kozlíček
Žabinka
Dnes máme fašírku, zemiaky, dusená brokolica, ja mám grécky šalát. A orechový závin.
Bóóóže,ten závin mi pomasíroval chuťové kanále.Dáky receptík ak nie je to rodinné tajomstvo by sa nenašiel?Vopred ďakujem!!!
Nie je to rodiinné tajomstvo, ani štátne tajomstvo..
Kysnutý závin.
300g polohrubá múka, štipka soli, 50g práškového cukru, 2 PL oleja, 1 žĺtok, 0,8 dl mlieka
Kvások: 1 dl vlažné mlieko, 10g cukru, 1 kocka droždia
Uvedené množstvo vyjde na dva záviny.
Kvások sa nechá vykysnúť, do misy sa dajú uvedené suroviny+kvások, vypracujeme cesto, kým sa neoddeľuje od misky (možno bude treba pridať trochu múky), nechá sa v teple vykysnúť. Cesto sa rozdelí na 2 časti, rozvaľká sa, naplní plnkou, a skrúti. Prenesie sa na plech s papierom na pečenie, potrie sa rozšľahaným vajíčkom, popichá vidličkou, a pečie sa pri 150 stupňoch 35-40min.
Suroviny na plnku dávam od oka, raz robím makovú, teraz mám veľa orechov, tak robím orechovú.