Zavrieť

Porady

Usporiadat
Téma je uzavretá.
trisestri trisestri

trisestri je offline (nepripojený) trisestri

dnes cestoviny so spenatom http://www.mojerecepty.estranky.cz/c...-spenatom.html
8 0
trisestri trisestri

trisestri je offline (nepripojený) trisestri

zapekane zemiaky po starocesky http://hospodyne.mojerecepty.sk/2009...po-starocesku/
8 0
avalik avalik

avalik je offline (nepripojený) avalik

paradajkova kapustova polievka - z mrazaku , celozrnne pecivo ... mnam fajna horuca, dobre mi padla v tom dnesnom pocasi
8 0
Zdenka175 Zdenka175

Zdenka175 je offline (nepripojený) Zdenka175

Zeleninová polievka a vyprážaný syr so zemiakmi a druhá varianta šišky s džemom
8 0
asedma asedma

asedma je offline (nepripojený) asedma

dnes sme dojedali kapustnicu a huspeninu, vnuk svoje marinovane kuracie prsia s cestovinou
8 0
Anik Anik

Anik je offline (nepripojený) Anik

bravčové na smotane k tomu nokerle
8 0
Zdenka 0705 Zdenka 0705

Zdenka 0705 je offline (nepripojený) Zdenka 0705

strapačky - halušky som robila aj zo špaldovej múky /1/2 hl. špaldová, 1/2 hrubá pšeničná/... na oko nezvyk, ale chuťovo dobré
8 0
veruska veruska

veruska je offline (nepripojený) veruska

Anna Garajova-Hruskova Pozri príspevok
Hrachova polievka, pecene jaternice, domaca klobasa, zemiaky a dusena sudova kapusta
Anka, máme podobné chute, aj u nás dnes hrachová polievka (zo suchého, krémová) a domáce jaterničky s kyslou kapustou budú zajtra. Dnes bola kaša z jačmenných krúp s osmaženou cibuľkou a opečeným domácim špekáčikom.
8 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Zeleninová polievka s krupicovými haluškami a granadír marš.
8 0
lavanda lavanda

lavanda je offline (nepripojený) lavanda

Krémová brokolicová polievka, pomaly pečená kačica, červená kapusta, dusené zemiaky/knedľa.
8 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

babka - ježibabka Pozri príspevok
Dlhšie som sa tu nemotala. Evka a Jožka máte pekné chlebíky a robíte ich s kváskom. Jožka píše, že jej kvások skysol. Len tak ma napadlo, že veď niekedy (pred 50 rokmi) sa bežne chlieb piekol bez kvasníc. Dávali sa tam tzv. žmolky. To boli vlastne v mise ponechané trochu cesta a povyškrabovaná misa. Nechalo sa to vysušiť a pred zarobením cesta na chlieb sa to rozmočilo v teplej vode. Veď vtedy chladnička nebola.
Olinka, aj z tohto kvásku sa dajú urobiť žmolky, stačí pridať v dostatočnom množstve ražnú múku. Tiež sa kvások môže natrieť v tenučnej vrstve na papier na pečenie a za dva-tri dni pri izbovej teplote uschne, naláme sa a uskladní v sklenenej nádobe. Tiež mám tak uskladnený pre prípad, ak by sa mi kvások pokazil.Lenže ak stále pečieš, neoplatí sa ti robiť žmolky a potom ich rozmočiť. Voľakedy sa piekol chlieb raz za týždeň a keďže nemali možnosť kvások "uspať" v chlade, robili sa žmolky, Češi tomu hovoria nátěsek. Asi, že ho postískali múkou. Z mladého kvásku ešte žmolky nie je dobre robiť, kvások musí poriadne vyzrieť, čím je starší, tým je lepší a stabilnejší. Naše staré mamy mali dlhé roky ten istý kvások(žmolky), občas si navzájom aj vymenili. Keď sa dievča vydalo a odchádzalo z domu, ako dar si do vlastnej domácnosti odnášalo kvas na chlieb.

Môj názor na Jožkin kvások.
Jožka, podľa mňa sa ti preto kvások pokazí, že zrejme z neho neodoberáš a tým sa kvasinky a baktérie len množia a množia, lenže ty im pridávaš stále rovnaké množstvo krmiva(múky) a tak ich vyhladuješ. Neboj sa časť kvásku vyhodiť, alebo pridaj ho do polievky(napr. Krkonošské kyselo), lievancov(Kváskové lívance) a tak pod. Na 1 chlieb ti stačí 50 g kvásku, ktorý ak dokŕmiš 3x po 50g vody+50g múky, máš 350 g kvásku. Na chlieb ti bohate stačí 300g a 50g si uložíš do chladničky alebo ak o dva dni potrebuješ piecť chlieb, tak tých 50 g prikrmuješ a tak stále dookola.
Jožka, tiež si myslím, že si veľmi skoro začala kvások dokrmovať pšeničnou múkou. Na kvások je najlepšia ražná múka. Až keď budeš mať kvások zrelý a tým aj stabilný, potom až začať experimentovať. Ja mám stále dva druhy kvásku, ražný a druhý dokrmujem podľa vôle, pšeničnou chlebovou, špaldovou múkou ale z tých 50 g pri dokrmovaní stále je časť múka ražná.
Hádam ti moje rady pomôžu, Jožka. Nedaj sa odradiť, teraz stále nielen do kvásku, ale aj do cesta pridávaj ražnú múku, chlieb síce bude kyslejší, ale kvások sa stabilizuje, vyzrie a čím ďalej, tým bude lepší. Keď ho budeš mať poriadne zrelý, tak po 1-2 mesiacoch, nasuš si.
Nemôžem ti môj sušený odfotiť, lebo manžel išiel do sveta a požičala som mu foťák. Svoj zabudol na chalupe.

Dodatok: Ešte si tu niekde spomínala, že by si rada nechávala chlieb kysnúť v opálkach alebo košíkoch, aby mal ozdobnú kôrku. Môžeš dávať do hocijakého košíka, prúteného, z ratanu a pod. len musí mať husté pletenie, musíš ho poriadne vytrieť múkou, najlepšie ražnou a cesto musí byť hustejšie, čo pri kváskových aj býva.
Tu som niečo našla Pekárenské ošatky. Neviem, prečo práve ošatky, keď je to český výraz pre opálky, ale budiž.
Naposledy upravil Marína : 22.02.13 at 06:55 Dôvod: oprava českého výrazu; žitný na ražný
8 0
verkaz verkaz

verkaz je offline (nepripojený) verkaz

Dnes hovädzia polievka s pečienkovými haluškami. Kuracie rezne, opečené zemiaky a paradajkový šalát. Ako dezert čokoládový puding a piškótami a čučoriedkami. Pečiem až zajtra, lebo mi prídu vnúčatá na prázdniny a želali si tvarohový krémeš.
8 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

Segiň-guľáš.
8 0
Anik Anik

Anik je offline (nepripojený) Anik

uvarené zemiačky s maslom a vyprážaný syr so šunkou a tatarkou
8 0
evaj63 evaj63

evaj63 je offline (nepripojený) evaj63

Hrnčisko kapustnice, a varím až v sobotu. Dúfam, že to tie moje kyseliny nepojedia do zajtra.
8 0
Zdenka175 Zdenka175

Zdenka175 je offline (nepripojený) Zdenka175

2ks salámy a vo vnútri syr, obalené ako rezeň a zemiaková kaša
8 0
Anik Anik

Anik je offline (nepripojený) Anik

guľášová polievka, lángoše manžel so slivkovým lekvárom a pr. cukrom , ja s dcérou klasika, cesnak, nastrúhaný syr a tatarka
8 0
avalik avalik

avalik je offline (nepripojený) avalik

paradajkova polievka, rizoto, cvikla
8 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Guláš z dvoch druhov mäsa so zemiakmi a haluškami, falošná roštenka, slov. ryža, marhuľový domáci kompót.
8 0
AlaNR AlaNR

AlaNR je offline (nepripojený) AlaNR

Som, kto som...
Čisto slepačia polievočka so slížikmi

Pečené kuracie stehná na kyslej kapuste a zemiaková kaša

Samovymyslený banánový koláč s čerešňovo-banánovým džemom a čokoládovou polevou
8 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať