Zavrieť

Porady

Nemám pridelené základné číslo - ako platim daň?

daňový poradca, audítor
Daňové priznanie typu A a B pre FO, ktoré podávame za rok 2011 je pripravené tak, že na prvej strane daňovník vyznačí, či mal alebo nemal pridelené základné číslo správcom dane. Od tohto čísla sa odvíja platba každej dane, ktorú odlišujeme iba predčíslim. Základné číslo identifikuje daňovníka.

Podaním daňového priznania daňovník naznačí/zaškrtne, že číslo pridelené nemal (stáva sa, že čísla boli pridelené aktívnym daňovníkom, bez zohľadnenia napríklad ukončenej činnosti v priebehu roka 2011 a podobne). To je impulz pre správcu dane aby mu ho pridelil a doručil.

Zaplatenie dane a teda aj termín zaplatenia sa následne odvíja odo dňa doručenia oznámenia správcu dane o pridelení základného čísla daňovníkovi, ktorý je zároveň jeho identifikátorom. Lehota je 8 dňová.

Záver:
Daňovník, ktorému nebol pridelený identifikátor/základné číslo neplatí daň v termíne na podanie daňového priznania. Daňové priznanie síce podáva v termíne, ale daň zaplatí až po doručení čísla v lehote do 8-mich dní.
Usporiadat
Anik Anik

Anik je offline (nepripojený) Anik

Ja osobne sa prikláňam k názoru, že treba čím skôr nabehnúť na DÚ a zistiť či už nebolo číslo účtu pridelené, ale neprevzaté. Moja čerstvá skúsenosť. V pondelok som sa bola pýtať ohľadne 1 klientky, či je v poriadku, že ešte nemá pridelené číslo účtu. Najprv mi to nechceli povedať, ale nakoniec sa pozreli do PC a povedali mi, že jej pri registrácii v roku 2012 bolo číslo zaslané, ale je nepreprevzaté-pre oni to považujú za doručené. A preto sa ani nedá dopátrať k číslu prostredníctvom pomôcky. Oni to číslo majú, ale dajú ho len jej. Poprípade je potrebné vypísať a požiadať DÚ o kópiu čísla účtu spolu s 1,5 eur kolkom
0 0
TomasBugiy TomasBugiy

TomasBugiy je offline (nepripojený) TomasBugiy

Nakoniec mi to číslo prišlo 6. júna.
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať