Zavrieť

Porady

účtovanie v MRP

Kto sa veľa pyta - veľa sa dozvie ...viac
Mam 2 otazky:

1. Od čoho závisia zelené políčka v účtovnom deníku - má to tak byt?
2. ako sa rozšíruje text faktúry?
Usporiadat
abm abm

abm je offline (nepripojený) abm

slavka124 Pozri príspevok
veľmi pekne ďakujem, konečne chápem: už bolo na čase, čo? krajan je krajan.... len neviem či ona alebo on? ale aj tak vekáááááááááá vďaka za trpezlivosť
Rada som pomohla (takže ona). Meno sa asi zmeniť nedá, ak áno pomôžte mi prosím. Ak by si mala ešte otázku napíš, nejak to spolu vyriešime. Ja robím piatich s príspevkom od ÚPSVAR v JU a plus jedného, ktorý má s.r.o. s týmto príspevkom - to je len veselo.
0 0
slavka124 slavka124

slavka124 je offline (nepripojený) slavka124

začiatočníčka v jú
skús moje nastavenia a upraviť popis. takže ty si už s tou dotáciou za vodou- ja som ju minulý rok len študovala tu na porade, ale teraz je to realita: chcem sa to naučiť poriadne.
0 0
miakral miakral

miakral je offline (nepripojený) miakral

dobrý deň,
prosím o pomoc.od júna 2009 som účtovnou jednotkou.Za rok 2009 som sa ešte sama neodhodlala účtovať,tak som požiadala kamarátku,aby mi spravila daňové priznanie a zaúčtovala všetko tak ako sa má v JÚ.ona spravila len daňové priznanie a neúčtovala mi v peňažnom denníku resp.programe.ja som si začala sama nahadzovať rok 2010 v mrp s počiatočnými hodnotami z daňového priznania.ale rok 2009 som si neurobila takže nemám ani uzávierku roka.a teraz neviem čo mám spraviť.či mám urobiť uzávierku roka 2010 bez toho aby som mala 2009 a potom sa k tomu nejak vrátiť.k tomu mám aj dotáciu z úradu práce.ešte som nikdy sama uzávierku roka nerobila som úplný začiatočník a bojím sa urobiť niečo aby som nenarobila ešte väčšie chyby.viete ma nejak navigovať čo by som mala urobiť ako prvé a čoho všetkého sa mám vyvarovať a dávať si pozor pri ročnej uzávierke.dakujeeeeem moooc za pomoc
0 0
Dav Dav

Dav je offline (nepripojený) Dav

Kamarátka rok 2009 urobila v nejakom inom programe, alebo ručne? Ak máš rok 2009 zaúčtovaný, tak v roku 2010 v MRP dáš cez Počiatočné stavy hodnoty roku 2009. Ak rok 2009 nemáš nijako spracovaný, začni účtovať rok 2009, urob ročnú uzávierku a pokračuj rokom 2010. Hlavne si zálohuj dáta. Ak máš multiverziu, tak po ukončení účtovania urob kópiu firmy a v nej urob ročnú uzávierku.Účtovaný rok ostane otvorený a budeš vidieť celé účtovníctvo. Nový rok začneš tým, že v skopírovanej firme uzavrieš predošlý rok. Ak nemáš multitiverziu,ešte pred uzávierkou si zálohuj údaje na CD. Tiež si skopíruj na CD celé MRP. Vytlač si všetky zostavy, môžeš si ich aj exportovať do PDF. Až potom prejdi k ročnej uzávierke. Program pri robení uzávierky naviguje, aj pokyn na stránke MRP ( FAQ) je prehľadný.Ročná uzávierka totiž všetky záznamy z predošlého roku uzavrie, zmaže Denník a upraví počiatočné stavy. Ak budeš mať z roku 2009 aj pohľadávky a záväzky, musíš ich dať aj do počiatočných stavov v Denníku, aj do Knihy pohľadávok a záväzkov.
3 0
miakral miakral

miakral je offline (nepripojený) miakral

veeeľmi dakujem za odpoved,mám z toho veľkú hlavu a popravde tomu moc nerozumiem.kamarátka nerobila rok 2009v žiadnom programe ani ručne mi nedala ukončený rok s uzávierkou.
mám verziu Multi tak mám teraz začať účtovať rok 2009 a urobiť uzávierku,ak som dobre pochopila.ale čo s tým rokom 2010.kde som si všetko nahadzovala od začiatku roka? to si potom budem môcť nejak skopírovať všetky tie údaje potom?prepáčte,že dávam také otázky,ale fakt sa v tom nejak nevyznám...dakujem za trpezlivosť
0 0
Dav Dav

Dav je offline (nepripojený) Dav

Spôsob 1.
Začať s rokom 2009. Otvoriť novú firmu, pre rok 2009.Zaúčtovať celý rok, urobiť ďalšiu kópiu, v tej urobiť uzávierku. Z roku 2010 -terajšieho, urobiť cez Údržbu dát Export Denníka od 1.1.2010, a v kópii 2009 po uzávierke, teda už v roku 2010 cez Import tieto dáta preniesť. Budú tri firmy 1.) 2009,2.) 2010 terajšia a 3.) 2010 po uzávierke 2009.
Vo firme 2. by bolo asi najrozumnejšie doúčtovať všetko, už aj preto, aby súhlasili čísla zápisov na vytlačených dokladoch. export údajov urobiť až po skončení účtovania. Vo firme č. 3.skontrolovať , či nie sú dvojmo počiatočné stavy k 1.1.2010. Ak všetko súhlasí, v tejto firme 3. urobiť výkazy a skopírovať do čísla4.) pre uzavretie roku a rok 2011.

Spôsob 2.
Rozšíriť v roku 2010 účtovný rok na obdobie 1.1.2009 do 31.12.2010, zaúčtovať rok 2009,prečíslovať Denník, skopírovať, uzavrieť a pokračovať ako 2010. Nevýhoda je, že možno nebudú súhlasiť čísla v Denníku s údajmi na už vytlačených dokladoch-Zaúčtované v Peňažnom denníku pod číslom.
1 0
miakral miakral

miakral je offline (nepripojený) miakral

DAV veeeľmi ti ešte raz dakujem,pokúsim sa ísť spôsobom1.ak budem mať problém určite sa ozvem.
0 0
abm abm

abm je offline (nepripojený) abm

miakral pozri si príspevky od čísla 455, preberali sme tam účtovanie dotácie z ÚPSVAR, možno ti to tiež pomôže. Ak by si mala ešte nejaké otázky napíš.
0 0
miakral miakral

miakral je offline (nepripojený) miakral

abm dakujem za reagovanie,áno čítala som si to viac krát a veru moc tomu nerozumiem.zatiaľ som urobila toľko:dotáciu ked prišla na účet celá suma-PZND 13
čo som kúpila -VOZD a teraz neviem čo dalej,moc som tomu nerozumela čo ste písali.robím si to teraz v tom roku 2009 a chcela by som na konci roka cez interný doklad dať časť vyčerpanej dotácie -POZD pohyb 9 ,stačí to tak?
0 0
abm abm

abm je offline (nepripojený) abm

Áno, stačí jednorázovo na konci roka. Musíš mať ale v knihe záväzkov zaevidovaný záväzok voči úpsvar s dátumom, keď došli peniaze a pri nákupoch hneď znížiť záväzok o tú sumu, čo si minula, napr. ZP 5.10.2009 -XY€, na koniec máš zostatok záväzku. Keby ti prišla kontrola z úpsvar, chcú vidieť kedy, koľko a načo si minula z príspevku.
0 0
miakral miakral

miakral je offline (nepripojený) miakral

žiaľ vôbec som doteraz nepoužívala knihu záväzkov:-( a nie som si ani istá,ktorá to v programe je.je to ostatné záväzky,pod agendami?tam som to vyskúšala nahodiť,tú celkovú sumu z dotácie,ale ak som to urobila správne neviem dalej ako mám dať odpočítať to čo som už kúpila...prepáčte za také otázky...
0 0
abm abm

abm je offline (nepripojený) abm

Ak si na riadku záväzku, choď na uhradiť, dátum daj keď si niečo uhrádzala, sumu koľko, doklad číslo VD alebo bank. výpis a daj iba do zoznamu úhrad nie aj do peň. denníka. Na pôvodnej stránke máš potom zoznam úhrad, kde máš všetky nákupy podľa dátumu a zostatok záväzku ukazuje na riadku pod uhradiť.:-)
0 0
miakral miakral

miakral je offline (nepripojený) miakral

jeeej super,,presne tak som to urobila ...jáááj tak som o krok dalej,dakujeeeeeeeeeeeeeem
0 0
abm abm

abm je offline (nepripojený) abm

Podľa mňa, najprv urob peň.denník, očísluj doklady aby boli podľa poradia, to čo si uplatňovala z dotácie daj zvlášť, potom urob knihu záväzkov a máš už čísla dokladov, potom celkovú sumu čerpania dotácie daj v peň. denníku ako si už spomínala ID do POZD a musíš znížiť mínusom PNZD, úvery dotácie, kde si účtovala na začiatku príjem dotácie.
0 0
miakral miakral

miakral je offline (nepripojený) miakral

ten zostatok dotácie,ktorý sa zatiaľ nevyčerpal mám tiež nejak ešte zaúčtovať do peňažného denníka?alebo len tú vyčerpanú dotáciu?
0 0
miakral miakral

miakral je offline (nepripojený) miakral

všetko som urobila ako si napísala,už som len pri tej poslednej situácií,kedy mám znížiť m´ínusom PNZD, úvery dotácie, kde som účtovala na začiatku príjem dotácie.tomu moc dobre nerozumiem.mám ísť do toho zápisu,ktorý som robila v tedy ked som zaúčtovavala dotáciu,alebo mám teraz nahodiť nový zápis a tam to urobiť nejak tým mínusom.môžeš ma prosím navigovať ako mám použiť ten mínus?dakujeeem
0 0
abm abm

abm je offline (nepripojený) abm

S dátumom keď si účtovala vyčerpanú dotáciu ideš do peňažného denníka a sumu ktorú si vyčerpala dáš 13 úvery dotácie... dáš mínusovým znamienkom, napr. -1250, to ti odpočíta a konečný stav v peňažnom denníku budeš mať koľko ti tej dotácie ostalo, to bude aj počiatočný stav v novom roku.
0 0
miakral miakral

miakral je offline (nepripojený) miakral

urobila som tak,kde si môžem pozrieť konečný stav peňažného denníka,aj zdaniteľné príjmy a výdavky v programe?
0 0
abm abm

abm je offline (nepripojený) abm

Choď v peň.denníku na výstupy, daj výber podľa dátumu od31.12.2009 do 31.12.2009, ukážka a ukáže ti len konečné stavy. Ak dáš celé účtovné obdobie, tam máš všetky záznamy, ktoré ti potom vytlačí. Predlohu výstupnej zostavy si daj ako ti vyhovuje, musíš vyskúšať.
0 0
zuzana zuzana

zuzana je offline (nepripojený) zuzana

Prečo mi pri tlači faktúr vystavených dáva DPH v sadzbe základnej a zníženej a neponúkne mi predlohu v sadzbe 20% a 10%?
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať