Žabinka Dievčatá, tie vaše chlebíky ma tak provokujú..
Ja som sa pár krát tiež pokúšala upiecť vlastnoručný, proces vypracovania cesta, kysnutia, aj tvarovania chlebíka prebiehal úžasne, len keď som ho nakoniec dala do rúry, vložila som krásny bochník, a vybrala som spľasnutú placku..
Neviem, kde som robila chybu.. Ale v konečnom dôsledku sa zjedla aj tá placka..
Daninka, čo povieš, skúsime to spolu?
Najprv úplne jednoduchý. Ešte lepšie na začiatku budú skrútené bagety.
Môžeš robiť dvoma spôsobmi. Buď cesto vypracuješ večer, dáš do chladničky, ráno pokračuješ alebo keď ho necháš kysnúť v miestnosti, pokračovať budeš cca o 4 hodiny. Vyber si spôsob, ktorý ti časovo bude viac vyhovovať.
Ak začneš večer, čiže cesto bude pomaly kysnúť v chlade celú noc, zmiešaj buď ručne alebo v robote s hákom 750 g múky T650, 600 ml vody(nie teplej ale ani ľadovej), 2 kávové lyžičky soli a štipku čerstvého droždia, t. j. cca 1/5 kocky(ani toľko nemusí byť).
Keď začneš ráno a bude kysnúť v miestnosti, dtto čo som písala vyššie, len zmeníš množstvo droždia, dáš viac, 1/2 kocky.
V oboch prípadoch dáš cesto do veľkej nádoby, ktorú vytrieš olejom a prikryješ buď potravinárskou fóliou alebo mikroténom.
Po vykysnutí najprv zapneš rúru na 240-250 st. a na sporáku dáš v kastróliku zovrieť vodu. Tesne predtým, ako sa teplota rúry bude blížiť k 250 st., cesto jemne "vykydneš" na poriadne pomúčenú dosku. Už s ním nepracuješ, aby si neporušila bubliny, len ho jemne vytvaruješ a velikánskym ostrým nožom rozdelíš buď na dve časti(budú z toho veľké bagety, skôr sendviče) alebo na viacero menších. Jemne ich stočíš, vôbec však stáčať nemusíš. Pozri obrázky. Prelož na plech, ktorý buď potrieš veľmi jemne olejom a ak potierať nechceš, musíš mať cesto dobre zo spodu pomúčené, aby sa ti neprilepilo. Ja na suchý plech sypem kukuričnú krupicu, tá nehorí tak ako múka.
Vložíš vriacu vodu na spodok rúry a hneď dávaš cesto do rúry. Ja mám zapnutý aj ventilátor. Takto pečieš cca 10 minút. Potom teplotu stiahneš na 200 st. a dopekáš(už bez ventilátora) asi 20 minút. Sama podľa farby cesta uvidíš. Závisí od toho, či robíš väčšie alebo menšie. Ak chceš mať kôrku úplne chrumkavú, tak po stiahnutí teploty z 250 na 200 st. môžeš vodu vybrať a do konca pečenia môžeš zo 2x rozprašovačom(používam taký, čím sa rosia kvety) vstreknúť do rúry vodu, nech sa vytvorí para.
Po upečení poklepeš spodok chlebíkov, či dunia
, ak áno, je hotový. Daj ich na mriežku a prikry utierkou, nech pomaly vychladnú. Až potom krájaj. Keby sa ti po vytiahnutí z rúry zdali veľmi tvrdé, oros ich jemne rozprašovačom a až tak prikry utierkou.
A nezabudni sa tu pochváliť.