Zavrieť

Porady

Ako spracovať rajčiny

Aj Vám sa urodilo tak veľa rajčín ?
Ja ich spracovávam úplne jednoducho: Umyté rajčiny prekrojím napoly a postrúham na strúhadle (tom väčšom ako na jablká do koláča). Potom zmes trošku prisolím a dám do pohárov. Sterilizujem aby chytili víčka.
Zmes môžete ochutiť ľubovoľne, môžete pridať na kocočky nakrájanú papriku, trošku strúhanej cukíny - podľa chuti.
Veľmi dobré je pridať aj 400g rajčinoý pretlak. V zime mám potom výbrný základ k príprave cestovín, pod mäso, do rajč.polievky .....
Usporiadat
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Práve robím kečup, aj keď nebol v pláne, ale aspoň túto tému oživím. Vlani som mala odložené v chladničke v pohároch pomleté paradajky s cesnakom a soľou, taká hustá kaša, bolo to nevarené, používala som to do avokádovej nátierky aj do iných jedál. Teraz neviem nájsť recept, asi urobím od oka.
2 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

1 kg pomletých paradajok, 300g prelisovaného cesnaku a 60g soli, našla som to. Je to mňam a nevarí sa.
4 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
Ljutenica, taká paradajkovo papriková olejová pasta, vyzerá zaujímavo, len zd=lhavé

http://varecha.pravda.sk/recepty/pra...19-recept.html
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

dlžka varenia podlla druhu rajčíc...dala by som ich bez jadier....
0 0
Gapo Gapo

Gapo je offline (nepripojený) Gapo

Ja? Muž.
klaura
Timka1 Pozri príspevok
Nedá mi nezareagovať na zelené rajčiny. Sú skutočne chutné,ale majú jedno ale. Nekonzumujem ich odkedy som sa o nich dočítala, citujem z knihy 1000 dobrých rád záhradkárom od Radoslava Šrota: Malé zelené plody sa pre obsah zdraviu škodlivých alkaloidov (tomatín) na priamy konzum neodporúčajú. Škoda.

Ja som sa zas dočítala, že tepelnou úpravou - čo je v tomto prípade sterilizácia - sa zdraviu škodlivé látky strácajú. Zelené rajčiny spracúvam dlhé roky a chutia celej rodine.
Solanín sa ani tepelnou úpravou nestráca
0 1
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Potrebujem šikovný recept na ljutenicu, už neviem, čo s paradajkami. Kúpila som jeden baklažán a kilo kápie, mám domáci cesnak, aj mrkvu. Viem, že paprika sa musí opiecť, aby mala dobrú arómu.
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Kvaka
1 kg pomletých paradajok, 300g prelisovaného cesnaku a 60g soli, našla som to. Je to mňam a nevarí sa.
Anička..a čo potom..iba v chladničke?
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Aha už čítam
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Kvaka
Oživujem trochu tému, hodím sem môj recept na kečup.
2kg paradajok
0,5kg červenej kápie
0,25kg cibule
2 dag cesnak
2-3 jabĺčka
2 až 3 broskyne, dnes som dala po jednej
5 dag soli (tu dám podľa hustoty paradajok, čím hustejšie, tým menej sa vyvarí vody, takže ak sú vodnatejšie, tak menej soli, cca 1 polievková lyžica)
3 klinčeky
celá škorica
čierne a nové korenie z každého cca 5ks
bobkový list
štipku mletého zázvoru
malú lyžičku mletej červenej papriky
0,25kg cukru
ocot podľa chuti

Všetko čo sa dá, pokrájam na malé kúsky a dám variť aj s koreninami na dve hodiny, bez cukru.
Potom odstavím, nechám vychladnúť, povyberám korenie a rozmixujem.
Potom to prepasírujem a dám ešte variť s cukrom a octom do zhustnutia.
Naplnené fľaštičky sterilizujem v hrnci s vodou cca 15 minút.
Podaril sa famózny
3 0
Oliwa Oliwa

Oliwa je offline (nepripojený) Oliwa

Ja robím (okrem fantastického receptu na Uncle Bens z Porady a leča) ešte jednoduchšiu verziu (minimalizujem vstupy aj robotu ):
paradajky vhodím na chvíľku do horúcej vody, zbavím šupiek, pokrájam na malé kocky a sterilizujem v 0,33l pohároch. Bez soli, bez vody, bez čohokoľvek - 100 % produkt. Pri krájaní pustia šťavu, ktorá stačí vyplniť pohár. Ešte nikdy sa ani jeden nepokazil. Používam na špagety namiesto Giana paradajok, ktoré som kedysi občas kupovala, ale dajú sa použiť a dochutiť do čohokoľvek - podľa druhu jedla.
V zime po otvorení pohára cítiť vôňu leta, záhrady a slnka...
Naposledy upravil Oliwa : 11.08.21 at 14:54
5 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

https://varecha.pravda.sk/recepty/je...43-recept.html
Som robila... niečo fantastické....postup som si upravila...nesupala som.... rozkutrovala a prepasirovala...nadhernu farbu má... ďalšie rajča nato obrate....
1 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

https://bonvivani.sk/recepty/pikant#.YS1NW0naiNz
Ešte toto budem robiť
0 0
Katy a R Katy a R

Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

luj - ja som toto pozerala - že asik skúsim https://www.google.com/url?sa=t&rct=...sFkOhlJgapx_TN - mám plno bazalky - tiež dáva dobrú chuť paradajkám
včera som spravila pár pohárov - rajča + paprika+ fazuľa + cibuľa (o polnoci som si ešte spravila k tomu špagety - čo sa mi nezmestilo do pohárov)
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Katy ja už džem len henten... niečo lahodné famózne a luxusnémne sa páči,že to iba z rajčín....bazalku som fukla nakoniec...ale robila som to iba z tých konkrétnych rajčín...min.rok som ich susila...sú výborné...
Škoda ja bazalku iba z obchodu
0 0
Oliwa Oliwa

Oliwa je offline (nepripojený) Oliwa

lujza.j
Lui, robievam, ale mne rokmi osvedčilo namiesto sladkej kápie dať štipľavú červenú/oranžovú, potom netreba ani feferónky a je to fajn čípoš...
1 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Oliw toto nie je problém..nemám papriku,ale suseda...nenormálny ekrazitpomiesam... lebo kapiA dá chuť..ale nie tá bachrata... dlhá spicata....
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať