Zavrieť

Porady

zavaranie - recepty

Ahojte kuchtici, mate nejake OVERENE, ZARUCENE, VYSKUSANE recepty na zavaranie? Ak ano, prosim sup sem s nimi. Veeelka vdaka.
Usporiadat
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

tetrisss Pozri príspevok
Prosim, poradte aj mne. V sobotu som obrala slivky a rozhodla som sa, ze si urobim lekvar do buchiet, ten normalne tuhy, lebo taky uz nikde nemaju, tak som ho v sobotu varila 5 hodin, zdal sa mi uz dost tuhy, dala som ho do poharov a rano v nedelu vyliala naspat a este varila dalsie 4 hodiny, hroza. Nakoniec mam 5 malych poharov, nejde to prosim jednoduchsie?
Lekvár sa varí pomerne dlho, ale 9 hodín na 5 malých pohárov je skutočne dlho. Ja som tento rok ešte slivkový nevarila, lebo nemáme ešte zrelé, varila som iba greflový. Kto to pozná pod iným názvom sú to modré guličky ako väčšie čerešne, ktoré nejdú od kôstky a lekvár vyzerá podľa prílohy. Vo vedierku je tiež greflový spred 2 rokov a hoci viečko bohvie ako nedrží je perfektný. Keď budem robiť slivkový, napíšem množstvo sliviek a dobu varenia. Vlani som nevarila nijaký, lebo sme nemali ani slivky a ani grefle.
lekvar 001m.JPG  
0 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Ako som minule sľúbila, že keď budem variť lekvár tak sa ozvem teda som znova tu. Dnes som varila neplánovane a neviem z čoho. Nie sú to ani slivky ani grefle. Je to guľaté a ide to od kôstky. Dala mi to kamarátka akože grefle. Mala som toho za 3 vedierka, také od rýb. Začala som bez pukania o 15,30, asi za hodinu boli rozvarené, tak som ich precedila /mám šikovného dedka, ktorý mi už veľmi dávno urobil na tento účel špeciálne sito-cedník/ a o 17,10 boli znova na sporáku. Varila som vo velikom asi 25 litrovom hrnci a o 20,00 som dávala do pohárov. Vyšli mi 2 poháre 720 ml, 1 pohár 580 ml a 3 poháre 380 ml. Pozri foto.
lekvar pohár010.jpg  
0 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Zabudla som včera uviesť, že som dala do lekváru 1,5 kg cukru.
Oprava: Pohárky nemajú obsah 380 ml ale iba 370 ml. Ospravedlňujem sa, ale varila som včera od rána a už mi šišalo.
0 0
Etela Etela

Etela je offline (nepripojený) Etela

Z ˇMaďarska som si doniesla recept, ktorý je veľmi osvedčený a nenáročný na prácu.
Na jednu dávku treba:
4 litre vody
1 liter 10 % octu, alebo 1,2 litra 8 % octu
20 dg soli
50 dg cukru
toto prevariť a nechať vychladiť.
Potom pridať po pol lyžičke : čierne korenie, rasca, koriander, horčičné semienko, pár guličiek nového korenia a bobkový list. Podľa chuti sa môže pridať aj kôpor.
No a týmto nálevom zalievame rôznu zeleninu - uhorky, karfiol, baranie rohy, jablčkovú papriku, malé cibulky, papriku plnenú kapustou, mrkvičky, proste hocijakú zeleninu, aj napr. malé dyňky, alebo cukety,patizóny, ktoré už nedorastú - , ktorú nahádžeme umytú dú súdka, zaťažíme, aby zelenina bola v náleve a je to.
Podľa toho, aký máme súdok, tak robíme množstvo nálevu, ale pomer je takýto.
Je to super a nie je s tým veľa roboty.
2 0
Etela Etela

Etela je offline (nepripojený) Etela

A ešte som zabudla, že treba pridať 1 čajovú lyžičky pyrosiričitanu,poprípade aj trochu salicylu. A ja do súdku pridávam pár kúskov chrenu, vtedy
zelenina nezmäkne.
1 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

tetrisss Pozri príspevok
Prosim, poradte aj mne. V sobotu som obrala slivky a rozhodla som sa, ze si urobim lekvar do buchiet, ten normalne tuhy, lebo taky uz nikde nemaju, tak som ho v sobotu varila 5 hodin, zdal sa mi uz dost tuhy, dala som ho do poharov a rano v nedelu vyliala naspat a este varila dalsie 4 hodiny, hroza. Nakoniec mam 5 malych poharov, nejde to prosim jednoduchsie?
Ja slivkový lekvár varím bez miešania. Mieša sa len úplne v závere. Recept som pridala tu http://www.porada.sk/283730-post10.html
0 0
great.zv great.zv

great.zv je offline (nepripojený) great.zv

Ahojte, a niečo fajné o černiciach? sirup alebo lekvár... skúsila by som aj niečo nové. Dík
0 0
durisovad durisovad

durisovad je offline (nepripojený) durisovad

uctovnicka na dochodku
Z cernic robievam sirup tak ako z malin - na 5 kg ovocia naliat vriaci nalev z troch litrov vody a pol litra octu, ovocie popucit - ja to robim pucitkom na zemiaky - nechat 24 hodin postat, scedit a na kazdy liter ziskanej stavy dat 1 kg cukru.
Takto robievala sirup este moja stara mama a nam chutil.
0 0
great.zv great.zv

great.zv je offline (nepripojený) great.zv

ako dlho to potom spolu s cukrom povaríš?
0 0
durisovad durisovad

durisovad je offline (nepripojený) durisovad

uctovnicka na dochodku
Sirup nevarim, len miesam, pokial sa cukor roztopi. Do trosky sirupu vmiesam konzervacny prostriedok, vylejem do ostatneho sirupu, necham asi hodinu postat a dam do flias. Ziadne varenie ani sterilizacia nie je potrebne.
0 0
great.zv great.zv

great.zv je offline (nepripojený) great.zv

ďakujem za radu, vyskúšam
0 0
durisovad durisovad

durisovad je offline (nepripojený) durisovad

uctovnicka na dochodku
Prajem, aby sa dobre vydarilo.
0 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

Ahojte, nemáte niekto nejaký zaujímavý recept na zaváranie baraních rohov a feferóniek? Ja ich robievam so sladkokyslým nálevom,ale tento rok ich mám neúrekom, tak by som chcela vyskúšať aj niečo iné.
0 0
Anežob Anežob

Anežob je offline (nepripojený) Anežob

Veľmi jednoduchý sladokyslý nálev.

Dávka na 7 dcl pohár :
3 ks čierne celé korenie
3 ks celé nové korenie
1 moka- zarovnaná lyžička soľ
2 ks umelé sladidlo
1 polievková lyžica - zarovnaná kyštálový cukor
0,75 až 1 dcl ocot
voda


Do pohára uložíme zeleninu napr. uhorky, kapustu, papriku...alebo aj huby. Pridať pochutiny a doplna doliať studenú vodu. Sterilizovať krátko, aby sa chytili víčka.

Môj manžel vymyslel zlepšovák. Viečka povarím v horúcej vode, také horúce dávam na poháre. Vraj keď je gumička na víčku zmäknutá lepšie sa víčko na pohár prisaje. Asi to funguje, ako tento zlepšovám používam zaváraniny sa nekazia.

Do uhoriek môžeme prikať aj niekoľko zrniečok horčičového semiačka a kôpor.
Aj na červenú repu - cviklu používam tento nálev a vylepším to drvenou rascou asi 0,25 až 0,5 moka lyžičky do 7 dcl pohára.

Tento nálev je veľmi praktický. Dôvod ? Vždy máte pesné množstvo. Ani nemáte málo, no ani sa vám nezvýši. Keď robím takzvaný dozber uhoriek neobťažuje ma, keď mám zavariť len jeden pohárik.
0 0
milagros208 milagros208

milagros208 je offline (nepripojený) milagros208

Bulharský šalát
1 kg uhoriek, 1 kg papriky, 1 kg cibule, 1/2 nakladača, 150 g cukru, 2 dcl octu, 2 a 1/2 dcl oleja variť 15 min. po zovretí. Potom pridať 1 kg paradajok a povariť ešte 5 min. Nakoniec ešte pridávam sterilizované šampióny a nechám sterilizovať 3-5 min.
Výborné do mäsa, sóje a aj na "americký hot-dog".
0 0
Anežob Anežob

Anežob je offline (nepripojený) Anežob

milagros208 Pozri príspevok
Bulharský šalát
1 kg uhoriek, 1 kg papriky, 1 kg cibule, 1/2 nakladača, 150 g cukru, 2 dcl octu, 2 a 1/2 dcl oleja variť 15 min. po zovretí. Potom pridať 1 kg paradajok a povariť ešte 5 min. Nakoniec ešte pridávam sterilizované šampióny a nechám sterilizovať 3-5 min.
Výborné do mäsa, sóje a aj na "americký hot-dog".
Odporúčam, recept je výborný. Tento šalát robím každý rok z dvoch dávok. V mojom recepte sa ešte nachádza aj paradajkový pretlak. Dva pretlaky na jednu dávku. Je to široký pojem. Mne sa osvečilo väčšie balenie. Pretlaku dám od oka asi tak 3 až 4 dcl. Keď je ho viac nič nepokazíte, práve naopak s pretlakom má veľmi podobnú konzistenciu ako bulharský šalát kupovaný v lahôdkach kedysi v 80-tych rokoch (údaj pre skorej narodených). Ten kupovaný sme jedávali na desiatu s rožkom.

Šalát má rôzne využitie. Do guľášu, pod mäso, na pizzu, príloha k hotovému jedlu...

Ja ho najviac používam na prípravu kuracích placiek. Varil to na JOJ-ke Bičan s diváčkou.

Nech sa páči recept :
0,5 -0,75 kg kuracie mäso nakrájať na malé kocky, pridať 4 celé vajcia, 3 dcl pohárik bulharského šalátu, 4 polievkové lyžice maizeny ( solamyl-zemiakový škrob), soľ, korenie. Všetko spolu zmiešať. Takto pripravenú zmes môžeme nechať odstáť v chladničke aj niekoľko dní.
Do rozpáleného oleja dáme za 2-3 lyžice pripravenej zmesy a vypražíme z oboch strán okrúhle placky. Podávame so zemiakovou kašou a čerstvým zeleninovým šalátom.
Mňam, mňam.
0 0
hefi hefi

hefi je offline (nepripojený) hefi

som podpredsedníčkou malého spoločenstva BJ a mám s tým dosť starostí ...viac
arizona Pozri príspevok
Ahojte, nemáte niekto nejaký zaujímavý recept na zaváranie baraních rohov a feferóniek? Ja ich robievam so sladkokyslým nálevom,ale tento rok ich mám neúrekom, tak by som chcela vyskúšať aj niečo iné.
Ahoj arizona, ja zavaram baranie rohy a feferony kazdy rok s karfiolom, veľmi nam to chutí a je to super pálivé. Nálev robím vždy rovnaký ako aj na uhorky - návod na deku + 2,5 dcl šálka kryš. cukru. Zalejem horúcim, zavíčkujem, dám sterilizovať, keď začne vrieť voda v hrnci vypnem a necham vychladnut v tej vode.
0 0
hefi hefi

hefi je offline (nepripojený) hefi

som podpredsedníčkou malého spoločenstva BJ a mám s tým dosť starostí ...viac
milagros208 Pozri príspevok
Bulharský šalát
1 kg uhoriek, 1 kg papriky, 1 kg cibule, 1/2 nakladača, 150 g cukru, 2 dcl octu, 2 a 1/2 dcl oleja variť 15 min. po zovretí. Potom pridať 1 kg paradajok a povariť ešte 5 min. Nakoniec ešte pridávam sterilizované šampióny a nechám sterilizovať 3-5 min.
Výborné do mäsa, sóje a aj na "americký hot-dog".
Milagros to varíš len nálev, či aj tú zeleninu, veľmi som to nepochopila. dík
0 0
hefi hefi

hefi je offline (nepripojený) hefi

som podpredsedníčkou malého spoločenstva BJ a mám s tým dosť starostí ...viac
Keďže začínajú padať jablká, pridám Vám recept na jablkovú nutelu. Neviem či to poznáte, robila som to t.r. prvýkrát a veľmi nám to celej rodine chutí. Takže: 2 - 3 kg očistených jabĺk (vybrať len jaderníky, šupku netreba dať dolu) nakrájať, priliať 1/2 litra vody spolu rozvariť. Rozvarené prepasírovať - jesto taký pasírovač na paradajky, robím to na tom. Z prepasírovaného trochu odobrať - tak asi 1/2 litra a dať trochu prechladnúť. Do ostatného vysypať 1 kg kr. cukru a 2 ks vanilkového cukru a jednu nalámanú varovú čokoládu - všetko v prepasírovaných jablkách rozpustiť. Do odobratej prechladnutej zmesi pridať 2 čokoládové pudingy (klasika čo sa varí s mliekom, ale vraj môže byť aj vanilkový, alebo karamelový) a jedno celé kakao. Rozhabarkovať a vliať do prepasírovaných jabĺk. Všetko nechať zo 10 min. pomaly previreť za stáleho zmiešania. Inak treba miešať aj jablká hneď na začiatku lebo zvyknú sa pripáliť. Keď to prevrie tak to naviackrát vymixujem a hneď nalievam do menších pohárikov. Zavriem a sterilizujem 20 - 30 minút. Je to fakt super - dávala som to už aj na palacinky a dokonca som s tým potrela aj upečenú piškótu. Ak to chcete mať hustejšie tak môžete pridať aj 3 pudingy na 3 kg jabĺk. Vyskúšajte a dajte vedieť čo Vám to chutilo.
0 0
milagros208 milagros208

milagros208 je offline (nepripojený) milagros208

milagros208 Pozri príspevok
Bulharský šalát
1 kg uhoriek, 1 kg papriky, 1 kg cibule, 1/2 nakladača, 150 g cukru, 2 dcl octu, 2 a 1/2 dcl oleja variť 15 min. po zovretí. Potom pridať 1 kg paradajok a povariť ešte 5 min. Nakoniec ešte pridávam sterilizované šampióny a nechám sterilizovať 3-5 min.
Výborné do mäsa, sóje a aj na "americký hot-dog".
Doplním. Uhorky, paprika a cibuľa sa nakrája, dá do hrnca, naleje sa olej, ocot, nasype cukor a nakladač a varí sa to. Zelenenina pustí veľa šťavy.
Táto zmes sa varí 15 min. po zovretí, potom ešte 5 min. s paradajkami.
Po vypnutí ja ešte pridávam sterilizované šampióny.
Minulý rok som skúšala aj UNCLE BENS. Tam zase ide zelenina, kukurica,
šampióny a paradajkový pretlak. Ale musela by som sa bližšie "kuknúť", ak
by bol záujem.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať