babka - ježibabka Olinka, normálne mi googlik musel vyhľadať, čo si mi to chcela zdeliť, nebolo to v reči môjho kmeňa.
babka - ježibabka Tak som hneď skúšala. Teraz som dala do neho utierku, ale už je vydrhnutý a druhý raz dám cesto priamo do košíka.
Olinka, ak môžem poradiť, pred vložením cesta košík poriadne vytri múkou, aby ti medzi prútikmi neostala žiadna medzierka, hlavne, ak cesto nie je tuhé, pretože stačí jedno pricvaknutie cesta a pri vyklopení ti ostane visieť na košíku ako na gume, síce sa odtrhne, nebude však pekný chlieb. Na druhej strane, práve na tom mieste bude chrumkavý.
Pozri tu, mne sa zadarilo
http://www.porada.sk/t200638-p34-co-...ml#post2251106 babka - ježibabka Ty chleby nakrajuješ, lebo nevieš, čo je dobré (srandujem). Ako decko som chodila do pekárne pre upečený chlieb a vždy som dostala, lebo to popukané som otrhala a zjedla.než som ho doniesla domov.
Ja narezávam kváskový chlieb, ktorý má vyšší podiel ražnej múky a cesto je tuhšie. Ten tak pekne nepraskne, ako taký, na ktorý ty zrejme myslíš, viac hydratovaný. A že mám málo kôrky na ulamovanie? Veď pozri nižšie.
Včera ráno som urobila pokus s kváskovým cestom, podiel celozrnnej ražnej múky však bol len cca 1/3 k 2/3 pšeničnej. Žiadne miesenie varechou alebo v robote. Múku som odvážila len kvôli tomu, lebo bez toho ešte nemám odhad, koľko si pýta soli, kvások a vodu len tak, odhadom + ľanové, slnečnicové a drvené tekvicové semená. Niekedy dávnejšie sa na nete jedna pani zamýšľala, že veď naše staré mamy určite múku a kvások nevážili, na rozdiel odo mňa však vedeli odhadnúť aj množstvo soli, takže len kvôli nej som si to nemohla dovoliť. Neobávala som s toho experimentu, vedela som, že na kvások sa môžem 100% spoľahnúť, je perfektne zrelý, má cca 3 mesiace, takže síce ešte mladý, ale batoľa už nie je.
Cesto som hnietla na doske ako rezancové, samozrejme, nie také tuhé. Kyslo zo 4 hodiny, potom som ho s odstupom asi 1 hodiny 3x tak isto spracovala na doske, najprv ponaťahovala a postupne zabalila(zaguľatila). Možno sa to zdá zložité, alebo čas okradajúce, každé vypracovanie trvalo však len zo 5 minút. Nakoniec som dala vykysnúť do košíka, stačila mu asi hodina, hodina aj pol. Vždy kyslo pod veľkým sáčkom, ale najprv som do sáčka fúkla, aby sa "zdul", takže bolo akoby pod zvonom. Čas som veľmi nesledovala ale občas nakukla, ako sa tvári. Už dávnejšie som chcela vyskúšať piecť tak, ako sa zvyknú vysokohydratované, v pekáči. Liatinový pekáč(
či hrniec je to, skôr niečo medzitým) som aj s vrchnákom zohrievala v rúre na 270 st. cca 20 minút, vyklopila doň cesto, narezala
žiletkou(mám k nej rúčku, manžel mi vyrobil, keď sa žiletka vloží, ohne sa do mierneho C), prikryla a rýchlo s ním do rúry. Piekla pri 250 st. 30 minút, odokryla a pri 200 st. dopekala. Medzitým zo 3x rozprašovačom orosila, lebo pri ražnej múke by kôrka stvrdla na podošvu. Teraz je chrumkavá až na to dosť, aj je statočne popraskaný.
Netušila som, že s kváskom mi až tak podrastie, takú „skoroguľu“ som ešte nemala.
Chleby nefotím len kvôli názornej ukážke tu na porade, hlavne preto, že vždy dávam rôzne druhy múk, tiež v inom pomere, skúšam meniť postupy, hľadám optimálne, preto si zloženie občas napíšem, lebo dopredu neviem, ako to dopadne a ak dobre, chlieb vyfotím, aby som si neskôr spomenula, ktoré že to zloženie ingrediencií k nemu patrí. Mám sa čo ešte učiť.
Jaj, ale som sa rozpísala, prepáčte.
To bude tým, že dnes padla, všetko hotové!