Zdravím poraďaci. Potreboval by som pomôcť v jednej nie pre mňa príjemnej veci. V roku 2021 som ako začínajúci podnikateľ vzal cez známosť objednávku na obloženie väčšieho schodiska moreným a lakovaným jaseňovým drevom, s termínom realizácie jún/2021(viď priloženú obj.). Objednávka bola veľmi jednoduchá, nakoľko šlo o známeho a netrval vôbec na papieroch. Bola vyplatená záloha vo výške 1000€. Objednávka sa v priebehu času ústne menila, pričom tam boli dokladané veci a zdôraznená voľnosť v dizajne schodiska, s jedinou vecou. Zákazník si neželal mať okopové lišty. S realizáciou som meškal vzhľadom na škody spôsobené búrkou a muselo sa čakať na prerábku časti objednávky. Nakoniec však v 9/2021 som schodisko ukončil, z čoho existuje aj fotodokumentácia (viď priložené foto). Zákazník však zákazku nevyplatil, pričom prišiel s právnikom vypracovaným dokumentom, resp. protokolom o prevzatí, kde boli spísané a odfotené veci, ktoré chce na schodisku zmeniť. Základnou jeho podmienkou bolo, že počas opravy mu preplatím hotel, nakoľko v dome nemôže počas prác bývať. S týmto som nesúhlasil a nakoniec sme sa dohodli na oprave počas jeho budúcoročnej dovolenky. Do tejto doby schodisko bezplatne užíval. Na základe jeho informácii bolo dohodnuté riešiť opravu na prelome júl/august 2022. S opravou som začal, všetky ním popisované údajne chyby som odstránil, vyskytli sa však dva problémy. Odtieň morenia sa po roku používania schodiska nezhodoval s čerstvým, čo nakoniec bol ochotný nejakým spôsobom akceptovať, skutočný problém nastal až tento víkend, kedy v piatok mi zostala časť nenainštalovaného materiálu vonku na krytej terase, vystavená vplyvom vonkajších podmienok, v čoho dôsledku sa časť materiálu zdeformovala. Toto som očakával, no nevedeľ už odstrániť, nakoľko od piatku som k miestu montáže už nemal prístup, no dnes som šiel pokračovať v montáži s tým, že poškodené časti samozrejme dodám nové. To už majiteľ počúvať nechcel, sám usúdil, že mnou odvedená práca je nekvalitná, čo nemá nijako doložené, len subjektívnymi názormi jeho známych a celá vec dopadla tak, že požaduje po mne vrátenie zálohy + 1500€ ako škodu, ktorá jemu vznikla nedodaním objednávky. Súčasný stav je osadené schodisko až po podestu, chýba osadiť podestu a zábradlie, aby bolo bezpečné na užívanie. K tomu ma už majiteľ nepustil. Až do vyplatenia tejto sumy mi zadržiava náradie odložené na mieste montáže. Keďže takouto hotovosťou nedisponujem, ako človek, ktorý podniká 2-hým rokom, zaujímal by ma iný názor, či je nejaká iná cesta z toho von.
====================
Ty si nezavolal na neho polišov ?
A cesta von ?
Asi by bolo vhodné počkať na ďalšie kroky dotyčného.