lasane - plny pekac, bude na 3 dni
dnes takto:
nevarene lasane (1 krabica) - ak nie su pouzivam cestoviny vrtulky,
maskova zmes: na oleji podusim cibulu, pridam 0,5 kg mleteho masa (ja dnes morcacie) - oprazim a rozbijam na kusky lebo sa zvykne "zgucit". osolim alebo pridam vegetu resp. bujon, pridam cesnak. po oprazeni maska pridam 1 konzervu drvenych paradajok, 1 krabicu paradajkoveho pyre + konzervu a krabicu vyplachujem cca 1 dl vody, tu pridam tiez. dochutim oreganom, tymianom a hlavne bazalkou - necham povarit cca 20 minut (zalezi od pouziteho masa)
besamel: na oleji oprazim cca 5 lyzic muky na svetlu zaprazku, prilejem rychlo 1 l mlieka a miesam do zhustnutia - najlepsie metlickou nech nie su hrcky, ochutim 2 kockami bujonu a nakoniec vmiesam 100 - 200 g struhaneho syra
potom ukladam do pekaca vrstvy:
1. maskova zmes na spodok
2. rozlozim nevarene lasane, alebo cestoviny
3. maskova zmes (ak je dost syra tak posypem aj syrom)
4. zase lasane
5. maskova zmes
zalezi od velkosti pekaca vrstvy opakujem, nakoniec na maskovu zmes nalejem besamel, zasypem syrom
a dam piect na 180 st. cca 30 minut, kym syr nezhnedne, po upeceni nechat aspon 10 minut postat
mensie mnozstvo peciem aj v pekarni na chleba - tam dam program pecenie - 1 hodina (pecie pri mensej teplote)
ta maskova zmes je dobra aj na spagety, ked sa mi nechce cakat na zapekanie
dobru chut!