Zavrieť

Porady

Zahradne jazierko

azol azol

azol je offline (nepripojený) azol

hasič
Chcel by som ponuknuť svoje vedomosti. Pokial niekto si chce zriadiť zahradne jazierko velmi rád poradím bezplatne a radostou nech máme pekne okolie .
Naposledy upravil kopretinka : 23.03.15 at 08:38
Usporiadat
mon40 mon40

mon40 je offline (nepripojený) mon40

Ahojte poraďáci. Rada by som sa pochválila mojím jazierkom. Toto mám staré iba 4 mesiacov - prenášala som ho na jar. Som veľkou milovníčkou prírody a kvetov. Veď po 8 hodinovom presedení v kancelárii potrebujem relax od čísiel! Rodina si myslela že keď sa presťahujeme, jazierko zlikvidujem. Nestalo sa tak! Keď som po marvocých dažďoch začala chodiť po záhradke s motykou, vedeli že je zle. Rýľ mi z ruky vybral môj syn so slovami "No ukáž ako to chceš mať mamička. Vyznač hĺbku, šírku a na víkend to budeš mať". Tak aj bolo. V apríli som mala jazierko napustené vodou, osadené trojročnými rybkami - 1 koi kapor (druhého mi vybrala susedova mačka z vane) a 2 závojnatky.
Teraz postupne dorábam, vynovujem. Dokúpila som rybky - závojnatky s červenými čiapočkami a "čertov" - sú to nejaké čierne závojnatky s teleskopickými očami. Ešte mám zálusk na jesetera ale až vtedy keď vylovím veľkého kapra. Na jazierko dovidím zo splálne čo ma najviac teší, najmä večer keď zapnem v jazierku svetlá. Dúfam že sa mi na rok podarí okolie zahustiť viac rastlinami lebo mi tam páli popoludňajšie slnko a jazierko býva dosť zariasené vláknitými riasami. Vtedy kúpim prípravok od SERA a mesiac mám pokoj. Prikladám niekoľko obrázkov. To okolie a ani jazierko nie je celkom komplet, ale predsa, je to výsledok našej práce.
moje 2009 001.jpg  
moje 2009 003.jpg  
moje 2009 013.jpg  
moje 2009 014.jpg  
moje 2009 016.jpg  

moje 2009 018.jpg  
moje 2009 023.jpg  
moje 2009 030.jpg  
moje 2009 032.jpg  
moje 2009 033.jpg  

moje 2009 041.jpg  
moje 2009 040.jpg  
1/1
0 0
dada1968 dada1968

dada1968 je offline (nepripojený) dada1968

Pekný , aj ked upršaný deň prajem všetkým milovníkom jazierok. To naše sa už začína podobať na prírodné,na dno sme dali kamene z Váhu a vyzerá to super.Každý deň sa chodíme pozerať,ako sa mení,ako tam chodia vtáci sa schladiť a občas sa utopí nejaká osa.Dakujem azol za dobré rady, sú najlepšie,aké som na nete našla. Chcem sa opýtať, či by riečne ryby prežili zimu v jazierku. Dakujem
0 0
azol azol

azol je offline (nepripojený) azol

hasič
Pekný večer. Som rád ak moje rady pomohli :-) určite ste do skrášlenia dali vela energie a radujete sa z vlastného výtvoru. Poteší ma ak sa pochválite aj fotkou .
Nemám skúsenosti s riečnymi rybkami možno by prežili cez zimu ked je voda studena a ak nezamrzne celá plocha jazierka .Treba zabezpečiť ,aby bol otvor skadiaľ výpary uniknú. Hlbka musí byť viac ako jeden meter kde je teplota vody + 4 stupňov . Treba si uvedomiť že jazierko nie je prirodzené prostredie pre riečne ryby.
0 0
alchstuip alchstuip

alchstuip je offline (nepripojený) alchstuip

No ako som na jar sluboval, chcem sa pochvalit, ako to dopadlo s nasim rybnikom.

Zacali sme kopat asi pred mesiacom, vykopove prace skoncili pred tyzdnom. Hladina vody najprv klesla zhruba na hlbku 1,5 m pod uroven terenu, no cely tyzden vytrvalo aj napriak suchu stupa asi 7cm za den, teraz len cakame, kedy a na akej vyske sa ustali. Momentalna hlbka vody v najhlbsom mieste je asi 2m, co bohate postacuje na prezimovanie ryb. Asi o mesiac tam nasadime kapre, uvidime co z toho bude.
Teraz nas este caka uprava brehov, vyspadovanie a stabilizacia a vystavba maleho mola :-)

Chcel som prilozit aj foto, ale nejako to nejde....
0 0
dornak dornak

dornak je offline (nepripojený) dornak

Dobrý deň všetkým, som rád že som našiel túto poradu. Tiež som si teraz postavil jazierko 30m3, bol to boj od začiatku. Ako všetci vieme slováci sú nenažraní, tak som si jazierko nechal potiahnuť peknou zelenou 1,5mm foliou, českou firmou, 300 kč za m2. Táto cena zahŕňa všetko: texliliu 500g na m2, 1,5mm foliu zelenú a prácu. Ďalej, nadherné kamene som si navozil z neďalekého kameňolomu, ale aj váhove sú pekné už podla vkusu. Len hlupák si kúpi kameň za 0,15e za 1kg keď priemerná váha kameňa sa pohybuje od 3 až 20kg a viac. Na spodnú dekoráciu brehov som už kúpil dunajský štrk, 100e za tonu, to je tiež dobrá cena nato, ako ten štrk vizerá. Keďže nie som zbohatlík, tak sa snažím všetko zohnať za babku a to bude platiť hlavne teraz keď musím vytvoriť filter, lebo zaplatiť nehorázne peniaze za plastovú nádobu, tak to ja nemienim, veď o čo ide? Ak už ho niekto má, tak vie, že je to len plastová nádoba z otvormi a filtračnými vložkami, ktoré sú vymeniteľné ako nahradný diel. No, čo ma najviac trápi, je už starý problém z riasami, zatial ich nemám lebo jazierko je napustené len týždeň a to mestskou vodou, kde ešte pôsobí chlór a tiež hlavne, pretože jazierko nie je na priamom celodennom slnečnom mieste, teda že slnko tam svieti len 3 hodiny za deň čo je super. Riasy by ma vôbec netrápili keby som choval tie hlúpe japonské kapre, ktoré sú najväčší znečisťovatelia jazierok a ešte nie sú k jedlu. Tak u tohoto typu by som sa vôbec nebál použiť chémiu, ktorá sa už odporúča aj do jazierok s rybami, ale ja tam chcem pekných pstruhov. Čo už mám, pekných dúhačov 10ks, to stačí a potom si ich pekne zjem. A v takomto prípade by som rád chémiu vynechal. Takže čo teraz? Rastlinky som si dnes kúpil viacero druhov. No hlavne som chcel stulík, lebo ževraj je dobrý a dobre pohlcuje živiny, ktoré riasa potrebuje na život. Stulík je pekný no riadne obrastený riasou lebo predávajúci s riasou nebojuje, lebo riasa je bio. Otázka teda je: akú karanténu by som mal zvoliť pred vložením rastlín do môjho jazierka? Aby som ho zbytočne nezariasil. Ďalej: akým spôsobom najlepšie merať pH vody a jej kvalitu? A či je vhodné v mojom prípade bojovať proti riasám baktériami? Ďakujem
0 0
azol azol

azol je offline (nepripojený) azol

hasič
Pekný deň prajem . Budem úprimný na vašu poštu som pôvodne ani nechcel odpovedať :-)
Nie sme rovnakí a to je na svete krásne . My čo máme tie hlúpe japonské kapre máme okrasné jazierko aj s chémiou a vy budete mať z rýb úžitok. A okrem jazierka väčšina z Nás má aj akvárium alebo chováme psov či mačky a nevadí nám že ich nemôžeme skonzumovať :-) píšete že nemáte jazierko na slnku a že Vám svieti slniečko len 3 hodiny denne , nie je dokázané či práve slnečné lúče spôsobujú riasy vo vode , videl som jazierko kryštálovo čisté na celodennom slnku a zariasenú vodu v tieni.
Ok tak teraz vážne. Rastlinu môžete namočiť do hypermangánového roztoku a vody na niekoľko minút
/ namiešajte mierne fialový roztok / Na odmeranie PH sú koncentráty kvapalinové dostanete v akvaristike . Baktérie by som do jazierka určite dal škodu Vám určite nenarobia sú to žrúti zbytkov krmiva a rozkladajú trus uložia sa medzi štrkom na dne a fungujú ako biofilter pomáhajú vodu udržiavať v správnej kvalite . Ak nechcete investovať do baktérii , lebo nie ste zbohatlík :-) nemusíte kupovať koncentrát ,stačí pár vedier vody od známeho čo už má jazierko pár rokov a donesiete si aj baktérie ktoré sa rýchlo rozmnožia , ale je tu riziko že si donesiete chorobu a preto si najskôr overte kvalitu vody
Peknú nedeľu a veľa šťastia a radosti z jazierka a z jeho okolia S pozdravom Arvay
0 0
Nachtigal Nachtigal

Nachtigal je offline (nepripojený) Nachtigal

osôbka so zmyslom pre humor
ahojte, našla som túto tému a prečítala príspevky. Reagujem na príspevok, že je dobré dať loptu na hladinu jazierka aby voda nezamrzla. Nie je to pravda, voda - ľad vytlačí loptu a zamrzne. Keď jazierko zamrzlo a na poriadnu hrúbku, preľakla som sa. Nechcela som sekať a búchať. Napustila som horúcu vodu do "krhly" a postavila na ľad. Horúca nádoba rozpustila ľad a vytvorila mi kruhový otvor, ktorý som už potom udržiavala. Neviem, či bol postup správny ..... Jazierko nie krásne, fotené v začiatkoch a na jar, ale i tak bolo 3 roky mojou srdcovou záležitosťou, na hojdačke som presedela celé hodiny ..... ale už sme ho pred rokmi zrušili a teraz to vyzerá takto. Hojdačka zostala len obrástla.
scan0001.jpg  
scan0002.jpg  
scan0004.jpg  
scan0007.jpg  
scan0008.jpg  

scan0009.jpg  
scan0010.jpg  
scan0015.jpg  
DSC02215.jpg  
DSC02214.jpg  

DSC02351.jpg  
1/1
0 0
azol azol

azol je offline (nepripojený) azol

hasič
Peknú nedelu aj Tebe . Máš pravdu už bude zima a musíme sa pripraviť :-) Niekoľko spôsobov je ako zabrániť aby voda nezamrzla . Pomocou ohrievača čo je dosť nákladné a drahý špás je vysoká spotreba elektriny . Jednoduchšie je použiť pet fľašu, ale na hrdlo priviazať šnúru a kameňom zaťažiť ,aby do polovice sme mali fľašu pod vodou a tak vyrovnáme tlak a do - 5 stupňov je to ideálna pomôcka . Dalši spôsob je použiť polystyrén a okysličovaci kamienok s motorček ktorý uložíme na chránené miesto. Musíme zabezpečiť aby kamienok sme nemali celkom na dne jazierka a bublinky vychádzali pod polystyrénom .Preto hadičku pretlačíme cez polystyrén cca 50 cm pod hladinu pridáme kamienok a prívod vzduchu cez okysličovaci kamienok do -10 stupňov a viac na hladine zostane otvor ,vyparia sa nebezpečné plyny a rybičky sa nepridusia . Celú parádu môžme mať za cca 15 eur a spotreba elektriny 5 W za hodinu . Prikladám daľší spôsob pomocou použitia fontánového čerpadla.
Naposledy upravil azol : 09.09.09 at 17:11
ice%20free20%20oase.jpg  
0 0
Nachtigal Nachtigal

Nachtigal je offline (nepripojený) Nachtigal

osôbka so zmyslom pre humor
zdravím, no keď som ja mala jazierko, nemala som doma internet a dobré rady z porady- ako tá fľaša - knihy o jazierkach som mala, tam je spomenutá i tá lopta!!! Za jazierkom smútim doteraz, rybky som mohla hladkať, kŕmiť z ruky ... to bol relax.
0 0
dornak dornak

dornak je offline (nepripojený) dornak

Prepáčte ak som Vás urazil a súhlasím s vami, že je krásne že niesme všetci rovnakí, aj ja som tiež uprimný. Stačilo mi keď som videl podobné jazierko, ako mám ja, plné týchto kaprov a keď som počul, že len filter stál cez 3000e plus čerpadlo za 1500e ktoré má okolo 500w a to nie je všetko to vy už viete. Tak ja zase neuznávam takýto zbohatlícke štýly, keď taký kapor nie je lacná záležitosť a či ja už zjem tých pstruhov alebo nie to už záleží len na situácii, ale ma teší, že mi tam budú plávať ryby našich vôd, ako sú pstruhy a úhory. Ale velmi Vám ďakujem za odpoveď, ja som len začiatočník a čakáma ešte veľa starostí kým to bude ok a tieš díky za to, čo tu píšete, je to super aj stým zamŕzaním je to bomba, stou hadičkou aj stou flašou. Ešte raz sorry
0 0
Nachtigal Nachtigal

Nachtigal je offline (nepripojený) Nachtigal

osôbka so zmyslom pre humor
ahoj dornak, nemôžeš priložiť aj obrázok tvojho jazierka? dík. Mať info ako prezimovať jazierko je dobré, najmä keď udrú mrazy hlboko do mínusu. Ja som použila narýchlo len sedliacky rozum. Pre ostatných: pochváľte sa fotkou svojho jazierka, budete možno pre iných inšpiráciou a ďalších potešíte !!!!!!!
0 0
azol azol

azol je offline (nepripojený) azol

hasič
ale nie ,ja som sa neurazil :-) okrasné jazierko do 5000 litrov UV lampa 9 watov cena 50 eur, čerpadlo 2500 litrov za hodinu 35 w cena do 50 eur okysličovací motorček 10 watov 15 eur a plus prísady do filtra 30 eur podla fotky z predchádzajúceho príspevku nádoba na filter 20 eur. Sme na cene 165 eur a 54 watov čo je jedna žiarovka . Ruku na srdce o kolko viac dáme ročne na sprostosti :-) pekný večer
Naposledy upravil azol : 07.09.09 at 19:10
0 0
dada1968 dada1968

dada1968 je offline (nepripojený) dada1968

Pekný slnečný deň prajem milovníkom jazierok.Prikladám sľúbený obrázok nášho malého jazierka, ktoré nie je ešte v konečnom štádiu,ale aj tak z neho máme veľkú radosť. Hlavne nám robí radosť malá rybka, ktorá sa stále schováva.Preto presedíme pri jazierku aj pol hodinu, kým sa ukáže.Ešte je stále čo zlepšovať a už sa teším na ďalšiu sezónu.
IMG00100.jpg  
0 0
MAISI MAISI

MAISI je offline (nepripojený) MAISI

Takto vyzerá moje jazierko a život v ňom
SDC10151.jpg  
SDC10048.jpg  
SDC10046.jpg  
1/1
1 0
dada1968 dada1968

dada1968 je offline (nepripojený) dada1968

Pekný deň,chcela by som reagovať na debatu o cene jazierka.Môj názor je taký, že každý by mal investovať toľko peňazí, na koľko sa cíti.Existuje veľa možností a sú aj rôzne ceny,na to máme net,aby si každý vybral podľa svojho vkusu aj peňaženky.Ja osobne by som si už nevedela predstaviť život bez jazierka, je to super relax po práci.
0 0
azol azol

azol je offline (nepripojený) azol

hasič
Krásnu Nedeľu prajem každému. Samozrejme dada máš pravdu , výber tovaru je možný cez net a sú rôzne ceny . Netvrdím že by sme si mali kupovať najdrahšie veci. Na druhej strane tie najlacnejšie nám dlho nevydržia a konečnom dôsledku nás to môže stáť viac. Napríklad lacná nekvalitná fólia ktorá sa zničí za 3 roky, alebo lacné čerpadlo ktoré má spotrebu 70 watov nám dlhodobo nebude robiť radosť skôr naopak starosť a zistíme že ak by sme pridali pár euráčikov boli by sme na tom lepšie .
Chcem len upozorniť že ak si kupujete čerpadlo nezabudnite sa pozrieť aj na spotrebu ,lebo vám bude točiť vodu v kuse minimálne 8 mesiacov a pri odbere 70 watov a pri dnešných cenách elektriny vám to príde na drahý špás. azol
0 0
alchstuip alchstuip

alchstuip je offline (nepripojený) alchstuip

Tak konecne som prisiel na to, ako sem dat fotky, tak posielam nas rybnicek. Zatial je to len "hruba stavba", cize vybagrovana jama ktoru este caka vysvahovanie brehov, vysadba stromov a nasadenie ryb. Rozmery su priblizne 10 x 20 metrov, hlbka vody max 2,5 metra.
Plany na tento rok su brehy - vysvahovat a vystlat geotextiliou proti erozii dazdom, vysadit niekolko vrb, nasadit, zakrmit a zazimovat ryby, zmajstrovat a zakotvit plavajuce molo. Na ja r sa bude pokracovat v skulturnovani okolia - dalsie stromy, trava, najake vodne rastlinstvo, pripadne dalsie ryby.
Voda v "jame" nieje moc cista, ale to je este ciastocne nasledok bagrovania, To co vidno na fotke je iba spodna voda, nieje to nijako vyfoliovane, ale uplne prirodzene.
Po zime, ked sa vysadia rastliny a zacne sa pomaly tvorit aky-taky ekosystem by to mohlo byt o kusok cistejsie
DSCF2731.JPG  
1 0
Nachtigal Nachtigal

Nachtigal je offline (nepripojený) Nachtigal

osôbka so zmyslom pre humor
alchstuip Pozri príspevok
Tak konecne som prisiel na to, ako sem dat fotky, tak posielam nas rybnicek. Zatial je to len "hruba stavba", cize vybagrovana jama ktoru este caka vysvahovanie brehov, vysadba stromov a nasadenie ryb. Rozmery su priblizne 10 x 20 metrov, hlbka vody max 2,5 metra.
Plany na tento rok su brehy - vysvahovat a vystlat geotextiliou proti erozii dazdom, vysadit niekolko vrb, nasadit, zakrmit a zazimovat ryby, zmajstrovat a zakotvit plavajuce molo. Na ja r sa bude pokracovat v skulturnovani okolia - dalsie stromy, trava, najake vodne rastlinstvo, pripadne dalsie ryby.
Voda v "jame" nieje moc cista, ale to je este ciastocne nasledok bagrovania, To co vidno na fotke je iba spodna voda, nieje to nijako vyfoliovane, ale uplne prirodzene.
Po zime, ked sa vysadia rastliny a zacne sa pomaly tvorit aky-taky ekosystem by to mohlo byt o kusok cistejsie
to bude pekné veľké jazierko, dúfam, že potom uvidíme aj výsledok
0 0
alchstuip alchstuip

alchstuip je offline (nepripojený) alchstuip

Nachtigal Pozri príspevok
to bude pekné veľké jazierko, dúfam, že potom uvidíme aj výsledok
No ak sa to podari, urcite sa pochvalim :-)
0 0
Zzuzz Zzuzz

Zzuzz je offline (nepripojený) Zzuzz

Dobry den, chcem Vas poprosit o radu. Nasim zamerom nie je budovnie jazierka pre skraslenie okolia, ale ako zdroj poziarnej vody. Ale i napriek tomu Vas prosim o radu. Jazierko mame naprojektovane na 50 m3 vody s hlbkou 1,9m. Chcem sa spytat, ci bude pre nas postacujuce, ak jazierko vybavime len rastlinkami a nedame tam cerpadlo a filtracny system, nakolko tam neplanujeme dat ryby? Bolo nam to tak odporucane jednou firmou, ale mne sa to nezda. Jazierko chceme vybudova "foliovym systemom". Vedeli by ste nam poradit firmu, ktora sa venuje takymto veciam, lebo doteraz nemame dobru skusenost a nazory sa lisia? Jedna sa o nasu prevadzku v Kosiciach. Budem velmi vdacna, za akukolvek radu.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať