Pred dvomi dňami som bola so sebou v nočnej pohotovosti...
Nebolo veľa pacientov a ošetroval ma mladučký lekár, ktorý promoval minulé leto na medicíne. Keďže bol vcelku zhovorčivý, kým som čakala na výsledky krvi, dali sme sa do reči a dozvedela som dosť toho, aby som si vedela spraviť názor na tento humbuk v zdravotníctve v ktorom sme sa najmä my už jestvujúci, či potenciálni pacienti ocitli.
Nemôžme hádzať všetkých lekárov do jedného vreca, pretože nie všetci podali výpovede. Tento mladučký lekár nepodal výpoveď, sám si je vedomý, že ako mladé ucho nemôže rožky vystrkovať, pretože je rád, že vôbec získal prácu v mieste svojho bydliska a povedal, že zvýšením základnej mzdy o 300€ sa zvýši jeho základ o 50% a teda to určite pocíti na výplate a poteší ho to. S pohotovostnými službami je zhruba jeho čistá mzda 720€, bez 530€, čo sa mi zdá ukrutne málo na ohodnotenie človeka, ktorý študoval ťažkú školu, má v rukách ľudské životy. Celkom reálne opisoval svoje vízie do života, ako túži po normálnom rodinnom živote a streche nad hlavou a medzi našou debatou vysvetľoval výsledky vyšetrenia, čo ma teda naozaj prekvapilo, lebo starý ,,vlk" by sa so mnou neprplal a poslal do čakárne.
Rozprával mi mladý pán doktor aj na ktorých oddeleniach fakultnej nemocnice v KE percentuálne koľko lekárov podávalo výpovede a že ich už aj stiahli, dokoca i to, že niektorých výpovede neboli späťvzaté...
Na moju otázku, či nie je nevhodná doba na požadovanie tak nereálneho zvyšovania platov, keď dookola štáty krachujú a sama nerozumiem, ako je možné, že toto biedne Slovensko na okraji EÚ sa drží nad vodou mi povedal, že mám pravdu a že to starší kolegovia prepískli, že už zvyšovanie platov o 300€ je veľký úspech, čo hlavne mladí lekári pocítia, tí starší s dobrými zárobkami - pre nich to menej postrehnuteľné na výslednej cifre výplatnej pásky.
Po dlhom čase som mala dobrý pocit z návštevy u lekára. Záujem, empatia a zapálenie sa pre svoje poslanie bolo cítiť z toho chalana a mám dojem, že treba podporovať najmä mladých lekárov a starí paprdovia, keď si myslia, že im na Slovensku nie je dobre, nech idú do sveta. Ani ja nepoznám lekára, čo by biedu trel a prichádzal do práce na električke. Je nechutné, ak v dnešnej dobe ľudia na východe a ešte ako radi by vzali prácu aj za minimálnu mzdu a niekomu takéto navýšenie mzdy nie je dobré!
Sú to predsa rozumní a študovaní ľudia, prečo drankajú deravú prázdnu kasu práve teraz a ako rukojemníkov používajú najzraniteľnejších chorých ľudí !
Treba vyhlásiť boj zdravotným poisťovniam, alebo nech štát vytvorí jednu monopolnú poisťovňu, korá bude štátna a bude možná kontrola finančných tokov.
Predsa nie je normálne, že z choroby sa stáva najvýnosnejší biznis na ktorom sa toľko zainteresovaných strán nabaľuje.
Takže treba na vec pozerať i tak i tak.
Sú tu mladí, zapálení pre svoje povolanie s naozaj veľmi nízkymi platmi a určite svoje diplomy nezískali za pekné modré očká, sú tu takí, čo majú solídne platy a je im málo, sú takí, čo sú s platmi spokojní a nedali výpovede a sú tu aj takí, čo sú úplatní s dobrými platmi a ešte im je málo...
Naposledy upravil danushka : 27.11.11 at 13:51