Orim Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) - regionálna pobočka Trenčín vydala a doručila do schránok informáciu o problematike zásobovania teplom z vlastných kotolní.
Urobte si sami o tom vlastný úsudok.
Prečítal som si informáciu Energ. agentúry Trenčín a všimol som si len niektoré čísla. Vlastnú kotolňu máme od februára 2006 a reagoval by som len na už v praxi overené údaje. Údaje ktoré uvádzam, to nie sú výpočty, ale reálne čísla. Kotolňa pre 32 bytov ( 2822 m2), celk. výk. plocha 3094 m2,
Predtým fakturovaná spotreba od dodávateľa 1 300 - 1 400 GJ/ rok- centr. výkurovanie
TÚV: okolo 2000 m3/rok, teplo na prípravu TÚV 0,34 GJ/m3.(Okolo 700 GJ/rok)
Vlastná kotolňa:
- kotolňa (260 kW) nás stála 1,33 mil Sk
- ročná spotreba el. energie bola 5 036 kWh x 6,7 Sk/kWh=34 000 Sk a nie 68 000Sk.
- výroba TÚV: 7,5 m3 plynu na výrobu 1 m3 vody, ak si to prerátate na GJ tak je to okolo 0,255 GJ/m3 vody, čo predstavuje úsporu okolo 33 %. Nech si každý dosadí cenu GJ svojho dodávateľa a zistí koľko by ušetril. V našom konkrétnom prípade to predstavuje úsporu okolo 100 Sk/m3 na celkovej cene teplej vody.(Pri 2000 m3 je to 200 000 Sk/rok). Okrem toho naš vodomer narátal ročnú spotrebu TÚV 1 795 m3.
- celková ročná spotreba plynu 42 750 m3 (ÚK+ TÚV)- k tomu sa nebudem vyjadrovať, lebo zima bola pomerne teplá, hoci minuloročná jar bola naopak studená (kurilo sa ešte aj v júni). Celkovému dodanému teplu pri centr. výkúrovaní (ÚK+TÚV) 2000 GJ odpovedá okolo 58 000 m3 plynu.
- Spotreba vody- doplnenie do systému- 3,5 m3 (straty pri prepojení na vlastnú kotolňu+ vypustenie 4 stúpačiek pri výmene radiátorov.
To sú čísla za jeden rok (február 06- febr. 07). Je to síce iba jedna sezóna a nedajú sa ešte robiť relevantné závery, ale myslím si, že už to niečo napovedá.
Veľkovýrobcovia kalkulujú asi s tým, že ako odberatelia budú donekonečná zvýhodňovaní nižšími cenami oproti maloodberateľom a dúfajú,že to bude do takej miery, že budú aspoň ako tak konkurencieschopní. Lenže raz verím zvíťazi zdravý rozum a bude zvýhodnený ten, kto dokáže zabezpečiť vykurovanie s menším množstvom plynu. Trendy v EU sú jasné, takže sa domnievam že to v žiadnom prípade nebude tak, ako si to predstavujú Veľkí.
Na trhu stojí v súčasností väčšina slalbších hráčov voči menšine silných.
A ja verím, že vyhrá zdravý rozum.