Zavrieť

Porady

Vlastná lokálna kotolňa v spoločnom dome.

energetický poradca
Pred obnovou a rekonštrukciou spoločného domu si treba uvedomiť postupnosť krokov. Pokiaľ začneme zateplením, vystavujeme sa riziku straty úspor v navýšenej cene za GJ od dodávateľa tepla. Vlastná kotolňa prináša priame úspory bez sledovania GJ. Sledujú sa iba spotreby plynu, vody a elektriny.
V našom dome sme usporili 1.000.000 .- sk za rok, slovom jeden milión korún, oproti centrálnemu vykurovaniu. Spoločný dom má 96, 3 - izbových bytov./ 1 - byt: 63 m 2 /. Úspora nám spláca úver a našetrili sme si pri tom ešte aj na zateplenie. Vrele odporúčam hlavne pri SVB.
Usporiadat
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

no myslím, že to bude ešte trochu inak...
Elena Navrátilová Elena Navrátilová

Elena Navrátilová je offline (nepripojený) Elena Navrátilová

slavica Pozri príspevok
no myslím, že to bude ešte trochu inak...
Ako? Nezradíš?
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

Elena Navrátilová Pozri príspevok
Ako? Nezradíš?
však to by som chcela upresniť od Ritchie-ho...to som nemyslela na teba tu poznámku

ak je to kotolňa len pre ich dom...
Naposledy upravil Halli : 01.09.09 at 20:52
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

?

ritchie12 Pozri príspevok
Dobry den,

Mame vlastnu kotolnu v bytovom dome a spravcu. Zistili sme, ze spravca si fakturuje cca. 130EUR/mesacne akoze priame mzdy sa kotolnu, asi kuric. Ma na to v zakone oporu?

V zmluve o sprave to uvedene nie je a ani ziadny iny dokument neexistije, kde by sa toto odsuhlasilo.

Dakujem,
R.
sito sito

ritchie12 Pozri príspevok
Spravca ma v sprave cely dom, t.j. aj kotolnu. len sme si najivne mysleli, ze vsetky naklady uz budu v mesacnom poplatku spravcovi. Ale o kotolni sa vzmluve nepise, takze spravca si sam stanovil odmenu za kurenie/kurica. A ja by som chcel vediet, ze ci tu odmenu si moze svojvolne stanovit aj bez suhlasu obyvatelov.
Ako máte vyriešené revízie, opravy? Poplatok 130 € to je tak na polovičný úväzok mesačne za kuriča. Nemôže, mala by byť spísaná riadna zmluva, alebo by to malo byť v zmluve o výkone správy.
Maxx Púchov Maxx Púchov

Maxx Púchov je offline (nepripojený) Maxx Púchov

robíme kotolne denne a často aj peletové. Z pravidla viem, že ľudia klesnú voči centrálnemu zdroju na 1/4 nákladov a voči plynu na 1/3 nákladov. Spočítajte si sami, koľko ušetríte a ako dlho budete splácať. pre informáciu 1 GJ=260 SK pri peletách
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

5551 Pozri príspevok
Aj naše SVB sa odpojilo od centrálneho zdroja tepla úspory boli nemalé. Z nich sme vlastne splácali kotolňu, ktorú máme už 5 rok.
Bytový podnik nám hádzal polená pod nohy a stále máme problém, ktorý sa bude riešiť súdnou cestou a to, že od nás žiadajú finančnú náhradu za nevyužitý tepelný výkon v tepelnom zdroji.
Neviete mi k tomu niečo povedať? Zmluvu sme vypovedali v septembri a tak nechápeme, čo od nás chcú. Teplo sme odoberali do konca roka tak aké nevyužité výkony.
Centrálne zdroje sa veľmi bránia odpájaniu a budovaniu vlastných malých kotolní. Budem rada, ak mi k tejto problematike niečo napíšete, aké máte skúsenosti vy a ako ste si poradili s problémami ak nejaké boli. Ďakujem
Konečne je v platnosti nová vyhláška o odpojení od centrálneho zdroja.
§ 3
Zrušovacie ustanovenie
Zrušuje sa vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových
odvetví č. 505/2006 Z. z., ktorou sa ustanovuje rozsah
ekonomicky oprávnených nákladov vyvolaných odpojením
sa odberateľa alebo konečného spotrebiteľa od
sústavy tepelných zariadení dodávateľa a spôsob ich
výpočtu.
§ 4
Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. júla 2010.
http://www.urso.gov.sk/doc/legislati...l_283-2010.pdf
Orim Orim

Orim je offline (nepripojený) Orim

Včera boli za mnou z colného úradu a oznámili mi, že skončil odber zemného plynu oslobodeného od dane podľa § 48a ods.3 zákona 609/2007 Z.z. Registrácia oprávneného spotrebiteľa zemného plynu na odber zemného plynu oslobodeného od dane podľa §31 ods. 1 písm.i predpisu účinného do 31. decembra 2010 platí do 31. mája 2011.
Okrem iného mi pozrel aj na faktúry z SPP a povedal mi, že by sme nemali platiť daň za plyn, ze SVB-čka to neplatia asi. (Nevedel to na 100%. Neviete náhodou o tom niečo?)
GabiZ GabiZ

GabiZ je offline (nepripojený) GabiZ

Zrejme mal na mysli nasledovné (viď druhá strana).
Andrea a Lukáš Andrea a Lukáš

Andrea a Lukáš je offline (nepripojený) Andrea a Lukáš

V bytovke máme druhý rok vlastnú kotolnu. Teraz mi prisiel výpis a mám za kúrenie nedoplatok 280 eur. V bytovke nemáme merače. Ako mám postupovať, ak ich v byte chcem mať aj ked iní nesúhlasia?
dubkacik dubkacik

dubkacik je offline (nepripojený) dubkacik

Hlboko sa ospravedlňjem za nezrozumiteľnú otázku ktorú som dnes položil. Mala byť:
Má byť predmetom východzej revízie plynovej kotolne bytového domu aj kontrola v zmysle zák.17/2007 (od 1.1.2013 zák. 314/2012) ?
zknihy zknihy

zknihy je offline (nepripojený) zknihy

dubkacik Pozri príspevok
Hlboko sa ospravedlňjem za nezrozumiteľnú otázku ktorú som dnes položil. Mala byť:
Má byť predmetom východzej revízie plynovej kotolne bytového domu aj kontrola v zmysle zák.17/2007 (od 1.1.2013 zák. 314/2012) ?

Položil položil

ale kam ????????????????

Lebo v tejto téme nevyzerá, že by bola
sito sito

zknihy Pozri príspevok

Položil položil

ale kam ????????????????

Lebo v tejto téme nevyzerá, že by bola
Z knihy, zas to tak neber, vždy je to inak ...
zknihy zknihy

zknihy je offline (nepripojený) zknihy

sito Pozri príspevok
Z knihy, zas to tak neber, vždy je to inak ...
Ako u Kulyho v pjesničke :

Nič nie je istéééééé ...
sito sito

zknihy Pozri príspevok
Ako u Kulyho v pjesničke :

Nič nie je istéééééé ...
Isto si to myslíš?

A ktorý je to z Guli, či kulí?

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať