri tom ťažké prachy :) ...viac
Dobrý den

Slovenská spoločnosť ide vykonávať prácu v čechách (ťažiť drevo).
Požiadala o pridelenie českého IČ DPH, aby mohla českým odberateľom faktúrovať s daňou.

Možno pre niekoho blbá otázka, ale mne to stále nie jasné:

Komu bude slovenská spoločnosť odvádzať DPH - slovenskému alebo českému DÚ??
A z toho takisto: u koho si bude uplatňovať prípadný odočet?

veľmi pekne dakujem
Usporiadat
Téma je uzavretá.
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

ajacik
Dobrý den

Požiadala o pridelenie českého IČ DPH, aby mohla českým odberateľom faktúrovať s daňou.

veľmi pekne dakujem
Ak je zaregistrovaná na DÚ v Česku, tak DÚ v Česku.
ajacik ajacik

ajacik je offline (nepripojený) ajacik

aha, dakujem.

takže v čechách sa bude podávať aj DP k DPH (ak som to dobre pochopila)?

alebo ako?
Milan Benka Milan Benka

Milan Benka je offline (nepripojený) Milan Benka

obyvateľ SR
ajacik
Dobrý den

veľmi pekne dakujem
Z fakturácie pod českým IC DPH - českému FU
Z fakturácie na slovensku ( pod slovenským IC DPH) - slovenskému DU
Milan Benka Milan Benka

obyvateľ SR
ajacik
aha, dakujem.

takže v čechách sa bude podávať aj DP k DPH (ak som to dobre pochopila)?

alebo ako?
Ano, bude sa podávať DP DPH aj v čechách.
ajacik ajacik

ajacik je offline (nepripojený) ajacik

dakujem vám, dievčatá .

ked budem robiť DP, určite sa ešte obrátim na vás s prosbou o pomoc

prajem vám pekný deň
Martinella Martinella

Martinella je offline (nepripojený) Martinella

Tweety
Ak je zaregistrovaná na DÚ v Česku, tak DÚ v Česku.
Ja sa chcem pri tejto téme spýtať, ako je to v prípade, ak firma zo SR (nezaregistrovaná v ČR pre DPH)vykonávajúca v ČR stavebné práce pre českú firmu, ktorá je platiteľom DPH v ČR pri výstavbe diaľnice. Práce faktúruje bez DPH. Má ale nejaké náklady v ČR - PHM, drobné náradie a pod. Tieto si eviduje cez pokladňu - v Kč. DPH je v tomto prípade súčasťou ceny nákladov alebo ju treba rozlišovať (podvojné účtovníctvo)? Netreba o tomto podávať hlásenie v SR k DPH? Pre tento prípad som nenašla vysvetlenie v žiadnom zákone.
Nemáte niekto skúsenosť? Vopred ďakujem za Vaše odpovede.
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Martinella
Ja sa chcem pri tejto téme spýtať, ako je to v prípade, ak firma zo SR (nezaregistrovaná v ČR pre DPH)vykonávajúca v ČR stavebné práce pre českú firmu, ktorá je platiteľom DPH v ČR pri výstavbe diaľnice. Práce faktúruje bez DPH. Má ale nejaké náklady v ČR - PHM, drobné náradie a pod. Tieto si eviduje cez pokladňu - v Kč. DPH je v tomto prípade súčasťou ceny nákladov alebo ju treba rozlišovať (podvojné účtovníctvo)? Netreba o tomto podávať hlásenie v SR k DPH? Pre tento prípad som nenašla vysvetlenie v žiadnom zákone.
Asi by to chcelo preštudovať si český zákon o dph, či nie ste povinní registrácie v ČR.
Milan Benka Milan Benka

obyvateľ SR
Martinella

V prípade, že dochádza k spotrebe nakupov (drobné nár., PHM) v ČR, nejedná sa o nadobudnutie tovaru z členského štátu v tuzemsku, a preto nebude mať vplyv na nič čo sa týka DPH na Slovensku.

Ak by však dochádzalo k spotrebe na slovensku, podliehalo by to samozdaneniu.
GabrielaM GabrielaM

GabrielaM je offline (nepripojený) GabrielaM

nenasla som to v iných prispevkoch a neviem si rady ...... sme slovenska spoločnosť kt. bude mať aj česke ident. číslo DPH a budeme fakturovať českej firme dodávku tovaru. Máme použiť české IČ DPH alebo slovenské. Je mi jasné,že ak použijeme slovenské fakturujeme bez DPH a česká firma si to samozdaní ak použijeme české fakturujeme s DPH 20%, kt. musíme odviesť v Čechách a česká firma má nárok na odpočet. Ide mi o to, či mám povinnosť prednostne použiť české IČ,aby to nebolo ako nepriznanie DPH v Českej republike. Na druhej strane obchodné zmluvy s českou firmou sú pod slovenským IČ. Poradte prosim, som z toho domotaná. Dakujeeeeeeeem
nika224 nika224

nika224 je offline (nepripojený) nika224

No ono záleží na tom, kde dochádza k predaju tovaru. Ak nakúpite tovar na území ČR a tam ho následne aj predáte, vykonávate činnosť na území ČR a musíte určite fakturovať pod českým IČ DPH.
Ak by ste tovar dodali zo SR - budete mať doklady preukazujúce prepravu tovaru zo SR do ČR, tak samozrejme predávate pod slovenským IČ DPH - a to bez DPH - oslobodenie podľa § 43.
GabrielaM GabrielaM

Velmi pekne dakujem, nika. Velmi si mi pomohla. :-)
GabrielaM GabrielaM

tak som sa este dozvedela, ze tovar z tretej krajiny bude preclievany v ČR a colnica nám vypočita DPH. To je vlastne dovod, preco chceme česke IČ DPH. Takze v takomto pripade budeme fakturovat českej firme s DPH pod českým IČ DPH?????
martinez martinez

martinez je offline (nepripojený) martinez

GabrielaM Pozri príspevok
nenasla som to v iných prispevkoch a neviem si rady ...... sme slovenska spoločnosť kt. bude mať aj česke ident. číslo DPH a budeme fakturovať českej firme dodávku tovaru. Máme použiť české IČ DPH alebo slovenské. Je mi jasné,že ak použijeme slovenské fakturujeme bez DPH a česká firma si to samozdaní ak použijeme české fakturujeme s DPH 20%, kt. musíme odviesť v Čechách a česká firma má nárok na odpočet. Ide mi o to, či mám povinnosť prednostne použiť české IČ,aby to nebolo ako nepriznanie DPH v Českej republike. Na druhej strane obchodné zmluvy s českou firmou sú pod slovenským IČ. Poradte prosim, som z toho domotaná. Dakujeeeeeeeem
ak je tovar fyzicky prepraveny zo SR, kludne to fakturuj pod slovenskym IC DPH.. samozdanenim v CR sa predsa prizna DPH v CR a nic sa neobchadza
bertik1 bertik1

bertik1 je offline (nepripojený) bertik1

Prosím vás, ja mám opačný problém. SZČO, platca DPH, má malú predajňu v SR. Tovar nakupuje aj od českej firmy - platca DPH. Do konca roka boli všetky faktúry vystavené s českým DIČ a bez DPH. Ale od januára je už na faktúre jediná zmena a to slovenské IČ DPH. Faktúra je už vystavená s DPH. Myslím, že už bude mať nárok na odpočet a už nebudem robiť samozdanenie ako predtým. Prosím vás o radu,lebo naozaj som si nie istá. Vopred ďakujem za radu.
irena249 irena249

irena249 je offline (nepripojený) irena249

dobrý deň, potrebujem súrne poradiť, sme firma so sídlom v SR s platným IČ DPH SK. náš dodávateľ so sídlom v SR s prideleným IČ DPH SK sa zaregistroval pre DPH aj v CZ. Dostali sme faktúru za tovar, na ktorej je uvedená suma bez DPH a české IČ DPH, žiadali sme faktúru opraviť. fakturant poslal informáciu že tak je to správne, lebo sú registrovaní pre daň v ČR. nemajú české IČ DPH používať pri obchodovaní s českými subjektmi? nám doteraz fakturovali s IČ DPH SK a s platnou sadzbou DPH a pokiaľ vidím na internete nemenili sídlo ani nezrušili registráciu pre DPH v SR. ja som z toho jeleň???
Kája. Kája.

Kája. je offline (nepripojený) Kája.

Prosím o radu, do strojov sme natankovali PHM na Slovensku, stroje previezli do Poľska a tam vykonávame stavebné práce ako poľský platiteľ DPH. A neviem čo s DPH s PHM. Na Slovensku si uplatním DPH na vstupe, mám následne to PHM uviesť aj ako dodanie do Poľska a v Poľsku samozdaniť? Alebo uplatním odpočet na základe § 49, ods. 6 a v Poľsku nič neriešim.
Kája. Kája.

posúvam
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
irena249 Pozri príspevok
dobrý deň, potrebujem súrne poradiť, sme firma so sídlom v SR s platným IČ DPH SK. náš dodávateľ so sídlom v SR s prideleným IČ DPH SK sa zaregistroval pre DPH aj v CZ. Dostali sme faktúru za tovar, na ktorej je uvedená suma bez DPH a české IČ DPH, žiadali sme faktúru opraviť. fakturant poslal informáciu že tak je to správne, lebo sú registrovaní pre daň v ČR. nemajú české IČ DPH používať pri obchodovaní s českými subjektmi? nám doteraz fakturovali s IČ DPH SK a s platnou sadzbou DPH a pokiaľ vidím na internete nemenili sídlo ani nezrušili registráciu pre DPH v SR. ja som z toho jeleň???
môžu byť dve registrácie DPH. Dodávate+ na faktúre uviedol aj odvolávku o povinnosti zdaniť tovar odberateľom?
Dodávateľ takou faktúrou deklaruje, že tova r bol dodaný z ČR do SR a za to si zodpovedá sám - dokazovanie je na ňom. Ty máš povinnosť takúto faktúru samozdaniť.
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
Kája. Pozri príspevok
Prosím o radu, do strojov sme natankovali PHM na Slovensku, stroje previezli do Poľska a tam vykonávame stavebné práce ako poľský platiteľ DPH. A neviem čo s DPH s PHM. Na Slovensku si uplatním DPH na vstupe, mám následne to PHM uviesť aj ako dodanie do Poľska a v Poľsku samozdaniť? Alebo uplatním odpočet na základe § 49, ods. 6 a v Poľsku nič neriešim.
DPH z PHM, ktoré sú v strojoch naozaj riešiť nemusíš. Doklad o nákupe máš v SR a odpočítaš DPH, v Poľsku nič neriešiš.
Kája. Kája.

KEJKA Pozri príspevok
DPH z PHM, ktoré sú v strojoch naozaj riešiť nemusíš. Doklad o nákupe máš v SR a odpočítaš DPH, v Poľsku nič neriešiš.
Kejka ďakujem, bola som na pochybnostiach nakoľko sa jedná o väčší objem PHM.
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať