Dnes som trosku meditovala nad estragonom. Mame ho a zatial mi nejako zvlastne nevonia, tak som rozmyslala, na co sa vlastne pouziva. Nasla som
http://www.couvarit.sk/palina-dracia...__id_art=10456 PALINA DRAČIA / ESTRAGON (Artemisia dracunculus L.)Je to cenná kuchynská bylina s charakteristickou korenistou vôňou a trochu horkasto štipľavou chuťou. Dávnejšie bola skoro v každom dome obľúbeným a starostlivo uschovávaným korením. Pochádza z Ázie.
Dnes znovu prichádza do módy a stále častejšie ju vyhľadávajú. Používa sa čerstvá v zelenom stave i usušená. Je zložkou šalátového korenia s osobitnou chuťou a nakladacích zmesí. Okrem toho, podobne ako petržlen, je výborná na ochutenie polievok, hydiny, rybacích a di vi nových pokrmov, pečenej baraniny a jahňaciny, prívarkov zo zelenej fazuľky, hrášku a zemiakov. Všeobecne je špeciálnym ochucovadlom okyslených jedál, a vyrába sa z nej najpríjemnejší rastlinný ocot - palinový ocot. Pripravuje sa tak, že na palinu dračiu sa naleje toľko octu, aby bola prikrytá a o niekoľko dní natoľko prevezme vôňu paliny, že po precedení môžeme ním ochutiť ktorékoľvek z vymenovaných jedál.
Palinu dračiu obľubujú aj ľudia odkázaní na diétu, ale treba ju dávkovať veľmi opatrne, lebo v opačnom prípade jej prenikavá aróma odstráni pravú chuť jedla.
Obsahuje éterický olej, ktorého vôňa pripomína bedrovník aníz. Čaj z nej (Herba dracunculi) prečistí obličky, vypudí žlč a zvýši chuť do jedenia.
Pestovanie: Rozmnožuje sa delením koreňov na jeseň a pestuje sa v stredne ťažkých pôdach. Zberajú sa nadzemné listnaté výhonky pred kvitnutím, odrezaním asi 10 cm nad zemou. Odrezanú bylinu sušíme starostlivo na vzdušnom, tienistom mieste, lebo iba tak si zachová svoju charakteristickú korenistú chuť a svetlozelenú farbu.
Poznáme niekoľko druhov.
Francúzska palina má tmavšie listy, zväčša nekvitne a nevytvára semená. Jej droga je aromatickejšia, príjemnejšia, a tak aj jej éterický olej je vyhľadávanejší. U nás sa pestuje iba tento druh.
Ruská palina má svetlejšie listy a na vrcholku stonky sa často vyskytuje trojitý list. Kvitne a jej semeno dozrieva každý rok, je menej aromatická a korenistá, preto sa vo veľkom nepestuje.
Pri domácom množení paliny dračej vyčkáme teplejšie jarné obdobie s dostatkom svetla (máj) a vtedy sadíme dobré korene získané zo spoľahlivého zdroja na vzdialenosť 30 až 40 cm. Je to náročná bylina na vodu a dobre sa vyvíja na teplých slnečných polohách.