ilona Ja robím lečo jednoducho,pokrájam paradajky,papriku,posolím,naložím do pohárov a sterilizujem 20 minút.
Ja buď robím tak isto a potom ho používam aj pod mäso a pod. alebo lečo pripravím ako na konzumovanie a to zavarím. Dokonca aj s klobásou. Ak klobásu nedám, potom len lečo prihrejem a medzitým kvalitnú, voňavú klobásu pokrájanú na kolieska opečiem na troche oleja a cibuľke.
Lečo
Olivový olej(slnečnicový, alebo aj, aj) + na tenké plátky pokrájaná slanina + dosť cibule popražím do sklovita. Pridám papriku pokrájanú na rezance, osolím. Vždy pridávam aj červenú skoro 1:1. Červenou myslím zelenú už prezretú, alebo kápiu, tej však max 1/4, radšej mám však tú prezretú. Dusím pod pokrievkou a medzitým do hrnca s vriacou vodou dávam na chvíľku paradajky, len aby sa mi uvolnila šupka. Vkladám do studenej vody a ošúpem. Dávam mäsité alebo tie podlhovasté, ide o to aby mali málo šťavy a veľa "mäsa". Pokrájané paradajky pridám k paprike, ešte chvíľu podusím pod pokrievkou, odokryjem a dusím až do odparenia šťavy. Ešte pre koncom pridám kvalitnú klobásu nakrájanú na kolieska. Konečný výsledok má byť skoro ako keď robíme marhuľový džem. Asi som to hrozne popísala
, snažila som sa, aby ste si to vedeli predstaviť.
Zdá sa mi, že niekto už odo mňa chcel vidieť, asi aká má byť konzistencia, možno foto nájdem v PC. Ak áno, priložím.
Je pravda, že zelenina svoj objem značne zníži, ale chuť leča je veľmi dobrá, výrazná. Pred konzumovaním ohriať a pridať vajíčko, ozaj len jedno, aby z toho nebola praženica. Toto lečo je pre niekoho ešte lepšie bez vajec.
Ešte ma napadlo. Robím aj trošku štipľavé, nepridávam však čerstvú štipľavú papriku, lebo neviem dopredu odhadnúť, aký bude konečný výsledok, preto pridávam
túto. Už roky ju používam aj do gulášov a pod.
Sterilizujem cca 15-20 minút.
Dodatok: Podarilo sa mi jednu nájsť, prikladám.