Zavrieť

Porady

Vianoce

Pametam na doby kedy na sviatočnom stole z kolačov bol tak akurat makovník a orechovník k tomu kapustnica,bobalky a file alebo ryba zo šalatom,prvy a druhy sviatok vianočný tak rezen šalat a nripadne obložený tanier,ale nechybala atmosfera,bethlemci s koledamy,jasličky na slame,teraz nechybajú mnohoraké dobroty na vianočnom stole,iba tou atmosferou nie som si istý,pridavam par inšpiracii na vianočné pečivo z obrazkamy http://www.mojerecepty.sk/sladke-via...a-vianoce.html http://www.hospodyne.mojerecepty.sk/...ovi-s-obrazky/ ak mate nejake zaujimave recepty tak sem z nimy,ved naše regiony ponukaju bohatý vyber vianočných receptov,ako aj už možno zabudnutých zvykov a tradicii.
Usporiadat
AlenockaS AlenockaS

AlenockaS je offline (nepripojený) AlenockaS

stále sa učím
vlani som napiekla suché už v novembri a do sviatkov som pribrala 5 kg...odvtedy nikdy viac, začnem piecť pár dní pre Vianocami :-)
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

ja by som musela cistit monitor nielen od cokolady ale aj od kadecoho ineho,ale momentalne mam dietu.
je to straaaaasne,divat sa na turistov ako sa napchavaju horucimi siskami,langosmi,sladkostami ,popijaju si punc......a ja ze:banan,alebo jablcko......no ale poviem si ze je to pre krasu a zdravie,trochu postu neuskodi-do vianoc.
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

dievcata,dnes som neodolala vyhodnej akcii a kupila som si dve super knihy.tak postupne prilepim,co budem vladat,lebo je toho neurekom,jeden recept lepsi ako druhy.ale ja poskusam az na vianoce,teraz nemozem
tak berte pera,papiere a piste:

kari kekse/slane/
/cca 13 kuskov/

100g mäkkeho masla
okrem toho trochu co spotrebujeme na potieranie
100g muky/asi hladkej/
stipka soli
2 KL kari korenia
100g tvrdeho struhaneho syra
100g strihaneho parmezanu

ruru predhriat na 180 stupnov,a cca 4 plechy potriet maslom.
do misky preosiat sol,muku,pridat kari a oba syry.zmiesat a napokon pridat maslo a dobre vymiesit.cesto ma byt mäkke a elasticke.
na pomucenej doske cesto rozvalkame
vykrajujeme kolieska-ci ine tvary.koliesok s priemerom 5 cm by nam malo vyjst zhruba 40 kuskov.
pripravene vlozit do horucej rury a piect 10-15 minut do zlatista.
hotove poodkladat z plechov a nechat vychladnut,az kym neschrumkaveju.
Naposledy upravil osky : 24.11.10 at 19:41
4 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

koreniste susienky
/cca 12 kuskov/

175 g masla
okrem toho nieco na pomastenie plechu
175 g hnedeho alebo trstinoveho cukru
225 g hladkej muky
stipka soli
pol KL jedlej sody
1 KL skorice
pol KL mleteho koriandru
pol KL mleteho muskatoveho oriesku
pol KL mletych klincekov
2 PL rumu

ruru predhriat na 180 stupnov a viacere plechy pomastit.
maslo s cukrom vymiesat na penu.
potom k nemu preosejeme vsetky tuhe zlozky a na zaver pridame rum.
vsetko zamiesame a spracujeme na cesto.
pomocou dvoch malych lyziciek kladieme na plech male kopky-s odstupom od seba cca 7 cm.vtych kazdej kopky potom lyzickou trosku stlacime,aby vznikla placka.
piect 10-12 minut do zlatista.nechat vychladnut kym sschrumkaveju.
Naposledy upravil osky : 24.11.10 at 19:40
2 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

vanilkove srdiecka
/cca 12 kuskov/
margarin na potretie plechov

150g masla nakrajaneho na kusky
225g hladkej muky
125g praskoveho preosiateho cukru
5 kvapiek kvalitnej vanilkovej aromy

ruru predhriat na 180 stupnov a jeden plech pomastit
vsetky suroviny vymiesime na elasticke vlacne cesto.
rozgulame na 2,5 cm hruby plat a vykrajujeme srdiecka.
poukladat na plech dat na 15-20 minut piect.
nechat vychladnut a posypat praskovym cukrom.
2 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

narodeninove lentilkove kekse
/cca 16 kuskov/

115 mäkkeho masla
115 g trstinoveho cukru
1 PL cukroveho sirupu/pripravime doma/
3 kvapky vanilkovej aromy
175g hladkej muky
1 a pol prasku do peciva
85g lentiliek

ruru predhriat na 180 stupnov a vymastit dva plechy.
cukor a maslo vymiesat na penu a potom zapracovat dalsie suroviny.
z cesta vyformujeme 16 gulocok,kladieme na plech s dost velkym odstupom,ale nestalcame ich!!
piect 10-12 minut ,mali by same splasnut na placky.ked maju zlatistu farbu,vybrat z rury a na plechu nechat este 2 minutky vychladnut.

poznamka:
namiesto lentiliek,mozeme obdobne pouzit cokoladove kusky,susene marhule alebo kandizovane ceresne.
2 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

ovsenne kekse s pekanovymi orechmi
/cca 15 kuskov/

115g mäkkeho masla
85 g trstinoveho cukru
1 rozhabarkovane vajicko
55 g mletych pekanovych orechov
85g hladkej muky
pol KL prasku do peciva
55g ovsenych vlociek

ruru predhriat na 180 stupnov,2 plechy vymastit.
maslo s cukrom vymiesat do peny,pridat ostatne suroviny a spracovat na cesto.
pomocou malej lyzicky kladieme na plech kopky s dostatocnym vzajomnym odstupom.nestlacame.piect 15 minut do zlatista a hotove nechat vychladnut na plechu.
1 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

jednoduche cokoladove kekse
/24 kuskov/

115g mäkkeho masla
110 g cukru
1 rozhabarkovane vajicko
3 kvapky vanilkovej aromy
115 g muky
2PL kakaa
pol KL jedlej sody
115 g struhanej mliecnej cokolady/moze byt i ina/
55 g nahrubo zomletych orechov

pomastime si 3 plechy a ruru predhrejeme na 180 stupnov.
maslo a cukor vymiesat na penu,pridat vajce a aromu.
nasledne vsetky ostatne suroviny.vymiesime vlacne cesto.
pomocou lyzicky kladieme na plech kopky dostatocne daleko od seba.
piect v rure 10-15 minut.
na plechu nechat vychladit.
1 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

mexicke Pastelitos
/40 kuskov/

225g mäkkeho masla
95g cukru
225g hladkej muky
115g maizeny
1 KL skorice
praskovy cukor na posypku

pripravime si 2 plechy a ruru predhrejeme na 160 stupnov.

maslo s cukrom vymiesat na penu a nasledne pridat ostatne suroviny-z cesta odoberame kavovou lyzickou a tvarujeme gulocky.
kladieme na plech a pecieme 30-40 minut do zlatista.
do misky preosejeme praskovy cukor a este teple pastelitos v nom obalujeme.
1 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

levandulove kekse
/12 kuskov/

115g mäkkeho masla
55g cukru
1 KL mletych levandulovych listkov
struhana kora z 1 citronu
175g hladkej muky

ruru predhriat na 150 stupnov.
levandulove listky a cukor dat do mixera a poriadne na jemno zomliet.pridat maslo a koru z citronu a zmixovat na penisto.
do misy preosiat muku a pridat maslovu hmotu-vymiesit na cesto.
cesto spracujeme do gule a polozime na plat peciaceho papiera.
dalsi harok papiera polozime na vrch cesta a jemne stalcime.
potom pomocou valceka opatrne gulkame po papieri,kym cesto nerozgulame asi na 0,5 cm hruby plat.
vykrajujeme kolieska o priemere 7 cm a pomocou plocheho noza ich poukladame na plech.popichame ich vidlickou a v rure pecieme 12 minut.
hotove nechame vychladnut na plechu.
1 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

müsli kekse
/10 kuskov/

4 PL masla
125 g praskoveho cukru
1 rozhabarkovane vajce
50g hladkej muky
stipka soli
pol KL prasku do peciva
175 g ovsenych vlociek
125g hrozienok
2 PL kopcovite sezamovych a lanovych semienok

ruru predhriat na 180 stupnov.
vymiesat maslo s cukrom,pridat vajce a napokon vmiesat vsetko ostatne.
lyzickou ukladame na plech kopky a ich povrch trosku stlacime.
pecieme 15 minut.
1 0
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

http://www.ikeagodjul.sk/pdf/sk_pepparkaka.pdf

Zázvorníky v plechovke

Cesto na zázvorníky si môžete
kúpiť v IKEA alebo si môžete
vyrobiť svoje vlastné pomocou
nasledovného receptu:
Na 50 kusov.
200 g masla
150 ml sirupu
300 ml cukru
150 ml šľahačky
1 čaj. lyžička škorice
1 čaj. lyžička zázvoru
1 čaj. lyžička prášku do
pečiva
½ čaj. lyžičky mletých
klinčekov
1 200 ml múky

Maslo roztopte a vmiešajte cukor a sirup. Vlejte do väčšej misy a nechajte mierne
vychladnúť. Pridajte korenie a šľahačku. Do menšej časti múky pridajte prášok do pečiva
a vmiešajte do zmesi. Pridajte zvyšnú časť múky, 200 ml si ešte odložte. Zmes nechajte
na noc odpočívať (v chladničke môže byť až 10 dní). Vypracujte cesto, pridajte múku
podľa potreby. Cesto vyvaľkajte a vytvarujte pomocou formičiek. Poukladajte na plech
vystlaný papierom na pečenie a pečte po dobu asi 5 minút pri 200 °C.

© Inter IKEA Systems B. V. 2010.
*Vianočné pozdravy zo Švédska. www.IKEA.sk/godjul
0 0
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

http://www.ikeagodjul.sk/pdf/sk_godisstrut.pdf

.

Želé cukríky s kokosom

300 ml vody
100 ml limetkovej šťavy
4 kvapky zeleného
potravinárskeho farbiva
(môžete použiť farbu podľa
chuti)
50 ml najemno nakrájanej
medovky
1 čajová lyžička želatíny
1 čajová lyžička vody
4 čajové lyžičky cukru
100 ml sušeného kokosu

Vo väčšom hrnci zmiešajte vodu, limetkovú šťavu, farbivo a medovku. Priveďte do varu.
Želatínu zmiešajte so studenou vodou. Vmiešajte do limetkovej zmesi. Povarte 2 minúty.
Nechajte mierne vychladnúť a potom pridajte vodu a cukor. Vlejte do okrúhlej formy
s priemerom 20 cm a vložte do chladničky. Po vychladnutí nakrájajte na malé kúsky vo
veľkosti cukríkov. Želatínové cukríky obaľte kokosom. Poukladajte ich na mastný papier
a nechajte vyschnúť. Skladujte na suchom mieste. Ak si želáte cukríky inej farby,
jednoducho použite iné potravinárske farbivo podľa ľubovôle.



Burizónové gulôčky

150 g tmavej čokolády
300 ml ryžových burizónov
papierové košíčky
Čokoládu polámte na drobné kúsky a vložte ich do misy. Čokoládu roztopte v mikrovlnke
alebo vo vodnom kúpeli, občas zamiešajte. Pridajte burizóny a znovu zamiešajte.
Papierové košíčky naplňte pripravenou zmesou. Nechajte v chladničke vychladnúť.


Francúzsky nugát s pistáciami

Na 100 kusov.
500 ml cukru
štipka soli
150 ml kukuričného sirupu
125 ml vody
2 vaječné bielky
100 ml prepolených pistácií

Cukor, soľ, sirup a vodu zmiešajte v hrnci s hrubým dnom. Zmes zohrejte na silnom ohni
bez použitia pokrievky až kým teplota nedosiahne 150 °C. Použite kuchynský teplomer.
Kým sa sirup varí, olúpte pistácie a nakrájajte ich na polovicu. Vyšľahajte vaječné bielky.
Do bielkov za stáleho miešania vlejte sirup a miešajte až dovtedy, kým sa nevytvorí
tuhá pena. Vmiešajte pistácie. Zmes rozdeľte na plech vystlaný papierom na pečenie
veľkosti 20x30 cm. Cesto by vám malo vystačiť na 100 kúskov. Prípadne vytvorte jednu
alebo dve rolky, vložte do chladničky a po vychladení nakrájajte na malé kúsky.
Skladujte v zatvorenej plechovej dóze.

© Inter IKEA Systems B. V. 2010.
*Vianočné pozdravy zo Švédska. www.IKEA.sk/godjul
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

kokosove tycinky
/16 kuskov/

200g masla
200g cukru
2 PL svetleho sirupu
275g ovsenych vlociek
100g kokosky
75g susenych alebo kandizovanych ceresni-zomliet,
alebo nakrajat na drobne kusky

ruru prehriat na 160 stupnov a pripravit si plech/vymastit alebo vylozit papierom/
-do kastrola dame rozpustit maslo,sirup a cukor,potom pridame ostatne zlozky.
masu vyliat na plech a rovnomerne uhladne rozotriet.
piect 30 minut,a na plechu nechat este 10 minut trosku vychladit.
ostrym nozom nakrajat na 16 rovnakych kuskov-tyciniek a povyberat z plechu na mriezku,kde ich este nechame vychladnut.

obmena:
kto ma chut,moze este vrch kazdej tycinky omocit do cokoladovej polevy
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

arasidove kekse
/26 kuskov/

115g mäkkeho masla
115g arasidoveho masla /najlepsie je take,kde su arasidy zomlete nahrubo/
115g krystaloveho cukru
115g praskoveho cukru
115g ovsenych vlociek
85g hladkej muky
1 rozhabarkovane vajce
3 kvapky vanilkovej aromy
pol KL jedlej sody
pol KL prasku do peciva
stipka soli

ruru predhriat na 180 stupnov a pripravit si 3 plechy.
obe masla a oba cukre dopenista vymiesat,pridat aromu a vajce.
napokon zamiesat ostatne suroviny a spracovat na cesto.
lyzickou naberame male kopky a kladieme s dostatocnym odstupom na plech.povrch kazdej kopky jemne stlacit na plochejsie.
piect tak dlho,kym su lahko zlatiste,potom este nechat zo dve minutky na plechoch vychladit.
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

citrusove mesiaciky
/cca 25 kuskov/

100 g mäkkeho masla
75g jemneho cukru
1 bielok
200g preosiatej hladkej muky
struhana kora z 1 citronu,z 1 limetky a z 1 pomaranca
2-3PL pomarancovej stavy/prip.dobry dzus/

ruru predhriat na 200 stupnov a pripravit si 3 plechy.
muku zmiesat s korou a pridavat tolko stavy,kym nevznikne hladke cesto.
rozvalkat a vykrajovat mesiaciky.poukladat na plechy a popichat vidlickou.
bielok rozhabarkovat vidlickou a popotierat nim vsetky mesiaciky.
posypat cukrom a dat piect na 12-15 minut.
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

citronove esicka
/50 kuskov/

100g mäkkeho masla
125g jemneho cukru
kora z 1 citronu
1 rozhabarkovane vajce
4 PL citronovej stavy
350g hladkej muky
1 KL prasku do peciva
1 PL mlieka
praskovy cukor

ruru prehriat na 160 stupnov a pripravit si viacero plechov
maslo,cukor a koru vymiesat do penista.
po castiach pridavat stavu a vajce,postupne zamiesavat a postup opakovat do minutia surovin.
potom k tomu preosiat muku a prasok ,na zaver pridat mlieko.
vznikne hladke cesto.z cesta vygulkame zhruba 50 rovnakych gulocok.tieto potom rukami rozvalkame na palicky/ako ked sa gulaju vanilkove rozteky/a tie potom zohneme do tvaru pismena S.
poukladat na plechy a pecieme 15 -20 minut do ruzova.
vychladnute posypame alebo obalujeme v praskovom cukre.
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

lieskovcove tycinky z ovsenych vlociek
/16 kuskov/

115g masla
200g ovsenych vlociek
115g mletych lieskovcov
55g hladkej muky
2 PL cukroveho sirupu
85g trstinoveho cukru

ruru predhriat na 180 stupnov,pripravit si 1 plech.
lieskovce,muku a vlocky dat do misy a zmiesat.
maslo,cukor a sirup dat stopit do hrnca,potom nie celkom horuce vliat do mucnej zmesi a poriadne premiesat.pripravene cesto dat do formy/na plech/ a uhladne rozotriet.piect 20-25 minut do ruzova.potom mierne vychladnute ostrym nozom nakrajat na rovnake kusky-tycinky,a povyberat z formy na priezku,kde este vychladnu.
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

koreniste slane pecivo
20 kuskov

140g hladkej muky
2 KL kari korenia
115g zmäknuteho masla
85g struhanej Goudy/alebo iny tvrdy syr/
2 KL maku
1 KL kminu
1 zltok
okrem toho kmin,sezam,lan alebo mak na posypanie


vsetko zmiesat na tuhe ale vlacne cesto.toto zabalit do folie a dat odpocivat na 30 minut do chladnicky.pripravime si 2 plechy.
potom rozvalkat cesto na 3mm hruby plat a vykrajovat lubovolne tvary,ktore ukladame na plech.
az teraz predhriat ruru na 190 stupnov.
pokial sa rozohreje,posypeme pecivo lubovolne roznymi semienkami a nechame este 15 minut v chlade!!!
potom vkladame piect na 20 minut do chrumkava.
mozeme podavat hned za tepla,alebo nechame vychladnut.
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

rozmarinovo-syrove slane pecivo
/40 kuskov/
250g hladkej muky
225 g studeneho masla-na kocky
250g struhaneho syra Gruyere
pol KL cayenskeho korenia
2 KL cerstvo zomleteho rozmarinu
1 zltok rozhabarkovany s 1 PL vody

vsetky suroviny vymiesit v mixeri na hladke cesto,ak treba,mozeme po trosickach prilievat vodu,aby sa vsetko krasne zcelilo-musi vzniknut hladke,nie velmi lepive cesto!!
cesto rozvalkame na 5mm hruby plat a vykrajujeme tvary,ktore ukladame na plechy.takto pripravene poprikryvat foliou a dat na hladne miesto na pol hodinu.
ruru predhriat na 180 stupnov.pecivo popotierat zltkom a dat na 10 minut piect do ruzova.podavame teple alebo vychladnute.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať