Melnick Evi, šak ako Ďuri slintal pri tých cestovinách so slávkami. Bude recept ? Tvoj, nie z Varechy.
Majka, to vieš, že bude.
Až na tie dubáky to bola klasika.
Keďže sme slávky kúpili v sobotu a robiť som ich chcela na druhý deň, vysypala som ich do hlbšej misy, prikryla hrubšou(mokrou a vyžmýkanou) utierkou tak, aby sa mušlí nedotýkala, dala do chladničky na vrchnú poličku a aj znížila teplotu v chladničke.
Na druhý deň som hneď zrána namočila hrsť dubákov ale len tak, aby boli ledva prikryté vodou kvôli tomu, aby bol silný výluh. Do prípravy jedla zmäknú tak, že im stačí pár minút. Tiež som neskôr uhnietla cesto, na 100 g polohrubej múky(ja som ešte mala taliansku z tvrdej pšenice) 1 vajce a 1-2 KL olivového oleja). Robila som z 3 vajec ale všetko som nepoužila. Cesto zabalené vo fólii dala odpočinúť do chladničky cca na 1/2 hod. Vyvaľkala(nie veľmi na tenko), nechala obschnúť a pokrájala. Na vaľkanie, aj krájanie, používam strojček, ak sa nepoužije, tak cesto stočiť ako roládu a krájať na šírku komu aká vyhovuje.
Slávky som nasypala do veľkého cedidla, opláchla studenou vodou a postupne z každej nožom odstránila(vytiahla) "fúzy" a vydrhla drátenkou. Zopár ich bolo pootvorených, poklepala som nožom, ak sa uzatvárala, vedela, že žije, ak nie, vyhodila. Z cca 120 ks len asi šesť. Boli to menšie mušle, zo Stredozemného mora.
Najprv som dala variť osolenú vodu na cestoviny. Tie varíme naraz so slávkami, lebo obe na to potrebujú zhruba rovnaký čas.
Keďže sa mi nepodarilo zohnať šalotku, vo veľkom hrnci na troche olivového oleja(mám výborný od domácej z HR) som spenila na drobno nakrájanú cibuľu, o chvíľu neskôr pridala na tenké plátky nakrájaný cesnak a už len chvíľku počkala, aby mi cesnak nezhorkol, pridala huby, zo 1-2 minúty počkala, prihodila slávky, podliala bielym suchým vínom(cca 1 dcl) a troškou výluhu z húb, pridala plameň na intenzite. Po 1-2 min. hrncom poriadne potriasla, pridala zo 3 PL sekaných paradajok. Potriasanie hrncom som zo 3x zopakovala. Nakoniec pridala veľký zväzok na hrubo nasekaného zeleného, plocholistého petržlenu a znova potriasla. Celé varenie nesmie trvať viac ako 7-8 minút. Medzitým som scedila cestoviny, dala do veľkej misy, na ne slávky, poliala šťavou a mierne premiešala. Keďže šťavy bolo dosť veľa, keď som dierkovanou varechou vyberala slávky, nechala som tú chvíľku šťavu trošku zredukovať.
Na servírovací tanier dala zvyšok slávok a poliala šťavou. K nim boli cesnakové hrianky z bagiet, len mierne na sucho opečené, aby neboli tvrdé a dali sa dobre máčať v šťave.
Všetky slávky sa krásne otvorili, ani jedna mušľa nebola uzavretá. Ak by bola, musí sa vyhodiť.
Toť vsjo!
Poznámka: Nesolila som, slávky sú dostatočne slané z morskej vody. Napadlo ma, že by sa tam hodil aj na tenké kolieska nakrájaný pór.