Zavrieť

Porady

zavaranie - recepty

Ahojte kuchtici, mate nejake OVERENE, ZARUCENE, VYSKUSANE recepty na zavaranie? Ak ano, prosim sup sem s nimi. Veeelka vdaka.
Usporiadat
Zdenka 0705 Zdenka 0705

Zdenka 0705 je offline (nepripojený) Zdenka 0705

nela88 Pozri príspevok
Pridám moje skúsenosti. Uhorky- čajová lyžička kopcom Deka, 2polievkové lyž. kopcom cukru, 1/2 dcl octu do 7dcl pohára a doliať vodou. Vodu dávam na všetky zaváraniny do hrnca tak 2-3cm nad mriežkou, potom dám poháre.Keď začnú uhorky vrieť, nechám 5 min. Vyberiem a otočím hore dnom. Keď náhodou tečú, iba ich opäť zavriem.Oplatí sa použiť opačnú hranu príborového noža.Potom to už určite teplá, sladká voda zalepí a určite sa uhorky nepokazia. Nálevy nerobím pri žiadnom zaváraní.Poháre ešte zakryjem dekou do vychladnutia. Ovocie podľa sladkosti 1-2pl.lyž. cukru, doliať vodou, 1-2cm pod povrch a varím 5,10,15 min a opäť poháre otáčam hore dnom.
Robím podobne, 1 KL Deka, 1/2 dcl octu, 1/2 dcl cukru. Môže sa pridať kôpor, cibuľka, mrkva, feferónka, ale nemusí. Mám taký pohárik 1/2-decový, tak dávam najprv Deko do všetkých pohárov, potom cukor a nakoniec ocot. Dolejem vodou. Tiež sterilizujem len tak, aby chytili viečka. Máme radi chrumkavé uhorky. Zatiaľ sa mi ešte nepokazili.
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

Na uhorky pouzivame originalny macerat na znojemske uhorky, predavaju ho konzervarne na Morave, ale iba v zavarovacej sezone. Uhorky su super, iba sa rozhoduje, ci maju byt sladsie, ci nie.
0 0
Ivana 1511 Ivana 1511

Ivana 1511 je offline (nepripojený) Ivana 1511

ma larkin, vôbec sa neboj zavárať huby. Ja to robím už veľa rokov a nikdy sa mi nepokazili. Očistené huby nakrájaš na väčšie kocky. Medzitým dáš zovrieť vodu s troškou soli, keď voda vrie nasypeš nakrájané huby a povaríš asi 2 - 3 minútky. Huby po tomto čase vyberieš a preleješ studenou vodou aby sa vyplavila všetka nečistota a necháš úplne vychladnúť. Musia byť studené.
Vychladené huby dáš do pripravených pohárov a zaleješ sladkokyslým nálevom ako na uhorky ale precedeným, aby neboli v náleve zrniečka. Uzavrieš a sterilizuješ na 100 C asi 20 minút.
Po tomto vypneš a necháš vychladnúť v hrnci v ktorom sa sterilizovali. Po vychladnutí budú krásne vyzerať v pohároch. Nie su vôbec tmavé ani matné, ale krásne biele alebo žlté podľa druhu zaváraných húb.
0 0
Žabinka Žabinka

Žabinka je offline (nepripojený) Žabinka

Poraďte mi niekto, ako śterilizujete uhorky v elektrickej rúre? Ja ich stále sterilizujem v hrnci, ale pri počte cca 30-40 pohárov je to dosť zdĺhavé, tak by som to chcela skúsiť v rúre, tam sa toho predsa sprace viac, len neviem pri akej teplote a ako dlho?
0 0
wagner wagner

wagner je offline (nepripojený) wagner

Ja uhorky nesterilizujem. Zalejem horúcim nálevom, zavíčkujem a dám do deky. Vychladnuté dám do pivnice. Takto zavárala uhorky moja mama a tak ich zaváram aj ja už pomaly tridsať rokov a ešte nikdy nekvasili. Nezmäknú, sú tvrdé keď otvoríš pohár aj o dva- tri roky.
0 0
nela88 nela88

nela88 je offline (nepripojený) nela88

Dáš na plech poháre, prileješ vodu a kedˇ začne voda v pohároch bublinkovať a uhorky žltnúť, tak vyberieš poháre. Ja ich otáčam hore dnom ako som písala vyššie.
0 0
ma larkin ma larkin

ma larkin je offline (nepripojený) ma larkin

Poradaci - dakujem pekne za vsetky vase rady - velmi napomocne.
0 0
tetrisss tetrisss

tetrisss je offline (nepripojený) tetrisss

No, niekedy ani ja neviem... ...viac
Prosim, poradte aj mne. V sobotu som obrala slivky a rozhodla som sa, ze si urobim lekvar do buchiet, ten normalne tuhy, lebo taky uz nikde nemaju, tak som ho v sobotu varila 5 hodin, zdal sa mi uz dost tuhy, dala som ho do poharov a rano v nedelu vyliala naspat a este varila dalsie 4 hodiny, hroza. Nakoniec mam 5 malych poharov, nejde to prosim jednoduchsie?
0 0
adalbertus adalbertus

adalbertus je offline (nepripojený) adalbertus

Neviem či Ti poradím,ale niečo podla starých receptov: „Naši predkovia vedeli zavariť a sterilizovať ovocie bez chemických konzervantov. Miešané kompóty, ktoré sa pripravujú teraz, môžu mať krásnu červenú farbu vďaka červeným ríbezliam. Stačí, ak do vriaceho nálevu vložíte ríbezle a povaríte. Ovocie bude okrem príťažlivej farby aj pekne plávať, keď ho do nálevu vsypete a minútu povaríte. Potom ho jednoducho vložíte do fľaštičiek aj s nálevom,“ radí Mária. Na zopár fínt pri zaváraní prišla sama, pri niektorom ovocí však striktne dodržiava staré recepty. „Varenie slivkového lekváru má v Slavkovciach tradíciu. Varil sa v každom dvore. V jeden večer rodina slivky vyzbierala a vypučili kôstky. Na druhý deň už od svitania varili lekvár. Niekedy aj 20 hodín. Bol to najlepší lekvár. Dokonca doň nepridávali ani cukor,“ spomína Mária.

DŽEM BEZ CHÉMIE
Ak chcete uvariť lekvár bez chemických konzervantov, dajte na rady starých materí. Varte ho tri dni, dokopy však asi hodinu. „V prvý deň večer ovocie očistite, rozvarte a potom ho odstavte. Na druhý deň ho opäť 20 minút povarte a odložte na chladné miesto. Na tretí deň cez gázu ovocnú masu prepasírujte a pridajte cukor. Približne 40 až 50 g na kilo ovocia. Masu varte asi 20 minút. Džem zhustne. Nalejte do fliaš a krátko sterilizujte,“ radí Mária.
0 0
tetrisss tetrisss

tetrisss je offline (nepripojený) tetrisss

No, niekedy ani ja neviem... ...viac
adalbertus Pozri príspevok
Neviem či Ti poradím,ale niečo podla starých receptov: „Naši predkovia vedeli zavariť a sterilizovať ovocie bez chemických konzervantov. Miešané kompóty, ktoré sa pripravujú teraz, môžu mať krásnu červenú farbu vďaka červeným ríbezliam. Stačí, ak do vriaceho nálevu vložíte ríbezle a povaríte. Ovocie bude okrem príťažlivej farby aj pekne plávať, keď ho do nálevu vsypete a minútu povaríte. Potom ho jednoducho vložíte do fľaštičiek aj s nálevom,“ radí Mária. Na zopár fínt pri zaváraní prišla sama, pri niektorom ovocí však striktne dodržiava staré recepty. „Varenie slivkového lekváru má v Slavkovciach tradíciu. Varil sa v každom dvore. V jeden večer rodina slivky vyzbierala a vypučili kôstky. Na druhý deň už od svitania varili lekvár. Niekedy aj 20 hodín. Bol to najlepší lekvár. Dokonca doň nepridávali ani cukor,“ spomína Mária.

DŽEM BEZ CHÉMIE
Ak chcete uvariť lekvár bez chemických konzervantov, dajte na rady starých materí. Varte ho tri dni, dokopy však asi hodinu. „V prvý deň večer ovocie očistite, rozvarte a potom ho odstavte. Na druhý deň ho opäť 20 minút povarte a odložte na chladné miesto. Na tretí deň cez gázu ovocnú masu prepasírujte a pridajte cukor. Približne 40 až 50 g na kilo ovocia. Masu varte asi 20 minút. Džem zhustne. Nalejte do fliaš a krátko sterilizujte,“ radí Mária.
No musim to len vyskusat, zatial dakujem.
0 0
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

Aby sa zaváraniny nekazili treba dodržať len tri veci:
1. vytvoriť kyslé prostredie aby sa inaktivovali rôzne mikroorganizmy ktoré prežijú sterilizačnú teplotu v podstate platí že do zeleninových výrobkov dávame kyselinu octovú teda ocot, a do kompótov kyselinu citrónovú ľudovo nazývané citrodeko,alebo kyselka do čaju.
2. sterilizačná teplota musí prekročiť 90o C dĺžka výdrž cez túto teplotu závisí od veľkosti pohára a obsahu ovocie minimum zelenina viac lečo najviac, 3.kvalitné uzavretie pohára.
0 0
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

závisí to od odrody sliviek a stupňa zrelosti
0 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

tetrisss Pozri príspevok
Prosim, poradte aj mne. V sobotu som obrala slivky a rozhodla som sa, ze si urobim lekvar do buchiet, ten normalne tuhy, lebo taky uz nikde nemaju, tak som ho v sobotu varila 5 hodin, zdal sa mi uz dost tuhy, dala som ho do poharov a rano v nedelu vyliala naspat a este varila dalsie 4 hodiny, hroza. Nakoniec mam 5 malych poharov, nejde to prosim jednoduchsie?
Lekvár sa varí pomerne dlho, ale 9 hodín na 5 malých pohárov je skutočne dlho. Ja som tento rok ešte slivkový nevarila, lebo nemáme ešte zrelé, varila som iba greflový. Kto to pozná pod iným názvom sú to modré guličky ako väčšie čerešne, ktoré nejdú od kôstky a lekvár vyzerá podľa prílohy. Vo vedierku je tiež greflový spred 2 rokov a hoci viečko bohvie ako nedrží je perfektný. Keď budem robiť slivkový, napíšem množstvo sliviek a dobu varenia. Vlani som nevarila nijaký, lebo sme nemali ani slivky a ani grefle.
lekvar 001m.JPG  
0 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Ako som minule sľúbila, že keď budem variť lekvár tak sa ozvem teda som znova tu. Dnes som varila neplánovane a neviem z čoho. Nie sú to ani slivky ani grefle. Je to guľaté a ide to od kôstky. Dala mi to kamarátka akože grefle. Mala som toho za 3 vedierka, také od rýb. Začala som bez pukania o 15,30, asi za hodinu boli rozvarené, tak som ich precedila /mám šikovného dedka, ktorý mi už veľmi dávno urobil na tento účel špeciálne sito-cedník/ a o 17,10 boli znova na sporáku. Varila som vo velikom asi 25 litrovom hrnci a o 20,00 som dávala do pohárov. Vyšli mi 2 poháre 720 ml, 1 pohár 580 ml a 3 poháre 380 ml. Pozri foto.
lekvar pohár010.jpg  
0 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Zabudla som včera uviesť, že som dala do lekváru 1,5 kg cukru.
Oprava: Pohárky nemajú obsah 380 ml ale iba 370 ml. Ospravedlňujem sa, ale varila som včera od rána a už mi šišalo.
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

tetrisss Pozri príspevok
Prosim, poradte aj mne. V sobotu som obrala slivky a rozhodla som sa, ze si urobim lekvar do buchiet, ten normalne tuhy, lebo taky uz nikde nemaju, tak som ho v sobotu varila 5 hodin, zdal sa mi uz dost tuhy, dala som ho do poharov a rano v nedelu vyliala naspat a este varila dalsie 4 hodiny, hroza. Nakoniec mam 5 malych poharov, nejde to prosim jednoduchsie?
Ja slivkový lekvár varím bez miešania. Mieša sa len úplne v závere. Recept som pridala tu http://www.porada.sk/283730-post10.html
0 0
great.zv great.zv

great.zv je offline (nepripojený) great.zv

Ahojte, a niečo fajné o černiciach? sirup alebo lekvár... skúsila by som aj niečo nové. Dík
0 0
durisovad durisovad

durisovad je offline (nepripojený) durisovad

uctovnicka na dochodku
Z cernic robievam sirup tak ako z malin - na 5 kg ovocia naliat vriaci nalev z troch litrov vody a pol litra octu, ovocie popucit - ja to robim pucitkom na zemiaky - nechat 24 hodin postat, scedit a na kazdy liter ziskanej stavy dat 1 kg cukru.
Takto robievala sirup este moja stara mama a nam chutil.
0 0
great.zv great.zv

great.zv je offline (nepripojený) great.zv

ako dlho to potom spolu s cukrom povaríš?
0 0
durisovad durisovad

durisovad je offline (nepripojený) durisovad

uctovnicka na dochodku
Sirup nevarim, len miesam, pokial sa cukor roztopi. Do trosky sirupu vmiesam konzervacny prostriedok, vylejem do ostatneho sirupu, necham asi hodinu postat a dam do flias. Ziadne varenie ani sterilizacia nie je potrebne.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať