vicktor
Rakuska sol sa musi cistit a varit, solivarska sa necistila, len uvarila. Fajn.
Nuž - to je fakt! Soľ zo Solivaru sa čerpala vo forme soľanky vysoko slaná podzemná voda, to sa potom "varilo" teda voda sa zahrievala, vyparovala a soľ sa kryštalizovala a mohla sa rovno baliť. Rakúska je ťažená v soľných baniach, má v sebe prímesi zeminy, zakže sa musí čistiť - rozpustiť, prefiltrovať, odstrániť iné chemické látky, následne ten roztok sa musel opäť "variť", aby tá soľ vykryštalizovala.
Do prešovskej sa síce pridával jód, ale nie v takom množstve, lebo soľanka už jód čiastočne obsahovala, rakúska sa však musí jódizovať viacej, lebo v kamennej ho toľko nie je.
P.S. Brat v Solivare Prešov pracoval až do jeho konca. Bol medzi poslednými, ktorých prepustili. Musel sa "podieľať" na demontáži strojov
.