Sledovať
darovacia zmluva - nehnutelnost
poprosim vas, potrebovala by som vzor darovacej zmluvy, ide o nehnutelnost, darovanie rodicov detom s dozivotnym pravom na uzivanie, dakujem.
-
Vzor darovacej zmluvy s vecným bremenom.doc
(14.5 KB, 5111 videní)
-
Darovacia zmluva na nehnuteľnosť.doc
(57.0 KB, 7642 videní)
-
Právna úprava darovacej zmluvy.doc
(35.5 KB, 4691 videní)
Dúfam, že pomôžu.
Skuste sa obratit na kvalifikovaneho pravnika (notara, advokata), ak vam tie vzory nepomozu. Neviem ako u advokata, ale u notara by ste mali platit (ked sa neda urcit zaklad - pri darovacke nie je kupna cena, takze tazko) ca 3.000,-Sk za tu darovaciu zmluvu. Mozno trosku viac, mozno trosku menej. A na notarskych zapisiniciach nie je nutne overit podpisy, takze za to uz neplatite.
Mám k téme trochu zamotanu otazku. Som rozvedeny a dohodli sme sa s byv.manzelkou pisomne s overenymi podpismi (matrika), ze vsetky (3) nehnutelnosti darujeme nasim 3 detom. Nehnutelnosti su v roznych lokalitach a je neprakticke vybavovanie a obchadzanie uradov, preto sa chcem spytat, ci mi staci na spracovanie darovacej zmluvy a ziadosti na zmenu v katastri atd. pisomna plna moc od exmanzelky, ze mozem konat v jej mene. (Ona s tym suhlasi, len neviem co urady) Musi byt podpis overeny notarom (viem ze notar overuje aj obsah, kym matrika len podpis) alebo staci na matrike? Dakujem.
Urobte s bývalou manželkou darovaciu zmluvu na všetky nehnuteľnosti, ktoré chcete darovat deťom. To nevadí, že sú v rozličných lokalitách. V jednej zmluve môžu byť aj nehnuteľnosti z rozličných okresov, len tých zmlúv potom musí byť viac. Manželka Ti nemusí dávať plnú moc, stačí, keď podpíše na matrike darovacie zmluvy. Zmluvy musia byť pevne spojené, matrika ich musí previazať šnúrkou, tak ako to robia notári a prepečiatkovať spojenie. Zmlúv musí byť toľko, koľko je účastníkov plus pre každý kataster 2 exempláre. Návrh na vklad sa dáva jeden, jeden Vám potvrdia, že prevzali podanie. Ak sú nehnuteľnosti v rôznych okresoch, prilož k podaniu aj všetky výpisy z listov vlastníctva. Keď dar urobíte jednou zmluvou, platíte len jeden krát poplatok 2000.- Sk za vklad. Po vykonaní vkladu, kataster rozpošle zmluvy všetkých účastníkom do vlastných rúk.
Dakujem za radu, to mi odlahlo. Ja som spravil uz jednu chybu (aspon som si myslel), ze som dohodu o tom, ze vzdavame obaja nehnutelnosti v prospech deti s manzelkou urobi este pred rozvodoml...x krat s overenim, pricom mne potom matrikarka pri preberani povedala, ze mi to nebude platit, lebo to mam vsetky nehnutelnosti v jednej dohode. Je pravdou, ze som to nedomyslel a mohol som hned urobit darovaciu zmluvu a tu sme mohli podpisat a nie dohodu. Nuz clovek sa uci cely zivot
Takto to pojde lahko.
Takto to pojde lahko.
dukxo> notari v ziadnom pripade neoveruju obsah pri overeni podpisov alebo fotokopii. notari (resp. stat) zodpoveda vtedy, ak notar spisuje splnomocnenia, zmluvy, alebo cokolvek do notarskej zapisnice, vtedy je to verejna listina (vyssia dokazna sila ako sukromna, velmi tazko vyvratit vyhlasenia v takej listine).
vieroslava> nemam s tymto skusenost, ale nie je potrebne podat navrh na vklad na kazdu Spravu katastra nahodou zvlast? Tzn. tych kolkov bude viac? A pokial dobre viem, nie je nutne prikladat k navrhu na vklad vypisy z LV, vsak tie kataster ma. A lepsie ako klient
vieroslava> nemam s tymto skusenost, ale nie je potrebne podat navrh na vklad na kazdu Spravu katastra nahodou zvlast? Tzn. tych kolkov bude viac? A pokial dobre viem, nie je nutne prikladat k navrhu na vklad vypisy z LV, vsak tie kataster ma. A lepsie ako klient
[
[/quote]
Josh - nie, moze to byt v jednej zmluve, dava sa to len jednemu katastru, ktory vklad povoli a zasle na vykonanie zapisu dotknutym spravam katastra.
Listy vlastnictva je potrebne prikladat prave preto, lebo (ak spravne viem) spravy katastra nie su prepojene, t.zn. pravnik jedneho katastra bude rozhodovat bez toho,a by si mohol udaje spadajuce pod inu spravu katastra overit online, bude vychadzat vyhradne z prilozenych listov vlastnictva. Prave preto to musia byt vypisy s 250 Sk kolkami.
Preto nie je potrebne prikladat LV - ak sa nehnutelnost nachadza v obvode spravy katastra ktora o vklade rozhoduje, ale JE potrebne prikladat vypisy z LV pre nehnutelnosti v obvode inych sprav katastra.
[/quote]Josh - nie, moze to byt v jednej zmluve, dava sa to len jednemu katastru, ktory vklad povoli a zasle na vykonanie zapisu dotknutym spravam katastra.
Listy vlastnictva je potrebne prikladat prave preto, lebo (ak spravne viem) spravy katastra nie su prepojene, t.zn. pravnik jedneho katastra bude rozhodovat bez toho,a by si mohol udaje spadajuce pod inu spravu katastra overit online, bude vychadzat vyhradne z prilozenych listov vlastnictva. Prave preto to musia byt vypisy s 250 Sk kolkami.
Preto nie je potrebne prikladat LV - ak sa nehnutelnost nachadza v obvode spravy katastra ktora o vklade rozhoduje, ale JE potrebne prikladat vypisy z LV pre nehnutelnosti v obvode inych sprav katastra.
dukxo
Dakujem za radu, to mi odlahlo. Ja som spravil uz jednu chybu (aspon som si myslel), ze som dohodu o tom, ze vzdavame obaja nehnutelnosti v prospech deti s manzelkou urobi este pred rozvodoml...x krat s overenim, pricom mne potom matrikarka pri preberani povedala, ze mi to nebude platit, lebo to mam vsetky nehnutelnosti v jednej dohode. Je pravdou, ze som to nedomyslel a mohol som hned urobit darovaciu zmluvu a tu sme mohli podpisat a nie dohodu. Nuz clovek sa uci cely zivot
Takto to pojde lahko.
Takto to pojde lahko.
Vieroslava =Zmlúv musí byť toľko, koľko je účastníkov plus pre každý kataster 2 exempláre. Návrh na vklad sa dáva jeden, jeden Vám potvrdia, že prevzali podanie.
Ocenenie nehnuteľností, resp. znalecký posudok sa už k návrhu prikladať nemusí!
Podpisy musia byť overené u notára alebo na matrike (tam je to lacnejšie) len u darcov. Podpisy obdarovaných overené byť nemusia.
Návrh na vklad môže podať ktokoľvek z účastníkov zmluvy, teda jeden z darcov, obaja alebo ktorýkoľvek z obdarovaných alebo všetci. Podpis na návrhu nemusí byť overený.
Podľa § 22 ods. 2 kastastrálneho zákona (pozri vyššie) je na katastrálne konanie príslušná správa katastra, v ktorej územnom obvode sa nachádza nehnuteľnosť. Nemám skúsenosť s podaním návrhu, v ktorom sa žiada zapísať nehnuteľnosti v územnom obvode rôznych správ katastra.
Podľa mňa tu do úvahy pripadajú dva postupy:
1. Podať na každú miestne príslušnú správu katastra návrh na vklad a zmluvy v príslušnom počte.
2. Podať návrh na prvú miestne príslušnú správu katastra a žiadať ich po povolení vkladu vlastníckeho práva k im príslušnej nehnuteľnosti o postúpenie návrhu v druhej (tretej) časti ďalšej miestne príslušnej správe katastra.
Najjednoduchšie v tomto prípade je proste ísť na najbližšiu správu katastra a zdvorilo sa ich spýtať, ako v tomto prípade postupovať!
Slušnosť otvára nielen dvere, ale aj srdcia!
Debaty neslúžia na otázky.
Ak máte otázku založte otázku, pomôžete tak spraviť Poradu prehľadnou databázou riešení.
Ak máte otázku založte otázku, pomôžete tak spraviť Poradu prehľadnou databázou riešení.