Peciem chlieb kazdy den. Zakladny recept z bezne dostupnych surovin:
2 mensie zemiaky
800 ml muka hladka T650
150 ml ovsene vlocky
1 cajova lyzicka soli
1 cajova lyzicka oleja
1 cajova lyzicka octu
5 cajovych lyziciek lanovych semienok
zakvas:
400 ml teplej vody
3 cajove lyzicky cukru
1/2 beznych kvasnic
Dame uvarit zemiaky v supke, ochladime, osupeme a nastruhame do misky. Pripravime zakvas, do teplej vody dame cukor a kvasnice, rozpustime a dobre rozmiesame (potrebuju vzduch), nech si kvasnice popracuju, kym pripravime ostatne suroviny. Potom pridame do misky k nastruhanycm zemiakom muku, ovsene vlocky, lanove semienka, sol, ocot a olej. Zlahka nasucho premiesame, vlejeme zakvas bez miesania a ideme si pofajcit alebo umyt riad, aby sa kvasnice nakrmili. Po cigaretke, najlepsie varechou vymiesame cesto, aby bolo vlacne a nelepilo sa. Varechou mi to trva asi 5 - 7 minut. Cesto v miske pomucime, aby sa neprilepila utierka, prikryjeme utierkou a polozime na radiator alebo ine teple miesto. Hodinu mozme pozerat televizor. Po hodine zapneme ruru na 220*C, trocha muky vysypeme na stol a vymastime si pekac 2 cajovymi lyzickami oleja. Pekac je najlepsi ten na pecenie kurcata s vysomi okrajmi. Na pomuceny stol vykydneme cesto a vyformujeme tri chlebiky. Chlebiky vlozime do vymasteneho pekaca, hojne potrieme slanou vodou (1 cajova lyzicka na deci studenej vody), aby sa prilepili sezamove semienka, ktorymi povrch hojne posypeme. Cesto v pekaci nechame cca 5 - 10 minut podkysnut. Medzitym sa vyhriala rura na 220*C. Zhasne kontrolka, alebo cvakne termostat. Chlieb vlozime do rury a pecieme 10 minut. Potom chlieb vyberieme, mal by sa navrchu zacat cervenat, potrieme slanou vodou otocime pekac a vlozime naspat do rury a pecieme pri 150*C asi 10 - 15 minut. Pozrieme, v tejto faze by mal mat bledu korku. A znovu mu pridame 220*C asi na 5 minut, aby sa pekne dopiekol a korka bola chrumkava a striedka prepecena. Ak je korka podla nasich prestav, ruru vypneme a chlieb este nechame cca 2 - 5 minut dojst. Potom chlieb vyberieme zlahka potrieme slanou vodou, polozime na dosku, kde sme predtym krajali slaninu, prikryjerme utierkou a nechame vychladnut. Robim tri male chlebiky namiesto jedneho velkeho, pretoze sa cesto lepsie prepecie a chlebiky rychlo zmiznu. Vaha upeceneho chleba je 1,1 kg. Redsie cesto viac vykysne, clhebiky sa spravidla spoja, su trochu vacsie, po vychladnuti ich oddelime od seba. Ak doska vonia slaninou, chlebiky napachnu jej vonou, pripadne ich mozme horuce zospodu pretriet kozou zo slaniny. Slana voda by mala na povrchu chleba vytvorit biele slane mapy, ktore skvele steklia chutove pohariky a palia kutiky ust. Slanost citit iba na korke. Kto nema rad slane, bude chlieb potierat cistou vodou, kto chce leskly, olejom na konci, este lepsie kozou zo slaniny.
Ovsene vlocky zvysuju lepok, lanove semienka su chutnejsie ako rasca a su lacne, olej zlepsuje kysnutie a ocot pripravi kvasinkam kysle prostredie, v ktorm lepsie kvasia. Pouzivam 1/2 42 gr kvasnic, ale mozte kludne pouzit cele, cesto rychlejsie vykysne (45 minut). Dolezite je teple miesto, najlepsie radiator. V nedelu do cesta pridavam 50 gr slnecnicovych semienok. Cast muky mozte nahradit inou mukou (spaldova, razna a pod.). Obycajne dam o 200 ml menej beznej hladkej a nahradim ju jacmennou, ktoru si zomeliem z jacmennych krupov. Mozte pridat aj psenicne otruby alebo klicky. Pravdepodobne bude treba pridat viac vody, oleja tiez pridame viac, v malej miere nahradza lepok (3 cajove lyzicky). Cast vody mozme nahradit mlekom alebo inym mliecnym vyrobkom (jogurt a pod.), tu tiez pridame viac oleja (3 cajove lyzicky). Dolezite je naucit sa piect zakladny chlieb z beznych surovin, s ktorym budete urcite spokojni a potom mozte po nedeliach laborovat.