jozka56 Marína máš parádne chlebíky
kvások som si ešte nerobila, poradiš
Jožka, radšej ti dám nejaké linky, lebo to by bolo písania a písania. Mne sa prvý kvások pokazil, musela som vyhodiť. Druhý je našťastie v pohode, chovám si ho ako bábätko. Spinká v chladničke, ak chcem piecť chlieb s kváskom, dva dni dopredu ho vyberiem a 3x(tzv. trojstupňové vedenie) s odstupom 12 hodín nakŕmim. Mne vyhovuje začať večer, potom dokŕmim ráno a zas niekedy v podvečer, počkám, kým sa kvasinky napapkajú, zamiesim a do rána nechám cesto kysnúť. Cesto vygúľam, dám do opálky a nechám ešte kysnúť zo 3 hodiny.
Opálky mi darovala priateľka, vlastní pekáreň. Vraj pri mne skrachuje, keď si budem sama piecť a nie od nej brať chlieb.
Predtým som cesto dávala do misy vystlanej dobre pomúčeným bielym plátnom. Cesto pre vysoko hydratované chleby(napr. na chlieb bez miesenia) však do opálky dávať nemôžeš.
Mňa z tých rôznych názorov, kombinácií, pomerov až hlava bolela, teraz už je to malina, len udržiavať kvások v pohode, niečo dať vysušiť, pre prípad, že by sa pokazil, čo by sa však u zrelého už nemalo stať. Ak sa s ním nepečie stále, stačí len občas prikrmiť, aby kvasinky neumreli od hladu.
Kváskový chlieb je chuťovo vynikajúci. Zo začiatku, z ešte mladého kvásku, trochu kyslastý, čím je však starší, tým lepší a ja ho teraz, okrem čistého ražného, už vediem či už pšeničnou chlebovou alebo špaldovou múkou. Trochu však dávam aj ražnej, tá je na kvasenie najvhodnejšia.
Teraz som piekla kváskový pšenično - ražný, pomer cca 2 : 1.
Pozri napr.
TU Túto stránku mám veľmi rada,
tu nájdeš Jak udělat domácí kvásek.