bnorika
Recept na "rezy s jablkovou plnkou" mi dala asi pred 25 rokmi švagriná. Myslím, že sa dosť podobá tomu, na ktorý sem dala link Evka - Marína.
Krehké cesto:
- 320 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 80 g masla (margarínu)
- 2 stredné vajíčka
- 1 kypriaci prášok
Plnka:
- 6 vajíčok (žĺtky + sneh)
- 6 postrúhaných jabĺk
- 300 g cukru (hocijakého - kryštál, krupica, práškový)
- 220 g mletých orechov
- 3 lyžice kakaa
- 2 lyžice rumu
- 1 vanilkový cukor
Poleva:
- 100 g čokolády na varenie
- maslo (přiměřeně)
Cesto rozdelíme na 2 časti a vo fólii dáme aspoň na polhodinu do chladničky. Potom jednu časť vyberieme, rozvaľkáme a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme jablká, kakao, rum a necháme chvíľku postáť, kým ušľaháme bielky so štipkou soli. Primiešame orechy, sneh a vylejeme na spodné cesto. Potom rozvaľkáme vrchný diel cesta, položíme na plnku a popicháme vidličkou. Koláč dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C a hneď po vložení znížime teplotu na 160-170°C. Čas pečenia asi 45 minút, ale skôr viac. Treba dať pozor hlavne na stred koláča, aby bola plnka prepečená. Po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou.
Je to najobľúbenejší koláč môjho synáčika, robievam ho vždy na Vianoce a inak len výnimočne, ak zlatúšik použije nejaké účinné citové vydieranie - strašne mi lezie na nervy pokládka vrchného cesta na tú riedku jablkovú plnku, šľak ma pritom tráfa
ale potom so šľahačkou úplná báseň.
P. S.: Obmena - všetko rovnaké, len s orechovou plnkou, tiež mňamka:
- 280 g cukru
- 210 g orechov
- 8 vajec (žĺtky + sneh)
- 1 lyžica kakaa
- citrónová kôra
Vnútorné rozmery plechu: 39x29 cm