Neviem či Ti poradím,ale niečo podla starých receptov: „Naši predkovia vedeli zavariť a sterilizovať ovocie bez chemických konzervantov. Miešané kompóty, ktoré sa pripravujú teraz, môžu mať krásnu červenú farbu vďaka červeným ríbezliam. Stačí, ak do vriaceho nálevu vložíte ríbezle a povaríte. Ovocie bude okrem príťažlivej farby aj pekne plávať, keď ho do nálevu vsypete a minútu povaríte. Potom ho jednoducho vložíte do fľaštičiek aj s nálevom,“ radí Mária. Na zopár fínt pri zaváraní prišla sama, pri niektorom ovocí však striktne dodržiava staré recepty. „Varenie slivkového lekváru má v Slavkovciach tradíciu. Varil sa v každom dvore. V jeden večer rodina slivky vyzbierala a vypučili kôstky. Na druhý deň už od svitania varili lekvár. Niekedy aj 20 hodín. Bol to najlepší lekvár. Dokonca doň nepridávali ani cukor,“ spomína Mária.
DŽEM BEZ CHÉMIE
Ak chcete uvariť lekvár bez chemických konzervantov, dajte na rady starých materí. Varte ho tri dni, dokopy však asi hodinu. „V prvý deň večer ovocie očistite, rozvarte a potom ho odstavte. Na druhý deň ho opäť 20 minút povarte a odložte na chladné miesto. Na tretí deň cez gázu ovocnú masu prepasírujte a pridajte cukor. Približne 40 až 50 g na kilo ovocia. Masu varte asi 20 minút. Džem zhustne. Nalejte do fliaš a krátko sterilizujte,“ radí Mária.