Zavrieť

Porady

zavaranie - recepty

Ahojte kuchtici, mate nejake OVERENE, ZARUCENE, VYSKUSANE recepty na zavaranie? Ak ano, prosim sup sem s nimi. Veeelka vdaka.
Usporiadat
branislavp branislavp

branislavp je offline (nepripojený) branislavp

olybaba Pozri príspevok
pozdravujem,
dnes som prvykrat zavarala hrusky s brusnicami (hrusky som dostala od kolegyne), tento kompot mi pripomina obdobie mladosti, ked takyto kompot bol u nas casto robeny
- hrusky som cistila ozdobnym nozom, ktory som zdedila po mame, ona hrusky len tymto cistila
- ocistene hrusky som dala do citronovej vody aby nezhnedli
- uvarila som sirup : 1 liter vody + 50 dkg cukru, 2 polievkove lyzice octu, kus skorice
- na dno flasky som dala platok citrona, do polovicky pokladla hrusky, pridala lyzicu brusnic, dolozila hrusky, dala som 1 klincek a zaliala horucim nalevom
- sterilizovala som pri cca 80 stupnoch 30 minut
- vybrala som ich z hrnca a hore dnom poukladala, takto nechavam kompoty vychladnut
- dufam, ze sa mi kompot vydaril



Hrušky mám pripavené na zaváranie, chýbajú mi brusnice, kde ich zohnať, na trhu?
0 0
Theo Theo

Theo je offline (nepripojený) Theo

dôchodca
branislavp Pozri príspevok
Hrušky mám pripavené na zaváranie, chýbajú mi brusnice, kde ich zohnať, na trhu?
Podľa toho,kde bývaš.Úroda bola dobrá.
0 0
olybaba olybaba

olybaba je offline (nepripojený) olybaba

pozdravujem,
- teraz je uz po brusniciach, september bol ich mesiacom
- u nas ich predavaju na trhu - 0,7 l zavaracia flasa 50 Sk
- u nas sa daju aj nazbierat, ale vysoko v kopcoch - slovenske rudohorie
- doporucujem nechat tuto kombinaciu zavarania na buduci rok
- ozvite sa o rok v septembri, mozme zabezpecit a poslat, ked u vas ich niet
0 0
Iši Iši

Iši je offline (nepripojený) Iši

aj dôchodca
Včera som sa pustila do Tvojho receptu na jablkovú nutelu. hefi vďaka za recept, výsledok je vynikajúci.
0 0
tutiola tutiola

tutiola je offline (nepripojený) tutiola

obyčajná pracujúca žena - už dôchodkyňa ...viac
Nenašla som tu žiaden recept na koreňovú zeleninu. Tak jeden pridám, mám ho odskúšaný.

Zaváraná polievková zelenina.
Koreňovú zeleninu /mrkvu,petržlen, zeler, kaleráb/ očistime tak, ako by sme dávali rovno do hrnca. Pokrájame zvyčajným spôsobom ako do polievky. Vňať petržlenu, zeleru a ligurčeka/magi-zeler/ dobre opláchneme vo vode a necháme odkvapkať. Do fľaštičiek na dno vložíme surovú zeleninu jak koreňovu, tak listovu, pridáme 2 polievkové lyžičky soli, zalejeme obyčajnou vodou, uzatvoríme a vložime do hrnca so studenou vodou. Od bodu varu sterilizujeme 20 min.

Flaštičky sa mi najviac osvedčili malé 2,5 - 3 dcl na obyčajný uzáver, ale môžu byť aj od horčice či majonézy.

Polievku dosolíme až pred koncom varenia, aby sa soľ dobre vyvarila do polievky. Takto pripravená zelenina je v polievke chutná, nie je gumenná a po otvorení vonia ako čerstvá.


V jesení je to trošku náročné čistenie na čas, ale v zime to oceníte. Po zbere úrody vám nevzniká zbytočný odpad.
0 0
grilka5 grilka5

grilka5 je offline (nepripojený) grilka5

prosiiim,nema niekto overeny recept na lekvar z ceresni???
0 0
tina1 tina1

tina1 je offline (nepripojený) tina1

tutiola Pozri príspevok
Nenašla som tu žiaden recept na koreňovú zeleninu. Tak jeden pridám, mám ho odskúšaný.

Zaváraná polievková zelenina.
Koreňovú zeleninu /mrkvu,petržlen, zeler, kaleráb/ očistime tak, ako by sme dávali rovno do hrnca. Pokrájame zvyčajným spôsobom ako do polievky. Vňať petržlenu, zeleru a ligurčeka/magi-zeler/ dobre opláchneme vo vode a necháme odkvapkať. Do fľaštičiek na dno vložíme surovú zeleninu jak koreňovu, tak listovu, pridáme 2 polievkové lyžičky soli, zalejeme obyčajnou vodou, uzatvoríme a vložime do hrnca so studenou vodou. Od bodu varu sterilizujeme 20 min.

Flaštičky sa mi najviac osvedčili malé 2,5 - 3 dcl na obyčajný uzáver, ale môžu byť aj od horčice či majonézy.

Polievku dosolíme až pred koncom varenia, aby sa soľ dobre vyvarila do polievky. Takto pripravená zelenina je v polievke chutná, nie je gumenná a po otvorení vonia ako čerstvá.


V jesení je to trošku náročné čistenie na čas, ale v zime to oceníte. Po zbere úrody vám nevzniká zbytočný odpad.
Vyzera to vynikajuco, ale zda sa mi trocha vela soli 2 polievkove lyzice na 2-3dcl pohar
0 0
olybaba olybaba

olybaba je offline (nepripojený) olybaba

pozdravujem,
- v minulom roku som citala tu na porade o zavarani bez cukru, so solou
- neveriacky som vyskusala, zavarala som kompot z ceresni, ribezli, hrusiek, jablk a hlavne slivky (vsetko 2-3 flasky na skusku)
- musim skonstatovat, ze taketo zavaranie je vyborna vec, skutocna chut ovocia, sladky kompot, vobec sol necitit
- kolegovia v praci pri ochutnavani neverili ze je to zavarene len s vodou a stipkou soli
- myslim, ze ked budem zavarat, tak uz len so solou, mne sa to paci a chuti
0 0
Marta V Marta V

Marta V je offline (nepripojený) Marta V

Prosím Ťa a koľko si dala soli napríklad do 7 dcl pohára? Čítala som tu už o tom, ale som to ešte neskúšala.
0 0
olybaba olybaba

olybaba je offline (nepripojený) olybaba

- na 7 dcl pohar som dala kavovu lyzicku soli (nie cajovu)
- rada experimentujem a bola som zvedava ake to bude, preto som robila z roznych druhov ovocia len na skusku, ale som spokojna
- doporucujem skusit a presvedcit sa, ze je to dobre, kompot je sladky - zdravsi, lebo je bez cukru
0 0
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

Marta V Pozri príspevok
Prosím Ťa a koľko si dala soli napríklad do 7 dcl pohára? Čítala som tu už o tom, ale som to ešte neskúšala.
http://www.porada.sk/t10809-zdrave-z...bez-cukru.html
0 0
Marta V Marta V

Marta V je offline (nepripojený) Marta V

Díky, určite vyskúšam.
0 0
monika2209 monika2209

monika2209 je offline (nepripojený) monika2209

....ahojky, aj ja používam gelfix...je to skvelý výrobok...tento rok zavaram po prvý krat ,,vlastne,, ovocie, tak dufam ze sa podarí...chcem skusit aj so solou, tak mi drzte poradáčki prsty...
0 0
lorelei lorelei

lorelei je offline (nepripojený) lorelei

olybaba Pozri príspevok
- na 7 dcl pohar som dala kavovu lyzicku soli (nie cajovu)
- rada experimentujem a bola som zvedava ake to bude, preto som robila z roznych druhov ovocia len na skusku, ale som spokojna
- doporucujem skusit a presvedcit sa, ze je to dobre, kompot je sladky - zdravsi, lebo je bez cukru

Ja som dala asi len pol lyzicky a v pohode. Ovocie je chutne, tiez som to skusala na par poharoch z kazdeho ovocia a teraz ako keby som to nasla, pre moju malu, ke dtam nieje cukor, ta sol nie je tak skodna, ked je jej malicko. Takze odporucam. Mojmu to sice nechuti, lebo on by aj samotny cukor jedol, pre neho je to malo sladke, ale este asi nevie, co je dobre a o com ovocie je.
0 0
olybaba olybaba

olybaba je offline (nepripojený) olybaba

- sladkost kompotu zalezi aj od toho, ake je ovocie sladke (vyzrete)
- cim sladsie ovocie, tym sladsi kompot
- z roznych druhov ovocia zavarenych solou mi najviac chutili cerene a slivky
0 0
vrocka vrocka

vrocka je offline (nepripojený) vrocka

môj recept na zaváranie a nepokazia sa ani jahody ani uhorky:
Na veľkú kompótovú fľašu čiže 7 dcl - na ovocie nasypem 6 čajových lyžičiek cukru, na malú fľašu - trebárs od majonézy 3 lyžičky cukru - pri marhuliach a kyslejšom ovocí pridám 1 lyžičku. Potom zalejem studenou vodou, používam zvyčajne vrchnáky so závitom alebo tie obyčajné najradšej nové, ak sú používané, zatváram ich cez utierku (látkovú). Lekvár varím vždy so želírovacím cukrom dr oetker. a tak sa vždy podaria, Lekvár nesterilizujem len hneď horúci nalejem a zatvorený otočím hore dnom na asi 15 minút. Kompóty zaváram na sporáku, ako začne vrieť voda v hrnci tak 20 minút, v rúre ako začne vrieť nálev vo fľaši hneď vypnem a buď nechám v rúre alebo zabalím do deky.
A ešte super recept na kyslé či už uhorky alebo karfiol a podobne - je overený už asi 10 rokov a stále nám chutí :Na 7 dcl fľašu ( pri malej delím dvomi) - kôpor - trošku, 4 kolieska mrkvy, 4 kolieska cibele, 4 guličky peper, 2 guličky nové korenie, 2 klinčeky, 1 bobkový list, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžička soli, 4 lyžičky cukru, 3 štamperlíky octu, a naplním fľašu zeleninou dolejeme studenou vodou zatvoríme a sterelizujem tak ako kompóty. Ak chceš vynechať mrkvu môžeš - tieto recepty sa mi páčia preto lebo nemusím vyvárať žiadne sirupy a nálevy.
Ozaj ak budeš zavárať hrušky vždy na spodok fľaše dám 2 kolieska citrónu a 2 klinčeky a na vrch položím na hrušky 1 koliesko - sú potom mňamky mňamky a zjeme aj ten citrón Mirka
0 0
Zdenka 0705 Zdenka 0705

Zdenka 0705 je offline (nepripojený) Zdenka 0705

Takú špajzu mať je môj sen :-)
0 0
uzka uzka

uzka je offline (nepripojený) uzka

Tohto roku sa nam urodilo strasne vela paradajok. Neviete poradit overeny recept na kecup?

Dik
0 0
babi2 babi2

babi2 je offline (nepripojený) babi2

uzka Pozri príspevok
Tohto roku sa nam urodilo strasne vela paradajok. Neviete poradit overeny recept na kecup?

Dik
Zadaj si do vyhľadávača : Ako spracovať rajčiny
0 0
Zdenka 0705 Zdenka 0705

Zdenka 0705 je offline (nepripojený) Zdenka 0705

Ak počkáš, tak zajtra bude overený :-)
Chystám sa dnes robiť, zo spústy receptov som si vybrala tento:
na mimibazare sk "domáci kečup - fajnový".
Ale nedám tam feferónky, aby to jedol aj vnuk a cviklu čerstvú nemám, skúsim dať aj zaváranú v sladkokyslom náleve, veď ju rozmixujem a bude pekná farba.
Za chvíľu idem na to.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať