milagros208 Bulharský šalát
1 kg uhoriek, 1 kg papriky, 1 kg cibule, 1/2 nakladača, 150 g cukru, 2 dcl octu, 2 a 1/2 dcl oleja variť 15 min. po zovretí. Potom pridať 1 kg paradajok a povariť ešte 5 min. Nakoniec ešte pridávam sterilizované šampióny a nechám sterilizovať 3-5 min.
Výborné do mäsa, sóje a aj na "americký hot-dog".
Odporúčam, recept je výborný. Tento šalát robím každý rok z dvoch dávok. V mojom recepte sa ešte nachádza aj paradajkový pretlak. Dva pretlaky na jednu dávku. Je to široký pojem. Mne sa osvečilo väčšie balenie. Pretlaku dám od oka asi tak 3 až 4 dcl. Keď je ho viac nič nepokazíte, práve naopak s pretlakom má veľmi podobnú konzistenciu ako bulharský šalát kupovaný v lahôdkach kedysi v 80-tych rokoch (údaj pre skorej narodených). Ten kupovaný sme jedávali na desiatu s rožkom.
Šalát má rôzne využitie. Do guľášu, pod mäso, na pizzu, príloha k hotovému jedlu...
Ja ho najviac používam na prípravu kuracích placiek. Varil to na JOJ-ke Bičan s diváčkou.
Nech sa páči recept :
0,5 -0,75 kg kuracie mäso nakrájať na malé kocky, pridať 4 celé vajcia, 3 dcl pohárik bulharského šalátu, 4 polievkové lyžice maizeny ( solamyl-zemiakový škrob), soľ, korenie. Všetko spolu zmiešať. Takto pripravenú zmes môžeme nechať odstáť v chladničke aj niekoľko dní.
Do rozpáleného oleja dáme za 2-3 lyžice pripravenej zmesy a vypražíme z oboch strán okrúhle placky. Podávame so zemiakovou kašou a čerstvým zeleninovým šalátom.
Mňam, mňam.