Zavrieť

Porady

Domáci chlieb

Podelím sa s Vami s receptom na pečený domáci chlieb, ktorý som dnes u kamarátky skúšala a veľmi mi chutil.

1 kg chlebovej múky / ak nie je môže byť aj hladká /
10 dkg grahamovej múky
droždie 1 aj 1/4 kocky
1 čaj.lyžička sody bicarbóny
3 uvarené zemiaky /stredné - postrúhať /
2 PL octu
1 PL kmínu
1 PL soli
Postup : z 1 dcl vody a 1 PL cukru urobíme z droždia kvások.Zo všetkých surovín pripravíme husté cesto. Vo vandlíku ho miesime asi 20.minút. Necháme ho kysnúť asi 3/4 hod. Opäť ho na doske pregúľame a urobíme bochník na vymastený a hr.múkou vysypaný pekáč.Cesto na husto popicháme ihlicou a necháme ho opäť trošku podkysnúť.El.trúbu si dáme vyhriať na 210 °C bochník potrieme čistou vodou a dáme piecť. Keď je povrch trošku začervenalý stiahneme teplotu na 160°C a necháme dopiecť. Keď chlebík vytiahneme potrieme vodou. Môžem Vám povedať že je výborný !!!!!
Usporiadat
jana007 jana007

jana007 je offline (nepripojený) jana007

http://www.nebickovpapulke.sk/recept...nymi-semienkam


epizoda 21 - kvasnice a tam dole sú recepty
Naposledy upravil jana007 : 27.04.12 at 12:36
1 0
otázka otázka

otázka je offline (nepripojený) otázka

účtovníčka
stránka nefunguje.....
0 0
fredy27 fredy27

fredy27 je offline (nepripojený) fredy27

jana007 Pozri príspevok
http://www.nebickovpapulke.sk/recept...nymi-semienkam


epizoda 21 - kvasnice a tam dole sú recepty
otázka Pozri príspevok
stránka nefunguje.....
http://www.nebickovpapulke.sk/recept...ymi-semienkami
0 0
avalik avalik

avalik je offline (nepripojený) avalik

otázka Pozri príspevok
stránka nefunguje.....
tak tu su vsetky epizody: http://www.nebickovpapulke.sk/epizody
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Včera som piekla tieto chlebíky. Viem, cesto som nerovnomerne rozdelila, preto nie sú rovnaké. V pláne som mala dosiahnuť dobrú pórovitosť, preto som cesto už nechcela znova miesiť.
Suroviny: múka - pšeničná T650, pšeničná chlebová tmavá, ražná chlebová tmavá(spolu cca 600 g); semienka - ľan, slnečnica, tekvica, sezam; cca 300-350 ml vody, cca 20 g droždia, 2 KL soli, 1 PL octu, 1 PL oliv. oleja, 3 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke
Cesto som chcela o niečo redšie ako zvyčajne(lepivejšie, ale vláčne, preto sa musí miesiť viac ako 10 minút, vraj až vtedy sa začne z múky uvoľňovať glutén) s tým, že po cca 1 hod. kysnutia som cesto priamo v mise premiesila od krajov do stredu(podobne ako technika stretch & fold; nájdeš aj na youtube), nechala znova podkysnúť a s odstupom cca pol hodiny 2x, rovnako ako predtým, premiesila. Na pomúčenej doske som cesto ostrým nožom rozdelila na 3 časti, už nemiesila, jemnučko vytvarovala do tvaru bagety a dala na plech, na ktorom som mala vytvarované také postieľky z papiera na pečenie, podobne ako forma na pečenie bagiet. Papier sa síce šmýkal ale voľajako som ho poprehýbala a keďže ešte nechala podkysnúť asi pol hodiny, cesto ho aj trochu vytvarovalo. Tú pol hodinu mi chlebíky už na pekáči kysli v sáčku do koša(nie použitom), iný taký veľký som nemala. Utierka mi nestačila, ako som spomenula, mali mať čo najviac pór.
Rúru som vyhriala na 250 st. a po vložení cesta do rúry som teplotu hneď znížila na 230 st. Po cca 10 min. znížila na niečo cez 200 st. a na dno rúry hodila pár kociek ľadu. Po asi 15 min. ešte raz znížila teplotu na 200 st., chlebíky vybrala z postieľok a na tom istom horúcom pekáči ešte piekla cca 10 min. Z postieľok som ich vybrala preto, lebo som si všimla, že kvôli papieru na bokoch ostáva svetlejší pás. Nie že by to nebolo upečené ale nebolo by to chrumkavé.
Myslím, že sa mi prvýkrát podarilo dosiahnuť pórovitosť akú som už viackrát chcela, lenže nikdy to nebolo "ono". Aj chuť chlebíkov sa mi dobre podarilo vyvážiť, sú ozaj vynikajúce. Dúfam, že to nevyznie naduto, ale sama so sebou som bola veľmi spokojná. Dobrý pocit.

