Zavrieť

Porady

Vlastná lokálna kotolňa v spoločnom dome.

energetický poradca
Pred obnovou a rekonštrukciou spoločného domu si treba uvedomiť postupnosť krokov. Pokiaľ začneme zateplením, vystavujeme sa riziku straty úspor v navýšenej cene za GJ od dodávateľa tepla. Vlastná kotolňa prináša priame úspory bez sledovania GJ. Sledujú sa iba spotreby plynu, vody a elektriny.
V našom dome sme usporili 1.000.000 .- sk za rok, slovom jeden milión korún, oproti centrálnemu vykurovaniu. Spoločný dom má 96, 3 - izbových bytov./ 1 - byt: 63 m 2 /. Úspora nám spláca úver a našetrili sme si pri tom ešte aj na zateplenie. Vrele odporúčam hlavne pri SVB.
Usporiadat
Julian Julian

Julian je offline (nepripojený) Julian

tomasi Pozri príspevok
Zdravim Vas vsetkych predsedov, clenov a neclenov SVB. Kedze mam velmi blizko k problematike tepla, vykurovania a zasobovania teplom, neda mi nevyjadrit sa ku odpajaniu sa od centralneho zasobovania.
1.Ak si niekto mysli ze plynova kotolna je to najlepsie riesenie, myli sa. Je jednoduche dostat sa k vypoctu, kde Vam vyjde, ze GJ z plyn. kotolne je lacnejsi ako GJ z centralneho zasobovania. Pretoze (a tak sa to aj robi), do celkovych nakladov pri vypocte ceny GJ z plyn. kotolne nezahrnaju naklady ako splatka uveru, revizie, udrzba atd. Iba sa tieto naklady prehodia do fondu oprav a tym padom sa ludom vytiahnu z ineho vrecka. Taketo vypocty su velmi zavadzajuce a nepoctive.
Nemôžem s týmto príspevkom súhlasiť, lebo podľa mňa je zavadzajúci.
Keďže zahŕňa široký záber problematiky skúsme ho spolu prejsť po jednotlivých bodoch.
V prvom bode spochybňuješ spôsob vyčisľovania nákladov pri vlastnej kotolni. Ja tvrdím, že cena 1 GJ pri vlastnej kotolni v roku 2008 pri aktuálne schválených cenách je okolo 460 Sk/GJ (skôr menej). V tom je zahrnutý plyn, elektro, mzdy, revízne prehliadky vyplývajúce zo zákona (ak o tom pochybuješ, tak Ti môžem poskytnúť kompletný prepočet).
Nie je v tom splátka úveru zámerne. Ak chceš vyčísliť za koľko rokov sa Ti vrátia náklady, tak Ti to pomôže (návratnosť je 4-6 rokov podľa ceny GJ od CDT).
Životnosť kotlov je udávana 15 rokov a z toho je zrejmé, že zhruba za 5 rokov sa vrátia vstupné náklady, za 5 rokov sa našetrí na novu a ďalších 5 rokov sú náklady iba hore uvádzané + prípadné náklady na opravy za celú dobu životnosti, ktoré je dopredu ťažké odhadnúť. Je to taký zjednodušený, ale názorný pohľad na daný problém.

Teraz uvediem cenu 1 GJ od niektorých CDT od 1.1.2008: BA-Dalkia 683 Sk (od 1.3.2008 +3% t.j. 703 Sk), BB 705 Sk (726 Sk), RK 826 Sk (850 Sk), NR 768 Sk (791 Sk), PO 616 Sk (634), PP 628 Sk (646 Sk), DS 595 Sk (613 Sk). Podľa toho si môžeš urobiť prehľad o tom kde sa za koľko vrátia náklady.

Nemá logiku prikrašľovať si čísla ako to uvádzaš. K ďalším bodom neskôr.
Naposledy upravil Julian : 13.03.08 at 21:05 Dôvod: oprava CZT na CDT
0 0
Julian Julian

Julian je offline (nepripojený) Julian

tomasi Pozri príspevok
2. Rozdiel medzi vstupnymi cenami plynu pre domacu kotolnu a centralne tep. zasobovanie momentalne nie je velky, dokonca su skoro totozne. Ibaze politika vlady v buducnosti sa ma uberat cestou roztvarania noznic medzi cenami plynu pre maloodber (domaca kotolna) a velkoodber (centralne zasobovanie). Pre zaujimavost, v Nemecku je rozdiel 60% v prospech velkoodberu.
3. Ak by som byval v panelaku, asi by som nespaval kludne ak by som vedel ze podomnou je doslova bomba, ktora moze kedykolvek vybuchnut.
4. Zivotnost kotlov je obmedzena a preto vas po urcitom case caka upgrade resp. kupa noveho kotla.
5. Odpajanie sa od centralneho zasobovania ma skor psychologicky efekt zo strednodobeho hladiska kedy sa ludia snazia dokazat ze sa vedia osamostatnit a vyrobit si teplo lacnejsie.
6. Treba si uvedomi kam sa ma uberat politika statu. A to ma byt prave podpora centralneho zasobovania.
7. Nevravim ze cena z domacej kotolne nemoze byt mensia, no ak je tak je to len a len kratkodoby efekt.
K druhému bodu snáď len toľko:
V minulom roku sa na túto otázku vyjadrila hovorkyňa SPP p. Kršáková asi v tom zmysle že aktuálne (minulý rok) rozdiely v cenách sú zhruba na úrovni európskeho priemeru a že veľké zmeny sa neočakávajú.
Takže je to otvorená otázka a ja si myslím, že skôr zbožným želanim CZT. Neviem ako by vláda mohla to tak výrazne ovplývniť (asi tak ako cenu benzínu). Poplatok za odpojenie je logicky, zdôvodniteľný, ale to je asi tak všetko. Tu je stret malého počtu silných hráčov (výrobcov tepla) proti veľkému počtu slabších hráčov (výrobcovia kurenárskej techniky) ale mal by vyhrať tech. pokrok.

3. bod:
Nikto nevie garantovať 100% bezpečnosť.
-V kotolni sa kontroluje únik plynu 1x ročne s indikátorom, obsluha každé 3 mesiace a navyše je tam aj hlásič prítomnosti ZP.
- Rozvody plynu sú však aj v celom dome a takáto "bomba" je vlastne v každom byte.

4. bod:
Odpoveď je v predchádzajúcom príspevku.

5. bod:
To že si dokážu vyrobiť teplo lacnejšie je fakt a nie psychologický efekt.

6. bod:
No tak neviem si vôbec predstaviť tú politiku štátu. Ak by chcel štát do toho výrazne vstúpiť tak najprv by hádam musel zrovnať ceny tepla v Ružomberku, Nitre, Bystrici na úroveň Dunajskej Stredy (možno niekde sú aj nižšie). Je to asi nemožné.

7. bod:
Krátkodobý efekt to určite nie je. Z predchádzajúceho to jednoznačne vyplýva.

Ak si si prečítal tú analýzu o problémoch pri výrobe teplej vody tak si vieš predstaviť aké náročne je dosiahnúť efektivitu vlastnej kotolne. Podobné je to aj pri ÚK.
0 0
Orim Orim

Orim je offline (nepripojený) Orim

Ja len upresním, u nás vyšiel GJ na 442,27.- Sk pri započítaní "všetkého" okolo kotolne.

Na základe žiadosti o plyn bez dane sa už u mňa objednali z colného úradu, idú si overiť či máme kotolňu.


U nás na základe revízie plynu v bytoch našli 5 takýchto bômb.
0 0
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

Orim Pozri príspevok

U nás na základe revízie plynu v bytoch našli 5 takýchto bômb.
...na jednom mojom spoločenstve má vlastník prípojku na plyn z vodoinštalačného /pozinkovaného/ materiálu ani nemá osadený plynový uzáver. Upozornil ho na to revízak, ja aj predseda SVB, myslíte že to napravil?
...ťažko sa pasovať s ľudskou hlú....
0 0
Orim Orim

Orim je offline (nepripojený) Orim

No mám to za sebou.
Boli u mňa z colného úradu na obhliadku kotolne a urobili tzv. miestne zisťovanie z ktorého spravili zápisnicu ktorú som im na mieste podpísal a opečiatkoval. Na základe tohoto dostanem osvedčenie o registrácii a povolenie na oslobodený zemný plyn. Toto odovzdám dodávateľovi plynu a to by malo byť všetko.

Zarazila ma však jedna vec. Zatiaľ som z Trenčína jediný kto to podal. Povedali mi ak mám známych ktorí tiež majú kotolňu mám im povedať, že majú čas len do 31.3. na podanie žiadosti.

Takže kolegovia neváhajte.
Naposledy upravil Orim : 27.03.08 at 01:02
0 0
Orim Orim

Orim je offline (nepripojený) Orim

Ešte raz to tu upresním:

Výcuc zo zákona 609/2007 o spotrebnej dani z elektriny, uhlia a zemného plynu ...

§ 3
Správa dane

Správu dane vykonáva colný úrad, pričom jeho miestna príslušnosť sa riadi, ak ide o právnickú osobu, jej sídlom, a ak ide o fyzickú osobu, jej trvalým pobytom; ...

§ 31
Oslobodenie od dane

(1) Od dane je oslobodený zemný plyn, ak je používaný:
i) na výrobu tepla určeného pre domácnosť,

§ 48
(9) Právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá chce byť od 1. júla 2008 oprávneným spotrebiteľom zemného plynu a ktorá chce používať zemný plyn na účely oslobodené od dane, je povinná písomne požiadať colný úrad o registráciu oprávneného spotrebiteľa zemného plynu a ak má samostatné odberné miesto20) výlučne na odber zemného plynu oslobodeného od dane, aj o vydanie povolenia na oslobodený zemný plyn, a to najneskôr do 31. marca 2008.

(10) Žiadosť o registráciu oprávneného spotrebiteľa zemného plynu a o vydanie povolenia na oslobodený zemný plyn musí obsahovať

a) identifikačné údaje žiadateľa a adresu umiestnenia prevádzkarní, ak nie sú totožné so sídlom alebo s trvalým pobytom žiadateľa,
b) daňové identifikačné číslo žiadateľa; ak žiadateľ nemá daňové identifikačné číslo, uvedie sa rodné číslo,
c) účel použitia zemného plynu oslobodeného od dane podľa tohto zákona a predpokladané množstvo ročnej spotreby v kilowatthodinách,
d) číslo samostatného odberného miesta20) výlučne na odber zemného plynu oslobodeného od dane,
e) identifikačné údaje dodávateľa zemného plynu.

(11) Prílohami k žiadosti sú:

a) výpis z obchodného registra alebo zo živnostenského registra, alebo z inej evidencie oprávnení na podnikanie ustanovenej osobitným predpisom, a to nie starší ako 30 dní, alebo jeho osvedčená kópia, alebo doklad preukazujúci, že právnická osoba nie je zriadená alebo založená na podnikateľské účely, nie starší ako 30 dní, alebo jeho osvedčená kópia, (ja som dával výpis z registra spoločenstiev)
b) opis účelu použitia a spôsobu použitia zemného plynu oslobodeného od dane potrebný na posúdenie oprávnenosti oslobodenia a doklady preukazujúce uvedené skutočnosti,
c) údaj o celkovom ročnom objeme spotreby zemného plynu a údaj o ročnom objeme spotreby zemného plynu na účely oslobodené od dane; ak nemožno vychádzať zo skutočnej spotreby zemného plynu za predchádzajúci kalendárny rok, žiadateľ vychádza z predpokladaného množstva spotreby zemného plynu za kalendárny rok.

(12) Colný úrad pred registráciou oprávneného spotrebiteľa zemného plynu a pred vydaním povolenia na oslobodený zemný plyn preverí u žiadateľa údaje uvedené v žiadosti podľa odseku 10 a v prílohách k žiadosti podľa odseku 11. Ak sú tieto údaje pravdivé, colný úrad vydá žiadateľovi osvedčenie o registrácii a žiadateľovi, ktorý má samostatné odberné miesto20) výlučne na odber zemného plynu oslobodeného od dane, aj povolenie na oslobodený zemný plyn do 15 dní odo dňa podania žiadosti. Ak žiadateľ v tejto lehote nepreukáže pravdivosť všetkých údajov a splnenie všetkých podmienok, colný úrad vydá osvedčenie o registrácii, ako aj povolenie na oslobodený zemný plyn v lehote do 15 dní odo dňa preukázania pravdivosti všetkých údajov a splnenia poslednej z podmienok.

(13) Právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorej bolo vydané povolenie na oslobodenú elektrinu, povolenie na oslobodené uhlie alebo povolenie na oslobodený zemný plyn, je povinná bezodkladne predložiť povolenie na oslobodenú elektrinu, povolenie na oslobodené uhlie alebo povolenie na oslobodený zemný plyn svojmu dodávateľovi elektriny, dodávateľovi uhlia alebo dodávateľovi zemného plynu.
0 0
GabiZ GabiZ

GabiZ je offline (nepripojený) GabiZ

Orim Pozri príspevok
No mám to za sebou.
Boli u mňa z colného úradu na obhliadku kotolne a urobili tzv. miestne zisťovanie z ktorého spravili zápisnicu ktorú som im na mieste podpísal a opečiatkoval. Na základe tohoto dostanem povolenie na oslobodený zemný plyn. Toto odovzdám dodávateľovi plynu a to by malo byť všetko.

Zarazila ma však jedna vec. Zatiaľ som z Trenčína jediný kto to podal. Povedali mi ak mám známych ktorí tiež majú kotolňu mám im povedať, že majú čas len do 31.3. na podanie žiadosti.

Takže kolegovia neváhajte.
Tak dnes budú mať druhú žiadosť, tú našu a myslím si, že viacerí sme to robili na poslednú chvíľu, sú tu ešte daňové priznania, takže sa nečudujem, že to nestíhame. Som rada, že sú s tým neni nejaké ďalšie problémy, aspoň dúfam.
0 0
Composite Composite

Composite je offline (nepripojený) Composite

Máme vlastnú kotolňu a je to super komfort , okrem iného.
Z ušetrených peňazí sme kotol aj zo všetkým potrebným splatili za 2 roky, resp. 2,5 roka, pol roka kvôli prieťahom, lebo sme sa súdili z mestom, lebo nám nedalo stavebné povolenie, stavali sme aj bez neho a potom nám krajský súd dal za pravdu, mesto muselo zaplatiť súdne trovy, ale už nemuselo zaplatiť, to čo nás stálo pol ročné zdržanie, takže celkovo sme to splácali 2,5 roka. teraz nám to spláca úver,... Proste ceny za teplo a teplú vodu sa nezmenili, ale šlo to do fondu opráv z čoho platíme a kupujeme a vylepšujem spoločné priestory, vymieňame veci, okná,... bez toho kotla by sme si to nemohli dovoliť, či splácame úver.
Kotol je plneautomatický, ale majú ho na starosti 3 ľudia, dobrovoľne zadarmo, kotol radiatory zapína a nastavuje teplotu podľa teploty vonku (určité obdobie, intervali,...) Prvý rok kúril na 50% a ušetrili sme polovicu nákladov na kurenie, teraz kúry na 25%, radiatory ani nevypínam, vždy na večer sa zníži automaticky teplota,... vždy teplá voda, čo sa od vodárni nedalo povedať,...
Počet bytov je 45
0 0
Orim Orim

Orim je offline (nepripojený) Orim

Gratulujem k vyhraniu súdu s mestom.
0 0
Excise Duty Excise Duty

Excise Duty je offline (nepripojený) Excise Duty

ten, čo už nemusí do roboty
Orim Pozri príspevok
No mám to za sebou.
Boli u mňa z colného úradu na obhliadku kotolne a urobili tzv. miestne zisťovanie z ktorého spravili zápisnicu ktorú som im na mieste podpísal a opečiatkoval. Na základe tohoto dostanem osvedčenie o registrácii a povolenie na oslobodený zemný plyn. Toto odovzdám dodávateľovi plynu a to by malo byť všetko.

Zarazila ma však jedna vec. Zatiaľ som z Trenčína jediný kto to podal. Povedali mi ak mám známych ktorí tiež majú kotolňu mám im povedať, že majú čas len do 31.3. na podanie žiadosti.

Takže kolegovia neváhajte.
No, tak sa to podarilo bez problému. Inak tí čo zaváhajú k 31. marcu 2008, môžu podať žiadosť kedykoľvek od 1. júla 2008, kedy zákon nadobudne úplnú účinnosť.
0 0
Elena Navrátilová Elena Navrátilová

Elena Navrátilová je offline (nepripojený) Elena Navrátilová

Prikladám ak by niekto potreboval.
0 0
sameika sameika

sameika je offline (nepripojený) sameika

Dobrý deň prajem, čítam tento príspevok a nakoľko máme aj my vlastnú kotolňu chcem sa opýtať, čo všetko potrebujeme doložiť k žiadosti.
0 0
sameika sameika

sameika je offline (nepripojený) sameika

Excise Duty Pozri príspevok
No, tak sa to podarilo bez problému. Inak tí čo zaváhajú k 31. marcu 2008, môžu podať žiadosť kedykoľvek od 1. júla 2008, kedy zákon nadobudne úplnú účinnosť.
Prepáčte, len som si chcela overiť skutočnosť, že žiadosť môžem podať kedykoľvek od 1. júla 2008. Volala mi právnička SVBčka, že v zákone je uvedené podanie do 31. 03. 2008 a je to nutné splniť dnešným dňom. Je to ozaj nutné? sme malé spoločenstvo - 20 bytových jednotiek a reálne ročná spotreba nie je veľmi vysoká.
0 0
Excise Duty Excise Duty

Excise Duty je offline (nepripojený) Excise Duty

ten, čo už nemusí do roboty
sameika Pozri príspevok
Prepáčte, len som si chcela overiť skutočnosť, že žiadosť môžem podať kedykoľvek od 1. júla 2008. Volala mi právnička SVBčka, že v zákone je uvedené podanie do 31. 03. 2008 a je to nutné splniť dnešným dňom. Je to ozaj nutné? sme malé spoločenstvo - 20 bytových jednotiek a reálne ročná spotreba nie je veľmi vysoká.
Podľa prechodného ustanovenia § 48 ods. 9 právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá chce byť od 1. júla 2008 oprávneným spotrebiteľom zemného plynu a ktorá chce používať zemný plyn na účely oslobodené od dane, je povinná písomne požiadať colný úrad o registráciu oprávneného spotrebiteľa zemného plynu a ak má samostatné odberné miesto výlučne na odber zemného plynu oslobodeného od dane, aj o vydanie povolenia na oslobodený zemný plyn, a to najneskôr do 31. marca 2008.
Z uvedeného vyplýva, že kto nechce, nemusí, znamená to však od 1.júla 2008 odber zemného plynu zaťaženého spotrebnou daňou.
Kto nepodá žiadosť do 31. marca 2008, môže tak potom urobiť na základe ustanovenia § 32, ale až 1. júla a neskôr, pretože ustanovenie § 32 nadobudne účinnosť až 1. júla 2008.
0 0
sameika sameika

sameika je offline (nepripojený) sameika

Excise Duty Pozri príspevok
Podľa prechodného ustanovenia § 48 ods. 9 právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá chce byť od 1. júla 2008 oprávneným spotrebiteľom zemného plynu a ktorá chce používať zemný plyn na účely oslobodené od dane, je povinná písomne požiadať colný úrad o registráciu oprávneného spotrebiteľa zemného plynu a ak má samostatné odberné miesto výlučne na odber zemného plynu oslobodeného od dane, aj o vydanie povolenia na oslobodený zemný plyn, a to najneskôr do 31. marca 2008.
Z uvedeného vyplýva, že kto nechce, nemusí, znamená to však od 1.júla 2008 odber zemného plynu zaťaženého spotrebnou daňou.
Kto nepodá žiadosť do 31. marca 2008, môže tak potom urobiť na základe ustanovenia § 32, ale až 1. júla a neskôr, pretože ustanovenie § 32 nadobudne účinnosť až 1. júla 2008.
Ďakujem - teda po 1. 7. podáme žiadosť spolu s ďalším spoločenstvom. Prajem pekný deň.
0 0
pepo100000 pepo100000

pepo100000 je offline (nepripojený) pepo100000

v ktorom meste sa nachadzate?
0 0
Orim Orim

Orim je offline (nepripojený) Orim

Dnes mi došilo rekomando z colného úradu. Po otvorení som v ňom našiel 2 tlačivá a rukou písaný lístok:
- "Osvedčenie o registrácii na spotrebnú daň zo zemného plynu"
- "Oznámenie platobných symbolov pre účely platenia spotrebnej dane"



- a rukou napísané na lístku oznámenie - potvrdenie na odber zemného plynu oslobodeného od dane máte vydané pod číslom XXX.... Bude vám zaslané, keď bude zaregistrovaný dodávateľ zemného plynu uvedený vo vašej žiadosti.

To ma šokovalo, že dodávateľ plynu nie je zatiaľ registrovaný.
Naposledy upravil Orim : 07.04.08 at 21:43
0 0
Excise Duty Excise Duty

Excise Duty je offline (nepripojený) Excise Duty

ten, čo už nemusí do roboty
Orim Pozri príspevok
Dnes mi došilo rekomando z colného úradu. Po otvorení som v ňom našiel 2 tlačivá a rukou písaný lístok:
- "Osvedčenie o registrácii na spotrebnú daň zo zemného plynu"
- "Oznámenie platobných symbolov pre účely platenia spotrebnej dane"



- a rukou napísané na lístku oznámenie - potvrdenie na odber zemného plynu oslobodeného od dane máte vydané pod číslom XXX.... Bude vám zaslané, keď bude zaregistrovaný dodávateľ zemného plynu uvedený vo vašej žiadosti.

To ma šokovalo, že dodávateľ plynu nie je zatiaľ registrovaný.
Ak mňa niečo šokuje, je predovšetkým postup colného úradu. Opäť ide o porušenie zákona a zneužívanie právomocí, tomu nasvedčujú okrem iného aj rukou napísané lístky. Ak si dobre spomínam, od vás požadovali podanie žiadosti na akomsi fiktívnom a údajne pripravovanom tlačive, ktoré neexistuje a ani nikdy existovať nebude a vám v pohode posielajú ručne napísané odkazy.
Skutočnosť, že vydanie povolenia na odber zemného plynu podmieňuje colný úrad až registráciou vášho dodávateľa je v rozpore s ustanovením § 48 ods. 12, z ktorého jednoznačne vyplýva povinnosť colného úradu vydať toto povolenie do 15 dní odo dňa podania žiadosti a bez akýchkoľvek ďalších podmienok! Vašou povinnosťou je potom toto povolenie bezodkladne predložiť vášmu dodávateľovi plynu, ako vyplýva z ustanovenia ods. 13. To že váš dodávateľ ešte nie je registrovaný, nie je vašim problémom, zato colný úrad svojim postupom v prechodnom období „úspešne sabotuje“ zavedenie zákona do praxe.
Pokiaľ ide o vášho dodávateľa plynu, pre toho platilo do 31. marca 2008 prechodné ustanovenie § 47, keďže ale neviem, kto bude vašim dodávateľom a aké má postavenie zadefinované zákonom, neviem sa vyjadriť, či pre neho platí ustanovenie ods. 1 alebo ods. 2 uvedeného § 47. Pokiaľ ide o právnickú alebo fyzickú osobu v zmysle ods. 1, tú považuje zákon za automaticky registrovanú v zmysle § 35 zákona, pokiaľ ide o právnickú alebo fyzickú osobu v zmysle § 47 ods. 2, tá sa mala registrovať tak, ako som uviedol, teda do 31. marca 2008. Problém je však v tom, že váš dodávateľ len ťažko môže vedieť v prechodnom období, teda v období platnosti prechodného ustanovenia § 47, či bude daňovým dlžníkom v zmysle ustanovenia § 34, najmä ak by išlo o daňového dlžníka s povinnosťou registrácie podľa § 35 ods. 6, pokiaľ mu nik nepredloží povolenie na odber plynu oslobodeného od dane, v opačnom nemá dôvod registrovať sa a preto bude jednoducho plyn každému konečnému odberateľovi dodávať zdanený. Z citovaného ustanovenia § 35 ods. 6 totiž vyplýva, že ako daňový dlžník je povinná registrovať sa aj právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá dodáva zemný plyn oslobodený od dane, ak už nie je registrovaná podľa odseku 1, a to najneskôr v deň prvého dodania zemného plynu oslobodeného od dane. Takže ak sa takáto osoba nezaregistruje, colný úrad vám nevydá povolenie, vy ho nemôžete predložiť tejto osobe ako vášmu dodávateľovi a preto nebudete môcť odoberať plyn oslobodený od dane... Niežeby bol zákon dokonalosť sama, ale tento problém vo vašom prípade spôsobil colný úrad jeho svojským uplatnením.
V každom prípade opäť odporúčam napísať podnet na odbor nepriamych daní Colného riaditeľstva alebo odbor nepriamych daní Ministerstva financií, pokiaľ si neviete tento problém rázne sami vydiskutovať s colným úradom, v opačnom prípade sa tohto problému nezbavíte.
0 0
Orim Orim

Orim je offline (nepripojený) Orim

Náš dodávateľ plynu je:
Slovenský plynárenský priemysel a. s.
Mlynské Nivy 44/a, 825 11 Bratislava
IČO: 35815256, DIČ: 2020259802

Dnes sa idem realizovať k plynárom ak budem mať viac času tak navštívim aj colníkov.
0 0
Orim Orim

Orim je offline (nepripojený) Orim

Dnes mi na zákazníckom mieste SPP dali odpoveď, že nič nevedia, ale že včera dostali interný email kde sa uvádza že v 6 mesiaci pri faktúre príde letáčik kde to bude všetko vysvetlené.

Už sa teším ako to budeme stíhať všetko na poslednú chvíľu.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať