Zavrieť

Porady

Starostlivosť o psa

Veľa poraďákov má doma psa a nenašiel som tu žiadnu tému, ktorá by sa venovala výhradne týmto nádherným stvoreniam, kde by si poraďáci navzájom pomohli a podelili sa so svojimi skúsenosťami ohľadom výživy, kŕmenia, výcviku, chorôb, alebo len tak pokecali o bežných starostiach a radostiach, poprípade sa aj pochválili svojimi miláčikmi.
Naposledy upravil jaros5 : 18.01.09 at 18:48
Téma je uzavretá.
andreaS andreaS

andreaS je offline (nepripojený) andreaS

anet Pozri príspevok
Na toto ti dám jednoduchú odpoveď, je to preto že idete tvrdo za svojim cieľom. Už to nie je chov a láska ku psom ako hobby.

Keďže náražaš na moju osobu, dodám ti k tomu len toľko. Navštívila si moju stránku, takže vieš, že si nepotrebujem nič kompenzovať. Oslovili ma z krajiny pôvodu plemena (aj záujemci o šteňatá) a budem publikovať v magazíne plemena, ktorý vychádza v krajine pôvodu a je distribuovaný do celého sveta klubom a majiteľom plemena. Tým som dosiahla svoj "kynologický Olymp". Nepotrebujem viac, hovorí sa, že komu je málo kus koláča, celý si nikdy nezaslúži.
dakujem za link, pozriem

a nemyslim si ze idem tvrdo za tym... su aj "horsi" ako ja... ja sa snazim sirit osvetu a vyvracat nezmyselne myty, kt. sa zakorenili medzi ludmi... a pre mna je uspech aspon to, ked sa nad tym niekto zamysli... ja sama mam bPP aj s PP... v tomto poradi... a uz by som nikdy nepodporila mnozitela... to skor by som vzala psika z utulku... mam len taky vnutorny nepokoj, ze utulky si sice plnia svoju napln a hladaju psikom domov (a keby neboli tak tolko psikov si domov nenajde, nemal by sa o nich kto postarat), ale spoliehaju sa na nich aj tito mnozitelia, ze sak co, ked ho nebudem chciet, strcim psa do utulku ... odo mna maju utulky velky obdiv... chcela by som ist do toho nasho miestneho doniest nejake deky, nepotrebne voditka a granulky... aspon takto ich podporit v tomto mraze...
2 0
anet anet

anet je offline (nepripojený) anet

andreaS Pozri príspevok
dakujem za link, pozriem
link je v mojom profile, ale http://www.japlaja.szm.com/
Ak chceš link na magazín 2012, uzávierka je koncom februára, verím že v marci už bude z tlače von, potom to zverejním.
0 0
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

alaya1 Pozri príspevok
Kto kontroluje chovateľov psov s PP?....
Celý príspevok citovať nebudem, kto chce, si ho nájde.
Ešte si svoj príspevok mohla napísať väčším písmom a vyfarbiť ho na zeleno
Dokazuješ to, čo som povedala: podľa teba sú ľudia s PP najlepší a ostatní sú padnutí na hlavu a ani nevedia, čo je a k čomu je PP.
Aj psy alebo iné zvieratá s PP môžu byť z veľmi úzkej plemenitby (napr. súrodeneckej) - tak sa napr. objavujú nové farby

alaya1 Pozri príspevok
Livia, nehnevaj sa, je velmi, velmi smutne, ze nerozumies tymto veciam, zjavne im rozumiet ani nechces a miesto toho, aby si si nieco o tom precitala, priam nenavidis

cistokrvnych psov a ich majitelov,

aspon z tvojho prejavu je to takto citelne.
Alaya1, nehnevaj sa, je veľmi, veľmi smutné, čo si napísala, keďže ma vôbec nepoznáš. Ale neprekvapuje ma to, lebo takto reaguješ na každého, kto s tebou nesúhlasí a jeho nesúhlas označuješ za atak. O tých PP psoch som ti to vysvetľovala už dvakrát, ale ako si napísala: "Ako toto nevie niekto pochopit, robi to preto, ze to pochopit nechce.", takže ti to tretíkrát vysvetľovať nebudem.
alaya1 Pozri príspevok
Na činnosť chovateľa psov s PP dozerá chovateľský klub. Chovateľ je v ňom registrovaný a musí sa riadiť chovateľským poriadkom a dodržiavať chovateľskú etiku. V chovateľskom klube máte možnosť sa na chovateľa sťažovať, ak sa zachová neeticky alebo poruší chovateľský poriadok, a klub ho bude postihovať, môže mu až odňať licenciu a šteňatá s PP už odchovávať nebude môcť. "
Kto/čo zabráni množiteľom založiť si klub a ďalej množiť a množiť a množiť a dokonca s PP, čiže značkových psov – a lacných, keď nebudú platiť nezmyselné poplatky?! Čo v tomto prípade množenia hlava-nehlava riešia PP alebo čipy?!!!!!!!!!!! Alebo klub, keď tam budú všetci takí?!!! Kto komu vezme licenciu?!!!
alaya1 Pozri príspevok
Len verim a dufam, ze nepatris do skupiny mnozitelov psov, ktori sa nabaluju na utrpeni zivych tvorov.
Ja ich len podporujem

Mám na teba dve otázky
1. Koľko množiteľov si nabonzovala?
2. Robíš osvetu proti nákupu bez PP psov aj inde než tu na Porade?

A jedna pre tých, ktorí vidia do veci: prečo pes s PP stojí toľko EUR, koľko stojí? Prosím vysvetliť aj s konkrétnymi sumami.
0 0
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

andreaS Pozri príspevok
... mam len taky vnutorny nepokoj, ze utulky si sice plnia svoju napln a hladaju psikom domov (a keby neboli tak tolko psikov si domov nenajde, nemal by sa o nich kto postarat), ale spoliehaju sa na nich aj tito mnozitelia, ze sak co, ked ho nebudem chciet, strcim psa do utulku ... odo mna maju utulky velky obdiv... chcela by som ist do toho nasho miestneho doniest nejake deky, nepotrebne voditka a granulky... aspon takto ich podporit v tomto mraze...
Nie každý útulok zoberie psa, keď ho tam donesie "obyčajný" človek. Niektoré berú len tých, ktorých prinesú policajti alebo osoba ktorá môže odchytávať túlavých psov. A keď zoberú psa od cudzieho človeka, tak z toho majú ešte zle.
Ani keď majú plno, nezoberú - tiež majú nejakú určenú kapacitu a ak ju prekorčia, môžu mať problémy s veterinárnou správou a platiť za to pokuty.
0 0
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

Ešte dodám: ani v meste X nemusia zobrať psa z mesta Y.
0 0
noemi-ke noemi-ke

noemi-ke je offline (nepripojený) noemi-ke

Livia, co si taka nabrusena?
Ved ked ma niekto psika cistej rasy, neznamena to, ze je to zly clovek.
Vysvetlovala to tu, preco nemame kupit psika od cloveka, co chova krizencov.
Ja som si tiez chcela kupit cistej rasy psika, no nemala som na to, tak mame malicku sucinku z karantennej stanice.
Urcite by som si tiez nekupila psika od cloveka, ktory sa o ne nestara.
0 0
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

noemi-ke Pozri príspevok
Livia, co si taka nabrusena?
Ved ked ma niekto psika cistej rasy, neznamena to, ze je to zly clovek.
Vysvetlovala to tu, preco nemame kupit psika od cloveka, co chova krizencov.
Ja som si tiez chcela kupit cistej rasy psika, no nemala som na to, tak mame malicku sucinku z karantennej stanice.
Urcite by som si tiez nekupila psika od cloveka, ktory sa o ne nestara.
Takéto niečo som tvrdila?! Čo takto prečítať si celú diskusiu a trošku sa nad ňou zamyslieť prv ako niečo napíšeš?
Zamyslela si sa niekedy nad tým, prečo psy s PP toľko stoja?
0 0
noemi-ke noemi-ke

noemi-ke je offline (nepripojený) noemi-ke

Ja si tu casto citavam, aj ked malo prispievam. Citala som vsetko. myslim, ze to zacalo tym cipom.

Aj som sa zamyslela, kym som napisala, ale prave minule davali v televizii, neviem, ci na nasom, co na ceskom programe reportaz, ako aktivisti nasli cloveka, ktori drzal psikov v klietkach pre kraliky.

Psiky nevladali chodit, len cupeli. fenky boli vsetky "tehotne", psiky boli spinave, tie klietky nemali ani dno, len take zelezne miezky. Myslim si, ze to sluzilo na to, aby ked kadia, islo vsetko prec. Ja si myslim, ze ta slecna ci pani pisala o tychto ludoch. Aj v telke ich nazyvali mnozitelia.

Psiky s papiermi su drahe asi preto, ze su cistokrvne, nie su krizence, a maju ten rodokmen, ako rodny list. Ja tym ludom nezavidim, ktori ich maju, doprajem im tie psiky. U nas v meste bola aj vystava takych psikov, bola som si ich pozriet v ramci prechadzky cez vikend. Naozaj tie psiky boli velmi pekne.Ale pozeravam aj inzeraty, ja uz mam dost casu a tam napriklad ponukali civavky bez tych papierov za 350-400 euro. Co je vela eur.A to nemali papiere.

Neosocujme sa, ale lubme nasich psikov, ale aj spravajme sa k sebe ako ludia. Ale poviem uprimne, ked som videla tu reportaz plakala som a nemohla spat.

Zelam vam pozehnanu dobru noc.
1 0
anet anet

anet je offline (nepripojený) anet

Llívia Pozri príspevok
A jedna pre tých, ktorí vidia do veci: prečo pes s PP stojí toľko EUR, koľko stojí? Prosím vysvetliť aj s konkrétnymi sumami.
Asi ja, že?
Posledný vrh C a náklady s tým súvisiace:
fena:
odber krvi + vyhodnotenie na progesterón 5,50 eur
imunoglukán 60 tbl. 20 eur (podávam pred plánovaným krytím)
USG 34, 43 a 2 x 64 deň 30 eur (na 64 deň bolo USG robené 2 x, čakali sme dve šteňuchy a keď už vyzeralo, že fena dorodila vždy chodím na kontrolné USG po pôrode, no a našli sme ešte jedno, tak sme šupali domov ešte rodiť a potom som šla zas naspäť nech ju veterinárka pozrie, záleží mi na mojej fene, mám len jednu )
Odčervenie matka - Cestal pred krytím a spolu so šteniatkami každé dva týždne 15 eur

Podotýkam, že mám fakt dobrú veterinárku a lacnú, je veľa vetov kde jedno USG stojí 30 eur a čip s pasom 50 eur atď.

krytie:
kontrola u veterinára majiteľky krycieho psa 20 eur (niektorý požadujú výter z pošvy a mikrobiológiu)
cesta Košice-Warszawa cca 1200 km, PHL 70 eur (16 hodín tam a späť úmornej cesty po poľských cestách, ubytovanie mi poskytla majiteľka krycieho psa, ale to je skôr výnimka ako pravidlo)
krycí poplatok pôvodne 3.000 PLN, ešte pred krytím sa mi podarilo zjednať na 2.000 PLN

Náklady spojené s odchovom šteniat:
Banminth pasta - odčervenie pre šteniatka 4,83 eur
Ďalšie týždne odčervenie Cestal + po 1 tabl. majiteľom domov 6 eur
HD medium baby krmivo - 29,28 eur (štartovacie balíčky som dostala od HD zdarma, zvyšok krmiva som rozdelila majiteľom šteniat na polovicu)
hygienické podložky pod štence, učím ich na ne venčiť sa od 3 týždňa, od 5 chodia aj von 40 ks = 17,08 eur
čipovanie, očkovanie, pasy 72 eur
rodokmene 2 x SK 17 eur + jeden exportný 20 eur = 37 eur
poplatok klubu za vrh 10,50 eur
2 x kefa pre šteniatká + 2 x šteňací obojok a vodidlo 23,20 eur

zvyšné náklady ako PHL na veterinu, pranie diek denne spod šteniat, mäso pre šteniatká, pribináčiky a zakysané dezerty, majitelia dostali odo mňa Alavis výživový doplnok na kĺby atd. nerátam
zvýšené náklady na výživu suky počas gravidity, náklady na uchovnenie a pod. nerátam
fenka čo mi uhynula v 2 týždni na vývinovú vadu, chcela som vedieť prečo (je to pre mňa dôležité), tak som ju dala na pitvu nerátam.

Príjem za šteniatká 1100 eur. A i keď na tom človek nezarobí, vždy to stojí za to, mám super majiteľov! A až na jednu výnimku, som aj pri predošlých vrhoch natrafila na skvelých majiteľov.

Majiteľom vždy rada poradím, pomôžem (tzv. chovateľský servis) a snažím sa s nimi spolupracovať. Ale spolupracovať musí chcieť aj majiteľ. Je dôležité aby si ľudia uvedomili, že si vlastne kupujú "genetický materiál" a čo z neho vyrastie bude v ich rukách. Niekto dokáže veľmi nádejné šteniatko úplne zanedbať a iný zas z nádejného šteniatka urobiť šampióna. Neexistuje univerzálny návod ako na to, ale ak majiteľ s tým šteniatkom žije a všíma si ho vždy príde na spôsob. Ja nič nepreháňam, vyberám si zlatú strednú cestu.

Napríklad plánovaný D vrh, fenku som pomohla uchovniť, spoločne sme vybrali vhodného krycieho psa a štence odchovajú na moju CHS u seba doma, ja sa pôjdem len pomazliť, skontrolovať. Som za to aby si to človek skúsil, tak najjednoduchšie pochopí, že chovateľstvo je ťažká práca a vyžaduje veľa úsilia, nekonečné hodiny v databázach aby človek zistil čo najviac o jedincovi a že nie vždy je všetko podľa predstáv, ale vždy má posledné slovo matka príroda.
4 0
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

anet Pozri príspevok
Asi ja, že?...
Otázka o nákladoch nebola mierená na teba. Neviem, kto si, nepoznám ťa, tvoj nick som tu videla prvýkrát predvčerom.
Ďakujem za odpoveď.
0 0
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

kopretinka Pozri príspevok
ako môže skákať a behať,keď má luxáciu pately?? moja pudlica s touto diagnózou na postihnutú nohu nedostupovala,skákala po troch....po operácii jej noha nešla vystrieť,rana jej neustále hnisala...veterinárka jej tú nohu skrátka dojebabrala.....

Kopretinka- vravis, ze operacia nebola uspesna? Myslis, operacia ako celok, ci len pooperacna rana. U nas stala taka operacia tusim pred 2 rokmi 9000 korun. Teraz neviem
0 0
anet anet

anet je offline (nepripojený) anet

Llívia Pozri príspevok
Otázka o nákladoch nebola mierená na teba. Neviem, kto si, nepoznám ťa, tvoj nick som tu videla prvýkrát predvčerom.
Ďakujem za odpoveď.
prepáč, že som bola vzťahovačná. Ale čo viem tak Andrea má krycieho psa, ale nechová a nejako som nezaregistrovala v posledných príspevkoch iného chovateľa.
nie je za čo. Ak ťa ešte niečo zaujíma, ak viem odpoviem, nemám čo tajiť.
Naposledy upravil anet : 03.02.12 at 11:54
0 0
Chokma Chokma

Chokma je offline (nepripojený) Chokma

Hej, len neviem, co na to postupne povedia susedia... Tu na fore sa ich viac stazuje aj na tych, co maju psa na dvore, nieto este tolkych v panelakovom byte.
0 0
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

Llívia Pozri príspevok
Otázka o nákladoch nebola mierená na teba. Neviem, kto si, nepoznám ťa, tvoj nick som tu videla prvýkrát predvčerom.
Ďakujem za odpoveď.

Ak otazka bola mierena na mna, bola mierena nespravnym smerom. Nie som chovatelka PP psov, nikdy som nechovala, nevlastnim CHS a ani sa nechystam chovat akychkolvek psov.
0 0
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

Chokma Pozri príspevok
Hej, len neviem, co na to postupne povedia susedia... Tu na fore sa ich viac stazuje aj na tych, co maju psa na dvore, nieto este tolkych v panelakovom byte.
Vidis, Chokma, mas uplnu pravdu. Ludia sa stazuju aj na psika na dvore, o byte nehovoriac.
Utulky su plne psikov.
Ludom proste to mnozstvo psov prekaza. Preto som napisala o kontolovanom chove, ktore zastresuje medzinarodna organizacia FCI. Parenie psov sa kontroluje a tak sa da scasti eliminovat velky narast psov. No v mnoziarnach, sa mnozi kazde haranie, kazda fenka.
Skus si to prepocitat napr. na jeden fenke a jej jednom vrhu, cca 5 steniatok, ked su z toho 3 fenky. Haraju 2krat do roka. Kolko je to psikov len od tychto 4 feniek. a povedzme polovice ich potomkov?-fenky pouzivaju tak v priemere do ich 6 rokov t.j. cca 10 porodov., viac im nevydrzia...O tomto je nekontrolovany chov....produkcia len pre zisk.S tymto nesuhlasim, ani nikdy nebudem....
Naposledy upravil alaya1 : 03.02.12 at 16:22
mnozarna.jpg  
2 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Dnes nám dali pre našu fenečku rimadyl, podľa našeho veterinára je lepší pre ňu ako movalis. Tak uvidím, ako jej pomôže. Zatiaľ to zvládame, len sme chodbu celú pokryli kobercom, aby sa jej labky nerozchádzali a aby aspoň trochu mohla po byte chodiť. Niekedy sa už nevie postaviť, musíme ju zdvihnúť, potom už nejako prejde pár krokov. Vonku ide len na chvíľu, všetko robí už takmer postojačky. Dnes skoro celý deň prespala. Občas príde sem ku mne, tu si ľahne a večer zese prejde k nám do obývačky. Často ju hladkáme a aj lordík si už zvykol, už nás nechá, nepretláča sa na to hladkanie tak, ako donedávna, akoby aj on cítil, že nemá na čo žiarliť.
1 0
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

Kvaka Pozri príspevok
Dnes nám dali pre našu fenečku rimadyl, podľa našeho veterinára je lepší pre ňu ako movalis. Tak uvidím, ako jej pomôže. Zatiaľ to zvládame, len sme chodbu celú pokryli kobercom, aby sa jej labky nerozchádzali a aby aspoň trochu mohla po byte chodiť. Niekdy sa už nevie postaviť, musíme ju zdvihnúť, potom už nejako prejde pár krokov. Vonku ide len na chvíľu, všetko robí už takmer postojačky. Dnes skoro celý deň prespala. Občas príde sem ku mne, tu si ľahne a večer zese prejde k nám do obývačky. Často ju hladkáme a aj lordík si už zvykol, už nás nechá, nepretláča sa na to hladkanie tak, ako donedávna, akoby aj on cítil, že nemá na čo žiarliť.
Kvaka je uctihodne, ako sa o seniorku starate. Vela ludi by to riesilo inak.Drzim jej prsty, nech sa jej polepsi.
1 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

alaya1 Pozri príspevok
Kvaka je uctihodne, ako sa o seniorku starate. Vela ludi by to riesilo inak.Drzim jej prsty, nech sa jej polepsi.
Držím sa toho, čo som o eutanázii čítala od jedného veterinára. Všeobecne platí, že dokiaľ pes zjavne neprejavuje bolesť, dokiaľ prijíma potravu a je schopný sa sám vyprázdniť – má právo na život.
3 0
andreaS andreaS

andreaS je offline (nepripojený) andreaS

Llívia Pozri príspevok
Takéto niečo som tvrdila?! Čo takto prečítať si celú diskusiu a trošku sa nad ňou zamyslieť prv ako niečo napíšeš?
Zamyslela si sa niekedy nad tým, prečo psy s PP toľko stoja?
Llivia: ja ti mozem napisat aj moje cifry... a to vlastnim psa! cize ja mam peniaze len za krytie... a nikde neni zarucene ze bude o mojho psa zaujem... a aby bol zaujem, nesmieme sa stratat z vystavnych kruhov... musi byt videni a hlavne na tych vacsich vystavach... takze mozeme zacat?

1. kupa psa ... 500 + 50 doprava (za-ke-za)
2. klietka (na transport v aute, plus miesto kde je pocas vystavy) = 70
3. strojcek, noznice, trimovak, kefy = 250
4. kozmetika rocne cca 100
5. kazdy tyzden dva kupat = cca 3h ritual... (vykupat, vycesavat pri fenovani do sucha)
6. poplatok za jednu vystavu ak idem aj ja = 35-70 + cesta 50-100 + ubytko 30 + jedlo 50 = 165-250 ... ak nejdem tak "len" poplatok za vystavu a kamaratke za handling (ze mi ho vystavi a vezme so sebou) plus ked je to daleko aj prispevok na dopravu
7. rocny poplatok do klubu 20
8. ocne vysetrenie 30 + cesta do TT
9. uchovnenie klubu a SKJ len 1x ... poplatok za krytie len ked kryje...
10. k uchovneniu treba mat 3x V1 ... nemusi sa zadarit na 3 vystavach... nam sa zadarilo...
11. uprava srsti = navsteva kamaratky v LM
.....
v prvom roku sme absolvovali skoro vsetky SK vystavy... ak toto vsetko zratam.. mimo granul... tak som za prvy rok na cifre cca 2500-3000€ ... druhy rok som nechodila aj ja... pridali sme PL a CZ ... PL sa nam zadarilo, chyba nam jedno ocenenie z medzinarodky aby bol CH PL ... CZ bohuzial velka konkurencia, titul potrebny k sampionatu sme nedostali... ale dalsi rok mozem naratat vklude tych cca 1000€ ... a to sme stale neboli na dakych extra super vystavach... ked pridame zahranicie tak len poplatok za vystavu je dvojnasobny...

tak si to zrataj, kolko penazi som dala do psa a ze sa mi to v zivote nevrati spat... kryli sme zatial len 1x ... a aj to nie sme drahy, hoci pytat mozem lebo je jediny chovny na sk v tej farbe...

a teraz si zrataj, co z mojich poplatkov plati mnozitel... NIC!!!!!! len to co ja, co som nezahrnula... strava, veterinar... a kto to teraz robi pre biznis???!!!
2 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať