V recepte je jednoznačne moc vody. Ak ho necháš tých 16h, cesto bude príliš riedke a chlieb sa rozleje a bude kopírovať nádobu ako bábovka, vlastná skúsenosť.
Ináč čo sa týka toho "horúceho pekáča". Vôbec nikde som sa nedočítal dôvod tohto úkonu, skôr by som povedal, že sa môže "zaraziť", lebo kvasnicový chlieb narozdiel od kváskového kysne ešte aj do určitého štádia pečenia.
Naposledy som chytil, nahrial rúru na poctivých 250 st. celzia, hodil tam prikrytý pekáč, v ktorom mi chlieb ešte 2 hodiny kysnul pri horúcom radiátore a ihneď po vložení a zavrení rúry som stiahol na 230. Na tejto teplote som ho piekol 35 minút prikrytý a ďalších 15 už odkrytý a sledovaný okom na určitý stupeň dopečenia.
Tých 250 stupňov som dal preto, aby sa ten pekáč čo najrýchlejšie rozohrial, keďže nebol predhriatý.
Ale ako píšem, pri pečení pekáč ani nádobu nepredhrievam...