Zavrieť

Porady

A čo na to účtovníci?

srska srska

srska je offline (nepripojený) srska

vyberám z pripomienok v mpk (pridané na poslednú chvíľu 17.06.2013) - slovenskej komory daňových poradcov k novele zákona č. 78/1992 - o daňových poradcoch a skdp:


... Za § 2 navrhujeme vložiť nové znenie § 3 takto:

㤠3
Daňové poradenstvo
(1) Daňovým poradenstvom je podnikanie2) , ktorého predmetom je poskytovanie poradenských služieb vo veciach daní, odvodov a poplatkov (ďalej len „daň“), ako aj v iných veciach, ktoré s daňami súvisia.
(2) Daňové poradenstvo podľa odseku 1 zahŕňa najmä:
a) poradenstvo pri vypracovaní a vypracovanie priznaní, hlásení, výkazov a prehľadov k daniam,2a)
b) poradenstvo pri zisťovaní základu dane a dane a pri plánovaní daní,2a)
c) poskytovanie stanovísk a vysvetlení pre klientov k aplikácii právnych predpisov v oblasti daní,
d) vedenie povinných evidencií vo veciach daní pre klienta,
e) podávanie priznaní, hlásení, výkazov a prehľadov k daniam v mene klienta,

f) poradenstvo pri vypracovaní a vypracovanie žiadostí o záväzné stanovisko podľa osobitného predpisu,2b)
g) zastupovanie klienta v konaní3) pred orgánmi verejnej moci.“.

Poznámky pod čiarou č. 2, 2a), 2b) a 3) znejú:
„2) § 2 ods. 1 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení neskorších predpisov.
2a) Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 451/2008 z 23. apríla 2008, ktorým sa zavádza nová štatistická klasifikácia produktov podľa činnosti (CPA) a ktorým sa zrušuje Nariadenie Rady (EHS) č. 3693/93.
2b) § 53a až 53c zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č...../2013 Z. z.
3) Napríklad zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.“.

Odôvodnenie:
V novom znení § 3 v odseku 1 sa navrhuje všeobecná definícia daňového poradenstva. Daňovým poradenstvom je podnikanie, t.j. činnosť vykonávaná sústavne, samostatne, vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť, za účelom dosahovania zisku. Predmetom tejto činnosti je poskytovanie poradenských služieb vo veciach daní, odvodov a poplatkov a iných povinných platieb, ako aj v iných veciach, ktoré
s daňami súvisia. Definovanie daňového poradenstva ako podnikania teda vylučuje z tejto definície svojpomocné riešenie daňových problémov pre vlastnú potrebu, zostavovanie daňových priznaní pre seba alebo bezodplatne pre blízke osoby, zostavovanie priznaní a riešenie daňových záležitostí zamestnancom pre zamestnávateľa a podobne.
Odsek 2 obsahuje neúplný výpočet niektorých činností, ktoré sa považujú za daňové poradenstvo, ak sú splnené všeobecné definičné znaky daňového poradenstva podľa odseku 1.
Výpočet týchto činností v rámci daňového poradenstva vychádza najmä z vymedzenia činností Nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 451/2008 z 23. apríla 2008, ktorým sa zavádza nová štatistická klasifikácia produktov podľa činnosti (CPA) a ktorým sa zrušuje Nariadenie Rady (EHS) č. 3693/93, ako aj z ustanovení zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňového poriadku) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Navrhujeme nové znenie § 29 :

„§29

(1) Ak daňové poradenstvo vykonáva za odplatu fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá nemá osvedčenie na výkon tejto činnosti, považuje sa to za správny delikt a daňový úrad 8) jej uloží pokutu
a) od 100 eur do 10 000 eur, ak ide o fyzickú osobu,
b) od 1 000 eur do 50 000 eur, ak ide o právnickú osobu.
(2) Na účely preverenia skutočností podľa odseku 1 je daňový úrad oprávnený vykonať miestne zisťovanie.8a)
(3) Na konanie o uložení pokuty sa použijú ustanovenia osobitného predpisu.3) Nezaplatená pokuta po lehote splatnosti sa vymáha rovnako ako daňový nedoplatok.8b)
(4) Pokuta je príjmom štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.“.

Poznámky pod čiarou k odkazom 8a) a 8b) znejú:
„8a) § 37 a nasl. zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
8b) § 2 písm. f) zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.“.

Odôvodnenie:
Upresňujú sa oprávnenia daňového úradu v oblasti ukladania sankcií za porušenie zákona pri zistení neoprávneného podnikania v oblasti daňového poradenstva bez príslušného oprávnenia (osvedčenia na výkon činnosti daňového poradcu).
Ak daňové poradenstvo vykonáva za odplatu fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá nemá osvedčenie na výkon tejto činnosti, daňový úrad jej uloží pokutu vo výške ustanovenej v odseku 1.
Daňový úrad môže zistiť skutočnosť, že fyzická osoba alebo právnická osoba vykonáva daňové poradenstvo bez oprávnenia, na základe podnetu tretej osoby, iného orgánu verejnej moci, alebo aj vlastnou činnosťou. Aby bolo možné preveriť skutočnosti relevantné pre uloženie pokuty, explicitne sa ustanovuje právomoc daňového úradu vykonať za týmto účelom miestne zisťovanie, ktorého procesná úprava je obsiahnutá v Daňovom poriadku. Pokuta sa udeľuje v konaní, ktoré sa spravuje ustanoveniami tej istej procesnej normy – Daňového poriadku. V prípade nezaplatenia alebo čiastočného nezaplatenia sumy uloženej pokuty sa táto bude vymáhať rovnako ako daňový nedoplatok. Príjmy z pokút budú tak ako doteraz príjmom štátneho rozpočtu. ....
Usporiadat
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
Tento blog je aj na facebooku, tam tiež prebiehali diskusie včera ...
0 0
IVETA N IVETA N

IVETA N je offline (nepripojený) IVETA N

Tweety
Vyzerá to tak, že daňovým poradcom neidú kšefty tak, ako by mali, preto to chcú vylepšiť.
a keď príde isté k istému daňový poradcovia oslovia živnostníkov -účtovníkov v tom najlepšom,alebo najhoršom prípade zamestnajú ,účtovník so svojou klientelov prejde pod jeho,,správu,,.Účtovník spracuje účtovníctvo a daňový poradca dokončí čo bude musieť a pekne krásne podá na DU. Aj tak še dá......
1 0
Anik Anik

Anik je offline (nepripojený) Anik

Katarína Cigánová
Prečítala som pozorne celú diskusiu . Neviem si však predstavit , že účtovník nebude viest ani len daňovú evidenciu . Ved máme všetci / SZČO , alebo ext. firmy / softver , ktorý robí daňovú evidenciu priamo v účtovníctve . My , čo máme softver oficialne , na každej vytlačenej strane je vytlačený typ softu , resp účt. doklad je so všetkými náležitostami - teda meno účtovníka je na každom doklade , aj na evidencii DPH , aj na doklade o "samozdanení " aj - všade !!!!!! Nič nevytlačím bez toho , aby som tam nesvietila !. Podla tohoto návrhu zákona je každá daňová evidencia daňovým poradenstvom . Povedzte mi ako si toto ošetríte . Vyhýbala som sa aby klient bol vlastníkom softveru / závislá práca / , pracujem so svojim zakupeným softverom, na svojom PC ... . Ono by sme si možno mnohí aj tie skúšky daňového poradcu urobili / odhliadnuc od financií / , len máme tú smolu , že nemáme vysokú školu , máme 50 a viac rokov / čo na tom , že vedomosti z oblasti daní častokrát prevýšia aj VŠ vzdelaných _ nášho "GARGAMELA " na MF určite - sorry neodpustila som si / .

Presne na toto som myslela aj ja.
Ako môžem robiť niečo "na čierno " keď mám licenciu na program?
V aplikácii eDane keď budem tlačiť DP s údajmi daňovníka tak isto sa dá zistiť, ak sa veľmi chce z ktorej IP adresy.
Toto všetko sa tu ťažko číta, nie žeby to mala byť ešte dokonca aj realita.
4 0
Fisher Fisher

Fisher je offline (nepripojený) Fisher

jednoduché riešene - tieto daňové veci budeme robiť bezodplatne, a zaplatiť si to dáme v rámci účtovných služieb
1 0
JAJA11 JAJA11

JAJA11 je offline (nepripojený) JAJA11

tak toto som nevedela a len zíram ..... ale vlastne prečo by som sa mala čudovať, na Slovensku je to tak.....
táto vláda naozaj skúša, dokedy budú ovce ovcami a čo si môžu dovoliť..... :-((((
som zvedavá, čo by spravili, keby všetci účtovníci odmietli spracovávať za týchto podmienok účtovníctvo.... daňoví poradcovia by to nestíhali.... to by tu potom bolo veselo.....
2 0
alderonka alderonka

alderonka je offline (nepripojený) alderonka

Hlavu hore pokiaľ by šlo len o ten výraz "bezodplatne". Budeme účtovať len za účtovné práce a klient sa bude musieť sám rozhodnúť, či nám dôveruje a budeme sa tváriť, že si daňové vypracoval sám alebo či ešte zaplatí daňovému poradcovi za podanie.
Najsmutnejšie na tom je to, že ono to ani nie je o tom byť či nebyť daňovým poradcom, ale o všetkých tých výdavkoch, ktoré daňové poradenstvo prináša.
Pokiaľ chcem byť účtovníkom a zostať verný svojim zásadám a práci, nemôžem byť daňovým poradcom. Bez urážky mnohí z nich už stratili prehľad o reálnosti tohto sveta. Za jedno stanovisko účtujú pálky od 400,- eur nahor. Stavajú sa viac do pozície akýchsi audítorov a lektorov noviel než do účtovníkov z praxe.
Však ak by som sa len kvôli tomuto dala k daň.poradcom, nepredpokladám, že by som bola motivovaná ďalej robiť svoju účtovnícku prácu ako doteraz. Čiže o čom to vlastne je? A načo nám je vzdelanie a prax, keď k ničomu nie sme kompetentní??
3 0
Kristina27 Kristina27

Kristina27 je offline (nepripojený) Kristina27

Rozmýšľala som, že budem fakturovať administratívne práce /alebo niečo iné/. Klientom prikážem, aby si rozšírili živnosť o účtovnícke práce, lenže potom by si museli asi aj na DÚ vybavovať znova každý za seba nový identifikátor? Ja by som na ten môj prístup do e-daní mohla posielať DP asi len za seba. Je to všetko choré, koho to všetko postihne? Zase len malých a stredných podnikateľov, nemáme ešte dosť toho na pleciach?!
1 0
Ajdala Ajdala

Ajdala je offline (nepripojený) Ajdala

Vážené dámy a páni, veď sme na Slovensku, hádam ste si nemysleli, že keď sa sem - tam naša vláda vyjadruje o zjednodušení povinností pre podnikateľov, tak to naozaj aj tak bude .... zas skvelý nápad
0 0
Kristinka23 Kristinka23

Kristinka23 je offline (nepripojený) Kristinka23

Tak to je úplné choré, tak s tým klientom sme dennodennom styku, pomáhame ako sa dá niekedy aj za pánbohzaplať aj to mizerné nám vezmú ,z čoho v tom štáte má človek žiť . Dať hotovú robotu a prepokladám že daňový poradcovia si dajú parádne zaplatiť.Zase je to len " podpora" drobným živnostníkom .
0 0
FAA FAA

FAA je offline (nepripojený) FAA

Som Božie dieťa
Informujte svojich klientov, že sa im niekoľkokrát predraží poradenstvo, väčšina nerozlišuje účtovníctvo od poradenstva, už nám nebudú môcť volať, hoci aj o polnoci, aspoň ja som na telefóne 24 hodín denne, doklady budú musieť dávať aspoň mesiac pred termínom, aby ich spracované mohli dať daň. poradcom v dostatočnom predstihu, dokladanie dokladov, zmeny na poslednú chvíľu.. a kvantum iných vecí, ktoré majú v cene jednoducho prestanú existovať.
Skomplikuje im to podnikateľský život, nebudú sa tak môcť venovať biznisu, klesnú tržby....všetci budeme nasr . tejší, nervóznejší...
Ak to schvália, tak to bude menšia revolúcia a stratia na tom všetci. Pětiletce zdar.
0 0
labutienka labutienka

labutienka je offline (nepripojený) labutienka

Mimochodom, pár dní pred celým týmto humbukom som si otvorila stránku komory daňových poradcov, reku pozriem, čo treba ku skúškam na daňového poradcu. Našla som sylaby. Hneď navrchu "zmena 2007". Prešla som ešte len prvé zákony tam uvedené a už mi je jasné, že tento materiál veľkou kvalitou neovplýva. Niektoré zákony tam uvedené sú už dávno zrušené, iné dôležité pribudli. Za 5 rokov sa toho muselo zmeniť obrovské kvantum... Na konci je síce formulka, že "na skúškach sa používajú a skúšajú zákony v platnom znení", ale z tohoto som nadobudla dojem, že tu o vedomosti nikomu nejde...
Neviem, možno skutočným záujemcom pošlú iné sylaby...

Je asi trúfalé hodnotiť činnosť komory na základe jednej informácie na stránke, ale pre mňa je aj toto signál položiť si otázku, či je daňový poradca zárukou kvality...
0 0
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
Ja by som asi daňových poradcov nehodnotila takto .....ani nám by sa nepáčilo, ak by nám niekto ubližoval.Nie všetci sú takí ... aj účtovníci nie sú všetci so zárukou kvality. A ak to niekto zovšeobecní tak sa nás to dotýka a boľavo.
Tu hlavne ide o to, že sa niečo potichu deje a preto naše emócie,lebo nevieme čo.U mňa už opadli.
Tak si počkajme, možno to len čierno vidíme.
8 0
betka84 betka84

betka84 je offline (nepripojený) betka84

Zita 5- kiež by si mala pravdu
0 0
Janiela Janiela

Janiela je offline (nepripojený) Janiela

jednoduchý človek, ako ostatní ...viac
Ako vraví Zita5, dočkajme času ako hus klasu.
A ako betka84, kiež by Zita5 mala pravdu.
0 0
Skladaná Skladaná

Skladaná je offline (nepripojený) Skladaná

nenachádzam slova, spamätávam sa z toho už od rána....naozaj tu pomôže iba štrajk, ale ako???? Je mi z toho naozaj zle....
0 0
cathyc cathyc

cathyc je offline (nepripojený) cathyc

Ja som sa už dávnejšie začala zaoberať myšlienkou, čo budem robiť, keď už nebudem mať silu na tie večné zmeny zákonov a šikanovanie zo strany štátu. Robím túto robotu už vyše 20 rokov a naposledy som už aj plakala nad tým, že koľko zbytočne vypílených stromov je len na to čo musím vyprodukovať ja vo svojej účtovnej praxi. Koľko toho je z okresu, kraja, štátu atď. Možno si pomyslíte, že nemám nad čím horekovať, ale ja už akosi po toľkých rokoch nemám ani silu obhajovať svoje pozície. Nemám síce predstavu čím sa budem živiť, ale podľa smerovania tohto štátu mi asi vezmú bremeno rozhodovania z mojich pliec a ja nakoniec budem nútená poobzerať si iným smerom. Pripomína mi to jednu ťažkú kartu z tarotu...veža. Ta v zjednodušenom ponímaní hovorí o tom, že keď sa Ti rúcajú hradby, tak to dosť bolí, ale ty nakoniec zistíš, že múry, ktoré si považovala za svoje útočisko boli len múrmi tvojho väzenia. Takže v skratke sa pokúsim o záver svojej chaotickej myšlienky. Možno budem žiť z ruky do úst a rozšírim rady nezamestnaných, alebo sa urýchlene stanem bretariánom a tým sa mi znížia životné náklady. Je tu aj tretia možnosť, že tento paškvil neprejde a ja sa budem zopár ďalších rokov umárať tým ako dlho to ešte budem zvládať?
V každom prípade ja zo znenia vyššie uvedeného návrhu si nemyslím, že bude možnosť robiť naďalej DP bez vyžadovanej kvalifikácie a skryť to pod účtovnú evidenciu. Mne z toho celého akosi vyplýva aj to, že ani tú účtovnú evidenciu už nebudeme môcť robiť.
FIcolandia GO.
2 0
ecompka ecompka

ecompka je offline (nepripojený) ecompka

A to si myslíte, že to kvantum hlásení, priznaní stihnú podať danoví poradcovia za všetky subjekty? To mne nejde do hlavy.
0 0
Hanka28 Hanka28

Hanka28 je offline (nepripojený) Hanka28

žena
...takže na spracovanie účtovníctva netreba žiadnu školu, ale na vypísanie daňového tlačiva treba VŠ+ďalšie skúšky....a pracovníci daňového úradu nemusia mať ekonomické vzdelanie (stačí im sociálna práca)......Kocúrkovo v priamom prenose
13 0
Ester plus Ester plus

Ester plus je offline (nepripojený) Ester plus

Celý tento chaos sa týka nielen účtovníkov ale všetkých občanov Slovenska. Asi by bolo najlepšie to medializovať aby sa čím skôr dostalo do povedomia ľudí to čo sa na nich chystá.
1 0
Janiela Janiela

Janiela je offline (nepripojený) Janiela

jednoduchý človek, ako ostatní ...viac
Len tak mi ešte napadá:
teraz mám problémy s vyplácaním niektorých faktúr, ak si aj urobím skúšky na daň poradcu, bude to ešte horšie, pretože svoje výdavky si budem chcieť premietnuť do ceny pre klienta. Už teraz je problém s platením, čo bude potom?
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať