Takže predsa je to o tom, že neveríš, že sme Ti v tejto téme dali správne odpovede.
Toto je informácia zo stránky DÚ, ktorá sa týka stravovania. Je to síce o poskytovaní stravy vo vlastnom zariadení, ale vysvetľuje ZD.
Základom dane pri poskytovaní stravovacích služieb zamestnancom je podľa § 22 ods.1 zákona o DPH všetko, čo tvorí protihodnotu, ktorú dodávateľ prijal alebo má prijať od príjemcu plnenia alebo inej osoby za dodanie tovaru alebo služby zníženú o daň. Do základu dane sa zahŕňa aj príspevok alebo dotácia, ktorá je priamo spojená s cenou služby.
V zmysle rozsudku Európskeho súdneho dvora (ESD) z 20. januára 2005 vo veci C-412/03 Hotel Scandic Gäsabäck AB k stravovaniu vlastných zamestnancov, zdaniteľným základom pre dodávku tovaru a služby je protihodnota skutočne prijatá platiteľom od kupujúceho, od zákazníka alebo tretej osoby. Protihodnotu poskytuje vždy kupujúci, zákazník resp. tretia osoba a nie dodávateľ alebo poskytovateľ sám. Z toho dôvodu náklady, ktoré znáša samotná zdaniteľná osoba v súvislosti s dodávkou jedál svojich zamestnancov nemôže tvoriť súčasť zdaniteľného základu tohto plnenia. Z uvedeného vyplýva, že základom dani pri stravovacích službách poskytnutých zamestnávateľom pre svojích zamestnancov je protihodnota skutočne prijatá zamestnávateľom od zamestnancov. Príspevok zamestnávateľa - platiteľa DPH vo výške najmenej 55 % z ceny jedla, nie je súčasťou základu dane.
Rozsudky ESD sú záväzné pre všetky štáty Európskeho spoločenstva a dopĺňajú výkladovo platnú legislatívu štátu.