Zavrieť

Porady

zavaranie - recepty

Ahojte kuchtici, mate nejake OVERENE, ZARUCENE, VYSKUSANE recepty na zavaranie? Ak ano, prosim sup sem s nimi. Veeelka vdaka.
Usporiadat
great.zv great.zv

great.zv je offline (nepripojený) great.zv

ďakujem za radu, vyskúšam
0 0
durisovad durisovad

durisovad je offline (nepripojený) durisovad

uctovnicka na dochodku
Prajem, aby sa dobre vydarilo.
0 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

Ahojte, nemáte niekto nejaký zaujímavý recept na zaváranie baraních rohov a feferóniek? Ja ich robievam so sladkokyslým nálevom,ale tento rok ich mám neúrekom, tak by som chcela vyskúšať aj niečo iné.
0 0
Anežob Anežob

Anežob je offline (nepripojený) Anežob

Veľmi jednoduchý sladokyslý nálev.

Dávka na 7 dcl pohár :
3 ks čierne celé korenie
3 ks celé nové korenie
1 moka- zarovnaná lyžička soľ
2 ks umelé sladidlo
1 polievková lyžica - zarovnaná kyštálový cukor
0,75 až 1 dcl ocot
voda


Do pohára uložíme zeleninu napr. uhorky, kapustu, papriku...alebo aj huby. Pridať pochutiny a doplna doliať studenú vodu. Sterilizovať krátko, aby sa chytili víčka.

Môj manžel vymyslel zlepšovák. Viečka povarím v horúcej vode, také horúce dávam na poháre. Vraj keď je gumička na víčku zmäknutá lepšie sa víčko na pohár prisaje. Asi to funguje, ako tento zlepšovám používam zaváraniny sa nekazia.

Do uhoriek môžeme prikať aj niekoľko zrniečok horčičového semiačka a kôpor.
Aj na červenú repu - cviklu používam tento nálev a vylepším to drvenou rascou asi 0,25 až 0,5 moka lyžičky do 7 dcl pohára.

Tento nálev je veľmi praktický. Dôvod ? Vždy máte pesné množstvo. Ani nemáte málo, no ani sa vám nezvýši. Keď robím takzvaný dozber uhoriek neobťažuje ma, keď mám zavariť len jeden pohárik.
0 0
milagros208 milagros208

milagros208 je offline (nepripojený) milagros208

Bulharský šalát
1 kg uhoriek, 1 kg papriky, 1 kg cibule, 1/2 nakladača, 150 g cukru, 2 dcl octu, 2 a 1/2 dcl oleja variť 15 min. po zovretí. Potom pridať 1 kg paradajok a povariť ešte 5 min. Nakoniec ešte pridávam sterilizované šampióny a nechám sterilizovať 3-5 min.
Výborné do mäsa, sóje a aj na "americký hot-dog".
0 0
Anežob Anežob

Anežob je offline (nepripojený) Anežob

milagros208 Pozri príspevok
Bulharský šalát
1 kg uhoriek, 1 kg papriky, 1 kg cibule, 1/2 nakladača, 150 g cukru, 2 dcl octu, 2 a 1/2 dcl oleja variť 15 min. po zovretí. Potom pridať 1 kg paradajok a povariť ešte 5 min. Nakoniec ešte pridávam sterilizované šampióny a nechám sterilizovať 3-5 min.
Výborné do mäsa, sóje a aj na "americký hot-dog".
Odporúčam, recept je výborný. Tento šalát robím každý rok z dvoch dávok. V mojom recepte sa ešte nachádza aj paradajkový pretlak. Dva pretlaky na jednu dávku. Je to široký pojem. Mne sa osvečilo väčšie balenie. Pretlaku dám od oka asi tak 3 až 4 dcl. Keď je ho viac nič nepokazíte, práve naopak s pretlakom má veľmi podobnú konzistenciu ako bulharský šalát kupovaný v lahôdkach kedysi v 80-tych rokoch (údaj pre skorej narodených). Ten kupovaný sme jedávali na desiatu s rožkom.

Šalát má rôzne využitie. Do guľášu, pod mäso, na pizzu, príloha k hotovému jedlu...

Ja ho najviac používam na prípravu kuracích placiek. Varil to na JOJ-ke Bičan s diváčkou.

Nech sa páči recept :
0,5 -0,75 kg kuracie mäso nakrájať na malé kocky, pridať 4 celé vajcia, 3 dcl pohárik bulharského šalátu, 4 polievkové lyžice maizeny ( solamyl-zemiakový škrob), soľ, korenie. Všetko spolu zmiešať. Takto pripravenú zmes môžeme nechať odstáť v chladničke aj niekoľko dní.
Do rozpáleného oleja dáme za 2-3 lyžice pripravenej zmesy a vypražíme z oboch strán okrúhle placky. Podávame so zemiakovou kašou a čerstvým zeleninovým šalátom.
Mňam, mňam.
0 0
hefi hefi

hefi je offline (nepripojený) hefi

som podpredsedníčkou malého spoločenstva BJ a mám s tým dosť starostí ...viac
arizona Pozri príspevok
Ahojte, nemáte niekto nejaký zaujímavý recept na zaváranie baraních rohov a feferóniek? Ja ich robievam so sladkokyslým nálevom,ale tento rok ich mám neúrekom, tak by som chcela vyskúšať aj niečo iné.
Ahoj arizona, ja zavaram baranie rohy a feferony kazdy rok s karfiolom, veľmi nam to chutí a je to super pálivé. Nálev robím vždy rovnaký ako aj na uhorky - návod na deku + 2,5 dcl šálka kryš. cukru. Zalejem horúcim, zavíčkujem, dám sterilizovať, keď začne vrieť voda v hrnci vypnem a necham vychladnut v tej vode.
0 0
hefi hefi

hefi je offline (nepripojený) hefi

som podpredsedníčkou malého spoločenstva BJ a mám s tým dosť starostí ...viac
milagros208 Pozri príspevok
Bulharský šalát
1 kg uhoriek, 1 kg papriky, 1 kg cibule, 1/2 nakladača, 150 g cukru, 2 dcl octu, 2 a 1/2 dcl oleja variť 15 min. po zovretí. Potom pridať 1 kg paradajok a povariť ešte 5 min. Nakoniec ešte pridávam sterilizované šampióny a nechám sterilizovať 3-5 min.
Výborné do mäsa, sóje a aj na "americký hot-dog".
Milagros to varíš len nálev, či aj tú zeleninu, veľmi som to nepochopila. dík
0 0
hefi hefi

hefi je offline (nepripojený) hefi

som podpredsedníčkou malého spoločenstva BJ a mám s tým dosť starostí ...viac
Keďže začínajú padať jablká, pridám Vám recept na jablkovú nutelu. Neviem či to poznáte, robila som to t.r. prvýkrát a veľmi nám to celej rodine chutí. Takže: 2 - 3 kg očistených jabĺk (vybrať len jaderníky, šupku netreba dať dolu) nakrájať, priliať 1/2 litra vody spolu rozvariť. Rozvarené prepasírovať - jesto taký pasírovač na paradajky, robím to na tom. Z prepasírovaného trochu odobrať - tak asi 1/2 litra a dať trochu prechladnúť. Do ostatného vysypať 1 kg kr. cukru a 2 ks vanilkového cukru a jednu nalámanú varovú čokoládu - všetko v prepasírovaných jablkách rozpustiť. Do odobratej prechladnutej zmesi pridať 2 čokoládové pudingy (klasika čo sa varí s mliekom, ale vraj môže byť aj vanilkový, alebo karamelový) a jedno celé kakao. Rozhabarkovať a vliať do prepasírovaných jabĺk. Všetko nechať zo 10 min. pomaly previreť za stáleho zmiešania. Inak treba miešať aj jablká hneď na začiatku lebo zvyknú sa pripáliť. Keď to prevrie tak to naviackrát vymixujem a hneď nalievam do menších pohárikov. Zavriem a sterilizujem 20 - 30 minút. Je to fakt super - dávala som to už aj na palacinky a dokonca som s tým potrela aj upečenú piškótu. Ak to chcete mať hustejšie tak môžete pridať aj 3 pudingy na 3 kg jabĺk. Vyskúšajte a dajte vedieť čo Vám to chutilo.
0 0
milagros208 milagros208

milagros208 je offline (nepripojený) milagros208

milagros208 Pozri príspevok
Bulharský šalát
1 kg uhoriek, 1 kg papriky, 1 kg cibule, 1/2 nakladača, 150 g cukru, 2 dcl octu, 2 a 1/2 dcl oleja variť 15 min. po zovretí. Potom pridať 1 kg paradajok a povariť ešte 5 min. Nakoniec ešte pridávam sterilizované šampióny a nechám sterilizovať 3-5 min.
Výborné do mäsa, sóje a aj na "americký hot-dog".
Doplním. Uhorky, paprika a cibuľa sa nakrája, dá do hrnca, naleje sa olej, ocot, nasype cukor a nakladač a varí sa to. Zelenenina pustí veľa šťavy.
Táto zmes sa varí 15 min. po zovretí, potom ešte 5 min. s paradajkami.
Po vypnutí ja ešte pridávam sterilizované šampióny.
Minulý rok som skúšala aj UNCLE BENS. Tam zase ide zelenina, kukurica,
šampióny a paradajkový pretlak. Ale musela by som sa bližšie "kuknúť", ak
by bol záujem.
0 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

hefi Pozri príspevok
Ahoj arizona, ja zavaram baranie rohy a feferony kazdy rok s karfiolom, veľmi nam to chutí a je to super pálivé. Nálev robím vždy rovnaký ako aj na uhorky - návod na deku + 2,5 dcl šálka kryš. cukru. Zalejem horúcim, zavíčkujem, dám sterilizovať, keď začne vrieť voda v hrnci vypnem a necham vychladnut v tej vode.
Hefi, díky za dobrý nápad, určite vyskúšam.Iba sa chcem spýtať, či karfiol ide surový, alebo treba trošku predvariť?
0 0
seba seba

seba je offline (nepripojený) seba

Ahojte som tu čerstá ako Vaša zelenina v záhradke a hned pridám jeden oblúbený recept mojej rodiny. 5 kg kapusty, 2 kg papriky, 1 1/2 kg cibule 1 kg mrkve 1/2l octu 30 dkg cukru, 1 deko Všetko najemno pokrájam čo treba postrúham pridám prísady zamiešam nechám odstáť 24 hod a plním do pohárov,sterlizuje od bodu varu 10 min.Je naozaj chutná a ešte tip aby som pri krájaní cibule dám ju ošúpanú na 1/2h.do ladničky Tak vyskúšajte možno sa niekomu osvedčí.
0 0
wagner wagner

wagner je offline (nepripojený) wagner

Dnes som tú čalamádu robila ale z červenej kapusty. Dala som ale iba 1 kg cibule, cukor som nedala - ja nemám rada sladkokyslé, nedala som ani mrkvu, ale pridala som 2 dcl oleja. Je v pivnici, zajtra idem sterilizovať.
0 0
hefi hefi

hefi je offline (nepripojený) hefi

som podpredsedníčkou malého spoločenstva BJ a mám s tým dosť starostí ...viac
arizona Pozri príspevok
Hefi, díky za dobrý nápad, určite vyskúšam.Iba sa chcem spýtať, či karfiol ide surový, alebo treba trošku predvariť?
chvíľku ho predváram, ale aj feferóny aj jablčkové papričky trochu predváram. Ale ozaj len chvíľku.
0 0
Kazu Kazu

Kazu je offline (nepripojený) Kazu

great.zv Pozri príspevok
Ahojte, a niečo fajné o černiciach? sirup alebo lekvár... skúsila by som aj niečo nové. Dík
Tento rok robila lekvár so sliviek a černíc /čierne maliny/ Asi pol na pol. Rozvarila, prepasírovala, pridala cukor a uvarila. Všetko tak od oka, podľa chuti. Vyzerá to tak, že na zimu ani nezostane.
0 0
Olice Olice

Olice je offline (nepripojený) Olice

Kazu Pozri príspevok
Tento rok robila lekvár so sliviek a černíc /čierne maliny/ Asi pol na pol. Rozvarila, prepasírovala, pridala cukor a uvarila. Všetko tak od oka, podľa chuti. Vyzerá to tak, že na zimu ani nezostane.
Hmmm, tak toto musí byť fajnovučké. Až sa mi slinky zbiehajú, mňam.
0 0
Kazu Kazu

Kazu je offline (nepripojený) Kazu

Olice Pozri príspevok
Hmmm, tak toto musí byť fajnovučké. Až sa mi slinky zbiehajú, mňam.
Len samotný černicový lekvár je trpkej chuti aj keď je sladký. So slivkami má veľmi príjemnú chuť aj arómu. Sama som bola prekvapená.
0 0
jankaso jankaso

jankaso je offline (nepripojený) jankaso

minulý rok som našla výborný recept v Novom čase pre ženy odskúšala som ho ale neodložila tak nie som si istá či na niečo nezabudnem ak ho niekto má nech ma prosím doplní.
Baranie rohy opečieme na sucho na platni sporáka a zalejeme octom minimálne na 2 hodiny , môže byť aj na dlhšie.
Spravíme si zmes z pokrájanej zelerovej a petržlenovej vńate a cesnaku. Dáme na dno pohára naukladáme feferóny , pridáme 2 lyžičky octu a pohár doplníme olejom,najlepšie olivovým. zasterilizujeme. Má fakt príjemnú chuť
0 0
olybaba olybaba

olybaba je offline (nepripojený) olybaba

pozdravujem,
dnes som prvykrat zavarala hrusky s brusnicami (hrusky som dostala od kolegyne), tento kompot mi pripomina obdobie mladosti, ked takyto kompot bol u nas casto robeny
- hrusky som cistila ozdobnym nozom, ktory som zdedila po mame, ona hrusky len tymto cistila
- ocistene hrusky som dala do citronovej vody aby nezhnedli
- uvarila som sirup : 1 liter vody + 50 dkg cukru, 2 polievkove lyzice octu, kus skorice
- na dno flasky som dala platok citrona, do polovicky pokladla hrusky, pridala lyzicu brusnic, dolozila hrusky, dala som 1 klincek a zaliala horucim nalevom
- sterilizovala som pri cca 80 stupnoch 30 minut
- vybrala som ich z hrnca a hore dnom poukladala, takto nechavam kompoty vychladnut
- dufam, ze sa mi kompot vydaril



0 0
branislavp branislavp

branislavp je offline (nepripojený) branislavp

adalbertus Pozri príspevok
Neviem či Ti poradím,ale niečo podla starých receptov: „Naši predkovia vedeli zavariť a sterilizovať ovocie bez chemických konzervantov. Miešané kompóty, ktoré sa pripravujú teraz, môžu mať krásnu červenú farbu vďaka červeným ríbezliam. Stačí, ak do vriaceho nálevu vložíte ríbezle a povaríte. Ovocie bude okrem príťažlivej farby aj pekne plávať, keď ho do nálevu vsypete a minútu povaríte. Potom ho jednoducho vložíte do fľaštičiek aj s nálevom,“ radí Mária. Na zopár fínt pri zaváraní prišla sama, pri niektorom ovocí však striktne dodržiava staré recepty. „Varenie slivkového lekváru má v Slavkovciach tradíciu. Varil sa v každom dvore. V jeden večer rodina slivky vyzbierala a vypučili kôstky. Na druhý deň už od svitania varili lekvár. Niekedy aj 20 hodín. Bol to najlepší lekvár. Dokonca doň nepridávali ani cukor,“ spomína Mária.

DŽEM BEZ CHÉMIE
Ak chcete uvariť lekvár bez chemických konzervantov, dajte na rady starých materí. Varte ho tri dni, dokopy však asi hodinu. „V prvý deň večer ovocie očistite, rozvarte a potom ho odstavte. Na druhý deň ho opäť 20 minút povarte a odložte na chladné miesto. Na tretí deň cez gázu ovocnú masu prepasírujte a pridajte cukor. Približne 40 až 50 g na kilo ovocia. Masu varte asi 20 minút. Džem zhustne. Nalejte do fliaš a krátko sterilizujte,“ radí Mária.
Súhlasím, aj ja varím slivky na slivkový lekvár aj týždeň, s prerušovaním. Slivky odkôstkované dám do veľkého nižšieho hrnca, pozor bez cukru varím každý deň, nie celý deň, podľa toho ako mi to dovolí čas, takto sa pomaly lekvár zahusťuje postupným odparovaním a v tom je ten hlavný princíp pre varenie hociakého lekváru, či džemu. Keď sa robí v lekvárovej hmote pri miešaní cestička, pridám cukor podľa sladkosti ovocia, kto nechce cukor, nemusí dať cukor, skrátka každý podľa svojej chuti môže pridať cukor, nemusí dodržiavať takú dávku cukru ako je v recepte. Pri tomto musí byť trpezlivosť, mierny oheň, časté miešanie. A potom je výsledok taký, že slivkový lekvár je super. Pokiaľ som s týmto nemala praktické skúsenosti tiež sa mi podarilo uvariť taký slivkový lekvár ako betón, pri jeho vyberaní z pohára to bola riadna fuška, tiež sa mi stalo, že mi aj prihorel, lebo som hneď do sliviek prisypala cukor. Prihorený hrniec sa močil vo vode ďalší týždeň. Všetko si vyžaduje trpezlivosť a prax. Uznávam recepty starých materí aj pri zaváraní, veď používali také jednoduché metódy zavárania a nič sa im nekazilo, nemali žiadne víčka s takou či onakou gumkou, mali obyčajný celofán, ale to som už asi mimo témy. Sorry.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať