Neviem,či sa tento recept už v tejto sekcii objavil, no pre mňa je to vždy zaručený recept ak už neni čo variť,resp.neprichádza nápad ako upiecť kurča na 37-my sposob.
Klasicky obed na južno-zemplinsky sposob.Polievka,dusené zemiaky na paprike,mäso z polievky.
Rozštvrtené kurča, alebo kačacie, či husacie trupy,či bravčovú lopatku
(mäso vyberieme podĺa toho,čo máme k dispozícii)vložíme do studenej vody a začneme variť až kým nezovrie,keď sa tvorí pena,zmiernime oheň a penu dočista vyzbierame sitkom.Vložíme očistenú polievkovú zeleninu,1/4 feferonky,ja dávam aj 1 zeleninovú kocku
a varíme na miernom ohni asi 3/4 hodiny,medzitým si pripravíme tzv.polninu,čo je vlastne akýsi vaječno-zeleninovo-mäsový knedlík verený v polievke.
Na "polninu" potrebujeme: asi 15 dkg mäsa,či vnutorností,ktoré pokrajame na veľmi jemno,5 vajec,1 cibuľu,1mrkvu,20 dkg strúhanky a 5 dkg hladkej muky,čaj.lyžičku vegety a štipku sódy-bikarbóny.
Do misky dáme pokrajané mäso,či vnútornosti,rozklepneme vajcia,pridáme postruhanú cibuĺu a mrkvu,tiež struhanku a hladkú muku,ochutíme vegetou a vymiešame na riedke cesto,ktoré sa bude odlepovať od misky.
Hmotu nasypeme do mikroten.vrecúška,preložíme a vložíme do vriacej polievky,po 15 min.varenia vyberieme vrecúško a varíme ešte 10 min.
Odstavíme.
V hrnci popražíme na masti cibuľu do zlata,odstavíme,pridáme 2 čaj lyžičky mletej papriky,dáme znovu na oheň a pridáme na kocky pokrájané zemiaky
zalejeme vodou asi do poly zemiakov, osolíme 1 čaj.lyžičkou soli,
prikryjeme prikrivkou,dáme do varu a varíme asi 20 min.sem tam pomiešame,varíme dovtedy kým nevyvrie voda a zemiaky nie sú mäkké.Odstavíme.
Servírujeme polievku z domácimi rezancami a uvarenou zeleninou a ako druhé jedlo mäso z polievky, spolu z "polninou" pokrájanou na kolieska a paprikovými zemiakmi a kyslou uhorkou.
CHUTÍ vkaždom ročnom období vždy ZNAMENITE !