Pred pár dňami som piekla grissini, keďže sú z chlebového cesta, myslím, že sa do témy hodia.
Naposledy upravil Marína : 02.05.12 at 17:12
chlieb 1.jpg  
chlieb 2.jpg  
chlieb 4.jpg  
grissini 1.jpg  
grissini 2.jpg  

1/1
12 0
terka.ba terka.ba

terka.ba je offline (nepripojený) terka.ba

ja som si kúpila domácu pekreň na chlieb a tam som mala k tomu recepty...a je to super...najviac lúbim robiť zo špaldovej muky.
Naposledy upravil arizona : 02.05.12 at 13:29 Dôvod: vymazanie reklamy
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Terka, o chlebe v domácej pekárni v tejto téme http://www.porada.sk/t97886-p5-recep...u-pekaren.html
0 0
Maruška54 Maruška54

Maruška54 je offline (nepripojený) Maruška54

moja nová hračička...keramický pekáč kúpený včera na trhoch v Pezinku
P1010230.jpg  
P1010231.jpg  
1/1
8 0
jozka56 jozka56

jozka56 je offline (nepripojený) jozka56

Maruška si šikovnica chlebík vyzerá nádherne.
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

iba trošku
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=39552
0 0
Slayer666 Slayer666

Slayer666 je offline (nepripojený) Slayer666

Nie som si isty, ci to tu uz je, ale dnes som objavil Ameriku (aj Afriku). Kedze je leto, tak dost casto robim take stredomorske jedla s mnozstvom zeleniny a k tomu sa ako priloha proste nas chlieb vobec nehodi, ani ryza nie vzdy. Tak mi to konecne docvaklo a urobil som toto:

Domaci arabsky chlieb na sporaku za velmi kratky cas!

Postup je jednoduchy. Urobime cesto z 250g polohrubej muky, 2PL olivoveho oleja, 5g soli, 15g drozdia a dostatku vody, aby sme dostali take stredne mokre cesto, ani nie prilis mokre, ani nie prilis huste. Cesto miesime v miske varechou a potom ho nechame vykysnut. Oddelime kusok, vyvalkame a teraz tu je ta finta. Nechame si dve tazke panvice (alebo panvicu a kastrol) poriadne rozohriat na sporaku. Do jednej polozime cesto a druhu polozime navrch. Co stalo, je to, ze nam hreje z vrchu aj zo spodu. Netreba zapinat ruru a jeden chlieb je hotovy asi za minutu az dve. A je fantasticky!!

Toto je len zaciatok. Najblizsie pouzijem aj celozrnnu muku (alebo iba celozrnnu), pripadne aj trochu jacmennej a pod. S tym sa da dalej experimentovat. Takisto sa do chleba da dat ta zmes zvana za'atar ( zmes oreganovitej bylinky, sezamu a sumachu). Alebo cernuska a pod. Skratka ten chlieb samotny sa da vylepsovat.

Ale aj to je len zaciatok. Niekde na youtube som kedysi videl video, ako urciti extremisti nechali taketo kysnute cesto dva tyzdne v chladnicke, kym neziskalo vyraznu chut a potom z neho vzdy kusok zobrali, vytvarovali napr. kaiserku a dali ju piect. Takto mali bez namahy vzdy cerstve pecivo na ranajky (alebo veceru). V pripade arabskeho chleba sa to urcite bude dat tiez, akurat jeho vyhodou je, ze sa upecie podstatne rychlejsie ako nejaka kaiserka. Staci tomu cestu urobit v chladnicke miesto, vybrat kusok, utlapkat rukou (netreba ani valkat), drbnut to tam a o minutu a pol to je.

Ani tam sa to este nekonci. Take strukoviny sa tiez daju pripravit dopredu, takze rano si clovek vytiahne napr. bob, alebo fazulu, alebo cicer, da si to s arabskym chlebom a nejakou cerstvou zeleninou. Hummus bi tahina, arabsky chlieb, yogurt (alebo labna!), olivy, paradajky - taketo ranajky by som bral. Vlastne ani kebab nie je problem rychlo na panvici opiect, aj ked tato operacia je uz skor na vikend. Ale aj tak. Potencial by tam bol.

V kazdom pripade mne sa to strasne paci. A ten za'atar idem hned aj vyskusat.
1 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

zu dost dlho peciem chlieb v pekarnicke ale stale sa borim s rovnakym problemom.
v podstate nikdy nemozem vyuzit cely program-napr.normal alebo celornny,lebo cesto nikdy nenakysne dost.
skusala som rozne chlebiky tu z porady ale vzdy po vymieseni musim pekaren vypnut a nechat to stat,aby to poriadne nakyslo....
ten program na to nestaci.
potom zapinam pecenie a vyberam chlebik.takze vobec sa mi to neda tak ze zapnem program ,idem von a nejdem hotovy chlieb....PRECO???????
drozdua je predisane mnozstvo,vykysne nadherne ale to trva dlho.
ak som skusila dat drozdia viac,mala som rohaty-prepadnuty chlieb.

ked peciem z kvasku,trva mu to tiez veeeelmi dlho,ale tam je normalne ze dam program na cesto a az ked nakysne,peciem.
0 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

Ak niekto chcete piect chlebik z original kvasku, mozno si v tejto mape najdete niekoho vo svojom okoli, kto sa rad s kvaskom podeli

http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html


Alebo : Založení kvásku http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php...alozeni_kvasku
2 0
viktorviktor viktorviktor

viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

osky
zu dost dlho peciem chlieb v pekarnicke ale stale sa borim s rovnakym problemom..................................
vzdy po vymieseni musim pekaren vypnut .
pri pečení v pekárničke je potrebné dodržať predpísané množstvá jednotlivých surovín, príčina môže byť v "nadbytočnom" množstve múky, kvasnice si skúsila, tiež v "nedostatku" cukru alebo vody.
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Oživujem trochu staršiu tému.
Dnešný nemiesený chlieb, kysnutý 16 hodín, sušené droždie 1/2 čajovej lyžičky, hmotnosť po upečení 1980g. Takáto je moja predstava pre chlieb. Nemôžem mu vôbec nič vytknúť.
2023-04-08_Chlieb.jpg  
5 1
vlado 33 vlado 33

vlado 33 je offline (nepripojený) vlado 33

Nandrolon
Oživujem trochu staršiu tému.
Dnešný nemiesený chlieb, kysnutý 16 hodín, sušené droždie 1/2 čajovej lyžičky, hmotnosť po upečení 1980g. Takáto je moja predstava pre chlieb. Nemôžem mu vôbec nič vytknúť.
Super práca. To nie je z tej ukrajinskej múky? Lebo okolo Černobyľu je všetko väčšie, sa smejem
0 1
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

vlado 33
Nandrolon
Oživujem trochu staršiu tému.
Dnešný nemiesený chlieb, kysnutý 16 hodín, sušené droždie 1/2 čajovej lyžičky, hmotnosť po upečení 1980g. Takáto je moja predstava pre chlieb. Nemôžem mu vôbec nič vytknúť.
Super práca. To nie je z tej ukrajinskej múky? Lebo okolo Černobyľu je všetko väčšie, sa smejem
Je to T650-ka čo som mám dojem kupoval dávnejšie v ČR a špeciál 00. My kupujeme tak aj po 10-20 kg naraz, nie po kile ako inde.
2 0
vlado 33 vlado 33

vlado 33 je offline (nepripojený) vlado 33

Nandrolon
vlado 33
Nandrolon
Oživujem trochu staršiu tému.
Dnešný nemiesený chlieb, kysnutý 16 hodín, sušené droždie 1/2 čajovej lyžičky, hmotnosť po upečení 1980g. Takáto je moja predstava pre chlieb. Nemôžem mu vôbec nič vytknúť.
Super práca. To nie je z tej ukrajinskej múky? Lebo okolo Černobyľu je všetko väčšie, sa smejem
Je to T650-ka čo som mám dojem kupoval dávnejšie v ČR a špeciál 00. My kupujeme tak aj po 10-20 kg naraz, nie po kile ako inde.
Je to krásny kus chleba, klobúk dole.
2 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Nandy ja robievam 12h kysnutý,ale tvoj sa mi viac páči...
Večer zarobím toto...
https://bonvivani.sk/recepty/cibulove-bagety ....v komentoch tip,že polovičná dávka a kysnutie v " srnčom chrbáte"....
2 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

lujza.j
Nandy ja robievam 12h kysnutý,ale tvoj sa mi viac páči...
Večer zarobím toto...
https://bonvivani.sk/recepty/cibulove-bagety ....v komentoch tip,že polovičná dávka a kysnutie v " srnčom chrbáte"....
Mne kysol tých 16 hodín v miske s vrchnákom, ktorá bola opretá o radiátor, žiadna chladnička.
Ale to podstatné vylepšenie, prečo je taký vyšší ako sa mi podaril oproti minulosti je ten, že to cesto ti prekysnutím strašne zredne. Prv som ho do starosvetského smaltovaného pekáča s vrchnákom prelieval skoro ako keď sa robí bábovka. Teraz to skutočne vypadalo ako poctivý bochník, nakoľko to cesto bolo ako klasický chlieb, normálne sa tam hodilo v rukách. V tom recepte je oveľa viac vody ako treba.
2 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať